Rusija ima interes - da se pitanje Kosova ne reši?

"Rusija ima svoj interes da se pitanje Kosova ne reši, jer ona Srbiji neće biti toliko privlačna jednom kada se ono reši."

Izvor: Kosovo online
Podeli
Christopher Furlong/Staff/Getty images/Ilustracija
Christopher Furlong/Staff/Getty images/Ilustracija

To je u intervjuu za Radio slobodna Evropa izjavio Maksim Samorukov, zamenik glavnog urednika moskovskog Karnegi centra.

Prema njegovim tvrdnjama, kada je reč o ambicijama Rusije da bude uključena u dijalog Beograda i Prištine, "Rusija ima svoj interes da se to pitanje ne reši, i izjave ruskih zvaničnika o postizanju konačnog rešenja mogu se shvatiti kao dvosmislene".

"Rusija, kao i u drugim konfliktima na Zapadnom Balkanu, ne želi da se konflikt između Srbije i Kosova reši. Podrška Rusije je u ovom vremenu ključna za Srbiju, pre svega zbog situacije na Kosovu. Srbiji je potrebna Rusija na međunarodnom nivou i njena moć u Ujedinjenim nacijama, kako bi sprečila potpuno priznanje Kosova. Čim se konflikt reši, Rusija više neće biti toliko privlačna Srbiji. Ali, do sada smo videli toliko problema i prepreka na putu da se ovaj konflikt reši da Rusija praktično i ne mora mnogo toga da radi kako bi to sprečila", rekao je on, a prenosi Kosovo online.

Objašnjava da su tom smislu, i izjave koje dolaze od ruskih zvaničnika su dvosmislene. S jedne strane, Rusija kaže da je spremna da podrži svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju, ali s druge strane kaže da bi to rešenje trebalo da bude bazirano na Rezoluciji UN 1244, koja onemogućava nezavisnost Kosova. I upravo tom dvosmislenošću Rusija želi da pokaže Srbiji da Kremlj, u stvari, ne odobrava da Srbija prizna Kosovo.

"Ali, svakako ne bih rekao da je Rusija glavna prepreka za rešavanje ovog konflikta. Ima tu mnogo prepreka na lokalnom nivou i dug je put do konačnog sporazuma, tako da Rusija može da odmara, jer konačno rešenje nije na vidiku", kazao je Samorukov.

On ističe da Zapadni Balkan nije prioritet za Rusiju i da ona nije spremna da u region uloži mnogo novca ili napora, ali ne želi ni Zapad na Balkanu.

"Geopolitički limb u kome se region trenutno nalazi je idealan za Rusiju. To ne znači ni potpunu stabilizaciju, ni potpunu destabilizaciju, već nešto između. Rusija ne želi da se zamrznuti konflikti na Balkanu reše, jer upravo zamrznuti konflikti drže Zapadni Balkan dalje od NATO-a i Evropske unije, ali isto tako Rusija ne želi ni da ti konflikti postanu aktivni, jer i ona ima svoju crvenu liniju", kazao je Samorukov.

strana 1 od 579 idi na stranu