1. @realnost

    Odradjues burek botu? Elem, MSP je doneo neobavezujuce savetodavno misljenje da SADRZAJ TEKSTA deklaracije o nezavisnosti koji je donela grupa ljudi ne krsi medjunarodno pravo. Znaci, SADRZAJ TEKSTA deklaracije ne krsi medjunarodno pravo kao sto ga ne krsi ni bilo koji drugi tekst ma sta u njemu pisalo, moze da pise i da je USa pokrajina Srbije, ni to ne bi krsilo medjuanrodno pravo. MSP NIKADA nije potvrdio niti presudio da je proglasenje nezavisnosti ili cin otcepljenja u skladu sa medjunarodnim pravom. Cemu laganje!
    U R1244 na vise mesta JASNO stoji da buduci status MORA da postuje teritorijalni integritet SRJ/Srbije kao pravne naslednice i MORA da bude rezultat dogovora. Smesno je da jedan polupismeni bot naziva Ruse neznalicama u vezi medjuanrodnog prava jer da si u pravu, ta tvorevina bi vec davno bila legalizovana i u UN-u a ti bi na neki drugi nacin zaradjivao burek.
    (istina, 18. novembar 2019 20:23)

    # Link komentara

  2. Ja isto smatram da Srbija definitivno pripada američkoj a ne ruskoj sferi uticaja. Srbi imaju istorijski dug prema Francuzima, Amerikancima i Britancima koji nikada neće moći da im otplate. S druge strane, šta podrazumeva "rešavanje problema Kosova"? Nije li istorija fluidna? Koliko se stvari iz korena promenilo u svetu samo u prošlom veku? Hoće li nam ruke i dalje biti vezane ako sutra, iz ko zna kog (a opet izvesnog!) razloga, Albanci budu manjina na Kosovu? To ne mora da bude rat, nek bude, lupam, pad nataliteta zbog "š" standarda, ili masovno iseljavanje, ili da neki budući srpski državnik koji bi konačno imao kičmu i IQ učini da se obezbede bolji standardi za Srbe koji bi tamo živeli... Amerikanci se ne bi kategorički protivili novom (i uz to normalnom) "posrbljavanju" Kosova, zar ne? A to posrbljavanje bi već utrlo put nekom optimizmu.
    (Le Scorpion Serbe, 18. novembar 2019 17:02)

    # Link komentara

  3. .... To su ti nasi ''prijatelji''...A vi rusofili kniige u ruke i naucite malo o svojoj istoriji, nemojte da zivite u mitovima!!!
    (Luka Kostovic, 18. novembar 2019 10:41)

    Слабо си ти узимао књиге у руке. И године си чак испромашивао, а да не причам о чињеницама.
    1813 Наполеон напао Русију???
    То је било 1812. Русија и Турска су потписале 28. маја Букурешки мир јер је Наполеон напао Русију већ 24. јуна. Турску је Наполеон сматрао савезником и спасаво их је да низгубе Балкан. Зато за догађаје те године окриви Француску, а не Русију.
    Испустио си из свог списка Хатишериф из 1830. када је под претњом Русије Турска уступила аутономију Србији.
    Трећи хатишерифом 1833. Србији су припојене територије, опет уз помоћ Русије.
    Има много тога, али глупо је да те ја учим. Поготову када ти то не желиш да прихватиш, већ сматраш да су то митови. И то је у реду. Твој избор.
    Само немој да делиш лекције нама "необразованим русофилима".
    (Камичак, 18. novembar 2019 16:22)

    # Link komentara

  4. @(Luka Kostovic, 18. novembar 2019 10:41)

    Jako selektivno navodiš istorijske činjenice što izaziva sumnju u tvoju objektivnost, a evo šta je potpunija istina:

    Karađorđev ustanak uopšte ne bi ni bio moguć da nije bilo ruske pomoći! 1813-e godine Rusi su se povukli zbog Napoleona, a samo deo trupa je povučen na Kubanj zbog pobune Tatara.

    1829-e godine posle pobede u rusko-turskom ratu jedan od ultimatuma koga su Rusi postavili Turcima je i da u potpunosti vrate autonomiju za Srbe i Srbiju, što ovi i čine

    u srpsko-turskim ratovima od 1876 do 1878. više hiljada ruskih dobrovoljaca borilo se na strani Srba i Srbije od čega ih je poginulo njih preko 3600, jedan od poginulih je bio i grof Rajevski koji je kasnije poslužio Tolstoju kao inspiracija za lik grofa Vronskog iz Ane Karenjine

    1914-e godine, Srbija je sama i bez saveznika, a carska Rusija u rat ulazi bez ikakve preke potrebe da bi pomogla Srbiji kao i zbog svoje reputacije vodeće evropske sile koju je imala još tada, sa sobom Rusi u rat uvlače i Francusku koja im je saveznica, drugim rečima, francuskih pušaka ne bi ni bilo da nije bilo Rusa da uđu u rat, car Romanov spašava srpsku vojsku iz Albanije tako što im preko Italijana omogućava transport koga inače ne bi ni bilo da Rusi nisu zapretili da će se povući iz rata, kasnije su se ipak i povukli, ali ne pre nego što su Srbi evakuisani do Krfa.

    1945-e godine, crvena armija kao udarna sila oslobađa Beograd i Srbiju, itd, itd
    (Hammer, 18. novembar 2019 16:11)

    # Link komentara

  5. Ma da...a ona DRUGA strana samo sto se ne pretrze od resavanja kosovskog problema. Samo im treba jos malo vremena...recimo, jos jedno 20 godina...
    (DEDA CVETKO, 18. novembar 2019 15:55)

    # Link komentara

  6. Naravno da im nije interes i to je svakome iole pametnom odavno jasno. U politici nema ljubavi i nema iskrenog prijateljstva, to morate tražiti na drugom mestu, a u politici postoji samo interes i ništa drugo, a naš interes bi trebao da bude da se oslanjamo smo na sebe, da pametno igramo i da konačno postanemo svesni da ni Amerikancima ni Rusima ne značimo ništa, jer su ovi prostori samo poligon za njihovo nadjačavanje i ništa više od toga.
    (Mare, 18. novembar 2019 15:24)

    # Link komentara

  7. Rusija ce podrzati SVAKO resenje koje odgovara Srbima i Srbiji! Zvanican jasan i nedvosmislen stav izrecen od samog Putina. A karnegi centar iz Moskve isto kao da o politici Amerike se izjasnjava drustvo Sveti Sava iz Njujorka a prenosi informer. A onda albanci to u svojim medijima predstave kao cinjenicu a albanski komentatori zapjene po Americi.
    (Ja sam pljuvac sa pravom na objavu, 18. novembar 2019 14:59)

    # Link komentara

  8. @Luka Kostovic Vidim da pokusavate da razmisljate ali vam ne ide pa rekoh da vam malo pomognem.
    U prvom Srpsko-Turskom ratu 1876—1877 borili smo se ruskim naourzanjem a srpskom vojskom komandovali su Ruski oficiri, pored oficira ogroman broj ruskih dobrovoljaca je ratovano na nasoj strani jer kadrova niti organizovane vojske nismo imali. U bitcki kod Adrovca poginuo je pukovnik Rajevski (ako vec citate knjige kao sto kazete to vam je Grof Vronski iz Ane Karenjine).

    Inspirisan zajednickom bratskom borbom Srba i Rusa Petar Ilic Cajkovski napisao je "Slovenski Mars" u klasicnu muziku nadam se da se bolje razumete od istorije. Posle propasti nase vojske Rusija je poslala ulitmatum da se carska vojska zaustavi ili ce Rusija direktno uci u rat sa Turskom. Ovim ulitmatumom srbija je spasena ponovnog porobljavanja od strane Turaka.

    U Drugom Srpsko Turskom ratu srbija je bila mnogo uspesnija takodje pomognuta Rusijom, sto finasijski, tehnikom i u ljudstvu.
    Sanstefanskim mirom koji spominjete Srbija je dobila nezavisnost a Vi navodite citiram: "na Berlinskom kongresu i Sanstefanskom sporazumu namerno blokirali SVAKI pokusaj da dobijemo nezavisnost"... Ovde ste izgubili sav kredibilitet.

    Dalje pominjete 1912. 1913. i 1914 dakle balkanske ratove i prvi svetski rat.
    Pokrovitelj balkanskih ratova bila upravo Rusija to se uci u osnovnoj skoli.Rusija je poslala ultimatum Austrougarskoj u kom govori da ce objaviti rat ukoliko dodje do napada na Srbiju. Sto je prva i uradila.
    (ikac klisa, 18. novembar 2019 14:57)

    # Link komentara

  9. Apsolutno sve na mestu.
    (nowave7, 18. novembar 2019 14:55)

    # Link komentara

  10. @skupljači perja
    Možda su tebi prijatelji nama nikad nisu bili niti će ikada biti. Samo čist interes.
     (ciga, 18. novembar 2019 14:52)

    # Link komentara

  11. pišite šta hoćete,kad se sve sabere,Rusi su nam najbolji prijatelji....p.s. kad počnu da vam se ne sviđaju Rusi znajte da propaganda deluje
     (skupljači perja, 18. novembar 2019 13:32)

    # Link komentara

  12. Ni mi nemamo interes da se status reši na našu štetu.
    (I1, 18. novembar 2019 11:10)

    # Link komentara

  13. Da li neko moze da nam objasni kako i zasto niko ne pritkska Kipar da resi problem Severnog Kipra. Niti su ikada bili u pregovorima niti su od njih to trazili, usli su u EU sa trecinom ostrva pod kontrolom nepriznate republike Severni Kipar.
    (Biba, 18. novembar 2019 10:46)

    # Link komentara

  14. Razlika između doba Hladnog rata i ovog današnjeg je u tome, što su tada neutralne zemlje koje su igrale na žici između Rusa i Amera mogli da ih reketiraju. Danas, kad su podelili moć i uticaj, ove velke sile reketiraju svoje "štićenike", igraju se sa njima, ucenjuju ih, traže ustupke za svaku "uslugu" koju im pruže. Naravno, pri tom i Rusi i ameri imaju intresa da igranka traje što duže.
    (Dušan, 18. novembar 2019 10:45)

    # Link komentara

  15. Dakle, ta braca Rusi su nam ''pomagali'':
    1808. (Soci, kada su odbili Karadjordja i Stanoja Glavasa, jer im se nije dopala ideja da se svi Srbi spoje u jednu drzavu, kako rekose- odgovara nam mala Srbija),
    1813. (I ustanak, kao navodno povukli trupe zbog Napoleona, povuku ih na Kuban, 1600 km od Moskve gde su se tukli sa Napoleonom),
    1878 (na Berlinskom kongresu i Sanstefanskom sporazumu namerno blokirali SVAKI pokusaj da dobijemo nezavisnost
    1912., 1913, 1914... 1918- borili smo se uglavnom sa francuskim puskama, artiljerijom i avionima, Rusi jesu zaista jako puno pomogli- ali eto, jednom.
    1992- nisu se protivili sankcijama u savetu bezbednosti- Rusija je pre SAD priznala nezavisnu Hrvatsku.
    1999. odbili zahtev nasih bezbednosnih sluzbi da se sakriju u rusku ambasadu, nase sluzbe se sklonile kod Kineza- Amerikanci gadjali kinesku ambasadu posle... Rusku ne bi sigurno.
    2002- povukli se sa Kosova(navodno iz nekih njihovih unutrasnjih razloga, povukli par hiljada vojnika, a imaju 3 miliona ukupno, i bas im je tih par hiljada zatrebalo). Razlog zvanican- nisu im dali Rumuni da prelecu preko njihove teritorije- smesno!!!
    Dali su azil Miri Markovic, Marku Milosevicu i Bogoljubu Karicu, ljudima koji su izneli miliajrde dolara iz ove nase napacene zemlje- iako su drugo dvoje na crvenoj poternici interpola, cuvaju ih... To su ti nasi ''prijatelji''...A vi rusofili kniige u ruke i naucite malo o svojoj istoriji, nemojte da zivite u mitovima!!!
    (Luka Kostovic, 18. novembar 2019 10:41)

    # Link komentara

  16. Svako treba da radi u interes svoje zemlje, nadam se da ce i Srbija da to isto da uradi, da gleda nas interes i opstanak.To je veoma vazno!!
    (slobodanka bernadic, 18. novembar 2019 10:39)

    # Link komentara

  17. tačno
    (Goran, 18. novembar 2019 10:39)

    # Link komentara

  18. Ovo piše neko ko 'rešavanje pitanja Kosova' izjednačava sa 'priznavanje nezavisnosti Kosova'.

    Naravno da Rusija nema interes da se postigne takvo rešenje, iz razloga koji se navode u članku, a nema ga ni Srbija.
     (nme, 18. novembar 2019 10:34)

    # Link komentara

  19. "Sa jedne strane, Rusija kaže da je spremna da podrži svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju, ali sa druge strane kaže da bi to rešenje trebalo da bude bazirano na Rezoluciji UN 1244, koja onemogućava nezavisnost Kosova."

    To je potpuno NETAČNO. Međunarodni sud pravde u Hag rekao VRLO JASNO da rezolucija 1244 UOPŠTE ne zabranjuje nezavisno Kosovo.

    Naprotiv, prema rezoluciji 1244 REŠENJE za STATUS Kosova mora da se bazira SAMO na Sporazum iz Rambuje a koji KAŽE da status Kosova mora da se reši 3 godine posle tog Sporazuma i UZIMAJUČI u OBZIR VOLJU NARODA na Kosovo. Deo rezolucije 1244 koji se bavi STATUSOM Kosova UOPŠTE ne spominje da to mora da bude u okviru SRJ nego SAMO po Sporazumu iz Rambujea.

    Dakle, Rusi ili su neznalice u tumačenju međunarodnog prava ili namerno to rade kako bi zadržali Srbiju pod svojim uticajem odnosno pod svojim kandžama.

    Podsetimo da Međunarodni sud pravde u Hag jeste TELO Ujedinjenih Nacija a koji ima sudije iz 15 zemalja sveta, među kojima iz Rusije i Kine.

    To što se tiće formalno pravnog aspekta a inaće države poput Rusije imaju SVOJE interese i uopšte ne brinu koji su interesi drugih država pa i Srbije.
    (realnost, 18. novembar 2019 10:33)

    # Link komentara

  20. Za RSE:
    AKO je to tako zasto onda Zapad ne vrati Kosmet po pravnu jurisdikciju Srbije (po UN R1244, da se mi sa Albancima dogovorimo o nivou Autonomije), i "ZEZNE" "NEVALJALE Ruse", IZBIJAJUCI im taj argument, KOJI SU IM SAMI (Zapadnjaci) DALI priznanjem KiM?!?

    Tada bi Rusiji mogli da kazu: "E ajd sad vi uradite isto sa Krimom"!
    Jedina GORA stvar od onoga sto "zli Rusi" hoce (neresen problem na KiM) je:
    Resen problem KiM NA SRPSKU STETU!
    (Petar S., 18. novembar 2019 10:28)

    # Link komentara

  21. I Rusija ima svog biserka.
    (Kole, 18. novembar 2019 10:27)

    # Link komentara

  22. Dve struje koje uništavaju Srbiju se moraju rešiti, ni jedan brod nije plovio na dva kursa!!!
     (Laloš, 18. novembar 2019 10:26)

    # Link komentara

  23. Jasno kao dan.
    Politika Rusije, od kad postoji, je zadrzavanje sto gore situacije bilo gde, i od toga ima koristi.

    Deset godina je peta kolona u Makedoniji odlagala da resi pitanje imena, Milosecica su cuvali 10 godina....
    (Srb In, 18. novembar 2019 10:22)

    # Link komentara

  24. Svi, osim naroda, imaju taj interes.
     (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 18. novembar 2019 10:20)

    # Link komentara

  25. Amerika ima interes - da se pitanje Kosova reši (priznanjem) ?
    (Sale, 18. novembar 2019 10:12)

    # Link komentara

  26. pa naravno
     (penzioner, 18. novembar 2019 10:06)

    # Link komentara

  27. Ovo je u potpunosti tacno.
    (besna glista, 18. novembar 2019 10:04)

    # Link komentara

  28. Ajde vise se skinite sa nase grbace,Ameri i Rusi zajedno!!!
    Evo mene nek daju njihovu moc pola godine i ja cu rij3sit problrm Kosovo,Srbiju odvojit od Rusije za sve vremena i bit ce trajni mir na Balkan.Sve se to mozr zavrsit al nema volje od SAD i EU,a Rusija se tu pita isto kao moja pokojna baba.
     (BOSS, 18. novembar 2019 10:03)

    # Link komentara

  29. Tu i nema šta da se rešava. Jedino što stradaju ostale nacije.
    Kad se Nato raspadne rešiće se.
     (srdjan, 18. novembar 2019 10:03)

    # Link komentara

  30. Још само овај да се изјасни да ли под решењем косовског питања подразумева да ми треба да признамо Косово... Некако ми звучи као руски Чеда Јовановић.
    Што се мене тиче, од признања нема ништа. Ако може Кипар да чека, можемо и ми.
     (Јабучило, 18. novembar 2019 10:01)

    # Link komentara

  31. Jasno kao dan
    (Novak, 18. novembar 2019 10:00)

    # Link komentara

  32. Mnogo puta su nas Rusi ispalili. Evo u ovom slučaju Albanije. Rusija je 1912 direktno zaslužna i izvršila pritisak da se Srbi povuku sa Jonskog mora. Današnja Albanija...
    (комшо, 18. novembar 2019 10:00)

    # Link komentara

  33. Ne, Rusija ima interes da se Kosovo resi, u korist Srbije. Jer onda nema Bondstila verovatno ...
     (neko ko zna, 18. novembar 2019 09:55)

    # Link komentara