Sindikati i poslodavci nezadovoljni

Beograd -- U Sindikatima smatraju da će nove ekonomske mere Vlade Srbije opteretiti srednji sloj. Nezadovoljni su i poslodavci koji najavljuju manje plate.

Izvor: B92
Podeli

Predsednik Sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak kaže da radnici tek spremaju odgovor na najnovije mere vlade, ali ipak ne vidi da bi energičnost sindikata bilo šta mogla da izmeni. On kaže da je vlada konačno priznala da je zemlja u krizi, ali da nam bar krize nisu strane, jer tako živimo već dve decenije.

“Samo jedino ne znam da li će to potrajati dugo kao što je do sad trajalo jer sad su izvori preživljavanja znatno suženi. Ipak, nema više onoga što je bilo nekada, u Miloševićevo vreme – slamarice i ostalo”, podesća Čanak.

“Nisam siguran da je lakše podneti krizu kada je privatizacija ozbiljno već načela srednji društveni sloj. Sada će se ono što je počelo da se oporavlja posle 2000. godine, sigurno urušiti. Ko će izvući Srbiju bez srednjeg sloja, ja ne znam, niti na šta će sve posle ovoga da liči”, kaže on.

Već se zna da će teret novog nameta na plate, penzioneri i zaposleni koji dobijaju zarade iz budžeta, sami snositi.

Ništa drugačije nije ni u privatnom sektoru. Vlasnik građevinskog preduzeća “MIN projekt” iz Niša Dmitar Šegrt, koji upošljava 100 radnika, kaže da će u njegovoj firmi veći porez na plate ići na teret zaposlenih. U suprotnom, morao bi da otpušta radnike.

“Budžet za plate nećemo moći probiti, obzirom na smanjenje poslovne aktivnosti. Bar su sad takva razmišljanja, predložiti zaposlenima da se solidarišemo - da budžet ostane isti, a da preraspodelu izvršimo prema postojećim zaradama, pa sad zavisi od toga koliko koji radnik ima, toliko će ga i zahvatiti”, objašnjava on.

“Mislimo da mera u ovom momentu nije dobra. Pogotovo što je pad privredne aktivnosti u prva tri meseca veći od 20 posto u grani u kojo smo mi”, navodi Šegrt.

Ocene ekonomista o novom aranžmanu sa MMF-om i najavljenim merama Vlade Srbije, možete čitati u posebnoj vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 101 idi na stranu