"Vratiću se"

Rim -- Bivši italijanski ministar unutrašnih poslova Mateo Salvini obećao je pred desetinama hiljada pristalica da će se njegova Liga vratiti u vladu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ CLAUDIO PERI
EPA-EFE/ CLAUDIO PERI

Pročitajte još: Salvini okupio hiljade svojih pristalica FOTO

U svom poznatom evroskeptičnom stilu upozorio evropske saveznike na slabom francuskom, nemačkom i engleskom da italijanski narod nije ničiji sluga.

"Nikada neću odustati jer naša zemlja očekuje sve. Dajem reč onima koji su mislili da sam umoran i da mi je potrebna pauza da ću raditi više nego ranije", rekao je Salvini na godišnjem skupu desničarske Lige u gradu Pontida u Lombardiji.

"Više volim da sada prepustim sedam ministarskih mesta izdajnicima jer ćemo ih za nekoliko meseci ponovo osvojiti interesom i transparentnošću", rekao je Salvini.

Dok je Salvini smanjio svoje često vatrene tonovi, pozivajući pristalice da budu strpljivi i pristojni u političkim raspravama, govornici koji su se na bini pojavili pre njega govorili su o revoluciji i otporu, a članovi stranke su napali italijanskog novinara Gada Lernera.

Salvinijeve pristalice očigledno nisu obeshrabrene nakon njegovog pogrešnog političkog proračuna zbog kojeg njegova stranka više nije u vladi, pa su nosili brojne transparenta kojima su tražili izbore, kao i šalove sa natpisom "Salvini zauvek" i majice s parolom "Salvini premijer".

Ovogodišnje okupljanje ima dodatni značaj jer Salvini pokušava da uspostavi svoju bazu kao opoziciju novoj vladajućoj koaliciji koju čine pokret Pet zvezda i Demokratska stranka

Anketa objavljena u finansijskom dnevniku Sole-24 Ore pokazuje da je, uprkos Salvinijevim pogrešnim politickim koracima, Liga i dalje najjača partija u Italiji sa podrškom od 34 odsto.

Italijanska koaliciona vlada koju su činili između Salvinijeva desničarska Liga i pokret 5 zvezdica raspala se prošlog meseca, kada ju je Salvini iznenada "proglasio mrtvom" i raspisao izbore.

Prošle nedelje je predsednik Italije Serđo Matarela zamolio Đuzepea Kontea da predloži koaliciju 5 zvezdica i opozicione Demokratske stranke.

strana 1 od 547 idi na stranu