Ruski gas kreće sutra ka Evropi?

Brisel, Kijev -- EU navodi da se Rusija obavezala da će u utorak ujutru ponovo početi da isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine. Novi neosnovan zahtev Ukrajine, tvrdi "Gasprom".

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Kakva morbidna igranka. Ne zna se ko je odvratniji: Ukrajina ili Rusija.
    (Žarko, 12. januar 2009 00:50)

    # Link komentara

  2. Slicna stvar se desila kod rata sa Gruzijom, kada su predstavnici EU potpisali u Moskvi jedan dokument ,a potom u Tbilisiju izmenjenu verziju, pa su potom opet trcali da to 'isprave'.
    Sve mi se cini da se to ne desava bas slucajno. Pokusali su, pa ako uspe...
    A narod koji se smrzava zbog njihovih igara?
    (Dejan, 12. januar 2009 00:53)

    # Link komentara

  3. U Kanadi niko ne pominje da je i Srbija pogodjena nestasicom gasa. Kao da je rec o zemlji koje nema. To ne znaci da je nama manje hladno nego, recimo, Bugarima.
    (Zoran, 12. januar 2009 00:56)

    # Link komentara

  4. I takvima smo mi prodali NIS.
    Mene, kao kupca ne zanimaju problemi Rusije i Ukrajine. Mene zanima gas, koji sam do sada uredno placao.
    Sticem utisak da je Rusije nesiguran dobavljac gasa.
    Vec sam napravio jedan solarni termo panel proslog leta, ove godine cu da napravim jos minimum 10, tako da cu veci deo svojih energetskih potreba resiti, makar u jesenjem i prolecnom periodu.
    (Bacvanin, 12. januar 2009 01:22)

    # Link komentara

  5. 1. Rusija upozorava Ukrajnu da ispuni obaveze prema Gaspromu i da isplati svoj gasni dug do 1.1.2009. Takodje Ukrajni se nudi nova cena gasa, nesto veca nego sto je bila do sada, ali i dalje dosta manja od cene u EU.
    2. Ukrajna ne isplacuje svoj dug prema Rusiji, pri cemu ostaju bez ruskog gasa.
    3. Ukrajna zatvara svoje tranzitne linije i skladisti tranzitni gas u svoja skladista
    4. Posle kradje gasa i zatvaranja tranzitnih linija Rusija stopira transport gasa u Ukrajnu.
    5. Medjunardona zajednica pocinje da izvrsava pritisak da se spor resi sto pre, u medjuvremenu balkanske zemlje ostaju najugrozenije - Srbija, BiH, Slovenija, Bugarska, Grcka i druge ostaju bez ikakvih sopstvenih zaliha i moraju da uvoze gas od drugih zemalja po mnogo nepovoljnijim uslovima nego u normalnom snadbevanju
    6. I pored pritiska resenje gasne krize se dalje odlaze, prvo se ceka razmestanje posmatraca EU i Rusije u Ukrajni, tek posle toga se pristupa potpisivanju protokola (ugovora) o nadgledanju protoka gasa kroz Ukrajnu i to ga prvo potpisju Rusija i EU, pa tek onda Ukrajna uz dodavanje nekih deklaracija na sam ugovor (?!)
    7. u medjuvremenu postoji veliko nezadovoljdstvo u svim drzavama koje dobijaju gas od Rusije, i krecu prve medjunarodne tuzbe protiv Ukrajne zbog stopiranja transporta gasa (madjarski MoL)

    Moji stavovi:
    Ukrajina odbijajuci da plati Ruski gas pravi medjunarodni incident u nadi da ce taj dug moci da eliminise i da povrati staru cenu gasa pod medjunarodnim pritiskom na Rusiju. Umesto toga dobila je tuzbe i jos vecu cenu za gas nego sto je Rusija nudila pre ovog incidenta.

    Kako sam bio protiv gasno-naftnog arazmana koji je Srbija sklopila sa Rusijom zbog toga sto Rusija nije sprema da da cvrste garancije da cemo zaista dobiti Juzni tok (garancije kojim bi bili osigurani pred nekim medjunarodnim sudom), tako sad stajem na stranu Rusije, jer Ukrajna izvodi neke igre za malu decu i pokusava da dobije ono sto nije platila dok je deo Evrope u vandrednom stanju zbog njihovih igrarija.
    (sholy, 12. januar 2009 01:54)

    # Link komentara

  6. Konacno resenje za Djurdjev dan, i tacka!!
    (MUKNAVI, 12. januar 2009 02:59)

    # Link komentara

  7. Ovo je ruska poruka Evropi, pogotovo zemljama iz EU i NATO-a i proamerickim zemljama, mi smo samo kolateralna steta! Takodje Kremlj ovim jaca poziciju pred susret sa novim americkim predsednikom. Ne bih se iznenadio da se kriza sa gasom i rat na bliskom istoku, rese u isto vreme,j er samo naivni ne vide koliko su oba zarista politicki povezana!
    Evropa ce mozda da se malo smrzava i to je u redu, kada je dozvolili da zavisi od postene, brizne i ekonomski pouzdane Rusije i jos postenije, grebatorske Ukrajine.
    Ono sto je strasno su zivoti koji nestaju na Bliskom istoku, nevine zrtve bilo kog imena i prezimena!
    (dragoslav, 12. januar 2009 03:02)

    # Link komentara

  8. Koja blamaža, pre svega za Evropsku uniju. Neverovatno je da EU nije u stanju da obezbedi kontrolu i neometan tranzit gasa, i da taj proces odvoji od spora izmedju Rusije i Ukrajine. Sve je jasnije da ponašanje Ukrajine nije bez nečije podrške. Za razliku od somalijskih pirata ovde je poznata adresa na koju se treba obratiti da bi se put transporta energenta učinio sigurnim i stabilnim. Izgleda da su nečiji politički interesi iznad činjenice da se dobar deo gradjana Evrope smrzava, a ono što je porazno je, da sve ukazuje da u tome imaju umešane prste i organi EU. Kako na drugi način objasniti diletantsko prepravljanje ugovora i potpis zvaničnika EU na njemu?
    (Dragan, 12. januar 2009 08:32)

    # Link komentara

  9. 1.Ne verujem da bi Ukrajina (koja toliko želi i teži EU i NATO-u samovoljno, bez nečijeg miga i podrške smela tako da postupi da ugrozi toliko zemalja EU.Da se sama konfrontira celoj EU i Balkanu.
    2. Mislim da je ovo samo bio drugi test Rusije, samo sa većim ulogom.
    Prvi je bio Gruzija, gde je bilo 1:1, a sad je bilo Rusija: Ukrajina+EU.
    3.Tek sada mi je drago što smo upravo Rusima prodali NIS, jer se sad videlo ko je ko u energentim, i od koga u stvari sve zavisi. Sad se videlo ko je "prva ruka", a ko su obični "preproodavci" (da ne pominjem te kompanije)
    (Nenad, 12. januar 2009 10:22)

    # Link komentara

  10. Znate kad bi neko ovako vrteo Ameriku? E u tome je razlika izmedju EU i USA.
    (Srki, 12. januar 2009 10:36)

    # Link komentara

  11. Bilo bi smisleno ako bismo se drzali teme, a ne da neke licne simpatije ili antipatije unosimo u citav problem. Naime, jasno je da Rusija gas prodaje mnogim zemljama, sto znaci da je gas njeno vlasnistvo. Isto tako jasno je da je Ukrajina prva drzava u nizu koje gas koriste i s jedne strane kupuju, a s druge strane naplacuju tranzit. E sad, ta Ukrajina em sto ne placa za kupljeni gas, em krade onaj koji je namenjen drugim zemljama koje su uslovno receno "nizvodno". Jasno je da zemlje koje nisu gas ni preuzele ne mogu ni da ga plate, sto znaci da stetu treba da pretrpi Rusija. E sad, ta Ukrajina em je politicki protiv Rusije, em je sklona NATO, hoce da uvede americku flotu itd, em hoce da dobija besplatan gas od Rusa. I povrh svega toga svojim mahinacijama ugrozila je distribuciju gasa svima zemljama. Zamislite kako bi reagovao svet, da je kojim slucajem Srbija uradila to sto je uradila Ukrajina kada bi mogla??!!
    (normalan, 12. januar 2009 11:01)

    # Link komentara

  12. Rusi nisu imali pravo da isključe gas nama koji ga redovno plaćamo i zato zajedno sa Ukrajinom snose odgovornost i treba da nam nadoknade štetu.
    P.S. Što nisu toliko insistirali na papirima kada je bio u pitanju južni tok, nego je tada REČ bila dovoljna.
    (Dusan, 12. januar 2009 11:25)

    # Link komentara

  13. Kako je smesna ova izvestacena ekvidistanca koja se provlaci kroz zapadne medije i u izjavama politicara. Ukrajina hoce nesto da usicari, a ne uspeva. Rusi su uvek bili nezgodni i tvrdi. Nisu simpaticni, ali ovde je situacija jasna - Ukrajina nema para da placa gas za sebe i hoce da natera ili Rusiju da spusti cenu (radeci to na potpuno pogresan nacin) ili EU da plati za nju (ali sada nije bas momenat za to zbog krize). Imace muke Rusi da naplate postojeci dug od Ukrajine...
    (Nemanja, 12. januar 2009 11:30)

    # Link komentara

  14. Ја лично навијам за Русију зато што сам увек против оних који краду и муљају. Захтеви Русије су ми ОК (поставити инспекторе свих заинтересованих страна на кључна места), а украјинску позицију не разумем. Они људи кажу да нису крали - и можда је то тачно, али што не дозволе инспекторе да надгледају ствар и да нас, потрошаче, увере да је то тачно. У интересу Украјне је да нема сумњи у њих.
    (Твртко, 12. januar 2009 11:44)

    # Link komentara

  15. Izvinite, ali Ukrajina mi je u ovome mnogo gadnija.
    Dopisani komentari na zvanicni ugovor...
    Pa stvarno to ni pas sa maslom ne bi pojeo.
    A naravno dezurni rusofobi ne mogu da realno sagledaju situaciju da je za sve ovo kriva Ukrajina.
    (Bane, 12. januar 2009 12:00)

    # Link komentara

  16. Rusija je ovim cinom uspela jos jednom da dokaze da je spremna na najgora resenja kada zato nadje za shodno. Medjutim, ovim aktom Rusija je dala sebi autogol, od kojeg nece se moci oporaviti.
    Jer, proizvodnja bez potrosnje je mrtva.
    Duka
    (milan dukic, 12. januar 2009 12:29)

    # Link komentara

  17. Nisam rusofil ali bih 2 stvari izdvojio kao moj komentar:

    1. Rusija samo hoce svoje pare i ima apsolutno pravo na to

    2. Politika - Ukrajina hoce u Nato, hoce sa Amerikancima i Evropljanima, a da pobegne od Rusije, ali bi ipak da po bratskoj ceni placa gas 3 puta jeftinije nego ostali. Mislim, ako si sa mnom imas povlastice, a ako nisi, placas kao i ostali!

    Logika je prosta
    (Micko, 12. januar 2009 12:33)

    # Link komentara

  18. Srbija ima poslovni ugovor sa Rusijom, a ne Ukrajinom i zbog nedostaka gasa treba tuziti drzavu sa kojom imamo poslovni ugovor. Mogu videti komentari tipa ''tako i treba Ukrajincima kad hoce u EU'', pa naravno da hocu, jer vide za razliku od Srba da su sve zemlje istocne Evrope procvetale okrenuvsi ledja Rusima 1990, a to isto hoce i Ukrajina. Rusija gasom zeli da politicki ucenjuje Ukrajinu. Rusija na placa trzisnu cenu protoka gasa koja treba da iznosi oko $7 vec placa nesto ispod $2. Ako Rusija vec hoce da im Ukrajina placa trzinu cenu gasa, onda Rusija mora da placa trzinu cenu transporta tog gasa. Puna podrska Ukrajini, jer se zna ona naroda: Ko sa Rusima tikve sadi.....
    (Realno!!!, 12. januar 2009 12:47)

    # Link komentara

  19. Vrlo je jednostavno. Ukrajina hoce u NATO, Ameri ih naterali da se zakace sa Rusima oko gasa kako bi pokazali kako Rusi nisu stabilan partner za gas i da treba traziti druga resenja za EU. Cilj je bio da se pokrenu ljudi na razmisljanje. Zar zaista mislite da nece biti razmisljanja u EU o drugim nacinima za nabavku energenata? Sto je nafta pala sa 140 na 40$? Pa da Rusi ne bi tako nezadrzivo ekonomski napredovali. Prosto i jednostavno. Sve to Ameri "kuvaju" jer im smeta Rusija, ne treba im drugi jak "igrac", nece da se vrate na vreme 60, 70 i 80. Jos bi po njih moglo da bude i gore nego za vreme hladnog rata jer Rusija nije sada zatvorena kao nekada. Pogledajte Qatar kakav je i sve one gradjevine i novac koji imaju u zadnjih 15godina. Od nule su se razvili. Kako? Nafta! Rusi imaju vise nafte nego ceo bliski istok i to bar 5x + jos imaju i gas. Ladno jedan Americki zvanicnik nedavno izjavio kako nije fer da Rusi imaju toliko nafte i gasa i da bi bilo OK da to podele sa ostatkom sveta? Vidi molim te! Pametan neki politicar. Dobro sto nije rekao da bi malo da im "otmu" oruzjem i silom. :)
    Zanimljivo nema sta. Jos jedna zanimljiva "sitnica" je cinjenica da od hemijskih prirodnih elemenata (osnovni hemijski elementi iz periodnog sistema) koji mogu da se nadju u prirodi samo Rusija ih sve i ima u prirodi.
    (Gogi, 12. januar 2009 12:56)

    # Link komentara

  20. Rusija ako je pametna treba da napravi gasovode ka Kini, Japanu i Indiji. I da licitira cenu gasa ko da vise. Kinezi su se pre par godina ponudili da isfinansiraju ceo gasovod na obe teritorije. Eto toliko o tome da nikome drugome nemaju da prodaju sem Evropi
    (Zeljko, 12. januar 2009 12:56)

    # Link komentara

  21. Sa komercijalnog aspekta, Rusi su znali da će isključivanjem gasovoda bez gasa ostati većina evropskih potrošača koji redovno plaćaju gas. Samim tim, nisu imali pravo da gas isključe, iako je Ukrajina krala deo gasa. Trebali su sačekati kraj zime, a Ukrajinu tužiti nadležnim organima. Sa političkog aspekta, imajući u vidu da je Ukrajina izmirila preko 50% duga, mogli su se dogovoriti za cenu gasa za 2009 napraviti kompromisno rešenje i nastaviti isporuku, a pregovarati sa Ukrajinom da isplati i preostali deo duga. Takođe, Rusi su mogli i i dalje mogu ubrzati izgradnju alternativnih gasovoda i tek nakon njihove izgradnje i obezbeđivanje potrošača u Evropi koji redovno plaćaju gas, a u slučaju nevoljnosti Ukrajinaca da pregovaraju, za koju godinu, isključiti gas.
    (Milica, 12. januar 2009 13:57)

    # Link komentara

  22. Zašto uvek kad se veliki igrači prepucavaju mali izvuku deblji kraj.Baš ma briga i za Ruse i za Ukraince, daleko su nam i jedni i drugi,ko je upravu a ko nije neka utvdjuju kojekakvi medjunarodni sudovi, neka samo urade ono za šta su uredno plaćeni. Pogotovo im je odabir vremena kad će se prepucavati najgori mogući i za nas a i za zemlje u okružunju. Lako mi je za Evopu.
    (Sale, 12. januar 2009 15:21)

    # Link komentara

  23. Putin je na konferenciji za medije izjavio da Rusija želi da gas prodaje bez posrednika, direktno državnim distributerima. Naveo je podatke da su protekle godine Ukrajini prodavali gas preko posredničke firme sa sedištem u Švajcarskoj po ceni od 179 dolara, a da su krajnji korisnici u Ukrajini gas plaćali oko 320 dolara. U medijima se spominje da je jedan od vlasnika švajcarske firme i izvesni Juščenko (nije obavezno da je to predsednik). Ima li šanse da mi saznamo preko koga kupujemo ili smo kupovali gas, po kojoj ceni, ko su vlasnici firmi... Bolje da sami rasčistimo tu temu nego da nas prozovu i postanemo tema svetskih medija...
    (Laik, 12. januar 2009 15:40)

    # Link komentara

  24. I pravno i moralno gledano, i Rusija i Ukrajina su odgovorni pred evropskim potrošačima i moraju nadoknaditi nastalu štetu. Rusi krsenja sporazuma o isporuci gasa, a Ukrajinci zbog krsenja sporazuma o tranzitu. Pokušaj ruskog premijera Vladimira Putina da svu odgovornost prebaci na Ukrajinu je apsolutno neprihvatljiva.
    (Marko, 12. januar 2009 15:59)

    # Link komentara

  25. Ovde se mogu cuti prilicno ostrasceni komentari bez malo objektivnosti. Neki bi da Rusiju osude posto-poto. Da li bi i vi da ste na mestu Ruskih zvanicnika dopustili da vas jedna poltronska zemnja tipa Ukraine ucenjuje, potkrada a da vi i dalje cutite i saljete gas? Zar se svi mi ne zalazemo za trzisne uslove? Zasto onda jedino Rusima ne dajemo za pravo da raspolazu svojim resursima onako kako hoce? Jel` Rusija humanitarna organizacija? Da se drugi bogate i jacaju zato sto im je bog podario prirodna bogatstva samo je greh ako to Rusija radi. Rusija, na zalost mnogih, radi pametno. Zna da su jak igrac i kao takav ih bas briga za bilo kakav stav EU. Ako EU nece gas ima ko hoce?
    Zar mislite da EU ne bi volela da bude manje zavisna od Rusije, tacnije sve bi uradila?
    (Aleksandar, 12. januar 2009 17:35)

    # Link komentara

  26. Gas dolazi, a bas izmedju utorka srede, prema vremenskoj prognozi dolazi i do porasta temperatura. A studeni talas se siri prema Rusiji i Ukrajini? Pa da im sad vratimo gas, a?
    (Prevodilac, 12. januar 2009 18:24)

    # Link komentara

  27. Da li je Srbijagas spreman da podnese tuzbu protiv Ukrajine za obustavu isporuke gasa isto kao sto ce uraditi Madjari, Cesi i Bugari?
    (Dex, 12. januar 2009 18:43)

    # Link komentara

  28. Rusija je ta koja je uvukla celu Evropu u svoj problem, ko zna kakav, sa Ukrajinom, što je neprihvatljivo na ovakav način!

    I Nije Ukrajina zavrnula slavinu, nego Rusija i zato od nje treba tražiti odštetu!
    (bezimena, 12. januar 2009 19:44)

    # Link komentara