Tadić: Netrpeljivost neprihvatljiva

Beograd -- U Beogradu obeležen Međunarodni dan holokausta. Za Srbiju neprihvatljiva svaka netrpeljivost, poručuje predsednik Boris Tadić.

Izvor: B92
Podeli

Centralnoj manifestaciji obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, u Srbiji je održana kod spomenika na mestu nekadašnjeg logora Staro sajmište u Beogradu. Predsednik Boris Tadić poručio je da je u Srbiji neprihvatljiva netrpeljivost kojoj smetaju etničke, nacionalne, verske ili političke razlike.

Počast stradalima u holokaustu odao je Rabin Srbije, Isak Asiel.

“Srce nam podrhtava pri pomisli pod kakvim užasnim mukama i groznim paklima su naši najmiliji zavržili sa životom radi toga što su bili tvoji vernici, što su bili Jevreji”, rekao je Asiel.

Centralna proslava počela je verskim obredom, a vence na spomenik položili su predsednik Boris Tadić, predstavnici ambasada Izraela i Nemačke i jevrejske i romske zajednice.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je u Srbiji neprihvatljiva netrpeljivost kojoj smetaju etničke, nacionalne, verske ili političke razlike.

“Svedoci smo nastojanja da se zaborave ova tragična iskušenja holokausta, da se revidira istorija nacističkih zločina, da se obnove ideologije netrpeljivosti, rasizma i šovinizma, etničkog, verskog i drugih fanatizama. To u Srbiji ne može i ne sme da se dogodi”, poručio je Tadić.

Ambasador Izraela u Srbiji, Artur Kol, smatra da obeležavanje Dana holokausta predstavlja upozorenje na to šta mogu proizvesti rasizam, mržnja i predrasuda.

“Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta je vreme promišljanja, vreme kada se sećamo žrtava holokausta i kada sagledavamo šta se može dogoditi ukoliko se rasizam, predrasude i mržnja ne zaustave”, naveo je Kol.

Pogledajte film o Sajmištu

Dokumentarni film “Sajmište - Istorija jednog logora” možete pogledati u Video rubrici našeg sajta:

- "Sajmište: istorija jednog logora 1.deo"

- "Sajmište: istorija jednog logora 2.deo"

Sajmište je u Drugom svetskom ratu bio jedan od najvećih koncentracionih logora na ovim prostorima u kome je, u pokretnoj gasnoj komori, od 1941. do 1942, ubijeno skoro 7000 žena, dece i staraca, odnosno skoro polovina jevrejskog življa u Srbiji.

B92 je prošle godine emitovao dokumentarni film “Sajmište - Istorija jednog logora” i pokrenuo inicijativu za izgradnju memorijalnog centra na tom mestu.

Predsednik Tadić rekao je i da ce Srbija učiniti sve da očuva i zašti istorijske spomenike i obnovi memorijalne prostore holokausta.

Aleksandar Nećak iz Saveza jevrejskih opština Srbije nada se da će na mestu nekadašnjeg logora biti izgrađen memorijalni centar.

“Nadamo se da će na ovom mestu gde je bio ‘Judenlager Semlin’ podići memorijalni centar gde ćemo imati javne časove istorije”, očekuje on.

Predsednik Skupštine Beograda, Aleksandar Antić, kaže da gradske vlasti razmatraju takvu mogućnost.

“Mi razmatramo trenutno mogućnosti da se čitav ovaj potez Sajmišta pretvori u memorijalni centar i to će biti deo naših aktivnosti, i vezano za urbanizam i ostale aspekte jednog tako ozbiljnog poduhvata”, navodi on.

U zajendici Jevrejskoih opština ipak upozoravaju da je antisemitizam u Srbiji i dalje prisutan i da je izražen uglavnom kroz određene antisemitske publikacije, knjige, istupe pojedinaca, grafite i slične manifestacije i da se mora više raditi na kažnjavanju onih koji pozivaju na diskriminaciju.

"Situacija nije dobra. Antisemitizma je uvek bilo i verovatno će ga uvek biti, čak i tamo gde nema Jevreja. Međutim, u Srbiji je antisemitizam uglavnom izražen kroz određene antisemitske publikacije, knjige, kroz određene istupe pojedinaca, kroz grafite i slične manifestacije, rušenje spomenika, skrnavljenje sinagoga. Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o naših dvadesetak tužbi ili krivičnih prijava koje do sada nisu bile procesuirane. Obećano mi je da će on lično da se zauzme da vidi da ispita zašto se to dešava", objašnjava Aleksandar Nećak.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta 27. januar, ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN. Tog dana 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila je logor Aušvic.

Procenjuje se da su do kraja Drugog svetskog rata nacisti ubili oko šest miliona Jevreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu