Njujork tajms: SAD tajno proterale diplomate

SAD su tajno proterale dvojicu kineskih diplomata koji su u septembru pokušali da se ubace u vojnu bazu u američkoj državi Virdžiniji, prenosi Njujork tajms.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija:EPA-EFE/Yuri Kochetkov
Ilustracija:EPA-EFE/Yuri Kochetkov

Američke vlasti sumnjaju da je bar jedan od njih agent kineske obaveštajne službe, piše list pozivajući se na nekoliko američkih zvaničnika koji nisu želeli da im se navede ime.

List navodi da su to prva proterivanja kineskih diplomata zbog špijunaže u više od 30 godina.

Incident se prema listu dogodio u septembru u "osetljivom postrojenju" blizu Norfolka u Virdžiniji, gde se nalaze specijalne snage.

Dvojica zvaničnika kineske ambasade u Vašingtonu u pratnji supruga došli su kolima do kontrolnog punkta na ulazu u bazu a, pošto nisu imali dozvolu, stražar im je rekao da samo udju unutra da bi okrenuli i vratili se. Umesto da izadje iz baze vozilo je nastavilo put ka unutrašnjosti baze, dok ga nisu blokirali kamioni.

Nije razjašnjen motiv tog upada ali američki zvaničnici misle da su kineske diplomate želele da provere bezbednosne mere u bazi. Diplomate su navele da je to bila greška, da ne znaju dobro jezik i da nisu dobro razumeli uputstvo stražara, što nije uverilo njihove američke sagovornike.

Njihovo proterivanje koje se dogodilo u jesen prema Njujork tajmsu SAD i Kina nisu objavile i Peking za sada nije uzvratio proterivanjem američkih diplomata.

Na pitanje agencije Frans pres Stejt department nije odgovorio.

SAD i Kina su ove nedelje upravo postigli preliminarni trgovinski sporazum posle više meseci natezanja oko dodatnih carina. Ali razlike izmedju dve zemlje postoje na brojnim frontovima, od industrijske špijunaže, do vojne nadmoći, preko kineskog kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Ujgura, do situacije u Hongkongu.

Kako navodi Frans pres, ne zna se da li to ima veze sa incidentom u Virdžiniji, ali američka vlada je u oktobru naredila kineskim diplomtama u SAD da obaveste Stejt department pre svakog zvaničnog kontakta sa čitavim nizom američkih sagovornika, a Kina je početkom decembra objavila slične uzvratne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu