SAD i Rusija: Prve reakcije

Moskva, Vašington, Dar Es Salam -- Iz SAD saopšteno da je "primljeno k znanju" proglašenje nezavisnosti Kosova, a Rusija traži poništenje te odluke.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

SAD su danas "primile k znanju" proglašenje nezavisnosti Kosova i sve zajednice u pokrajini pozvale na mir, saopštio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak. Rusija je, s druge strane, danas osudila proglašavanje nezavisnosti Kosova i pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Sjedinjene Američke Države su danas ocenile da je nezavisnost Kosova rešenje koje "omogućava Srbiji i Kosovu da krenu napred" i pozvale sve strane da pokažu najveću moguću uzdržanost od nasilja i provokacija.

"Pozdravamo jasnu opredeljenost kosovske vlade da primeni odredbe plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o zaštiti etničkih manjinskih zajednica", saopštio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Mekormak je naveo da SAD sada razmatraju pitanje nove nezavisne države i razgovaraju o tome sa svojim evropskim partnerima.

Portparola Bele kuće Dejna Perino je prenela da su američki zvaničnici u kontaktu sa ruskim i srpskim kolegama povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Državni sekretar Kondoliza Rajs i savetnik američkog predsednika za bezbednost Stiven Hedli u kontaktu su sa svojim kolegama", rekla je Perino novinarima u Dar es Salamu, preneo je radio Slobodna Evropa.

Buš: Podržavamo nezavisnost

Predsednik SAD Džordž Buš je danas izjavio da podržava nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom. "Naš stav o Kosovu jeste da njegov status mora biti rešen kako bi Balkan bio stabilan", rekao je Buš. Stejt department je pre dva dana stavio do znanja da su SAD spremne da priznaju proglašenje nezavisnosti Kosova.

U saopštenju Stejt departmenta se podseća da je Vašington već dugo vremena verovao da je Ahtisarijev plan "najbolji način" da se unapredi regionalna stabilnost, javile su agencije.

"SAD će ostati postojane u svojoj podršci pravima svim etničkim i verskim zajednicama na Kosovu", ističe se u saopštenju.

Stejt department je, takođe, od svih strana zatražio da pokažu najveću moguću uzdržanost i izbegnu svaku provokaciju.

U međuvremenu je predsednik Spoljnopolitičkog odbora američkog Džozef Bajden pozdravio vest o proglašenju nezavisnosti Kosova i poručio da će uskoro od svojih kolega zatražiti da mu se pridruže u "pružanju podrške Senata nezavisnosti Kosova".

Moskva traži poništavanje odluke o nezavisnosti

Rusija je danas oštro osudila proglašenje nezavisnosti Kosova i zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN-a na kojoj bi bile donete odlučne i efikasne mere kako bi se rešavanje kosovskog pitanja vratilo na politicki nivo.

Jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova narušeni su suverenitet Srbije, Povelja UN, ustavni okviri za Kosovo, sporazumi u okviru Kontakt grupe.

Rusija u celini podržava reakciju rukovodstva Srbije na događaje na Kosovu i njegove pravedne zahteve da se obnovi teritorijalna celovitost države, navodi se u saopstenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Nelegitiman akt"

Jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije je prema međunarodnom pravu nelegitiman akt, a Rusija će se rukovoditi svojom "poznatom doslednom pozicijom" i "bez sumnje, predstoji aktiviranje svih mogućnih međunarodnih mehanizama", izjavio je prvi zamenik pres sekretara ruskog predsednika Vladimira Putina- Dmitrij Peskov. Peskov je rekao da će Moskva narednih dana "veoma pažljivo posmatrati situaciju" da li će biti priznavanja nezavisnosti Kosova "od drugih država".

Rusija očekuje od Misije UN-a na Kosovu neodložna dejstva u realizaciji svojih mandata, uključujući "anuliranje odluke prištinskih organa samouprave i donošenje oštrih administrativnih mera u odnosu na njih", navodi se u dokumentu.

Ministarstvo je saopštilo da Rusija traži "hitnu sednicu Saveta bezbednosti, kako bi se razmotrila situacija, donele odlučne i efikasne mere za povratak na proces političkog rešanja probblema, u skladu sa odredbama rezolucije 1244 SB UN".

"Ne može se ne razumeti da odluke kosovskih rukovodilaca prete eskalacijom napetosti, i međuetničkog nasilja u pokrajini, novim konfliktom na Balkanu. Međunarodna zajednica mora da reaguje odgovarajuće na taj izazov", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je upozorilo da oni "koji pomišljaju da podrže separatizam, treba da razumeju koje opasne posledice njihovo ponašanje može da ima za svetski poredak, koji je građen decenijama, kao i i po međunarodnu stabilnost i autoritet odluka SB UN".

"Američki zvaničnici u kontaktu sa srpskim i ruskim"

Američki zvaničnici su u kontaktu sa ruskim i srpskim kolegama povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekla je danas portparolka Bele kuće Dejna Perino.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs i savetnik američkog predsednika za bezbednost Stiven Hedli "u kontaktu su sa svojim kolegama", rekla je Perinova novinarima u Dar Es Salamu gde se nalazi u poseti predsednik SAD Džordž Buš.

"To će biti veoma težak period za Srbe", izjavila je Rajsova u sredu u američkom Kongresu i istakla da SAD žele Srbiju "koja gleda u pravcu budućnosti a ta budućnost je u Evropi".

Suočavanje sa novom realnošću

Američki predstavnik u trojki pod čijim se okriljem odvijala poslednja runda pregovaračkog procesa o statusu Kosova Frenk Vizner izjavio je večeras da je moguće da će SAD priznati Kosovo već u ponedeljak, ali je dodao da ipak treba sačekati odluku, koju će doneti američki državni sekretar u konsultacijama sa predsednikom.

Vizner je u intervjuu za Glas Amerike izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je kosovska skupština iskazala predanost izgradnji multietničke države, u kojoj će sve etničke zajednice uživati jednaka prava.

"Drago mi je sto je parlament naglasio posvećenost novog Kosova poštovanju svih tačaka Ahtisarijevog plana. To su odlične vesti kada je reč o izgradnji mulitetničke države, koja je veoma važna", rekao je Vizner.

On je izrazio nadu da će se to realizovati u miru i u bezbednoj atmosferi.

"Drago mi je što su snage NATO na terenu da zaštite sve zajednice i očuvaju mir", dodao je on.

Vizner je istakao da sledi vreme suočavanja sa novom realnošću i njenim implikacijama.

Na pitanje da li će i kada bi Sjedinjene države mogle da priznaju kosovsku nezavisnost, Vizner je rekao da će odluku o priznavanju nezavisnoti doneti američki državni sekretar u konsultacijama sa predsednikom.

"Treba sačekati, a moguće je da će to biti već u ponedeljak. Znate stav SAD i znate šta je predsednik Buš rekao prilikom posete Tirani, ali ipak treba sačekati", istakao je on.

Vizner je ocenio da tek predstoje brojni izazovi.

"Priznavanje nezavisnosti je mali izazov u poređenju sa vaznožšću očuvanja mira. I srpski lideri i lideri kosovkih Albanaca uveravali su međunarodnu zajednicu i ključne države da neće biti nasilja. To je poruka koja mora doći do običih ljudi imora da bude pošovana", rekao je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, Kosovu predstoji dug put izgradnje instiutucija i uspešne ekonomije.

Vizner ne očekuje da će razlike Moskve i Vašingtona u stavu o kosovskoj nezavisnosti biti uskoro prevaziđene.

"Iskreno, mislim da će biti potrebno neko vreme. Žao mi je što se Rusija protivi ovakvom ishodu procesa. Još nisam siguran koji je njen interes, ali sada je ključno za sve aktere, uključujući i Moskvu, da sve protekne u miru", rekao je Frenk Vizner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu