1. Samo što bi sada kinezi(za razliku od Rusije) završili posao za desetak dana. Ukraincima uvaljuju naoružanje preko Poljske, NATO, USA, EU, a ovoj boraniji od Taivana, će poslati samo "moralnu podršku"... A narod će da gine , sve zarad, "zapadnih vrednosti i demokratije"!!!!!!! Bivši kolonijalisti, se neodriču tako lako sopstvenih interesa , a pre svega tržišta i profita!!!!!
    (gari, 05. avgust 2022 22:11)

    Kinezi da misle da mogu da "završe posao" za mesec dana bi to odavno i uradili. Nije slucajno sto je Tajvan ostao neosvojen 70 godina, i to nema veze samo sa podrskom Amerike. Vecina Srba ne zna da je Tajvan ostrvo i da je za invaziju potrebno milion vojnika jer ih na obalama ceka pola miliona Tajvanaca. Kina trenutno ne moze sa vise od 100 000 vojnika da uradi iskrcavanje. Inace u vreme satelita i savremenih tehnoligija, nema elementa iznenadjenja, Kinezi ako bi krenuli sa invazijom, ovi bi imali nekoliko dana da ih sacekaju bas gde su ovi planirali da napadnu. Nista od toga
    (Boss, 7. avgust 2022 01:36)

    # Link komentara

  2. @MisterNo

    To za preseljenje u Kinu nemoj ni da pominješ. Svi znamo da je pre Korone odišla silna omladina da uči kinesku decu engleskom jeziku iako ga i sami slabo znaju. Poznajem i starije koji su tamo otišli preko evropskih firmi. Znači nije da tamo niko neće. A Tajvan, kao i Malezija, nema svetske stručnjake iz elektronike. Ceo posao se odvija u Silokonskoj dolini i sličnim mestima, a oni rade samo kao "fizikalci". Razlika je u tome što je u njihovoj delatnosti taj fizikalac bolje plaćen nego onaj što bere voće.
    (juhu, 5. avgust 2022 22:13)

    # Link komentara

  3. Ameri po običaju, ako ne ratuju direktno, onda ratuju indirektno, kao recimo sada. Uvalili Ukraini ratovanje sa Rusijom, sad bi i Taivanu ratovanje sa Konom. Samo što bi sada kinezi(za razliku od Rusije) završili posao za desetak dana. Ukraincima uvaljuju naoružanje preko Poljske, NATO, USA, EU, a ovoj boraniji od Taivana, će poslati samo "moralnu podršku"... A narod će da gine , sve zarad, "zapadnih vrednosti i demokratije"!!!!!!! Bivši kolonijalisti, se neodriču tako lako sopstvenih interesa , a pre svega tržišta i profita!!!!!
    (gari, 5. avgust 2022 22:11)

    # Link komentara

  4. @Srebrni
    Ma super, da se dobrovoljno ukljuce u diktaturu.... Sto se ne preselis u Kinu kad je tako super.
    (MisterNo, 5. avgust 2022 21:38)

    # Link komentara

  5. Zanimljivo je da Tajvan izvezao u Kinu ( podatak iz 2021 god) kompjuterske čipove u vrednosti od 102 milijardi evra.
    Nemaju diplomatske odnose ali zato odlično radi ekonomija. Prošlogodišnja razmena je prešla preko 322 milijardi sto je za 26% više nego u 2020.
    Zanima me dali će Kina ići ‘glavom kroz zid’ ili će ipak uzeti digitron da sve od ponovo preracunaju.
    Ko će na kraju ‘pobediti’ : nacionalizam ili ekonomija??
    (Hugo, 5. avgust 2022 21:37)

    # Link komentara

  6. Tajvan, na 70km od Kine, bira 12.261km daleku Ameriku za zaštitnika, da bi bio platforma za iritiraciju te iste Kine.

    Ako to nije neverovatno stupidno i kratkovido, ne znam šta je.
    (Kitnkes & Kabeza, 05. avgust 2022 20:55)

    ono kad neko iz linglong srbije za tehnološku velesilu tvrdi da je stupidna i kratkovida. zato tajvanac dizajnira i proizvodi mikroprocesore i kompjuterske komponente a srbin mota kablove za turske kompanije i purnja autogume za kineske.
    (neutral fe, 5. avgust 2022 21:20)

    # Link komentara

  7. Tajvan, na 70km od Kine, bira 12.261km daleku Ameriku za zaštitnika, da bi bio platforma za iritiraciju te iste Kine.

    Ako to nije neverovatno stupidno i kratkovido, ne znam šta je.
    (Kitnkes & Kabeza, 5. avgust 2022 20:55)

    # Link komentara

  8. Hvala Americi, sto brani demokratiju po celom svetu. A vidi se i kome se to ne svidja, pa onda pricaju, da su u non stop ratu sa celim svetom. Da li su ijednu normalno ustrojenu zemlju napali? Same neke 2.-3. razredne autokratije.
    (Slovenac, 5. avgust 2022 20:51)

    # Link komentara

  9. Tajvan- savrsen oblik kolonijalizma !
    (istorija se ponavlja, 5. avgust 2022 20:49)

    # Link komentara

  10. Shvatili su da su ništa drugo nego valuta za potkusurivanje
    (Neko pre, a neko kasnije, 5. avgust 2022 20:37)

    # Link komentara

  11. Najpametnije bi Tajvanu bilo da se prisjedini Kini, i da pliva i snalazi se kako zna i ume. Inače će da prođe kao Ukrajina, koja će, bez obzira kako se završi rat, izaći iz cele stvari kao gubitnik.
    (Srebrni, 5. avgust 2022 20:06)

    # Link komentara