1. i sta sad mogu Rusi? eventualno da izdaju ostro saopstenje i stoti put da povuku crvene linije preko kojih nece preci...
    (dz, 3. mart 2024 10:44)


    Boga moli da i dalje žele i da sebi mogu dozvoliti da prelaze preko svojih crvenih linija, jer ako to više ne budu mogli i želeli onda Ti, ja i ostatak celokupnog ljudskog roda neće biti u prilici da prati vesti i da ih komentariše. (,,Svet bez Rusije neće postojati'' - V. V. P.)
    (Samosvesna građanka, 4. mart 2024 10:04)

    # Link komentara

  2. Ukrajinci ako misle da uzmu Krim, moraju da unište most i zauzmu Tokmak.
    (Kontraargument, 3. mart)
    Samo bih da korigujem deo mog komentara, ako je moguće. Rekao sam "Ako Ukrajinci misle da uzmu Krim...". Vojno uzimanje Krima je moguće ako Ukrajinci zauzmu Tokmak i unište most na Kerču. Ali uzimanje Krima i ulazak Ukrajinaca u Krim u realnosti je verovatno nemoguće. Ako gledamo čisto vojno, kada bi Krim ostao bez logistike, njegova odbrana bi se raspala tokom opsade a nakon potrošenih zaliha. U realnosti, dok je moguće vojno "zadaviti" Krim, nije moguće da ga Ukrajinci preuzmu. Putin je svoju sudbinu vezao za Krim, i uzimanje Krima od strane Ukrajinaca, iako vojno moguće, politički bi skoro sigurno dovelo do nuklearnih udara. Kao i svaki rat, ovaj rat ima četiri moguća završetka: 1. Sveopšti nuklearni svetski rat (skoro nemoguće), 2. Kapitulacija jedne strane (skoro je nemoguće da će ili Rusija ili Ukrajina kapitulirati), 3. Zamrznut sukob sa spontanim smnanjenjem dejstava (mala verovatnoća), 4. Pregovori o završetku rata (najverovatnije). I gori ratovi su se završili pregovorima pa će i ovaj. Ali u pregovorima je najbitnije koja strana ima bolju poziciju za pregovore. "Davljenje" Krima, i bez njegovog zauzimanja, stavilo bi Ukrajinu u odličnu poziciju za pregovore, jer bi svaki dan Krima pod opsadom, uz nestašice hrane, vode, goriva, Putinov imidž bio sve gori i on bi brže i lakše pristao na ukrajinske zahteve. Dakle, cilj Ukrajine nije uzimanje Krima, nego "davljenje".
    (Kontraargument, 3. mart 2024 16:51)

    # Link komentara

  3. “i sta sad mogu Rusi? eventualno da izdaju ostro saopstenje i stoti put da povuku crvene linije preko kojih nece preci...”

    Zar mi ne živimo u istom vremenu? Rusi su preduzeli nešto jer je zapad prekoračio postavljene crvene linije. I eto zapad već dve godine kmeči kako su rusi grubijani i agresori. Dok im je Putin slao molbe da uvaže interese Rusije su se sprdali.
    (Penicilin za Engleza koji misli da je uvek gazda, 3. mart 2024 15:06)

    # Link komentara

  4. @leptirica7, Sirija, Srbija, Libija, Irak, Sudan, Afganistan, Somalija, Vijetnam, Grenada, Panama...su sve do jedne napadnute države. Ne videh da im je iko pomogao.
    (rebro, 3. mart 2024 14:25)

    # Link komentara

  5. Zbog cega onda po konvekciji UN nisu pomogli Srbiji 1999 god.?
    (@leptirica7, 3. mart 2024 13:46)

    # Link komentara

  6. Ukrajinska vojska planira da unisti most koji su okupatori napravili a ne Nemci.Nemci proizvode rakete koje to mogu da urade npr kao sto Iran proizvodi dronove koje Rusi koriste.
    (realno, 03. mart 2024 10:23)

    Iran zbog toga trpi sankcije. Šta je sa sankcijama Nemačkoj?
    (Stara Mo, 03. mart 2024 12:00)

    Pomoći napadnutoj zemlji je po konvenciji UN-a obaveza. Pomoć agresoru nije.
    (leptirica7, 3. mart 2024 13:11)

    # Link komentara

  7. Krim je moguće snabdevati na tri načina, 1. preko mosta na Kerču, 2. relativno uskim kopnenim koridorom koji su Rusi zauzeli a koji spaja Rusiju sa Krimom, i ide uz Azovsko More, putem Mariupolj-Melitopolj, i 3. morskim putem. Ukoliko bi se prekinula logistika Krima, Krim ne bi mogao da se održi. Slično kao sa Hersonom. Herson je imao samo jednu rutu snabdevanja, preko mosta na Dnjepru. Kada su Ukrajinci stavili most pod vatrenu kontrolu, konvoji više nisu mogli da snabdevaju Herson i ruska vojska je morala da se povuče jer nije smela da dočeka Ukrajince a da nema snabdevanje municijom, hranom i gorivom. Ukrajinci su sada uspešno blokirali Crnomorsku Flotu i proterali je van Krima, u Novorosijsk. Važnije, Ukrajinci su uništili 4 od 6 desantnih brodova klase Rapuča koje je ruska mornarica imala, a ti brodovi su bili krucijalni u snabdevanju Krima morskim putem. Sada je pomorska ruta za snabdevanje Krima skoro potouno blokirana i nema kapaciteta i sredstava da snabdeva Krim. Presecanje kopnenog koridora Mariupolj-Melitopolj je bio cilj ukrajinske kontraofanzive. Treba napomenuti da je ključ tog koridora grad Tokmak koji je general Surovikin pretvorio u tvrdjavu. Ukrajinci su uporno pokušavali da zauzmu Tokmak ali su najdalje došli do Robotine. Ako bi eventualno uspeli da zauzmu Tokmak, koji je na visini, odatle bi vatrom presekli snabdevanje Krima kopnenim koridorom. To bi ostavilo samo most na Kerču. Ukrajinci ako misle da uzmu Krim, moraju da unište most i zauzmu Tokmak.
    (Kontraargument, 3. mart 2024 13:06)

    # Link komentara

  8. Ukrajinska vojska planira da unisti most koji su okupatori napravili a ne Nemci.Nemci proizvode rakete koje to mogu da urade npr kao sto Iran proizvodi dronove koje Rusi koriste.
    (realno, 03. mart 2024 10:23)

    Iran zbog toga trpi sankcije. Šta je sa sankcijama Nemačkoj?
    (Stara Mo, 3. mart 2024 12:00)

    # Link komentara

  9. Ukrajinska vojska planira da unisti most koji su okupatori napravili a ne Nemci.Nemci proizvode rakete koje to mogu da urade npr kao sto Iran proizvodi dronove koje Rusi koriste.
    (realno, 3. mart 2024 10:23)

    Ista priča kao kada su rušili mostove po Srbiji.
    (Đorđe, 3. mart 2024 11:43)

    # Link komentara

  10. I pticama na grani je jasno da zapad stvara vojne saveze kako bi uništio Rusiju. Samo korumirani diletanti sa zapada još uvijek nemaju predstavu koliko je Rusija moćna. Zanemaruju istoriju.
    (nešo e, 3. mart 2024 10:49)

    # Link komentara

  11. i sta sad mogu Rusi? eventualno da izdaju ostro saopstenje i stoti put da povuku crvene linije preko kojih nece preci...
    (dz, 3. mart 2024 10:44)

    # Link komentara

  12. Sada ide zamena teze. Odakle vama pravo da nas prisluskujete pa jos i da to objavite?
    (Boža, 3. mart 2024 10:42)

    # Link komentara

  13. 3.svetski rat je već u toku samo što sve se dešava preko grbače Ukraine
    (robby, 3. mart 2024 10:28)

    # Link komentara

  14. Hehehe, Idemo fokus na IT bezbednost, ko je koristio kakve programe i slično.

    Najmanje je izgleda bitno šta je rečeno i ko je to rekao.
    (Šruder protiv Šredera, 3. mart 2024 09:43)

    Zar stvarno mislis da je snimak procureo tek tako? Pa ocigledno je da je cilj ispunjen, cilj je i bio da se to sazna. Pa ko jos o takvim stvarima prica onlajn, preko mobilne aplikacije? Sto nasedate na gluposti? Sve strane su u dogovoru, i Zapad i Rusija, samo traze nacin kako da ispune svoje ciljeve, a da bude najmanje providno obicnom coveku. Ovo je smesno koliko se svi sprdaju sa narodom.
    (Pa, 3. mart 2024 10:27)

    # Link komentara

  15. Ne bi me čudilo da su Nemci sami ovo poslali Rusima da se prekine spirala ludila.
    (Mare, 3. mart 2024 10:26)

    # Link komentara

  16. Ukrajinska vojska planira da unisti most koji su okupatori napravili a ne Nemci.Nemci proizvode rakete koje to mogu da urade npr kao sto Iran proizvodi dronove koje Rusi koriste.
    (realno, 3. mart 2024 10:23)

    # Link komentara

  17. Pa?
    (realno, 3. mart 2024 09:53)

    # Link komentara

  18. Hehehe, Idemo fokus na IT bezbednost, ko je koristio kakve programe i slično.

    Najmanje je izgleda bitno šta je rečeno i ko je to rekao.
    (Šruder protiv Šredera, 3. mart 2024 09:43)

    # Link komentara