1. Ukraina treba da prizna “realnost na terenu”.
    (Nele, 22. februar 2022 17:53)

    # Link komentara

  2. Da se razumemo, žao mi je Ukrajine. Svi znamo kroz šta je prošao ovaj region u prethodnih tridesetak godina, a tamo “igranka” praktično tek počinje.
    Da je međunarodno pravo ikakav faktor, ovakve stvari se ne bi događale, ali “sila Boga ne moli”. Ovo je direktna posledica nedoslednosti svetske zajednice u tumačenju međunarodnog prava u prethodnih nekoliko decenija. Upravo gledamo posledice otvaranja Pandorine kutije, nastale krajem dvadesetog veka, kada su separatisti jedne suverene, međunarodno priznate države (znate na koju mislim), jednostrano proglasili nezavisnost, a moćna država (takođe je jasno na koju mislim) ih je priznala (kasnije su to sledile i druge države), što se nastavilo u još nekim slučajevima… To pravo / pravilo samooprdeljenja, a nakon toga priznanja (ne sme biti nikakvih izuzetaka u međunarodnom pravu) koriste oni koji to mogu. Rusija se, vezano za širenje NATO-a (kome je suštinska uloga oduvek bila suprotstavlanje SSSR-u, a kasnije, iako to oni neće priznati, Rusiji, kao naslednici), godinama pritiskala i potiskala. Sada, kada se osetila dovoljno moćnom (mada je možda u neku ruku bila i primorana) da zloupotrebi to pravilo / pravo (ne prvi put), što je nikako ne opravdava, lišava moralnosti one, koji su prvi to pravilo / pravo patentirali.
    Ukrajina je samo šahovska tabla na kojoj će se sada odigrati partija između velikih sila i naravno, mnoge figure će biti žrtvovane. Jedini pravi pobednik će biti Kina, a najveći gubitnik EU. Sada je kasno i želim nam svu sreću na ovom “putovanju” (ako se paritija ne završi pogubno po sve) :(
    (prvenac, 22. februar 2022 11:50)

    # Link komentara

  3. Од нас нико није тражио да се било шта изјашњавамо и било је мудрије ћутати а не причати како је тешко ! Уосталом нисмо морали ни да се без потребе истрчавамо са санкцијама Белорусији јер ће сада наставити да нас притискају за санкције Русији а једном кад кренемо нема повратка!
    (Милош, 22. februar 2022 11:36)

    # Link komentara

  4. Политичко- безбедоносна архитектура Европе почела је да се руши на Косову, зна се од кога.
    Путин је само наставио радове.
    Нажалост, ово није крај.
    Ово не иде на руку сепаратистима са ким, а Србију доводи у тешку позицију, у смислу бирања једне од зараћених страна. Наравно, ако сукиби још ескалирају.
    (bpbp, 22. februar 2022 11:06)

    # Link komentara

  5. a ko je osudio ove sto su priznali KiM?
    (goran, 22. februar 2022 10:45)

    # Link komentara

  6. Srbija javno moze da zatrazi da se postuje princip suverenosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije. Sto se tice sankcija, mi kao mala zemlja koja je prosla kroz slicnu situaciju znamo da sankcije pogadjaju najvise obican narod, nismo ih uveli onima koji su nam nasilno oduzeli teritoriju, tako da je nesvrsishodno ih uvoditi i Rusiji i ruskom narodu. Ocekujemo da velike sile sednu za pregovaracki sto i nadju diplomatsko resenje krize i to je to. Davati izajave slicne Kineskim. Na kraju krajeva, nece se ni Zapad odreci ruskog gasa i nafte, cuvaju svoj interes. Nemamo mi tu puno da sta vise da glumatamo.
    (Miki, 22. februar 2022 10:34)

    # Link komentara

  7. Priznati necemo svakako. Ali najpametnije je cutati i skloniti se.
    (Ves, 22. februar 2022 10:31)

    # Link komentara

  8. Kad covek malo razmisli medjunarodna politika je bas komplikovana!
    (Dejan, 22. februar 2022 10:26)

    # Link komentara

  9. Bombardovanje SRJ 1999-te otvorilo je pandorinu kutiju i sad svako ko je jači može oteti teritoriju onom slabijem. Srbija i Ukrajina su tu žrtve.
    (Građanin, 22. februar 2022 10:10)

    # Link komentara

  10. napred ukraina!
    (kiki, 22. februar 2022 09:38)

    # Link komentara