Nobilo: Gube i Srbija i Hrvatska

Beograd -- Presudom Međunarodnog suda pravde, povodom tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, niko neće biti zadovoljan, tvrdi zagrebački advokat Anto Nobilo.

Izvor: Blic
Pošaljite komentar
  1. kaze covek - jer je Novosadski korpus direktno delovao na području Hrvatske, ali će imati problema u dokazivanju genocida jer ga, na svu sreću, nije bilo" Pa sto nas onda tuzite? Drugo, da li je Hrvatska 1991 bila nezavisna drzava ili deo Jugoslavije/ To ce biti kljucno pitanje na koje ce sud odgovoriti. Jer ako jeste bila zakonski deo Jugoslavije, onda je JNA imala pravo da intervenise protiv ilegalnih vojnih formacija. Ovo je jako dobro da se vidi ko je u stvari vise zakonski odgovoran za pocetak rata. Mislim da Hrvati dobro znaju ko je prvi poceo i ne bi me cudilo da vrlo brzo povuku tuzbu. Mada nasi u tom slucaju i treba dalje da nastave!
    (Slavko, 23. novembar 2008 02:54)
  2. Pa naravno da gubi i jedna i druga strana, kao sto su izgubile i na pocetku devedesetih. Pogledajte oko sebe, i Srbi i Hrvati, - ko bolje zivi. Da li obican narod koji se skolovao i/ili celog zivota radio za sebe i svoje porodice - ili bitange koje su se preko noci obogatile i snasle u mulju rata koji su sami izazivali znajuci da im je to jedina sansa da dodju do nekog imetka. Naravno, cast izuzetcima, ima i postenog sveta medju bogatijima, ali je to na Balkanu vise izuzetak nego pravilo. Proslo je dovoljno godina da nam bude jasno zasto takvima nije odgovaralo da se 1991 mirno dogovorimo, razdruzimo ili ostanemo zajedno. Moralo se u rat po plen. Izgelda da im nije dosta - pa bi jos malo da mute. Steta, imali smo sansu da krenemo napred, a sada ponovo nazad u blacenje i pljuvanje. A narod, ko narod - slusa svoje politicare i gubi vreme...
    (razocarani, 23. novembar 2008 04:21)
  3. Pa u pravu je gdin. Nobilo, "Oluja" ima vece sanse da se klasifikuje kao genocid nego Vukovar. Mada sumnjam da ce i jedna od dve tuzbe uspeti.
    (Smak, 23. novembar 2008 05:27)
  4. Najzad neko ko misli glavom a ne nekim drugim delom tela.
    (Georg, 23. novembar 2008 07:26)
  5. Obe drzave,Srbija i Hrvatska, ako zele napredak, bilo bi preporucljivo da stisaju sve usijane glave kako patriota tako i branitelja i da krenu u resavanje ekonomske stabilnosti, svaka vlast u svojoj drzavi
    Ponovno zaostravanje medjusobnih odnosa ne donosi nista dobro i dosta lose bi se odrazilo na Srbe koji zive u Hrvatskoj, kao i Srbe koji su dosli u Sbiju, a imaju hrvatski pasos/putovnicu i nekretnine po celoj Hrvatskoj ao i za Srbe gde je jedan deo familije ostao u Hrvatskoj a drugi deo dosao u Srbiju.
    Takodje bi bilo dobro da advokat Nobila vodi pregovore pravcu stisavanja zategnutih odnosa.
    (pravo resenj razu, 23. novembar 2008 08:07)
  6. Ni dodati ni oduzeti jedno jedino slovo...
    (Milan_PT, 23. novembar 2008 09:21)
  7. U pravu je covek, evo meni je vec lose.
    Ne znam da li mi je gore sto sam 1/4 Hrvat ili sto sam 3/4 Srbin.
    (Madhva, 23. novembar 2008 09:57)
  8. Tuzbom Hrvatska moze mnogo vise da izgubi zbog skorijeg pristupanja EU ali sada ne moze da se povuce jer bi zbog toga vlada Hrvatske imala problema na domacem terenu. Takodje ni vlada Srbije nije u boljoj poziciji jer u Srbiji kao i u Hrvatskoj postoji veliki deo naroda koji je nacionalno ostrascen a svaku gresku zeljno ocekuje i opozicija u obe drzave koja jedva ceka da sedne u fotelje ne birajuci sredstva.
    Najbolje resenje je van sudski dogovor, koji sada nije moguc zbog skorasnjih dogadjaja.
    Doslo se u pat poziciju i onaj koji prvi povuce potez je izgubio.
    (kamicak, 23. novembar 2008 10:20)
  9. Razuman covek gospodin Nobilo.
    Razumnost je na Balkanu (zapadnom) deficitarna.
    (Pedja, 23. novembar 2008 10:46)
  10. ja delim vase misljenje g-dine nobilo, kao i misljenje g-dina pupovca...na zalost oni koji su na vlasti i u hr i u sr ne misle tako...nisu sposobni da naprave zaokret u politici i krenu napred. iako sam rodjena u beogradu moj otac je bio srbin iz hrvatske, kome su 1941 ubili i oca i dedu...baka je ostala sama sa petoro sitne dece i sve ih je sacuvala u drugom ratu. posle rata nije nikada oprostila hrvatima komsijama sto su znali da se pokolj spremao i sto su ucestvovali u istom, sto su joj uzeli dukate a muza i svekra nisu spasli...iako im nikada u dusi nije oprostila, sa istima je zivela bez problema, cak nekada i u pomoc priskakala...uvek je govorila da se sa njima ne treba ''pacati'' i da ce oni morati kad tad, a to je za nju znacilo kad odu bogu na ispoved, da se ispricaju...
    (gordana t, 23. novembar 2008 10:47)
  11. Sve do trenutka dok Srbija nije podnela kontratužbu, niko u Hvatskoj nije smatrao da će tužbom koju je Hrvatska podnela protiv Srbije (potpuno smešno, neosnovano i apsurdno ) izgubiti i Hrvatska i Srbija. Sada kada bi situcija mogla da se promeni, u Hrvatske počinju da stižu drugačiji tonovi. Znači sve do trenutka dok su mislili da će im tužba "proći ", Hrvatska je bila rešena da stvar istera do kraja, a sad kada uviđa da bi situacija mogla da se promeni na njihovi štetu, sad neki u Hrvatskoj smatraju da bi tužbe bile štetne za dobrosusedske odnose itd. A o povratku proteranog Srpskog stanovništva ni ne razmšljaju. Najblaže rečeno vrlo pokvareno.
    (Srđan Novi Sad, 23. novembar 2008 11:06)
  12. Ovaj spor je samo jos jedan dokaz da su balkanski politicari nezreli i inadzije kao neka decurlija. A sve preko ledja svojih naroda koji ce jedini osetiti direktne posledice ovakvih opasnih igara. Najlakse je skupljati politicke poene populizmom a najteze resavanjem socijalnih i ekonomskih problema gospodo politicari. No, ne zameram vam, vec decenijama Balkanom vladaju meodiokriteti, koji nemaju ni znanja ni intelektualnog kapaciteta da zaista vode svoje nacije u sigurnu i mirnu buducnost.
    (electric_mojo, 23. novembar 2008 11:22)
  13. Stvari će kad tad doći na neki nepristrasan sud, ništa nije crno belo, pa ni ti ratovi nisu bili takvi. Vrlo je verovatno da će se medjunarodni uticaji promeniti, i da će se smanjiti instrumentalizacija medjunarodnih organizacija, a to je već dovoljan uslov da se utvrdi redosled dogadjanja na Balkanu, učešće nebalkanskih faktora, ali i da se zločini konkretizuju bez sadašnje zaštite zločinaca i favorizovanja kolektivne, ili čak nacionalne krivice. Ohrabruje mogućnost da se može čuti i reč struke, što Nobilo u svakom slučaju jeste, jer apsolutni monopol politike i medija je već odavno prešao granice podnošljivog. Ipak je za očekivati da medjunarodni sudovi neće sebi dozvoliti istorijsku sramotu i struku podrediti nečijoj politici.
    (Aleksa, 23. novembar 2008 11:53)
  14. Sve što smo u posljednje dvije decenije, jedni drugima činili, bilo je na obostranu štetu, pa smo ipak činili. Zato sada, iako znamo da presudom Međunarodnog suda pravde, nitko neće biti zadovoljan, mi to jedni drugima jednostavno "moramo" činiti – zbog običaja, zbog tradicije…:(
    (Josip Vasilj, 23. novembar 2008 12:59)
  15. Ovako. Srbija da je zrela zemlja ona bi trebala sama da je sudila Milosevicu jer je zapoceo raspad SFRJ i za sva ostala zlodela. Cak ni sad nije kasno jer su njegovi saradnici jos zivi, ali nema svesti. Hrvatska bi trebala da tuzi pojedince iz JNA a Srbi u Hrvatskoj pojedince iz nekadasnje HDZ vlade. I tek tad bi imali realan odnos prema onome ko je sta kome uradio. Ja kao Jugosloven tuzio bih sve one koji su mi unistili zemlju. Svi vi koji sebe vidite kao Srbi ili Hrvati oladite malo i posvetite se porodicnom zivotu a ne vodjenju politike i pretresanju istorije, pa ni politicari nece moci manipulisati vama i vasim nezadovoljstvima.
    (Jugosloven, 23. novembar 2008 13:11)
  16. Mislim da je dobro što postoje dve tužbe, da se jednom za svagda stave svi zločini na vagu pravde i da jednom za svagda jedno objektivno telo izmeri ko je krivlji za sve što su dve države učinile građanima i jedne i druge države, a i svojim građanima. Ne želim više da slušam "mi smo njima, jer su oni nama mnogo više" i obrnuto. Ne želim više da moja deca slušaju kako su nam komšije, čiji jezik u potpunosti razumemo i govorimo najveći neprijatelji, kada je isti jezik ono što najviše treba da doprinosi razumevanju dva čoveka, a samim tim i dva naroda. I nije nam samo jezik isti. I kultura, običaji, mentalitet,moral... sve je to isto ili slično. Ključ stabilnosti odnosa na Balkanu su odnosi Hrvatske i Srbije, dok oni ne budu dobri i stabilini neće biti pravog mira, napretka i blagostanja na ovim prostorima. Neka se i Hrvatska i Srbija pitaju zašto su Bugarska i Rumunija u EU, a naše države nisu. A dok se naše države svađaju na sudu i zbog toga se ponovo uvodi mržnja među građane, dva najveća tajkuna na Balkanu (jedan Srbin, a drugi Hrvat) uređuju odnose na tržištu osnovnih životnih namirnica po svom ćefu i uređuju živote građana kako njima odgovara, a ne kako odgovara građanima .
    (Šekspir, 23. novembar 2008 13:13)
  17. Izgubiće i Srbija i Hrvatska ! NECE !!! Izgubit ce POLITICARI i Srbije i Hrvatske ! Zato me i "plasi" nekakav dogovor medju njima (politicarima) "poravnavanje" na stetu svih neduznih u Rat uvucenih, stradalih, proteranih i na zlocine "nateranih" nekada "NORMALNIH" gradjana, izmanipulisanih od "pohlepe" POLITICARA za Vlascu !! Neka izgube "Politicari", DOBIT ce NAROD !!! Narod ne moze izgubiti ma kakvu presudu doneo Medjunarodni Sud ! Ako proglasi Srbiju krivom, Srbija ce prestati da BRANI zlocine i ZLOCINCE i OKRENUT ce se drugim "precim" stvarima korisnijim za NAROD ! A ako Sud proglasi Hrvatsku krivom, Hrvatska ce morati nesto konkretno uciniti za povratak "proteranih" Srba pa ce opet NAROD imati koristi tj. DOBITI !!! Izgubit ce POLITICARI kojima ce u buducnosti biti "teze" manipulisati NARODOM !!!
    (kap u Okeanu, 23. novembar 2008 13:42)
  18. Sve te tuzbe su za internu stvar dignute i to je to. Sto se tice presude. Zar netko stvarno vjeruje da ce ona nesto promijeniti ? I dalje ce Srbi imati svoju verziju, a Hrvati svoju. Dobar je primjer BiH tuzba. Sve u svemu stogod bude doneseno, nista bitno nece promijeniti, osim, sto ce se neki omastiti parama na racun poreznih obveznika, a za vrijeme trajanja tog procesa.
    (Dejan, 23. novembar 2008 14:46)
  19. nece izgubiti ni srbija ni hrvatska. i srbija i hrvatska su jako puno "dobile" jer se narod vec par dana i u sr i u hr bavi genocidom, zlim ustasama/cetnicima time ko je prvi poceo, a ko vise pobio i slicnim stvarima, a ne pita zasto je nafta pala drasticno, a sve cjene i dalje idu gore..
    dakle- od ovakvih stvari zaradjuju i u hrvatskoj i u srbiji politicari jer dobivaju dodatno vrijeme za lopovluk dok se narod u hrvatskoj bavi srbima, a u srbiji hrvatima. trebali bi se ujediniti i srbi i hrvati da se rjesimo bagre od politicara na obje strane.
    (njofra, 23. novembar 2008 16:57)
  20. U pravu je gosp. Nobilo kada kaze da je Oluja imala vise elemenata genocida nego Vukovar. Medjutim Srbija nece tuziti Hrvatsku za genocid, kao sto je to Hrvatska uradila, vec za progon i etnicko ciscenje. Takvu tuzbu ce biti svakako lakse dokazati nego onu o genocidu. Kada govorimo o genocidu, iako se on zaista neosporno desio u Hrvatskoj od '41-'45, to sud nece uzeti u razmatranje iz proceduralnih razloga.
    (sindbad, 23. novembar 2008 17:21)
  21. Ovaj clanak- misljenje gospodina samo ide u prilog trvrdnji da Srbija ipak ima vise razloga da tuzi Hrvatsku nego sto je slucaj obrnuto.
    (veki, 23. novembar 2008 17:23)
  22. "... Ako u tužbi obuhvati NDH, neće uspeti iz dva razloga: prvi je što je Konvencija o genocidu donesena nakon Drugog svetskog rata, a drugi što sadašnja Hrvatska nije pravna naslednica kvislinške NDH i ne može, po međunarodnom pravu, odgovarati za njene zločine, rekao je Nobilo. ..."
    Ne bi se složio sa tim, jer ako je tako, na temelju čega je Nemačka morala da plaća (i još uvek plaća) silne odštete Jevrejima? Na temelju čega je utvrđeno da su Nemci izvršili genocid nad Jevrejima u II svetskom ratu, ako je "zakon" donet tek posle? Na temelju čega je utvrđeno da je Turska izvršila genocid nad Jermenima?
    Takođe, po čemu to današnja Hrvatska nije naslednica NDH? Zato što to neko kaže da bi izbegao optužbu za genocid? Ili zato što je to tako? Po svim pisanim dokumentima i ponašanju hrvatske javnosti i političara Hrvatska JESTE naslednica NDH, i treba da odgovara za zločine nad Srbima i Jevrejima.
    Uostalom, i Turci i Nemci mogu da tvrde isto što i Hrvati, "nismo to mi uradili nego tamo neka druga Turska ili Nemacka!"
    Srbija nije pravna naslednica SFRJ. U vreme Vukovara premijer SFRJ (predsednik Saveznog Izvršnog Veća, pod kojim je bio Savezni Sekretarijat za Obranu) je još uvek bio Ante Marković, Hrvat! Vrhovni komandant JNA je bilo Predsedništvo SFRJ. Ali to ne smeta Hrvatskoj da tuži Srbiju zbog, ni manje ni više, nego genocida Srbije nad Hrvatima. U najmanju ruku, čudna neka logika ... kada je poznato da je Hrvatska usmrtila preko milion Srba u toku II svetskog rata i etnički očistila dodatnih 250,000 u toku devedesetih.
    Mislim da bi u ovoj tužbi protiv Hrvatske trebalo zatražiti pomoć i mišljenje jevrejske zajednice u svetu i od Izraela.
    (Mile, 23. novembar 2008 18:59)
  23. Bas sam iznenadjen Nobilovom izjavom, koja je izuzetno mudro srocena. Ovako nesto objektivno nisam ocekivao od bilo koga s bilo koje strane.
    Onaj deo gde se spominje da je Hrvatska u boljoj poziciji od BiH jer ce uspeti da dokaze direktno delovanje Novosadskog korpusa je interesantan. Na moju veliku zalost, verujem i da je istinit.
    (Drugi_Jugosloven, 23. novembar 2008 20:30)
  24. Da li bas da mu covek sve poveruje? Iznenadjujuca je ova nepristrasnost?! Izmedu redova se moze citati: Platite me i ja cu vas isto ovako zastupati. I ubedicu i vas i nas i sud da je svo ovako. Advokate je uvek samo novac zanimao. Istina, uopste ne! Sta je istina, o tome je neumesno sa jednim advokatom uopste pricati. Deset advokata, deset istina. Nobilova je jedna, gola, istina, koju bi trebalo pokriti parama??? Zbog golih istina se i doteralo do ovolike mrznje.
    (Prevodilac, 23. novembar 2008 20:49)
  25. Ako je ovo jedini način da jednom za uvek oba naroda se suoče i da se "izvaga" ko je kome šta učinio i zašto potpuno sam za . Svako na ovim prostorima ima svoju verziju priče , i uopšete nije dobro da i Hrvati i Muslimani iz Bosne , pa i ceo svet misle kako su oni jadni , nevini stradali od strane zlih Srba , niti da mi Srbi osećamo prevareni i izdani od braće kojima smo toliko puta progledali kroz prste . Niko nije nevin i kada bi to svi priznali na ovim prostorima živeli bi mnogo mnogo bolje .
    (lolypoly, 23. novembar 2008 21:27)