"Nemci treba da se stide"

Dan kad je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez za Nemce je razlog za sramotu, izjavila je Angela Merkel u obraćanju, objavljenom na sajtu nemačke vlade.

Izvor: Sputnjik
Pošaljite komentar
  1. Kao retko kad, uopšte se ne slažem sa Kancelarkom Merkel. Današnji Nemci nemaju ama baš nikakvog razloga da se "stide" zbog nedela nekakvog ludaka od pre 100 godina sa kojim danas nemaju ni najmanje veze. Naprotiv, moraju biti ponosni na svoju veliku i jaku Državu Nemačku. Ako neko treba da se stidi to su rusi, koji su od nacije koja je pobedila Hitlera postali školski primer FAŠIZMA I DIKTATURE pod "vođom" putinom.
    (neutralno zapažanje, 19. jun 2021 22:22)

    # Link komentara

  2. Ovaj oblik katarze i suočavanja sa prošlošću je neophodan Srbiji.
    (T800, 19. jun 2021 22:07)

    # Link komentara

  3. Nemci su jako radan I disciplinovan narod. I kada im neko nesto naredi oni se masovno dovate posla I obozavaju poslodavca. Jedino zavisi ko im I sta naredjuje. Ostalo je istorija.
    (Tito Partija!, 19. jun 2021 20:25)

    # Link komentara

  4. Niko ne treba da se stidi onoga sto on/a sam nije ucinio/la. Niko od nas nije mogao da bira gde ce se roditi i ko ce mu biti roditelji. Jedino sto nas obavezije, te drzi odgovornim, je kako se ponasamo i sta cinimo tokom nasih kratkih zivota! Sve ostalo je ludost koja vodi u nove sukobe. Baba je potpuno pomrsila konce.
    (Hocu i ja da budem doktor, 19. jun 2021 19:37)

    # Link komentara

  5. Merkel u sustini zali sto nije zadrzala Rusiju kao saveznika... Rat bi imao daleko drugaciji ishod.
    (Mandrak, 19. jun 2021 19:31)

    # Link komentara

  6. Posle toliko godina Nemci nemaju više nijedan razlog da se stide. Sada je red na one što su ih pobedili.
    (Košava, 19. jun 2021 19:23)

    # Link komentara

  7. Znaci li to da napad na Poljsku i ostale drzave u Drugom svetskom ratu nije sramota??
    (Zbunjen, 19. jun 2021 17:37)

    Ne znaci.Ova izjava je zbog 22 juna kojim ce se obeleziti godisnica pocetka napada.Procitaj tekst.
    (Miki Hajnekenjaj, 19. jun 2021 18:48)

    # Link komentara

  8. Evo da ostavim jos jedan komentar na istu vest

    Procitajte komentar skroz pre nego sto donesete zakljucak

    Uporedjujemo narod. Narod i njihove sudbine. Nemci i Srbi su slicni.
    Srbi su sada tamo gde su Nemci bili posle prvog rata.

    Dakle.
    Oba naroda su imala jaku drzavu.

    Prvi rat su hteli svi, a Nemci su oznaceni kao jedini krivci. Strahovita propaganda.

    Raspad Jugoslavije bi se desio.
    Rat na sve strane, Srbi oznaceni kao jedini krivci. Strahovita propaganda.

    I dok su Nemci posle prvog rata imali problem sa nacionalnim ponosom, i samopouzdanjem, izabrali su najgoreg medju sobom da ih vodi.

    Srbi su 90tih isto zbog problema sa nacionalnim ponosom, samopouzdanjem i osecajem nepravde izabrali najgoreg da ih vodi.

    Ne, ne, ne kazem da su Hitler i Sloba isti.

    Dakle Nemci, ponosan narod, slavne istorije i bogate istorije doziveo je najgore sto jedan narod moze da snadje. Najgorima su rekli da ih vode.

    Srbi su isto tako najgorima dali vlast u ruke.

    I danas kada su nemci "promenili dres" jako cesto cujete opravdanja za drugi rat.
    "Pa bili su ponizeni". "Versaj ih je ponizio".

    Ako biste tekli da zapad vec 30 godina ponizava Srbiju gde stigne proglasili bi vas paranojom od coveka.

    I tako zato sto "quod licid Iovi non licit bovi."

    Sto je dozvoljeno Jupiteru nije dozvoljeno volu.
    (Vladan, 19. jun 2021 18:45)

    # Link komentara

  9. Opametićemo se i mi, nadam se.
    (Jole, 19. jun 2021 18:25)

    # Link komentara

  10. a što? Najbolji svjetski istoričari slažu se da je 3.Rajh napao svoju sliku u ogledalu. Pored pakta Ribentrop-Molotov o savezništvu 3.Rajha i Sovjetakog Saveza, od 1935-1941. Rusija je anektirala hrpu država i teritorija na vrlo sličan način kako su to radili i Nemaci. Rusi uzeli dio Finske, baltičke državr Litvu Litvaniju i Rstoniju, rumunjsku pokrajinu Besarabiju, skoro polovicu Poljske ...i nikom ništa. Prilikom napada Nemaca na Norvešku i Kraljevinu Jugoslaviju jedina reakcija Staljina bila je šutnja i saglasnost - povlačenje rzskih ambasadora iz Osla i Beograda. O čistkama u Rusiji od 1936.-1939. nema ni potrebe da se govori - Nijemci su izgubili rat i svi njihovi zločinu su dokumentovani i pobrojani, mada ih je puno izbeglo kaznu. Od Rusa nije odgovarao nikada niko - pa čak ni za onih preko hiljadu silovanja i pljački po Beogradu 1944/1945 počinjenih od strane Crvene Armije
    (HR, 19. jun 2021 18:20)

    # Link komentara

  11. Dok se Rusi naravno ni najmanje ne stide svoje uloge u ratu do tog momenta već žele da se predstave kao moralni pobednici. A uloga je bila da se podsetimo, podeliti Evropu u dogovoru sa Hitlerom. Radili su zajedno na zločinačkom poduhvatu sa nemcima dil se Hitler nije malo zaigrao pa se okrenuo protiv njih. To se za ostale pobednice u ratu baš i ne bi moglo reći.
    (Dejan, 19. jun 2021 18:15)

    # Link komentara

  12. Problem je u prefiksu "nacisticka". Ovaj model i mi moramo da primenimo i o zlocinima 90ih pricamo kao zlocinima Miloseviceve SRJ.
    (Met, 19. jun 2021 18:12)

    # Link komentara

  13. Mihailo, grešite dobra strana u sukobu su bile Srbija i Crna Gora, one nisu bile imperijalne sile, s druge strane Nemci su uz Austrougare pokrenuli rat zbog imperijalnih osvajanja i izvršili strašne zločine, sile pobednice su imale pravo da kazne Nemačku, koja se povukla iz svojih kolonija, plaćala ratnu odštetu, a Rur i Sar su bili protektorati.
    Vojnici Antante nisu ušli na teritoriju Nemačke i zato su Hitler i mnogi Nemci mislili da su čak mogli da pobede.
    Hitler je vratio Rur i Sar bez borbe a zatim su Nemci ponovo krenuli i naravno nisu kažnjeni, Nemačkoj nisu oduzete teritorije i evo ih 1999 kako ponovo napadaju Srbiju, treći put u 20. veku.
    Nisam oduševljen Nemačkom kao vi niti ih stavljam u istu ravan upravo zbog strašnih zločina koje su činili oni i njihovi saveznici u svetu i na Balkanu.
    (Edgar, 19. jun 2021 18:11)

    # Link komentara

  14. Hoćemo li mi ikada čuti reči pokajanja iz usta naših lidera.A ne mi smo uvek u pravu i ako nas neko nekada za nešto i optuži to je zato što je srbomrzac.
    (samosvesni građanin, 19. jun 2021 18:08)

    # Link komentara

  15. Od ovih treba učiti licemerje. Ovamo verbalno priznaješ, kaješ se, samo na jeziku teatralno i neiskreno prihvataš da snosiš posledice, a iza paravana nastavljaš da radiš isto već vekovima, samo sa drugim saveznicima, drugim metodama i pod drugim izgovorima.
    (Ma ko vas ne bi znao, 19. jun 2021 18:07)

    # Link komentara

  16. Mislim da ce nasi politicari prije ulaska EU,ako ga ikad bude,morati isto reci za ratove 90-tih.
    (Alisa, 19. jun 2021 18:02)

    # Link komentara

  17. @Mihailo
    Da se desilo pola veka ranije mi bismo prošli kao Lužički Srbi - bili bismo svedeni na statističku grešku.
    Berlinski kongres je vise od maksimuma koji smo mogli da dobijemo i to samo zahvaljujuci tome sto su Englezi i Francuzi hteli da udare šamar Rusiji a Nemci udare packu Beču i preuzmu inicijativu.
    Splet srecnih okolnosti u situaciji kada su se Rusija i Austrija dogovorile da im samostalna slovenska drzava na Balkanu nije potrebna (Rajhštadski sporazum ,overen nesto kasnije u Rumuniji).

    Sto se Nemaca tiče - presli su liniju mnogo pre napada na Sovjetiju.
    Jos kada su okupirali Češku (uz sramno ćutane Zapada) i kada su sa drigom Staljinom okupirali Poljsku.

    Cinjenica - dva totalitarna,necovecna sistema su gazila ljudsku slobodu a to sto su u jednom trenutku pistali protivnici ne menja stvar.

    Nije bitno koje je boje mačka ako je besna.Crvena ili Crna rezultat je sličan.
    (Komša, 19. jun 2021 18:00)

    # Link komentara

  18. Зато роваре по 'западном Балкану'.
    (garant, 19. jun 2021 17:57)

    # Link komentara

  19. Dan kada su Nemci i Rusi (tadasnji Sovjeti) podelili Poljsku, treba obe strane da se stide. Jedino sto je Nemacka priznala svoje zlocine, za razliku od Rusa, sto Nemce cini velikim, a Ruse kukavicama.
    (Jagodinka Simonovic, 19. jun 2021 17:55)

    # Link komentara

  20. Sanjam dan kada ćemo i mi ovako odgovorno stati pred svet i reći isto. Ne smemo više bežati od prošlosti.
    (Radulović, 19. jun 2021 17:55)

    # Link komentara

  21. Prije par dana je neki njihov vod povučen iz Litvanije (mislim, nisam siguran) jer su pevali neke nacističke antisemitske pesme. Danas se u medijima (pogotovo zapadnim) vrlo pazi da se za zločine okrive nacisti, a ne Nemci. A ipak činjenica je da je jedan narod sistematski radio na uništavanju drugih. I čim su se ujedinili počelo je zlo kod nas (za šta smo sami krivi velikim delom, ali to je neka druga priča). Za pohvalu je svakako ova izjava Angele Merkel, ali ostaje pomalo nedovršena priča nakon toliko prolivene krvi i nakon toliko iskonskog zla kakvog valjda samo u paklu ima. Olako se danas priča o brojkama i zverstvima bez da se zapitamo kako je to zaista bilo. Šta reći o zločinu kad Nemci ubijaju bebe! Ej bebe! Nekada u osnovnoj školi kada smo učili o tome ja sam mislio kako je ta priča završena za veke vekova, a evo nam i nacizma i fašizma po Evropi u svom punom sjaju. Nek nam dragi Bog bude u pomoći da se više nikada ne ponovi!
    (SuperepuS, 19. jun 2021 17:52)

    # Link komentara

  22. Zanimljivo nijemci ne optužuju nikoga za bombardovanje Njemačke i uništenje zemlje i za ubistva nijemaca u ratu......Zna li iko čitati između redova.....
    (Milutin, 19. jun 2021 17:46)

    # Link komentara

  23. Zabluda je da su 22. juna 1941. bili samo nemci. Tada su SSSR napali i mađari, finci, rumuni, hrvati i dobrovoljci iz svih evropskih država. Nije bilo samo Srba. I na jeziv način ubili su 20 miliona sovjeta. I napoleon je napao 24. juna ali 1812. Takođepored francuza tu je bilo austrijanaca, nemaca, poljaka,...
    (a, 19. jun 2021 17:44)

    # Link komentara

  24. Stvarno je sramota. Zabili ste saveznicima nož u ledja (pakt Ribentrop - Molotov), i napali ih na kvarno.
    (Stingray, 19. jun 2021 17:41)

    # Link komentara

  25. Ljudski je praštati i priznati svoje greške .Nijemci su doživjeli svoju katarzu,i sada su tu gdje jesu.
    Nedostajace mi Angela kada ode.
    (Treta, 19. jun 2021 17:39)

    # Link komentara

  26. Ne znam kad ćemo mi ovako nešto izjaviti. Koliko je ovaj region daleko od toga.
    (Realno, 19. jun 2021 17:39)

    # Link komentara

  27. Znaci li to da napad na Poljsku i ostale drzave u Drugom svetskom ratu nije sramota?🤔
    (Zbunjen, 19. jun 2021 17:37)

    # Link komentara

  28. Bez želje da opravdam nacistički režim, jer opravdanja nema za dosta toga što je uradio, OGROMAN doprinos Hitlerovom dolasku na vlast dale su Francuska i Engleska, koje su preko svake mere ponizile Nemačku i Nemce nakon Prvog svetskog rata.
    U Prvom ratu praktično nemate "dobru" i "lošu" stranu, već samo sukob klasičnih imperijalnih sila i njihovo krojenje sveta, a ko se našao na kojoj strani, to je već druga priča... Nemate mračnu ideologiju (opet i o tome bi se moglo raspravljati, šta je bilo dobro a šta loše, kao i uvek i u svemu) kao u Drugom ratu.
    Hitler i nacistički režim su posledica poniženja i osećaja frustracije i nepravde, a Srbi bar to mogu jako dobro da razumeju posle ovih poslednjih trideset godine, nažalost.
    Da se nemačko ujedinjenje desilo pola veka ranije, vrlo verovatno da bi se neka krvoprolića dvadesetog veka izbegla, ili ako ništa drugo bila bi manjih razmera... Opet, Nemci danas, posle svega, dokazuju gde im je mesto u svetskom poretku. I naravno, da su istorijski gledano jedan od najvećih naroda sveta.

    Taj 22. jun je bez sumnje tragičan dan, sukob dva naroda koja bi, da je sreće, trebalo zajednički da vode i Evropu i svet, a ne da se na mestima odlučivanja i na Zapadu i na Istoku nalaze dobrim delom takozvane "najveće žrtve" Drugog rata, gamad najobičnija, korov ljudskog roda.
    (Mihailo, 19. jun 2021 17:33)

    # Link komentara

  29. Da svi vide vašu ,, zahvalnost" i poštovanje međunarodnog prava. I Rusi i Srbi.
    (Deda, 19. jun 2021 17:30)

    # Link komentara

  30. Ona je dodala da Nemačka priznaje da snosi odgovornost za zločine nacističkog režima.
    Kada cemo takve rijeci cuti iz Srbije? U svakome slucaju prije ulaska u EU!
    (GlasBrisela, 19. jun 2021 17:28)

    # Link komentara

  31. Pozdrav za sve ljubitelje istorije i drugog rata.

    Barbarosa 80 godina.

    Nisu oni dovoljno platili za svoja zlodela.

    Ameri ih sacuvali posledica.
    Trebali im protiv Sovjeta u 'ladnom ratu.
    (Vladan, 19. jun 2021 17:23)

    # Link komentara