SAD i Rusija: Prve reakcije

Moskva, Vašington, Dar Es Salam -- Iz SAD saopšteno da je "primljeno k znanju" proglašenje nezavisnosti Kosova, a Rusija traži poništenje te odluke.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Tema:
  SAD i Rusija: Prve reakcije

  "To će biti veoma težak period za Srbe", izjavila je Rajsova

  Duboko se nadam da pritom nije mislila na Srbe sa Kosova i Metohije.
  (Mitrovacnin, 17. februar 2008 17:50)

  # Link komentara

 2. Rusi znaju ili treba da znaju da su oni najvise odgovorni za nastalu situaciju. Jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova jeste prvenstveno rezultat njihove blokirajuce uloge u SB. Oni naime imali stav da "resenje ne moze da se nametne nijednoj strani" a s druge strane su blokirali u SB svaku odluku koja nije bila prema volji Srbije. Time oni su jasno pokusali da nametnu resenje samo jednoj strani - Kosovskoj. Zapravo stalna bolirajuca uloga Rusije u SB vec oslabio SB koji u takvoj situaciji blokade NIJE u stanju da resi bilo koju situaciju u svetu. Rusija kao suverena drzava ima pravo da se izjasnjava o problemima ali kada stalno blokira SB onda ne treba da ocekuje da ona moze da nametne resenje po svojoj volji jer u ovom svetu postoje zemlje koje su mnogo jace od Rusije i koje su u stanju da nadju resenja i bez Rusije.
  (fadil_h, 17. februar 2008 18:03)

  # Link komentara

 3. Da se ja pitam ja bih otcepio Srbiju od Srbije!
  (AlexP, 17. februar 2008 18:32)

  # Link komentara

 4. Na protekloj sednici SB 10 od 15 clanova SB je bilo za nastavak pregovora.
  SAD je to prokomentarisalo kao blokadu SB.
  (Dragan, 17. februar 2008 19:13)

  # Link komentara

 5. Mislim da ce narednih nekoliko godina biti period tezak za Albance a ne za Srbe.
  Shvatice da nemaju ni "N" od nezavisnosti i da su ih "zapadni prijatelji" prevarili i doveli u situaciju da ne mogu vise nista da traze a nemaju ono sto su hteli.
  Zivi bili pa videli.
  (Milos, 17. februar 2008 19:16)

  # Link komentara

 6. Žao Rusiji što se Srbija oslobodila teškog bremena, pa konačno može hodati - a zapad joj širi ruke…
  (Josip Vasilj, 17. februar 2008 19:17)

  # Link komentara

 7. Dragi nasi politicari.Dovoljno je da terate inat, da pokazete prosecnom gradjaninu kako ste hrabri i nepopustivi prema svetskim mocnicima i da posle poraza proglasite "pobedu". Kao i do sada druga strana ce uzivati u realno ostvarenom cilju. Nije mi danas lako, zato sto sam rodjen i odrastao u Pristini, ali ovakva politika dovela nas je do cinjenice da nam oduzimaju deo teritorije. Verujem da ce u Srbiji politicari poceti da uce na svojim greskama i greskama svojih prethodnika kako se ovakav trend ne bi nastavio. Valjda ce svi zajedno ali zaista svi shvatiti da nacionalni interes Srbije nije interes njihovih partija i njihov licni interes nego interes Srpskog potomstva.
  (gradjanin sa kosova, 17. februar 2008 19:30)

  # Link komentara

 8. Rusi su dobili naftni monopol za dzabe - najmanje sto mogu da urade je da neki njihov u skupom odelu otsedi tih par sati na Savetu Bezbednosti i iznese principijelno protivljenje...
  (Pera, 17. februar 2008 19:52)

  # Link komentara

 9. Nadam se da ce Rusija ostati pri svojim stavovima po pitanju suverenosti juzne srpske pokrajine i da ce nastaviti da se protive nezavisnosti.
  (Nikola, 17. februar 2008 20:08)

  # Link komentara

 10. Sreco Srbija je odavno u Evropi ako ista ono geografski.
  (Branko, USA, 17. februar 2008 20:28)

  # Link komentara

 11. Mene zanima sta ce Kina uraditi???
  (kkkkkk, 17. februar 2008 20:35)

  # Link komentara

 12. Cini mi se da americki izraz "srpske i ruske kolege" predstavlja verovatno najveci cinizam koji Amerikanci mogu danas da izvale. Tesko da cemo od danas biti bilo kakve kolege.
  (moj kolega hoce da..., 17. februar 2008 21:24)

  # Link komentara

 13. "To će biti veoma težak period za Srbe" , a za Americke drzavljane gdjo Rajs ? Voleo bih to licno da objasnite u Stejt Departmentu pre nego sto fajlujem Law S. protiv VASE vlade.I dokle ce vas korumpirani establisment srozavati SAD?
  (Bolero, 17. februar 2008 21:30)

  # Link komentara

 14. Kosovo je uvek bilo problem i bice. Ovo je direktna manipulacija USA sa tim nesretnim narodom na Kosovu u cilju njhovih dugorocnih strateskih interesa. Albanci ce tek u buducnosti videti koliko su se opekli. Srbija treba da shvati da je ovo velika sansa da dobro naplati nezavisnost Kosova i da krene napred a ne da se inati. Mada cisto sumljam osim Zorana Djindjica svi ostali srpski politicara, pa kada se pogleda i nazad u istoriju, nisu bas bili mudri ljudi. Ubedjen sam da ce Rusija debelo naplatiti Kosovsku nezavisnost od Amera. Mi umesto da opet budemo sitnis za potkusurivanje Rusije, treba da izvucemo veliku dobit iz svega ovoga. I ljudima treba da konacno bude jasno da su UN samo sarena laza. Buducnost UN je u humanitarnom radu i lecenju rana posle konflikta. A resavanje konfikta treba prepustiti velikim silama kao sto je uvek i bilo.

  Sada dosta o Kosovu otislo je i dobro je. Napred da se poboljsa ekonomija udje u evropi i konacno napaceni narod Srbije pocne da zivi bolje.
  (ilija, 17. februar 2008 23:16)

  # Link komentara

 15. A zasto ne kazu Amerikanci da je vecina zemalja u Savetu bezbednosti protiv otimanja tudje teritorije? Nije dakle u pitanju Rusija, nego veci deo stanovnista ove planete.
  (Gomes, 17. februar 2008 23:48)

  # Link komentara

 16. Ovakav ishod je mnogo gori za svetski pravni poredak nego za Srbiju. Sto vise, Srbiji u ovom trenutku otcepljenje Kosova i odstranjenje tog problema moze biti samo od koristi. Sada je Kosovo tudji problem!
  (Bojan Jankovic, 17. februar 2008 23:48)

  # Link komentara

 17. Šta će Rusi da traže od saveta Bezbednosti? Verovatno da poštuje vlastitu rezoluciju 1244. Šta će se tada desiti pošto 10 od 15 članica saveta bezbednosti nije za nezavisnost i verovatno će podržati Rusiju? Pretpostavljam da će amerikanci uložiti veto u savetu bezbednosti i tražiti da se ne poštuje rezolucija 1244 istog tog saveta bezbednosti odnosno odluka koju su oni sami doneli... E to će biti jedinstven slučaj... A šta će onda biti... Jedva čekam sutra veče... A vi?
  (vanja, 18. februar 2008 03:24)

  # Link komentara

 18. Zakukace nekome majka zbog ovog nasilja kad tad. Srbi u Bosni ne smeju da pricaju o odcepljenju, a albanskim heroinskim bosevima Tachiju, Haradinaju i slicnima se dozvoljava da se odcepe. Sto se mene tice ne treba mi nikakvo saveznistvo sa siledzijama koje nas ne postuju. Verovao neko ili ne glasach sam LDP-a, ali Evropo SRAM TE BILO, da te SRAM BILO!!!
  (da, 18. februar 2008 06:41)

  # Link komentara

 19. Josh jedna velika greshka spoljne politike SAD u proteklih 8 godina... Plashim se da ce se to obiti o glavu celom svetu. Uvek sam bio prozapadno orijentisan ali ovu politiku sile ne mogu da razumem!!!
  Rusija gleda svoj interes, shto je normalno, jer sve shta se deshava je u principu strateshki rat protiv nje sa ciljem postizanja vojne nadmoci nad njom, jer je jedina zemlja koja je u stanju da unishti SAD sada. A to shto se sve to radi preko nashe grbache me maksimalno iritira!!!
  I u tome je kriva politika EU koja nema svoje mishljenje nego podrzava samoubilachku za sebe politiku SAD... Ovo ne vodi ka dobru
  (pochetak kraja..., 18. februar 2008 07:36)

  # Link komentara