1. Njegova svetost Porfirije je čovjek pomirbe. U Hrvatskoj ga cijenimo. Ovim govorom opravdao je svoj status. Nadam se da će uskoro opet posjetiti svoju pastvu u Hrvatskoj.
    (zg232, 5. avgust 2021 22:04)

    # Link komentara

  2. Слушај његову светост Порфирија Србадијо, јер кроз њега говори и наш свети и благи патријарх Павле.
    (Милан Д., 5. avgust 2021 12:21)

    # Link komentara

  3. Patrijarh Porfirije je istinski Boziji covek i veliko ohrabrenje za nas vernike SPC. Jucerasnji govor, kao i drugi ranije, odusevio me je i podsetio na svetog patrijarha Pavla koji je na slican nacin pozivao na mir i ljubav i cesto zbog toga bio neshvacen, cak i osudjivan od mnogih gresnih savremenika.
    (Vladimir, 5. avgust 2021 12:15)

    # Link komentara

  4. Bogom im PROSTO BILO !
    (Bucko Razmišljam, 5. avgust 2021 10:43)

    # Link komentara

  5. Ko zivi po pricipima Hriscanstva osudjen je da bude vecita zrtva. Hriscanstvo je mekana religija koja te u odnosu na neprijatelja cini slabim i njegovim lakim plenom.
    Kada je Martin Luter jednog u to vreme istaknutog jevrejskog Rabija i ucitelja pitao zasto se Jevreji ne drze Tore (Stari Zavet) i ne zive po njoj, on mu je odgovorio: "Mi postujemo prvh pet knjiga Mojsijevih kao istorijski dokument o narodu Izrailja, sve drugo nas ne interesuje, jer kad bi po tome sto tamo pise ziveli, to bi nas slabilo i jevrejski narod bi za nekoliko vekova nestao. Zato se mi pridrzavamo Talmuda i po njemu zivimo, on nas jaca, ujedinjuje i time cini otpornijim prema neprijatelju."

    Cemu nas jadnike "Novi zavet" uci svi znamo. Uci nas da prastamo neprijatelju, da se molimo za njega, da okrenemo i drugi obraz ako nas udari da nas udari jos jedanput i da mu odmah oprostimo jer ne zna sta radi, da volimo bliznjega svoga kao samoga sebe, a sve to sa nadom da cemo kad umremo na onom svetu (kom svetu?) ziveti bolje nego na ovom. Dok mi neprijateljima prastamo, oni nam se smeju i cekaju na sledecu krvavu orgiju.
    (Nikola 58, 5. avgust 2021 10:36)

    # Link komentara

  6. Oprostite mi, ne mogu im oprostit.
    (Lala, 5. avgust 2021 09:42)

    # Link komentara

  7. Presvetli...vasa beseda me podseti na besede Presvetlog Patrijarha Pavla,izrecene devedesetih godina,,,ali njega tada niko nije hteo da slusa i malo ko ga je razumeo,tako bojim se i danas da je malo ljudi koji vas razumeju i hoce da razmisle o vasoj divnoj i nadahnutoj besedi zasnovanoj na bogomilnosti i ljudskom ispravnom razmisljanju...Nazalost mnogo je vise onih koji bi da se svete i ratuju,kako onda devedesetih tako i sada,zato imamo vlastodrsce ovakve kakve imamo,koji konstantno zveckaju oruzjem i zardjalim kasikama...
    (Sajo, 5. avgust 2021 09:38)

    # Link komentara

  8. Mora samo da se umre
    (Sibir, 5. avgust 2021 09:37)

    # Link komentara

  9. Zbog praštanja nam se sve i ponavljalo.
    (Branka, 5. avgust 2021 09:36)

    # Link komentara

  10. A zasto MORAMO, Gospodine Patrijarse? Koliko se ja razumem u red i bonton, oprostaj se daje iskljucivo DOBROVOLJNO i iskljucivo onima koji ga ZATRAZE i onima koji ga ZAVREDJUJU.

    U ovom slucaju, nijedan od tri uslova nije ispunjen.
    (DEDA CVETKO, 5. avgust 2021 09:27)

    # Link komentara

  11. Nismo mi ti koji treba da oprastamo vec Svevisnji.Sto se mene tice nikada ne oprostiti ni za I i II svetski rat jer da smo pamtili i ne prastali ne bi nam se stalno ponavljala stradanja.Ovako izgleda da smo najgluplji narod na planeti Zemlji.
    (Miodrag, 5. avgust 2021 09:06)

    # Link komentara

  12. ja ne moram a vi kako hocete.
    (strucnost ispred politike, 5. avgust 2021 08:31)

    # Link komentara

  13. Nećemo nikad oprostiti!
    (Sima Fe, 5. avgust 2021 08:22)

    # Link komentara

  14. ‘Moleći se za postradale, dodao je ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve. Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to pre trajna muka i pakao.’
    Ovaj kratki izvod iz Patrijarhovog govora trebalo bi da bude uvršten u sve udzbenike istorije iz kojih uče srpska deca (mogli bi da ga koriste i drugi u regionu jer je univerzalan). On je u pravom smislu te reci, jedan zaista MUDAR ČOVEK.
    (Istina, 5. avgust 2021 08:18)

    # Link komentara

  15. Da oprostimo ????
    (Aca, 5. avgust 2021 08:14)

    # Link komentara