1. Ukoliko se uvede kap obavezan predmet trebalo bi se ozbiljnije pristupiti realizaciji nastave. Tokom proleća na veronauci se igra fudbal u dvorištu. Nemaju nikakve obaveze ni oko kontrolnih zadataka..jednom rečju najlakše zarađene pare u prosveti. Dok je bila onlajn nastava veroučitelj mog deteta nije ni pravio gugl učionicu nito držao časove a plata je legala na vreme. Da ne govorim što se ne spušta na nivo dece kad objašnjava pa ništa ne razumeju šta su slušali, više sama ja dete naučila o religiji nego on.
    (Kristina, 26. novembar 2021 20:55)

    # Link komentara

  2. Da li neko može da objasni o čemu se radi? Zar veronauka već nije u školama, kao izborni predmet? Zar deca sada ne biraju da li će da idu na veronauku ili građansko vaspitanje? Šta se sada ustvari traži?
    (Zok1, 26. novembar 2021 18:54)

    # Link komentara

  3. Верске заједнице имају као један од својих циљева ширење сопствене филозофије и треба то да врше у својим објектима, храмовима односно школама. Ово се нарочито односи на домицилне хришћане. Давање а не примање је основни мото хришћанства зар не, те стога Црква као заједница верника треба да се склони из државног система школства и бави се мисионарским активностима сопственим снагама. Где су стипендије за талентоване и вредне ученике који не морају да се образују искључиво за потребе цркве него за занимања која су од опште важности за народ. Уместо у возне паркове и позлате за реликвије могли би мало да уложе свој углед ако га имају и новац који факат је имају у општенародно просвећивање и то не само по питању верске догме.
    Зато кажем, може веронаука у школи али само у оној коју организује и финансира сама верска заједница.
    (Grut, 26. novembar 2021 16:10)

    # Link komentara

  4. Škola školarcima a crkva ovčicama
    (Vlada, 26. novembar 2021 15:29)

    # Link komentara

  5. >Kao što rekoh, JEDAN jedini dinar stanovnik Srbije tokom života ne mora, >osim dobrovoljno, da da bilo kojoj crkvi.

    Sveštenicima se doprinosi (doduše na minimalac) plaćaju iz republičkog budžeta koji pune svi građani Srbije.
    (Goran, 26. novembar 2021 11:17)

    # Link komentara

  6. Najnormalnije bi bilo da sve verske zajednice veronauku za decu organizuju u svojim objektima, pa ko hoće ide. Ovako se samo dodatno zatrpavaju ionako pretrpani školski rasporedi deci, i pravi problem da se u ionako pretrpanim školama rezervišu učionice za dodatne predmete van redovnog školskog programa. Na stranu to što Ministarstvo prosvete faktički nema nikakav uvid u program koji se drži na ovaj način u školama, niti ima uticaja na izbor onih koji predaju (za sve druge predmete nastavnici stalno moraju da prolaze neke seminare, sertifikacije i sl. za veronauku to je ostavljeno kao potpuno diskreciono pravo verskoj zajednici, a ko kaže da su sveštena lica obavezno i pedagozi?).
    (Miki_NS, 26. novembar 2021 10:50)

    # Link komentara

  7. Alo, I Z B O R N I predmet, šta vam nije jasno? Niko ne može da bude nateran (niti bi to trebalo) da ide na veronauku. Svako dete mora imati pravo da u školi uči o veri kojoj pripada, priznatoj i zvaničnoj da neko ne razume pogrešno da mislim da ima mesta za sataniste, one koji veruju u špageti čudovišta i slične budale...

    U Srbiji čovek može da se rodi, živi, umre i bude sahranjen bez da jedan jedini dinar da crkvi. I samo to je normalno, sve drugo ide ka totalitarizmu.

    Hoćeš veronauku - super, može. Nećeš da učiš, nećeš u crkvu, nećeš da slaviš slavu, nećeš da ti sveštenik dolazi u kuću... ne moraš.
    Kao što rekoh, JEDAN jedini dinar stanovnik Srbije tokom života ne mora, osim dobrovoljno, da da bilo kojoj crkvi.
    (Mihailo, 26. novembar 2021 10:16)

    # Link komentara

  8. Uzas. Deci kao obavezan predmet treba moral i etika i kriticko razmišljanje, a ne kako da budu poslušne ovce...
    (ANALiticar, 26. novembar 2021 09:52)

    # Link komentara

  9. Moja cerka ide na gradjanako ...insistirao Sam na tome...
    (Alex, 26. novembar 2021 09:10)

    # Link komentara

  10. Ne znam sta su ovi svastenici umislili. Valjda je Srbija sekularna drzava.Kakva veronauka u skole.
    (zika, 26. novembar 2021 08:41)

    # Link komentara

  11. Комуњаре и даље ведре и облаче Србијом, а Београдом поготово! Зашто би било коме сметала вјеронаука као изборни предмет?! Нико те не тјера да га твоје дијете изабере! Значи само хоћеш да онемогућиш моје дијете да га изабере...
    (skywalker, 26. novembar 2021 08:40)

    # Link komentara

  12. Да је ово нормална држава, никада веронаука не би ни ушла у школе...
    (Ивана, 26. novembar 2021 08:37)

    # Link komentara

  13. Veronauka ne treba u skolama. Neka je crkve organizuju u svojim prostorijama i neka je pohadja ko zeli.
    (Trovach, 26. novembar 2021 08:36)

    # Link komentara