Oglasila se Kolinda povodom izjave Tajanija

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

    Zaboravila je dodati
    Osim u slucaju sfrj ili srbije.
    (Dex, 11. februar 2019 21:22)

    # Link komentara

  2. Pa naravno da pripada Italiji ,jer Hrvatska je veštačka tvorevina bez jasnih prirodnih granica !!!!!!!!!
    (gorski, 11. februar 2019 21:15)

    # Link komentara

  3. Srbija odmsh da prizna Dalmaciju i Istru kao italijansku teritoriju, kao što su oni priznali kosovo za državu. Zaigrala maca i ispred njihovih vrata.
    (Selu u pohode, 11. februar 2019 21:14)

    # Link komentara

  4. Dolazi Đavo po svoje.
    (miloš, 11. februar 2019 21:07)

    # Link komentara

  5. Hrvati da sednu sa Italijanima i da se nadje najbolje resenje oko spornih teritorija. Vazno je da obe strane budu zadovoljne. Duboko verujemo da ce nasi partneri uspeti da nadju nacin da rese ovaj problem, bez ugrozavanja mira na ovom prostoru. Veoma dobro bi bili da hrvatska strana razume nezadovoljstvo svojih italijanskih suseda, i, u duhu demokratije, ustupe sporne teritorije njihovim starim vlasnicima.
    (Evropatik, 11. februar 2019 21:02)

    # Link komentara

  6. Dalmacija je "srce" hrvatske.. he he
    (Deja vu, 11. februar 2019 20:59)

    # Link komentara

  7. U strahu su velike oci!
    Sad kad je predsednik Tajani izneo svoje misljenje u javnost u vez Istre
    i Dalmacije, Kolinda se odmah uzvrpoljila. A kad je bilo pitanje oduzimanja
    istorijskog srpskog Kosova, to je HR odmah priznala i nikome nista.
    (E moja Kolindo, 11. februar 2019 20:58)

    # Link komentara

  8. Rimskim ugovorima potpisanim 18.05.1941 Italija je od NDH dobila gotovo celu Dalmaciju i to: područje Zadra, Šibenika, Splita, ostrva Rab, Krk, Vis, Lastovo, Korčulu, Mljet i mnoge druge manje, zatim Boku Kotorsku te delove Hrvatskog primorja i Gorskog kotara.

    Hrvatski političari su žmurenjem i ohrabrivanjem istorijskog revizionizma sami sebe doveli u ovu situaciju da Italija za sada stidljivo traži ono što je poglavnik dao. Još tužnije je da su upravo gradovi kao što su Zadar i Split vodeći po incidentima sa ustaškom ikonografijom a ustaška vlast je baš te gradove Rimskim ugovorima predala Italijanima.
    Paradoksalno.
    (BeKo, 11. februar 2019 20:53)

    # Link komentara

  9. Nije bilo davno kad je Kolinda izjavila kako je ustaški pozdrav ustvari "povijesni" pozdrav Hrvata , takođe ko je ono išao u Blajburg , a sad se poziba na nasleđe NOB-a i Osimski sporazum koji su zaključili mrski komunisti i srbo-jugo četnici.Pljujete po Orjunašima , a da njih nije bilo i prvenstveno Vojske Kraljevine Srbije ,potom SHS ne bi bilo Rapalskog sporazuma već bi cela Dalmacija do Dubrovnika pripala Italiji kojoj su to obećali Englezi i Francuzi za ulazak u rat protiv Austo-Ugarske.Strašno je što na hrvatskim "stručnim" sajtovima čitam tvrdnje "povjesničara" kako je Rapalskim sporazum Kraljevina SHS napravila zarad činjenja štete hrvatskom biću,A UPRAVO GA JE TAJ SPORAZUM KOŠTAO GLAVE jer su italijanski fašisti nakon tog primili i obučavali ustaške teroriste u kampovima po Italiji.Pavelić je odmah po osnivanju NDH došao pravo iz Italije u Zagreb i platio "stanarinu" Musoliniju celom Dalmacijom .Čak je i sama NDH bila "kraljevina " ,a kralj je bio neki italijanski plemić.Ulice vam nose imena klerofašista i istaknutih ustaških funkcionera ,pa zašto se onda bunite kad ti se i Italijani pozivaju na iste vrednosti i ličnosti kao i vi .Komunisti su vam dali celu Istru,Zadar,Cres,Rab,Rijeku,Lastovo i naposle ste i od Jovanke Broz dobili Baranju 1948 kao miraz mladoženji Joži.Odlučite se već jednom ko ne valja ,ustaše,partizani,komunističetnici,Italijani,Slovenci(nas Srbe ne računam -dežurni krivci) jer ste stvarno dosadili sa vašom političkom i ideoškom ninfomanijom.
    (grama-tika-taka, 11. februar 2019 20:51)

    # Link komentara

  10. Pošaljite im notu. Onu od Dačića, samo promeniš datum i nažvrljaš potpis.
    (prof Zmiuga., 11. februar 2019 20:36)

    # Link komentara

  11. Znači uskoro u Italiju na more...
    (Milun, 11. februar 2019 20:35)

    # Link komentara

  12. Frka, frka, a? Istra i Dalmacija bile su u sastavu Hrvatske...pa nikad. Možda ova kratka epizoda dolazi svome kraju...
    (Emil Blacklisted, 11. februar 2019 20:31)

    # Link komentara

  13. Dosao djavo po svoje.Da li su stvarno mislili da ce im Italijani oprostiti jame po Istri i proterivanje 300 000 ljudi iz Dalmacije?Samo se cekao trenutak da im ispostave racun.Plus sto su to istorijski italijanske teritorije koje je Venecija kontrolisala hiljadu godina skoro.Da ne pricam o dalmatinskim gradovima u kojima sve sto je vredno je zapravo deo italijanske kulture i zaostavstine.Samo da nam se skoce braca opet u zagrljaj da ih branimo od mrskih Italijana,da prolivamo srpsku krv za Trst dok nam ti isti na celu sa Titom proteruju narod s Kosova i Metohije.A Hrvatska se prazni,od ulaska u Eu izgubili su 12 posto stanovnistva.Po Dalmaciji prosperiraju vukovi i medvedi posto su Srbe proterali,a Italija prenaseljena a vreme ne trpi vakum u prostoru.Kad se sabere 2 i 2 jasno je da ce Italijani krenuti u povratak svojih teritorija sa istocne strane Jadrana.
    (kont, 11. februar 2019 19:56)

    # Link komentara

  14. E ovo je vrhunsko licemerje. Predsednica Hrvatske osudjuje reviziju istorije!!!!
    Alooo!!! Zenoooo!
    Ako neznas da citas plati nekom nek ti procita sta si sve lupetala ti i tvoje stranacke kolege.
    (komentator, 11. februar 2019 19:55)

    # Link komentara

  15. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

    Осим ако је у питању Србија, где су врло пожељни, је ли тако Колинда?
    (Бата Стојковић, 11. februar 2019 19:46)

    # Link komentara

  16. A kad oni rade reviziju istorije, onda je to ok?
    (Goran, 11. februar 2019 19:43)

    # Link komentara

  17. Uglavnom i jeste bila italijanska,pogledajte istorijske karte.Niko zdrave pameti i logike ne moze reci da su danasnje granice HR prirodne i istorijske.Nijedna drzava ovakvu teritoriju ne bi mogla braniti.Dalmatinsko zaledje su naseljavali Srbi pravoslavci i katolici.Uostalom pogledajte Austrijske karte i popise, Germani vaze za precizne i pedantne.Polako,mi mozda necemo biti svedoci promena,ali ce one svakako doci, a za ta vremena treba spremiti potomke.
    (Petar, 11. februar 2019 19:43)

    # Link komentara