"Ko će biti sledeći": "Želeo sam da umrem, nisam mogao da gledam kako muče decu"

Indijska vlada ukinula je 5. avgusta ustavnu autonomiju Kašmiru. Ova odluka izazvala je nemire i pobune među ljudima koji žive na graničnim područjima.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Farooq Khan
Ilustracija: EPA-EFE/ Farooq Khan

Ukidanje ustavne autonomije Kašmira staro je obećanje hinduističkih nacionalista premijera Narendre Modija, koji je na proleće osvojio drugi mandat na izborima.

U mnogim područjima lokalne vlasti pokušavaju da suzbiju nemire ilegalnim otimanjem muškaraca i dece.

Novinari BBC-ja razgovarali su sa ljudima koji su bili zatvarani i sa članovima njihovih porodica.

Čovek koji je bio otet zajedno sa svojim šesnaestogodišnjim sinom prepričao je svoje bolno iskustvo. On kaže da ih je vojska uhvatila i zatvorila u policijsku stanicu na šest dana. "Vi bacate kamenje,vi tražite slobodu, kakvu slobodu vi tražite?", govorili su im.

"Želeo sam da umrem, nisam mogao da gledam kako muče decu dok sam ja tu nemoćan", priča žrtva. "Na kraju su nam rekli da smo pušteni jer smo ipak nevini."

Njegov sin ima traume od tada. "Plašim se mraka, ne mogu noću ni da jedem ni da spavam, plašim se da će ponovo doći po nas", priča uplašeni dečak.

Žena čiji je četrnaestogodišnji sin trenutno u zarobljeništvu priča za BBC da su policajci došli oko ponoći i zarobili njenog muža i rekli da će u zamenu za njega pustiti njihovog sina. Otac i sin sreli su se u policijskoj stanici.

"Kada sam video sina, on je zaplakao, pitao je: Zašto sam ja ovde kada nisam ništa uradio, nisam bacao kamenje, šta sam mogao da mu kažem?", ispričao je otac zarobljenog dečaka.

Gde je tu pravda?

Pročitajte još:

"Eksplozivna odluka": Indija ukida ustavnu autonomiju Kašmira, Pakistan spominje rat

Maloletnici su poznati po tome da učestvuju u pobunama, ali sa druge strane postoje zakoni kojima se rešavaju takvi slučajevi.

Mir Urfi, advokatica, govorila je o slučajevima ilegalnog hapšenja.

"Ljude hapse, pritvaraju, bez pomoći porodica, bez legalne pravne pomoći, to je osnovno ljudsko pravo koje bi trebalo da bude dostupno svakom čoveku na planeti. Ali to je potpuno uskraćeno ljudima u Kašmiru", kaže Mir Urfi.

Kakve su reakcije odgovornih?

Policija u Kašmiru nije odgovorila na pitanja BBC-ja o ovim slučajevima.

Ipak, vojska, grad Džamu, kao i Kašmir pokrenuli su zajedničku akciju kako bi pomogli policiji da prestupnike privede, prema Zakonu o oružanim snagama.

Vojska Indije sada je ponosna zato što štiti ljudska prava.

Ipak, porodice i dalje žive u strahu da će njihova deca „biti sledeća“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu