U Skupštini o pretresu kuće Mladića

Beograd -- Nakon što su poslanici radikala na sednici Skupštine Srbije govorili o pretresu kuće Darka Mladića, povela se rasprava u parlamentu.

Izvor: B92
Podeli

Radikali su optužili vlast za državni terorizam i pritisak na porodicu Mladić i naveli da srpski režim, da bi udovoljio Haškom tribunalu i Evropskoj uniji, i dalje maltretira porodice "srpskog junaka". Sa druge strane, predstavnici vlasti tražili da se radikali kazne jer ne govore po tačkama dnevnog reda sednice parlamenta.

Poslanik SRS-a Zoran Krasić je za govornicom govorio o aferama u građevinskoj direkciji Srbije, na čijem je čelu čovek DS-a, i iznosio podatke o tome kako je finansirana izborna kampanja demokrata.

“Ja moram da vam skrenem pažnju da sam juče u vašem odstustvu pričao o državnom terorizmu, a evo danas - odmah su krenuli da dokazuju to", rekao je Krasić.

Iako je jedno vreme to bila glavna tema obraćanja radikala u skupštini Srbije, većina predstavnika polaničkih grupa u parlamentu nije želela da komentariše akciju policije i pretres kuće Darka Mladića.

Šefica poslaničke grupe DS-a Nada Kolundžija je, reagujući na Krasićevo izlaganje, rekla da radikali namerno krše Poslovnik, da je Krasić izneo "gomilu neistina" i da optužuje ljude i poziva na otpor sprovođenju zakona.

“Mi smo imali više nego korektan odnos prema potrebi da se iskazuju i stvari koje se ne tiču dnevnog reda. Ja vas molim, gospođo predsednice, da od sada strogo poštujemo Poslovnik jer za džentlmenski dogovor potrebne su dve strane", rekla je Kolundžija.

"Mi imamo jednu stranu koja danima, satima sluša najbesmislenije teme koje nemaju veze ni sa čim i koje nikoga ne interesuju u ovoj zemlji, sve zato što neko tvrdi da u ovoj zemlji nije dovoljno zastupljen, a 20 sati dnevno su na kanalu državne televizije ti isti, do osam sati uveče, od 10 sati uveče njihov šef. Malo je previše. Ne može tako. To nije demokratija“, kazala je ona.

Kolundžija je zatražila da se u danu za glasanje poslanici izjasne o tome da li su pojedini poslanici SRS, vređajući sa skupštinske govornice, povredili Poslovnik.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović prisustvuje pretresu kuće.

“Tamo je upravo interventna ekipa koja pretresa kuću gospodina Darka Mladića, uznemirava njegovu porodicu, što je apsolutno besmisleno, s obzirom na činjenicu da je ta kuća već više godina 24 časa pod nadzorom i prismotrom policije i nemoguće je da tamo može da se desi ili da dođe bilo ko, a da policija ne snimi i ne registruje”, kazala je Vjerica Radeta.

Ona je zatražila od Ministarstva pravde i Ministarstva policije da preuzmu aktivnosti i hitno zatraže obaveštenje zbog čega se "uznemirava porodica Darka Mladića" i šta u njegovoj kući traži interventna jedinica.

“Mi vas upozoravamo da ćemo, ukoliko se odmah ne prekine ta besmislena akcija, svi narodni poslanici SRS-a otići u kuću Darka Mladića i pozvaćemo građane Beograda da nam se pridruže jer zaista moramo da štitimo prava svih građana, što nadležni organi u Srbiji verovatno nemaju nameru”, rekla je Radeta.

Ona je upozorila da će, ukoliko se odmah ne prekine ta akcija, svi poslanici SRS-a otići u kuću Darka Mladića i pozvati građane Beograda da im se pridruže kako bi štitili prava svih građana.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović odredila je tokom prepodneva pauzu u radu Skupštine Srbije jer su poslanici SRS govorili mimo dnevnog reda, odnosno o pretresu kuće Darka Mladića. Skupština je kasnije nastavila rad.

Teral i Ljoveras: Potrebni rezultati

Predstavnici međunarodne zajednice u Beogradu veruju da postoji politička volja da se uhapse preostali haški begunci, ali navode da se očekuju - konkretni rezultati.

"Stav Francuske je dobro poznat. Sada, podvlačim, sada je glavni posao da se pokuša da se otkrije gde je Ratko Mladić", kaže ambasador Francuske Fransoa Teral.

Na pitanje da li smatra da u Srbiji sada ima političke volje da se završi saradnja sa Tribunalom Teral je rekao: "Moj odgovor je - definitivno da".

Slično misli i šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras.

"Verujem da postoji politička ovlja da se zatvori ta stranica i da se ispune svi uslovi u vezi sa saradnjom sa Tribunalom. To se odnosi i na nadležne službe. Ali, ono što mi očekujuemo je da ovakve akcije dovedu do konkretnog rezultata", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu