Oglasila se Kolinda povodom izjave Tajanija

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA_EFE- Christopher Pettit Tesson
Foto:EPA_EFE- Christopher Pettit Tesson

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

"Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvestiti italijanske i evropske institucije", izjavila je Grabar Kitarovićeva, prenosi hrvatski N1.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije ju je osudio, naglasivši kako ona "ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma", prenosi Indeks.

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je deo političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani.

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je Plenković.

On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija, s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje.

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu, a predstavnik njegovog kabineta rekao je da Tajanijeva izjava nije dobro interpretirana, kao i to da on ništa loše nije mislio.

Tajani je tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sećanja na žrtve egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu