Turska vojna akcija u Siriji; "Napadaju civilna područja, ljudi su u panici"; Kurdi uzvratili?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije.

Izvor: B92, Tanjug, Beta/AP, Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Str
Foto: EPA-EFE/ Str

Pročitajte još:

Mediji: Kurdi ispalili šest raketa na granicu sa Turskom

Šta je Putin rekao Erdoganu pred početak akcije u Siriji

Erdogan na Tviteru: Počinje operacija "Izvor mira"; Tramp na Fejsbuku: Naš fokus na široj slici

Da je vojna akcija pokrenuta, potvrdila je i sirijska državna televizija saopštivši da su izvedeni prvi vazdušni napadi na mestu Ras Elajn. AFP prenosi da ima civilnih žrtava, a Sputnjik je preneo da su dva civila pogunula, do su dva ranjena.

Kako je rekao Erdogan, vojna operacija Turske nosi naziv "Izvor mira" ("Barış Pınarı", odnosno "Peace Spring"), prenosi Sputnjik.

Televizija NTV navodi i da je po položajima Kurda izveden napad i iz haubica i aviona F-16, a nakon što ti ciljevi budu eliminisani, kopnene snage će preseći tursko-sirijsku granicu.

Prema nepotvrđenim informacijama, mediji su preneli da su Kurdi, nakon turskog napada, ispalili šest raketa na turski grad Nisajbin.

Ranije danas, kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili su da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.

Lokalne vlasti predvođene Kurdima pozvale su na opštu mobilizaciju.

Dejli sabah opisuje akciju kao antiterorističku.

"Turske oružane snage zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom pokrenule su akciju protiv terorističke organizacije PKK/YPG i Islamske države na severu Sirije. Naš cilj je da uništimo teroristički koridor koji se pokušava uspostaviti na našoj južnoj granici i donesemo mir u region.

Operacijom Izvor mira mi ćemo ukloniti pretnju terorizma. Zahvaljujući SIGURNOJ ZONI koju ćemo uspostaviti, obezbedićemo povratak sirijskih izbeglica u njihovu zemlju. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona iz kandži terora", naveo je Erdogan na Tviteru.

Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je danas u sirijskom gradu Ras al Ain, nedaleko od granice sa Turskom, javio je reporter CNN Turka i dodao da se zvuci aviona mogu čuti iznad grada. On je rekao da se može videti dim koji se vije iznad zgrada u Ras al Ainu.

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na severu Sirije. On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali "odromnu paniku među ljudima u regionu".

Balijeva objava usledila je nedugo potom objave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je objavio da je upad turske vojske u Siriji počeo. Turska je danima pripremala vojsku oko granice sa Sirijom za napad protiv kurdskih boraca koje podržavaju SAD jer ih u Ankari smatraju terorističkom organizacijom.

Put za tursku ofanzivu otvoren je kada je predsednik SAD objavio da će se američka vojska povući iz te oblasti.

Ranije u sredu, predsednik Turske razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Oni su tada naglasili da je važna sigurnost jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije i poštovanja njenog suvereniteta, saopštio je Kremlj.

Kako je saopštila kancelarija turskog predsednika, Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da će planirana vojna akcija Ankare u regionu istočno od reke Eufrat "doprineti miru i stabilnosti" i takođe, "otvoriti put političkom procesu'' u Siriji, preneo je AP.

Erdogan je dodao da je Ankara pridavala značaj zaštiti prava i interesa sirijskog naroda i da je Turska "poštovala konstruktivan stav" Rusije po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu