Bukurešt:Nezavisnost neprihvatljiva

Beograd -- Rumunija neće odustati od stava da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova neprihvatljiva, rekao ambasador te zemlje.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Ne radi se ovde o prijateljstvu već o interesima. Sve države koje su nakon 1918 otele delove Mađarske i pripojile ih sebi se sada protive nezavisnosti Kosova jer su svesne nelegalnosti te otimačine od pre 90 godina pa sada strahuju da bi ih mogle izgubiti. Zato su Rumunija i Slovačka protiv nezavisnosti Kosova a ne zbog ljubavi prema Srbiji.
  (logičar, 1. mart 2008 09:53)

  # Link komentara

 2. Da, zaista lepo od države Rumunije i lepo je što njegova Ekselencija gospodin Makovej tečno govori srpski. Ali, dragi moji sugrađani Srbi: da li znate koliko Rumuna/Vlaha živi u istočnoj Srbiji, da su rumunska/vlaška sela do samog ruba Beograda, da su veliki "srpski" političari, ali zaista pravi političari, bili Vlasi, da je Stevan Stojanović Mokranjac bio Vlah? Da li znate da nemamo prava na školovanje na maternjem jeziku, da nam SPC ne da službu u Crkvi na maternjem jeziku, da nam šalju sveštenike iz Bosne, Hercegovine, Hrvatske, koji nam zabranjuju običaje, zabranjuju rumunski u Crkvi, i da nam prete kada tražimo svoja prava. Rumunsku Pravoslavnu Crkvu proteruju iz istočne Srbije, sveštenika osuđuju na zatvorsku kaznu (Opštinski sud u Negotinu 2006. godine protiv Bojana ALeksandrovića sveštenika RPC u Malajnici). Poručuju nam "Marš iz Srbije", ismejavaju i ponižavaju, proterani iz Bosne i sa Kosova nas napadaju u kafanama zajedno sa sveštenicima SPC kada naručimo rumunske/vlaške pesme (Januar 2007 u Maloj Kamenici kod Negotina na primer). Pre no što izgubite iskrenog prijatelja i pre zahvaljivanja Rumuniji, potrudite se da građani Srbije rumunske nacionalnosti imaju ista prava kao Srbi u Rumuniji. Samo to i ništa više. Oni su jedini koji su iskreno ostali uz Srbe i zajedno sa njima ratovali, ali dokle će još tako?
  (goranm, 29. februar 2008 22:27)

  # Link komentara

 3. komsije hvala ako ikad budete imali slicnih problema racunajte na nas.
  (mrksic sava, 29. februar 2008 21:41)

  # Link komentara

 4. Neizmerno HVALA Rumuniji, narodu, predsedniku, vladi i njihovom ambasadoru u Beogradu.
  Srbija ce zapamtiti.
  (Cera, 29. februar 2008 20:45)

  # Link komentara

 5. Svaka cast ambasadoru Makoveju. Tako lepo govori srpski, sto zaista pokazuje visok stepen postovanja koje Rumunija ima prema srpskoj kulturi i jeziku.
  (lili, 29. februar 2008 19:38)

  # Link komentara

 6. Hvala vam Rumuni, zaista vam hvala. Treba biti svoj i u zajednici koja namece da nemas svoj stav. A vi ga imate.
  (Annie, 29. februar 2008 19:38)

  # Link komentara