Sindikati i poslodavci nezadovoljni

Beograd -- U Sindikatima smatraju da će nove ekonomske mere Vlade Srbije opteretiti srednji sloj. Nezadovoljni su i poslodavci koji najavljuju manje plate.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Država je bankrotirala. Ostali smo bez gaća. A niko u Vladi nema petlju da nam to saopšti.
    (Živorad, 27. mart 2009 07:11)
  2. Taman onaj predizborni prevarant(da li sam nesto neistinito rekao?) Krkobabic(uvecanje i uskladjivanje penzija)a nije jedini ,Dinkic,akcize,Tadic,bolji zivot,borba protiv korupcije,bla...bla...prekjuce "crvsto"obecao da nema govora o smanjenju poenzija kad tajkunsko, partisko "bratska DS-SPS" vlada i Cvetkovic(k`o da je sa Marsa a ne iz Negotina pao) opalise po jadnom 20 godina mucenom narodu poreze, smanjeneje plata, penzija tkzv."ekonomske mere". Pa proci ce i ovaj ruzan i kosmaran san ali mojim unucima pricacu kako su gradjani Srbije u XXI veku imali mesecne plate-penzije kao Englez za ulaznicu za futbalsku utakmicu!
    (Mile J.N.Beograd, 27. mart 2009 07:14)
  3. Sve su to kratkoročna gledanja. Kriza napreduje sve brže i sve je opasnija. Pre samo mesec dana je bilo nezamislivo da se otvoreno po svetskim institucijama i medijima govori o masovnim državnim bankrotima, o socijalnim nemirima, sada je to normalna stvar, čak je napravljena i lista od 165 država sa koeficijentima rizika od velikih socijalnih nemira. Ne ide na dobro, nigde u svetu, i taj hod je prilično stabilan i brz. Potrebni su krediti, potrebna je i štednja, solidarnost je neophodna, ali sve to neće dugo trajati ukoliko se ne predje na konkretnu pripremu društva i privrede za vanredne okolnosti koje nas očekuju. Spas tražiti u stranim investicijama ili izvozu je utopija, jer i veliki su u problemu, svetsko tržište je malo i za njih, investicije su rizične i kod njih, izlaz iz predstojeće situacije ne vide ni oni. Oni će pomagati dok mogu bez opasnosti za svoje interese. Šta posle? Za nas je dobar svaki prodor u medjunarodne invsticije i tržište, treba ga podržati, ali to je malo, i svakim danom je sve manje, da bi se na tome zasnivale naše nade da ćemo prebroditi krizu.
    Ono o čemu država pod hitno treba da razmišlja je preduzimanje vanrednih mera za uspostavljanje egzistencijalne socijalne države i privrede. Napraviti bilanse potreba društva, bilanse proizvodnih kapaciteta, bilanse žive proizvodnje, bilanse uvoza, izoza, napraviti plan mera za stimulaciju i destimulaciju, podršku, direktno učešće države, napraviti socijalne programe, itd, itd, i na osnovu toga smanjivati pritisak na državu i finansije, na nekom niskom nivou funkcionisanja države.
    Dobra je svaka pomoć sa strane, ali najviše moramo sami sebi uraditi, jer propast nije dobra ni onda kada se propada zajedno sa velikim.
    (Gargamel, 27. mart 2009 08:35)
  4. "Predsednik Sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak kaže da radnici tek spremaju odgovor na najnovije mere vlade, ali ipak ne vidi da bi energičnost sindikata bilo šta mogla da izmeni."
    Kada imamo ovakve predsednike sindikata (postavljenih od strane vlade) onda nije ni cude sto vlada moze da radi sta hoce.
    (Sindikat, 27. mart 2009 08:54)
  5. U Srbiji danas svi su nezadovoljni, sem onih kojima ova paraliza ufunkcionisanju pravne države i svih njenih institucija u potpunosti odgovaraju. Stranke su danas veliko zlo za građane Srbije u ovako neuređenom sistemu.
    (Vojislav, 27. mart 2009 08:59)
  6. Da bi jedna država mogla da se bavi ekonomijom, prvo mora da je ima.
    Kod nas to ide ovako: Na istoj strani novina stoji vest da se otvara SOS prodavnica za one sa platom ispod 35.000 din. Pored nje je vest da će oni sa platom preko 50.000 din da plaćaju porez. Dakle, ovde je 150E razlika između luksuza i propasti! U drugim novinama je prikaz kako će izgledati plate: oni sa 12.000 din će dobiti 1.300, a oni sa 220.000 din izgubiti 17.000
    Najveći gubitak imaju oni sa platama oko 50.000. Recimo da je to neko sa fakultetom, i taj je do sada imao 200E veću platu od svog školskog druga koji je bio lenj za školu. Sada mu se taj lenji smeje jer imaju iste plate. . . DejaVu!
    Porez na luksuzne automobile (izostaviće džipove?, stanove preko 60m2, i tako dalje. Idemo u Kolhoz?
    (Pravnik, 27. mart 2009 09:04)
  7. Mi smo zatočenici Vlade Republike Srbije! Uveli su porez bez ikakvih kriterijuma u smislu broj članova porodice, broj dece, školski uzrast ili ne, oni bez dece itd. Sramno! Ali je zato Administrativni odbor Narodne skupštine pre ovog oporezivanja doneo odluku da poslanici pored plate za rad, primaju i dnevnicu. Pored toga, ograničiti plate ministara, to jest ukinuti im naknade za rad na mestima gde su sami sebe postavili. To su štetočine za medalju! Pored toga, trebalo bi da ukinu Državnu revizorsku instituciju koja godišnje svoj nerad sa grbače građana naplaćuje 107 miliona dinara. U stvari, svi motke u ruke i na ulice! MMF nije tražio od njih sigurno da otimaju narodu koji su, inače, svojom /ne/sposobnošću doveli do prosjačkog štapa!
    (Sladjana, 27. mart 2009 09:05)
  8. I ja sam za motku!
    Jedan vise
    (mickey, 27. mart 2009 09:41)
  9. Mi smo stalno u krizi a oni i ne znaju ni šta znači reč kriza
    (mirjana, 27. mart 2009 09:56)
  10. samo jedno glupo pitanje: A ZA KOGA IDU TE *SOLIDARNE* PARE???
    (dexter, 27. mart 2009 10:14)
  11. Probajte da zamislite "sindikalca" kakav je Branislav Čanak u Italiji, Francuskoj ili Grčkoj.
    (Miloš, 27. mart 2009 11:01)
  12. Gospodine Cvetkoviću, Vi kao da se probudiste iz zimskog sna. Gospodjo Dragutinović, obratiste nam se kao da se javljate iz pozorišta. Gospodine Dinkiću, gde odleteše ona predizborna obećanja. Krkobabiću, penzioneri su još živi, ali ne znam koliko još sa vašim "povećanjem". I, sve generalno do juče je Srbija bila najbolja u okruženju, ogromne devizne rezerve (za ne daj Baže), a danas nam gradjanima Srbije preostaje preživljavanje u SOS prodavnicama, zatvarajte luksuzne hipermarkete i otvaraj Milosavljeviću SOS,jer narod Srbije je u ogromnom sosu. Od Vlade možemo očekivati, da nam i dušu uzme, dok se bogati ministri prepucavaju koliko ministarstava treba da ostane, "sad ste počeli da štedite", Boža ne leti više biznis nego ekonomskom klasom, hvala ti Božo. Hvala predsedniku Tadiću, što "uspešno vodi Srbiju" sa koalicionim partnerima iz SPS-a i čovekom budućnosti g-dinom Krkobabićem.
    (Proleće je stiglo!, 27. mart 2009 11:04)
  13. Jos par glupih pitanja. Koliko shvatih - neoporezivi deo se podize sa 5.000 na 12.000, zar to nije poreska olaksica za poslodavce i da li sada love u mutnom kako bi se resili dela zaposlenih i smanjili preostalima plate? Zar pomenuti porez od 6% nije orocen do kraja godine? Zasto nije uvedena laka progresija za visokoplatezne? Da li je neko izracunao koliko bi kostalo resenje bez MMF-a, pa da uporedimo troskove oba resenja i onda porazgovaramo? Da li znate koliko ste poreza mesecno do sada placali (ne samo na plate, imovinu vec sve skupa na gomili)?
    (ana, 27. mart 2009 11:25)
  14. Sve mi se nesto cini da je vreme da se ponovi 5. Oktobar ali ovaj put da se rasteraju sve stranke a ne samo par njih....
    (Slobodanka Rajic, 27. mart 2009 11:26)
  15. Да ли су ИКАД и ИГДЕ ефекте било које кризе подједнако сносили богати и сиромашни?!НИКАД и НИГДЕ...Мотке, мотке, мотке!!! ОК, а шта после њих? Полупати и ово мало што имамо, и?! И, кога после ових? Кога то бољег имамо? Ја се управо тога бојим. Ови су такви какви су, али имамо ли боље? Да имамо горе, који једва чекају да искористе ово у своју корист и дочепају се власти, то знам. И то треба стално имати на уму...Ови бар неће изазвати неки ратни сукоб да би економске проблеме гурнули у други план изазивањем још већих проблема...То смо већ једном доживели и једва преживели али као да многи од нас из тога ништа нису научили. А тога се бојим више од самог сиромаштва!
    (Мина, 27. mart 2009 11:58)
  16. Clanovima Vlade, predsedniku drzave i parlamenta, poslanicima, guverneru raznim direktorima i upravnicima, specijalnim savetnicima i slicnim tipovima u protekle 3-4 godine plate su povecane za vise od 200% Prakticno su utrostrucene! Koliko su uvecane u istom periodu plate ostalih zaposlenih bez obzira na to ko da im je poslodavac? Najvise za 10 ili 15%. Da li je onda posteno da svi placamo porez po istoj stopi, kada nam plate nisu rasle linearno? Trebalo je prvo uspostaviti ekonomski i moralno pravilne proporcije u sistemu plata i penzija, pa tek onda uvoditi ovakve mere.
    (Statisticar, 27. mart 2009 12:08)
  17. A Misko se ne buni!
    Njemu je dobro.
    (Vozi Misko!, 27. mart 2009 13:07)
  18. Vladine "mere" su faktički svedene na šišanje i brijanje 2 mm ispod kože, jer se jedino tako može nazvati "solidarno" dodatno oporezivanje svih primanja iznad bednih 12.000 din. S kim treba sirotinja raja da se solidariše!?

    A o štednji u državnoj administraciji nema ni govora!

    Ovo je današnji KONKURS o kome polupismena, većinska, Srbija neće imati pojma!
    [link]/
    (bezimena, 27. mart 2009 13:20)
  19. Onaj sa prihodima od 200 000 nece ni osetiti manjak nametnut ovim porezom. Onaj sa 50, 60 ili 80 hiljada osetice itekako. I ljudi koji ukazuju na cinjenicu da nisu uzeti nikakvi drugi kriterijumi u obzir napr. broj clanova porodice i broj zaposlenih su potpuno u pravu. Dve plate nisu isto sto i jedna. Dva clana nije isto sto i sest. Sve to ima uticaja na troskove. Suma sumarum - opet se prelomilo preko ledja obicnog sveta, srpske napacene "srednje klase". Ok, kriza je, ali bilo je kriza i ranije... i dobro znamo ko je i tada, kao i sada, "snosio" teret. Ova osiromasena, bedna "srednja klasa" vise ne moze da snosi teret nijedne krize. Vreme je da taj teret za promenu snose STVARNO BOGATI, a to znaci oni koji imaju mesecne prihode od 150.000 pa navise jer bi oni to najmanje osetili. Na takva primanja je okej i fer uvesti proporcionalan "solidaran" porez. Ovako...
    (Tanja, 27. mart 2009 15:39)
  20. Oni rekoše primena od maja. Do tada će se desiti neke mnogo gore stvari pa će odustati od ove, a uvesti neke druge obaveze. Mislim da je MAŠTANJE najbolje za oporezivanje jer nam jedino to ostaje...
    (Neko, 27. mart 2009 16:02)
  21. Одмах смо знали да је у питању нова безочна превара и само је највећа будала могла да поверује на прву вест коју је ова надри-влада пустила, то јест да ће богати да сносе терет кризе путем додатних пореза. Сем, ако те премудре владајуће главе не сматрају да је богат свако ко има плату бар 12.001,00 динар.
    Свака им част на познавању прилика у земљи, на памети и генијалности. Креатори ове "спасоносне" идеје немају довољно маште да замисле моје дивљење и предивне епитете које им упућујем.
    Народ ће на крају буквално гладовати, а масне гускетине ће бити још масније. Баш се дивно осећамо.
    (Petar, 27. mart 2009 17:15)
  22. 5. septembar 2008. Vlada je donela odluku o minimalnoj zaradi u Srbiji koja iznosi 13.572din. mesečno da bi danas tu istu oporezala. Svaka čast gospodo prevazišli ste sami sebe. Razmislite o smanjivanju Vaših plata za 50% možda bi to pomoglo za izlazak iz krize.
    (Dejan, 27. mart 2009 17:19)
  23. Voleo bih da procitam komentar nekof od clanova RIK-a o ovim merama. Koliko ce se osecati pogodjenim jer ce morati da placa izmedju 13 i 17 hiljada dinara na ime ovog poreza? Ako uzmemo u obzir da ti ljudi prijaju nista manje plate kao sudije, rukovodioci raznoraznih ustanova, profesori univerziteta ili kao sve ovo zajedno, ispada da ce na ime ovog poreza svakog meseca izdvajati onoliko koliko mesecno primaju dva hirurga ili profesora na ime plate.
    (Marko, 27. mart 2009 19:00)
  24. Broz je uvodio "Obavezan otkup". Milosevic je raspisivao "Zajam za preporod". Ovi su izmislili nekakav "Solidarni porez". Za sve je zajednicka pljacka naroda.
    (Vladimirrrrrrr, 27. mart 2009 22:06)
  25. Kao i uvek, svaka ti NIJE na mestu, draga Vlado. Barem ste otkrili da su i dosadasnja zaposljavanja bila preko rodjaka i bliskih prijatelja i uz jos po nesto, a sad ce, uz strozije mere, biti samo preko najblizih clanova Vladine familije. Bruka i sramota - nevidjena! Krpite rupe u budzetu, deruci kozu narodu - pa Crvenkapa ima bolji scenario od vaseg!
    (Zdenka, 27. mart 2009 22:07)