Zveckanje oružjem, ali kakav je pravi odnos snaga?

Huti su objavili da su bez ičije pomoći sa 10 dronova napali najveće saudijsko naftno postrojenje, ali Saudijci i Amerikanci tvrde kako iza napada stoji Iran.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija	Deposit photos/FER737NG
Ilustracija Deposit photos/FER737NG

Majk Pompeo, državni sekretar SAD, dao je izjavu iz koje je očito da u Vašingtonu ciljaju na Teheran: "Iran je sada pokrenuo napade bez presedana na svetske zalihe energentima”.

Pompeov nastup je lako shvatljiv. Teokratska diktatura Saudijske Arabije spada među glavne američke saveznice, a Iran među - neprijatelje. Tu su poklapaju interesi SAD i Izraela, koji Irance takođe smatraju glavnim neprijateljima jer ovi naoružavaju Hezbolah u Libanu. U takvom spletu Saudijci su optužili Teheran da je Hutima obezbedio rakete i bespilotne letelice, koji su korišćeni u napadima na saudijske gradove, piše Jutarnji list.

Saudijski državni mediji odmah su izvestili kako je prestolonaslednik Mohamed bin Salman u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Donaldu Trampu da je Kraljevstvo "voljno i sposobno" da odgovori na napade na naftna postrojenja za koja su odgovornost preuzeli Huti. Zauzvrat je Tramp Salmanu potvrdio da su SAD spremne na saradnju s Kraljevstvom kako bi zaštitilo njegovu sigurnost nakon napada dronovima.

Slična se situacija dogodila u maju kada su SAD i Saudijci optužili Iran za napad na dva tankera u Persijskom zalivu. Ubrzo su Sjedinjene Države poslale nosač aviona USS Abraham Linkoln u Persijski zaliv "kako bi se sprečili iranski napadi na američke objekte", iako službena istraga, koju su vodile zemlje čija su plovila tada napadnuta - Ujedinjeni Emirati, Saudijska Arabija i Norveška, nije našla dokaze za optužbe Irana.

S druge strane, teško je verovati da su Huti sami sposobni da upravljaju sofisticiranim napadima dronovima na udaljene ciljeve u Saudijskoj Arabiji, s kojom ratuju već pet godina.

Nakon što su snage Hutija ušle u glavni grad Sanu u septembru 2014, Saudijska Arabija pripremila je koaliciju deset zemalja, u kojoj su bili Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Maroko, te počela krvavi rat. Ispostavilo se da nemaju dovoljno sposobnosti i snage da suzbiju neprijatelje pa će rat u Jemenu biti dugotrajan i iscrpljujući, a u međuvremenu je međunarodno priznati predsednik Abdrabuh Mansur Hadi pobegao u Saudijsku Arabiju. Huti su zeidi, što je ne baš pravoveran oblik šiitskog učenja, ali kao neprijatelji Saudijaca sarađuju s Iranom, iako obaveštajni stručnjaci procenjuju da je uticaj Teherana prilično ograničen.

U Jemenu su donedavno postojale dve zaraćene strane - prvu je predvodio šef jemenske vlade Abdrabuh Mansur Hadi, kog podržava Saudijska Arabija, a drugu lider Hutija Abdul-Malik al-Houti, koje pomaže Iran. Letos su se iz igre povukli Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su počeli da podržavaju Prelazno veće Južnog Jemena (STC) koje vodi Aden Ajdarus al-Zubaidi čije su snage u avgustu zauzele najveći deo Adena.

Drugim rečima, Saudijci su de fakto izgubili Jemen, a uprkos najmodernijem naoružanju, nisu sposobni da zaštite ni vlastitu državu, a kamoli negde da uvode red. Zato žele da se uključi Amerika.

strana 1 od 547 idi na stranu