Nobilo: Gube i Srbija i Hrvatska

Beograd -- Presudom Međunarodnog suda pravde, povodom tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, niko neće biti zadovoljan, tvrdi zagrebački advokat Anto Nobilo.

Izvor: Blic
Podeli

"Prihvatanje hrvatske tužbe od strane Međunarodnog suda pravde izazvalo je u Hrvatskoj neprimerenu euforiju i velike nade, a radi se samo o tehničkoj odluci Suda da će se baviti tim sporom", rekao je Nobilo za "Blic nedelje".

"Lično smatram da Hrvatska, za razliku od BiH, neće imati problema u dokazivanju umešanosti Srbije u sukob u određenom vremenu, jer je Novosadski korpus direktno delovao na području Hrvatske, ali će imati problema u dokazivanju genocida jer ga, na svu sreću, nije bilo", kaže Nobilo.

Nobilo kaže da je "bilo masovnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, bilo je etničkog čišćenja, ali to nije preraslo – po svom obimu, raširenosti, intenzitetu – onu granicu koja bi značila genocid".

"Dakle, smatram da Hrvatska neće uspeti sa svojom tužbom", dodaje on.

Nobilo smatra i da Srbija u ovoj situaciji mora ići sa protivtužbom.

"Srbija to mora uraditi, ako ni zbog čega drugog, a ono da poboljša svoju pregovaračku poziciju, no ni ta protivtužba neće uspeti. Ako u tužbi obuhvati NDH, neće uspeti iz dva razloga: prvi je što je Konvencija o genocidu donesena nakon Drugog svetskog rata, a drugi što sadašnja Hrvatska nije pravna naslednica kvislinške NDH i ne može, po međunarodnom pravu, odgovarati za njene zločine", rekao je Nobilo.

Kada je reč o operaciji "Oluja", Nobilo kaže da je ta operacija "imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, ni ona nije prelazila u genocid".

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će se odnosi između Hrvatske i Srbije pogoršati na neko duže vrijeme, Nobilo je rekao da bi problem trebalo prepustiti pravosuđu - Međunarodnom sudu pravde.

"Dalja politizacija bi dovela do bitnog pogoršanja odnosa i vratili bismo se nekoliko koraka unazad u odnosu na postignutu normalizaciju, a to bi se najviše obilo o glavu običnim ljudima i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je on.

Nobilo smatra i da može doći do nagodbe između Hrvatske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 100 idi na stranu