Novi sukob na pomolu?

Beograd -- Odsustvo Zdravka Ponoša s novogodišnjeg prijema Ministarstva odbrane podstaklo je priče o sukobu ministra odbrane i načelnika Generalštaba, piše Politika.

Izvor: Politika, Večernje novosti
Pošaljite komentar
  1. Ako zakon kaže da je načelnik generalštaba neposredno potčinjen ministru odbrane, onda je dužnost predsednika (kome je isti lojalan) da načelniku generalstaba to, ... u najmanju ruku, objasni.

    Samovolja ne može da se toleriše, čak i ako ima dobrih razloga za nezadovoljstvo. Ovo je narušavanje principa subordinacije, a general odlično zna šta to znači.

    Pravi način da postigne ono što je potrebno, ako mu je problem što njegov nadređeni civil nema pojma o svom poslu i ako on sam zna šta treba da se uradi u okviru reformi, jeste da ugovori sa predsednikom svoj prelazak u civilstvo, dolazak na poziciju ministra odbrane i da onda uradi to što zna da treba. Kao čovek sa iskustvom i svežom perspektivom iz same vojske, verovatno će onda imati i sredstva i znanja i uvida da sprovede reforme do kraja.

    Sa mesta na kome se nalazi, kao VOJNIK, apsolutno nema pravo da se preganja sa nadređenima ili da se duri.
    (ostav!, 23. decembar 2008 12:18)

    # Link komentara

  2. Ja bih, ovu tugaljivu priču, povezao sa nedavnim špekulacijama da postoji lični sukob predsednika Borisa Tadića i ministra Šutanovca, a koji je, postojanje sukoba, javno demantovao, iako je, očigledno, da taj sukob i dalje tinja i da će njegov epilog, biti operacionalizovan u okviru predstojeće rekonstrukcije Vlade, koja će, zbog dramatićnog pogoršanja socijalne stabilnosti, morati da se dogodi, već krajem januara, naredne godine?!
    U toj funkciji, predsednik Tadić koristi načelnika generalšrtaba Ponoša, koji ne bi to činio, bez izričite Tadićeve saglasnsoti, koga smatra svojim vrhovnim komandantom, a ministarstvo odbrane - servisom Vojske Srbije?!
    (Odbrana i poslednji dani, 23. decembar 2008 12:50)

    # Link komentara

  3. U svakoj normalnoj drzavi bi gospodin bio najuren u roku od 24 sata. Ovi Ponosevi ispadi isuvise mi mirisu na Milosevicevu eru. Ovakva nedisciplina i sikaniranje njemu podredjenih oficira izdavanjem komandi u stilu, ovde mozes, ovde ne mozes, ne sme se tolerisati. Ponos mora biti sklonjen da ne bi urusavao dalje vojsci i ovako urusen ugled.
    (Miroslav I, 23. decembar 2008 13:00)

    # Link komentara

  4. Tihi bojkot protokolarnog prijema, kome su prisustvovali predstavnici vojnih misija i stranih država, nije uopste u redu. Vreme praznika, Nove godine, i Bozica je vreme mira i prastanja. O stavu generala da nema razloga za slavlje, kada postoji nezadovoljstvo zbog lošeg toka reformi, moglo se i u iducoj godini raspravljati. Ljucih reformi i nezadovljstva bice u Novoj, jos vise, i bice mnogo bolnije. Vecu dozu optimizma ocekujemo mi od svih, u ovoj vesti, pomenutih. Na svojim pozicijama stoje, ne da zacrnjuju, nego da vedre...
    (Prevodilac, 23. decembar 2008 13:45)

    # Link komentara

  5. Vojska iz dana u dan pokazuje da je jedino svrsishodno ukinuti je. 21. vek je a oni pričaju o borbenoj gotovosti? Sa kim će se to boriti? Po kratkom postupku.
    (Srdjan, 23. decembar 2008 14:45)

    # Link komentara

  6. Sutanovac je pogresan covek, koji je oduvek sanjao da bude mministar policije (sto i sam ne krije) a vojske ako bas mora. Ja ga ne smatram sposobnim za bilo sta, jer sta god da je radio u zivotu radio jer mu je to partija omogucila, a ne njegovo znanje, vestine, iskustvo. Ne znam kako stvari stoje hijearhijski, ali se slazem s generalom Ponosem da ministarstvo na celu sa Sutanovcem treba da bude samo servis za uplacivanje para vojsci, jer vise od toga realno ne znaju (ali na zalost misle da znaju) i eto problema - kad se spoji neko ko je ubedjen da se rodio sveznanjuc i nekoga ko je prosao sve nivoe od srednje vojne skole do generalstabne akademije.
    (jako zabrinut, 23. decembar 2008 15:22)

    # Link komentara

  7. Poslednja pobeda ako se ne varam je proboj solunskog fronta pre 90 godina. Ukidajte tu smejuriju od vojske, i onako nicemu ne sluze.
    (Laza Karapampula, 23. decembar 2008 15:48)

    # Link komentara

  8. General Ponos sigurno bolje zna kako reforme napreduju od Sutanovca, cinjenica da se 8 godina nista ozbiljnije nije kupilo za vojsku je dovoljno. Pricaju o novim avionima a srpsko nebo brane sa 4 mig-a sramota, PVO su potpuno zapostavili iako imamo lepa iskusva sta znaci kad imas nepotpunu PVO. Jedina sansa za modernizaciju VS je prodaja viska imovine, i ako to politicari upropaste onda nam vojska nije ni potrebna. A mislim da svaki normalan gradjanin smatra da VS treba da drzi korak sa komsijama zbog opste bezbednosti, a vec kasni.
    (Milan, 24. decembar 2008 19:41)

    # Link komentara