Srbija uslovljena?

Na sednici Evropskog parlamenta usvojena je rezolucija o proširenju EU kojom se preporučuje EK da napredak Srbije ka EU uslove uvođenjem sankcija Rusiji.

Izvor: B92, Sputnjik
Pošaljite komentar
  1. Nije pošteno da bilo ko, pa ni EU, koristi ekonomiju za postizanje političkih ciljeva! Visoko razvijene demokratske zemlje, kakve su u EU, nas uče da treba odvajati ekonomuju od politike!
    (SIN LOVCA NA MEDVEDE, 24. novembar 2022 12:59)

    # Link komentara

  2. sada ce predsednik da ih unisti cinjenicama….
    (slabovid, 23. novembar 2022 19:41)

    # Link komentara

  3. Sankcije Rusiji su cista apstrakcija. Bukvalno nikakav efekat ni na koga sem psiholoski u glavama putinofila. Pristup EU fondovima, investicije iz, odnosno izvoz u EU su vise neko opipljive kategorije od kojih ova zemlja zivi. I mi sad imamo dilemu da li zrtvovati normalan zivot i buducnost dece (a svake godine nas ima za 100 hiljada manje) zarad neke besmislene apstrakcije.

    Sto se tice Kosova i podrske RF, ono je debelo placeno (preplaceno?) predajom NISa i godisnjim profitom koji se meri stotinama miliona dolara koji oni uredno iznose. Na to treba dodati i profit od prodaje gasa i sirove nafte, koji ostaje u Rusij pa ga ni ne vidimo. Dakle za ovih 12 godina platili smo Rusima nekoliko milijardi dolara. Za te pare smo mogli da kupimo celokupnu US administraciju, a ovako smo dobili da Putin koristi Kosovo da ucenjuje zapad a mi i dalje na ivici bede i sukoba sa Pristinom/Natom.

    Interes Srbije nije isto sto i interes Rusije. Oni su sami zapoceli rat i Srbija ne treba da ispasta zbog toga. Podredjivanje interesa svoje zemlje interesima tudje se zove veleizdaja.
    (TnT, 23. novembar 2022 17:47)

    # Link komentara

  4. EU da nam uvede sankcije, ni mleko ne bi imali. Pogledajte rafove.
    (Sumadinac, 23. novembar 2022 17:29)

    # Link komentara

  5. Podržavali mi Rusiju ili ne ona je sve dalje od nas i to više nema veze sa ishodom rata u Ukrajini. Teritorijalno smo tu gde jesmo i sva ruska nafta ili gas do nas će dolaziti jedino avionima ako EU žrtvuje konkurentnost svoje ekonomije i standard svojih građana i stvarno u budućnosti sankcijama nastavi da sprečava kupovinu ruskih energenata. Ali ono što me još više brine je da se ceo ovaj "uspon" srpske ekonomije dešava samo zahvaljujući prilivu kakvih takvih para iz EU i njihovim investicijama. Razumem zašto EU kompanije dolaze u Srbiju: ili zbog jeftine struje ili zbog jeftine radne snage. Ni naši inženjeri nisu plaćeni kao isti u njihovoj zemlji, a bravare i električare da ne pominjemo, a struja vrlo inertno i pažljivo menja cenu što sigurno nije zbog standarda građana nego zbog jedinog razloga zašto je bar pola stranih kompanija došla u Srbiju. U šta god da verujemo ili podržavamo samo biramo od dva zla ono manje, a posledice su nam u bliskoj budućnosti neminovne.
    (juhu, 23. novembar 2022 17:27)

    # Link komentara

  6. >>
    Clanstvo u EU treba da bude primarni cilj spoljne politike Srbije.
    (Aleksa, 23. novembar 2022 13:19)

    Primarni cilj srpske politike (spoljne i unutrašnje) treba da bude zaštita nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta zemlje.
    (Мика Врањанац, 23. novembar 2022 16:59)

    # Link komentara

  7. a inace srbija munjevito grabi ka EU...
    (goran..., 23. novembar 2022 16:51)

    # Link komentara

  8. Samo mudro..
    (Konfeder i EU o pokrajinama da ne govorimo a o Z4 i 4 rata drugi put, 23. novembar 2022 16:42)

    # Link komentara

  9. Ne treba nama ni Rusija ni EU, nama treba pravna država.

    Dokle god nemamo pravnu državu sve ostale priče su besmislene.
    (Skretničar pažnje, 23. novembar 2022 16:39)

    # Link komentara

  10. Gradjani Srbije ne zele u EU. Nikad sankcije Rusiji !
    (srdjan, 23. novembar 2022 16:28)

    # Link komentara

  11. (патлиџан, 23. novembar 2022 15:44)

    Ima poglavlje vanjska politika, čak se i mjeri u kojem je postotku u kojem trenutku zemlja kandidat usklađena sa EU politikom.
    (leptirica7, 23. novembar 2022 16:06)

    # Link komentara

  12. Ali onda treba i da odbijamo i ne uzimamo novac, fondove i bespovratne zajmove iz predpristupnih fondova EU. Mi smo aplicirali za ulazak u EU i koristimo sva sredstva i carinske olaksice. Ne mozemo i ovako i onako.
    (Indjija, 23. novembar 2022 14:56)

    Па то је замена теза. Нигде у том процесу није предвиђено да било коме уводимо санкције.

    Да ли ЕУ има право да нас стопира и укине фондове из политичких разлога - наравно да има.

    Ако то буде политика, па да видимо како ћемо, овако је то пуцањ у своју ногу без потребе.

    Само бих потсетио, нико не даје бесплатну вечеру. Да смо организовано друштво, увек би нам било боље да сами уређујемо државу - али нисмо, па нам мање зло ЕУ лова и ММФ
    (патлиџан, 23. novembar 2022 15:44)

    # Link komentara

  13. Srbija,mala i siromašna zemlja koja je bila pod sankcijama pa iz tog razloga ih ne može drugima nametati.Zavisni od Ruskog gasa i čim uspemo da se povežemo na druge izvore po povoljnoj ceni za jedno 10 god uvršćeni sankcije Rusiji.Sve drugo što kažemo biće upotrebljeno protiv nas.jasno?
    (Vlada, 23. novembar 2022 15:36)

    # Link komentara

  14. Srbija, dok nema odnosa EU i Rusije, treba da zamrzne približavnje EU,da ostene u satusu posmatrača ili pridruženog člana, kao jedina spona, ili otok razuma izmedju dve zaraćene strane. Ratnički odnosi EU i Rusije nemaju perspektivu jel vode u katastrofu.
    (SIN LOVCA NA MEDVEDE, 23. novembar 2022 15:32)

    # Link komentara

  15. i ne treba nam EU
    (mico лозница, 23. novembar 2022 15:28)

    # Link komentara

  16. ok, ajde da uvedeno sankcije Rusiji na izvoz skakavca iz Srbije, sankcije na uvoz svemirskih letelica iz Rusije... i jos puno nekih drugih sankcija, na taj nacin ispostovali smo i evropljane, Rusija ce razumeti..
    (#samorealan, 23. novembar 2022 15:23)

    # Link komentara

  17. Evropski parlament je samo debatni klub, uz to jako skup koji finansiraju građani EU. Oni ne mogu nikoga uslovljavati niti su ovlašteni za to,jednostavno nemaju "instrumente" za to,a ni političku snagu, a njihove dekleracije nikoga ne obavezuju ni na šta.

    Uvođenje sankcija Rusiji je čisti idiotizam, a u to su se najbolje uverile države članice EU.

    Da li je novac koji dobijamo od EU dovoljan da nam pokrije ekonomsko-finansijsku štetu koju bi imali od uvođenja sankcija Rusiji. Ne, naravno, ni blizu. EU ne može, ni približno, nadoknaditi štetu ni državama-članicama koje trpe zbog uvođenja sankacija Rusiji, a ne državama-kandidatima.

    Spoljnu politiku ćemo usklađivati kada postanemo punopravni član EU, do tada nemamo obavezu usklađivanja spoljne politike. Jednostavno nije predviđeno niti jednim poglavljem. Tu obavezu Srbija preuzima tek kada postane punopravni član EU. Neki bi da Srbija preuzme sve obaveze kao da je član EU, ali da nam daju prava i benefite kao da smo svetlosnu godinu daleko od članstva. Pa,to ne prolazi ni u crtanom filmu,a kamoli kod koliko-toliko ozbiljnih država koje bar minimalno drže do dostojanstva države i njenih građana.

    I na kraju, ucene nikad i nigde nisu donele dobro, pa neće ni EU.
    (aleksa, 23. novembar 2022 15:09)

    # Link komentara

  18. Primarni cilj srpske politike (spoljne i unutrašnje) treba da bude zaštita nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta zemlje.
    (Bgd, 23. novembar 2022 13:53)

    A zemlje pripadnice EU su se odrekle nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta svojih zemalja?
    (Goran, 23. novembar 2022 15:08)

    # Link komentara

  19. Pravosuđe i reforme na srpski način: ko je na vlasti radi šta hoće, ostali mogu samo da mu pljunu pod prozor.
    (Neša, 23. novembar 2022 15:06)

    # Link komentara

  20. ja ceo dan citam kako zla Rusija ucenjuje svet, hranom, energentima... dok ova pitoma EU ucenjuje samo parama, ekonomijom...
    (hehe, 23. novembar 2022 15:05)

    # Link komentara

  21. Prvo mi ne idemo kontra "njih", oni svi redom kupuju naftu i gas od rusa bez prestanka (juce Ukrainci podigli tranzitnu taksu). Drugo za "finansiranje" da budemo jasni - te pare su smesne, odstampane su i deo su programa koji su oni sami postavili. Ako prestanemo sa pregovorima sa njima, nece ni biti tih "para". Prestanie vise sa mitologijom EU pa EU.
    (Sale, 23. novembar 2022

    Koliko vec godina dobijamo veliki novac u mnogim sferama. Cak i brzu prugu BG - Nis nam finansira EU, da ne pricamo o donacijama za energetiku, vodovode, ciscenje recnih tokova, zelenu agendu, skole, vrtice, bolnice...
    (Miloš V, 23. novembar 2022 15:01)

    # Link komentara

  22. Srbija treba da uslovi sankcije postovanju svog suvereniteta.. Cim Nas suverenitet izpostuju odmah sankcije Rusiji
    (Nikola, 23. novembar 2022

    Ali onda treba i da odbijamo i ne uzimamo novac, fondove i bespovratne zajmove iz predpristupnih fondova EU. Mi smo aplicirali za ulazak u EU i koristimo sva sredstva i carinske olaksice. Ne mozemo i ovako i onako.
    (Indjija, 23. novembar 2022 14:56)

    # Link komentara

  23. Ajde to ali oni traze i vidljiv napredak u reformama sto je kod nas nemoguće.
    (Aleksandar, 23. novembar 2022 14:56)

    # Link komentara

  24. Pa mi i danas idemo ka Evropi sporije od vozova za Bar.
    (Hadrian, 23. novembar 2022 14:53)

    # Link komentara

  25. Ti novci ionako samo obrnu krug. Drugo, prijatelji se ne prodaju za veceru. Trece, da li ti je prijatelj onaj koji te beskonacno yslovljava odnosno ucenjuje?
    (True, 23. novembar 2022 14:47)

    # Link komentara

  26. Za ovih nekoliko decenija, stvarno smo napredovali. Skoro kao Turska.
    (Hadrian, 23. novembar 2022 14:41)

    # Link komentara

  27. Zamislite dodjete na prvi krug razgovora za posao i poslodavac vam naredjuje kada cete da ustajete, propisace vam dress kod i i zabranice vam da koristite konkurentske brendove...A ne zna se ni da li cete proci na razgovoru jer jos dva kruga treba da obavimo. Srbija je EU poslala CV. Dok god ne udjemo u EU nemamo nikakvih obaveza da se uskladjujemo sa njihovom spoljnom politikom. Pa sto ne nateraju 5 zemalja koje nisu priznale Kosovo da ga priznaju ako su toliko slozni oko svoje spoljne politike?!
    (LudZbunjenNormalan, 23. novembar 2022 14:33)

    # Link komentara

  28. Srbija treba da uslovi sankcije postovanju svog suvereniteta.. Cim Nas suverenitet izpostuju odmah sankcije Rusiji
    (Nikola, 23. novembar 2022 14:31)

    # Link komentara

  29. ako hoćeš u EU, onda budi uz EU, a ne ja bi pare od EU a nebi bio suglasn s politikom EU.
    (Dragan, 23. novembar 2022 14:13)

    Којим парама? Корист од гасног споразума са Русијом за ову годину је преко милијарду евра. То штоземље ЕУ, а Немачка највише, отвара фирме у Србији је обострана корист а не поклон. А о штети коју су земље ЕУ направиле Србији бомбардовањем нећу говорити.
    (Драган М. П., 23. novembar 2022 14:29)

    # Link komentara

  30. Rezolucije EU parlamenta nisu obavezujuće, a i taj parlament mora nečim da opravda svoje postojanje. Sve važne odluke u EU donose ministri i predsednici vlada članica.
    (objektivan, 23. novembar 2022 14:29)

    # Link komentara

  31. treba uvek biti za poštovanje pravila i to je svima jasno...ali kada imaš neka pravila a i gomilu izuzetaka i odstupanja od pravila....šta je onda to?
    (Hranislav, 23. novembar 2022 14:29)

    # Link komentara

  32. Setimo se da su se Rusi prikljucili sankcijama kada su nama uvedene!
    (mirko, 23. novembar 2022 14:26)

    # Link komentara

  33. Ma jok, mi ćemo da idemo kontra njih a oni će da nastave da nas finansiraju.... E moj narode, umesto da naučimo iz svojih grešaka mi ponovo radimo iste stvari i idemo protiv svojih interesa.
    (Radenko Salapura, 23. novembar 2022 13:12)

    Prvo mi ne idemo kontra "njih", oni svi redom kupuju naftu i gas od rusa bez prestanka (juce Ukrainci podigli tranzitnu taksu). Drugo za "finansiranje" da budemo jasni - te pare su smesne, odstampane su i deo su programa koji su oni sami postavili. Ako prestanemo sa pregovorima sa njima, nece ni biti tih "para". Prestanie vise sa mitologijom EU pa EU.
    (Sale, 23. novembar 2022 14:25)

    # Link komentara

  34. 34 godine kuburenja
    (Milos, 23. novembar 2022 14:19)

    # Link komentara

  35. Ma u koju ćemo mi to Evropu? Kod nas razbija korupcija, ne postoji poštovanje zakona, ništa ne funkcioniše!!! Ma bre, osnovnu kulturu nemamo!
    (Miki, 23. novembar 2022 14:18)

    # Link komentara

  36. A da za početak oni sami ne idu kontra sebi pa neka onda isto traže i od nas ovako ispadaju licimeri.
    (Nebojša, 23. novembar 2022 14:13)
    Licemerstvo ili ne tako je jer oni odredjuju pravila igre.Ti ako hoces da udjes poštujes ono sto ti traze ili kazes hvala-neću.Ne.mi uporno pokusavamo kao kroz celu istoriju da ispadnemo pametni i sta bude?Zna se iz istorije…
    (baš tako!, 23. novembar 2022 14:16)

    # Link komentara

  37. ovim izazivaju samo kontra efekat
    (iggi, 23. novembar 2022 14:15)

    # Link komentara

  38. ako hoćeš u EU, onda budi uz EU, a ne ja bi pare od EU a nebi bio suglasn s politikom EU.
    (Dragan, 23. novembar 2022 14:13)

    # Link komentara

  39. Ma jok, mi ćemo da idemo kontra njih a oni će da nastave da nas finansiraju.... E moj narode, umesto da naučimo iz svojih grešaka mi ponovo radimo iste stvari i idemo protiv svojih interesa.
    (Radenko Salapura, 23. novembar 2022 13:12)

    A da za početak oni sami ne idu kontra sebi pa neka onda isto traže i od nas ovako ispadaju licimeri.
    (Nebojša, 23. novembar 2022 14:13)

    # Link komentara

  40. Naravno da se to očekivalo. Na dve stolice se ne sedi.
    (ironija, 23. novembar 2022 14:12)

    # Link komentara

  41. Rezolucije EU parlamenta nisu obavezujuce, a parlamentarci moraju nesto da rade.
    (neutral felsh, 23. novembar 2022 14:03)

    # Link komentara

  42. Nikad u EU i Nato!
    (Zicer, 23. novembar 2022 14:01)

    # Link komentara

  43. Primeni sankcije kao sto su rusi nama u proslosti sa izgovorom da nismo imali izbora, jer to je "druga" situacija bila kao sto je i sada druga.
    (Alex, 23. novembar 2022 14:01)

    # Link komentara

  44. I ne treba nam ni EU ni NATO ni zapad ni istok
    (Sasa123, 23. novembar 2022 13:59)

    # Link komentara

  45. opet novi uslovi?
    ma ko bi rekao.
    (djole, 23. novembar 2022 13:58)

    # Link komentara

  46. Clanstvo u EU treba da bude primarni cilj spoljne politike Srbije.
    (Aleksa, 23. novembar 2022 13:19)

    Primarni cilj srpske politike (spoljne i unutrašnje) treba da bude zaštita nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta zemlje.
    (Bgd, 23. novembar 2022 13:53)

    # Link komentara

  47. Pa mi svakako nemamo nikakvog napretka poslednjih 22 godine.
    (Rodoljub, 23. novembar 2022 13:48)

    # Link komentara

  48. kad nam odpriznaju Kosovo i poštuju nas suverenitet i integritet onda možemo pričati možda!
    (coaBeč, 23. novembar 2022 13:25)

    # Link komentara

  49. Ucena!
    (coaBeč, 23. novembar 2022 13:24)

    # Link komentara

  50. Clanstvo u EU treba da bude primarni cilj spoljne politike Srbije.
    (Aleksa, 23. novembar 2022 13:19)

    # Link komentara

  51. normalno.
    (mile, 23. novembar 2022 13:18)

    # Link komentara

  52. To nam treba. Da znamo na čemu smo.
    (w, 23. novembar 2022 13:16)

    # Link komentara

  53. Ma jok, mi ćemo da idemo kontra njih a oni će da nastave da nas finansiraju.... E moj narode, umesto da naučimo iz svojih grešaka mi ponovo radimo iste stvari i idemo protiv svojih interesa.
    (Radenko Salapura, 23. novembar 2022 13:12)

    # Link komentara

  54. i netreba da napredujemo ka takvoj EU, ako su to ljudske vrednosti, srbija je za njih licno izmislila demokratiju, toliko
    (al, sta ja znam, 23. novembar 2022 13:05)

    # Link komentara