1. Ima dosta komentatora koji pricaju o arapima palestincima, arapima sirijcima itd..ali ocito ne znaju pravu istinu s terena....ogromna vecina palestinaca i sirijaca nisu arapi, oni se samo koriste arapskim jezikom koji je islam doneo, ali njihovo je etnicko poreklo drugacije...oni izmedju sebe tacno znaju ko je poreklom arapin, a ko palestinac ili sirijac...arapi su autohtoni narod sa arabijskog poluostrava, i osvajali su teritorije, sireci svoju religiju i jezik...ali daleko od toga da su tunizani, egipcani, iracani, marokanci, libijci, alzirci, sirijci, palestinci, libanci, pa cak i vecina jordanaca arapi...arapi su samo stanovnici drzava sa arabijskog poluostrva- saudijci, emiracani, omanci, katar, kuvajt, bahrein...cak i jemenci su drugacijeg etnickog porekla..
    (pomorac, 18. maj 2021 14:26)

    # Link komentara

  2. Znaci opet velikim silama koje su same sebi dale velicinu silom, potrebno je negde zariste i sukob da obrnu pare.Dokle vise, kad ce covecanstvo shvatiti da vecinu terorise manjina zarad svog profita po sistemu baci kosku pa vladaj.
    (snezana, 18. maj 2021 13:22)

    # Link komentara

  3. Био сам склон да симпатишем Израел по овом питању, али откад су признали Косово (рекоше да је то у њиховом интересу), мислим да сада имају један правни аргумент мање да уништавају Палестинску државу.
    О моралним аргументима - ... - нема их - ...
    (панчевац, 18. maj 2021 13:09)

    # Link komentara

  4. Svasta se ovde pise a niko ne zna pravu istinu. Ratova ce biti uvek jer je to biznis, kao i virusi recimo, da ne skrecem s teme. Ne zna covek sta da misli, kome je do rata u kuci mu bio!
    (Stefi cerak, 18. maj 2021 13:00)

    # Link komentara

  5. (facts, 18. maj 2021 11:36)

    Hvala za dodavanje detalja, kratka je poruka za sve podatke. Jeste tako je, nije bilo tako jednostavno, mnogo faktora je uticalo na to da se vrati Sinaj, a najvise Kisindzer. Svakako da nisu imali pravo na osvajanje, ali nisu ni sve teritorije vratili, samo Sinaj. Zato ih Egipat vise i ne dira. To je bio dobar potez, a nije ih mnogo ugrozio. Kada bi se povukli iz Zapadne obale, mislim da bi bilo mnogo ugrozeniji.
    Takodje, tacno je da je Izrael napao 1967, ali kao preventivni udar na osnovu pouzdanih obavestajnih podataka da im se sprema napad od strane Egipta, Sirije i Jordana.
    (V, 18. maj 2021 12:35)

    # Link komentara

  6. @Ovako je počelo u Jugoslaviji. Ne znam samo ko nas spoji, nije trebalo...
    (NikolaBg, 18. maj 2021 08:55)

    Spojeni smo ziveli dosta dobro- fakultet je bio fakultet a ne pijaca bezvrednih papira.
    Prostitucija je bila gotovo nepostojeca, svedena na mali broj osoba u velikim gradovima.
    Sada je to nacin prezivljavanja za velik broj zena.
    Ekonomski smo bili daleko najjaci od svih slavenskih zemalja, sada smo na dnu.
    Nepismenost je bila iskorenjena, sada cveta cak medju i onima koji skole zavrsavaju..
    (pogledaj realne brojke, 18. maj 2021 12:25)

    # Link komentara

  7. @Stevica Kurcubic
    Potpuno se slažem sa Vama. Ovaj sukob je toliko složen i slojevit, a najneuralgičnija činjenica je da je Al Aksa nastala na temeljima srušenog Solomonovog hrama. Jerusalim, kao sveto središte oba naroda je večito potencijalna bomba i razlog za nepomirljivosti oba naroda.
    Niko tu nije nevin. Preduboka je geneza tog sukoba.
    Još jedan podatak: Sirija je 1968- me, u saradnji sa ostalim Arapima, došla na ideju da skrene tok reke Jordana preko Golanske visoravni (sistemom kanala sličnim onima po kojima funkcioniše Panamski kanal). Time bi pretvorili Izrael u pustinju, bez kapi vode! Čak je raspisan i međunarodni konkurs za izvođenje tih radova. Pobedio je sarajevski "Energoinvest". Čak su i formirali logor za početak radova. Normalno, Jevreji su ih onemogućili, jer su bombardovali kamp 90 dana, pa su ovi odustali od izvođenja radova. Toliko o nevinosti arapskog sveta. To je bio jedan od uvoda u sukob 1968- me godine, koji su Jevreji rešili za samo 6 dana!
    (z.n., 18. maj 2021 11:44)

    # Link komentara

  8. @V
    "Ne zaboravite da se Izrael, iako pobednik, odrekao Sinaja zarad trajnog mira sa Egiptom (a bili su presli sa vojskom preko Sueckog kanala)." -
    1. Prema medjunarodnom pravu drzavama je strogo zabranjeno osvajanje teritorija u ratu (nezavisno od toga ko je pobednik, ko je poceo i bilo kog drugog kriterijuma). To je naglaseno i u rezoluciji Saveta Bezbednosti 242 posle sestodnevnog rata 1967 (taj rat je inace poceo kada je Izrael napao Egipat - to mozete da proverite cak i na sajtu ministarstva spoljnih poslova Izraela mfa.gov.il - The Six-Day War (June 1967) ).
    2. Izrael je odbio ponudu Egipta u februaru 1971 godine o kompletnom mirovnom sporazumu pod uslovom da se Egiptu vrati njegova teritorija Sinaj. Predsednik Sadat je u narednih par godina upozoravao da ce biti rata ako Izrael ne prihvati da resi konflikt diplomatskim putem, i na kraju je napao izraelske snage na Sinaju 1973. Rat je bio katastrofalan za Izrael, bili su na ivici poraza i spremali se cak da upotrebe nuklearno oruzje. Tek posle tog iskustva su pristali da vrate Sinaj i potpisu mirovni sporazum sa Egiptom.
    (facts, 18. maj 2021 11:36)

    # Link komentara

  9. Veliki i dodatni problem je što se ovde više ne radi o okupiranim teritorijama: Lod je u samom Izraelu i ovo su okršaji između jevrejskih i arapskih građana Izraela, a ne sa Palestincima iz recimo Hebrona. Dakle nešto nalik na uvertiru u građanski rat...
    (Karlo Prvi, 18. maj 2021 11:31)

    # Link komentara

  10. Vi ste ih napravili "zivotinjama" - oduzeli ste im zemlju (sa 90% spali su na 10%), proterali ih sa visevekovnih ognjista, ogranicili kretanje, uzeli vodu, sta hocete nakon 50 godina takvog zivta? Dobro vas ne ubijaju cim vas ugledaju. Svaki problem mora se sagledati sa dve strane!!!
    (Marko, 18. maj 2021 11:26)

    # Link komentara

  11. Sukob Izraela i Palestine traje, po procenama istoričara, oko 4000 godina. To je svakako najduži i najnepomirljiviji sukob na svetu. Ko je tu u pravu, ni sam Bog više ne zna. Činjenica je, da je oko 7 miliona Jevreja okruženo sa preko 100 miliona Arapa. Jevreji skoro 2000 godina nisu imali svoju državu, dok ona nije konačno stvorena 1948- me, deklaracijom Balfura,engleskog ministra inostranih poslova. Od tada su sukobi gotovo neprekidni. Ne branim Jevreje, ali kada vam neko neprekidno osporava dom i ognjište, svaka prenaglašena reakcija je očekivana. Da bi se razumelo njihovo ponašanje treba shvatiti da se oni ponašaju po principima Starog Zaveta ("oko za oko, zub za zub"). Mi novozavetni ljudi, hrišćani, to teško razumevamo. Ima još jedna stvar. Kada su raseljeni (silom) po svetu, neprekidno su bili meta nasilja i pogroma. Nema prostora i naroda koji te pogrome nad njima (u nekom trenutku) nije činio. Svakim polaskom u krstaške ratove činjeni su nad njima masovni pogromi. Motiv hrišćana je bio: Razapeli su Hrista (koji je i sam Jevrej)!
    Silom istorijskih dešavanja,redak su narod kod koga i žene imaju obavezu služenja vojnog roka.Tako da nisam baš siguran da bi bilo tako lako poplašiti i ove dve devojke, koje igraju. Svi se oni rađaju "sa puškom u ruci" (i žene) jer im je takvo genetsko nasleđe i tok istorije. Teško je tu, u tom sukobu, biti racionalan i pravednog stava. A, Hamas se u Gazi svesno locira u najgušća naselja i odande raketira, čime se krivci veći od Jevreja.
    (z.n., 18. maj 2021 11:06)

    # Link komentara

  12. Izraelci polazu pravo na tu teritoriju, jer su odatle oterani pre 2000 godina. Sa druge strane, ceo arapski svet iskazuje zelju da potpuno satre sve jevreje, i zauzme ceo prostor. Zbog toga je tamo i dalje neophodna medjunarodna arbitraza, ali i prosvecivanje stanovnistva.
    (AlCapo, 18. maj 2021 11:03)

    # Link komentara

  13. Nisam ranije pisao na ovu temu ali ne mogu da ne primetim. Osnovni motiv su ovde verska uverenja, dakle ubijati samo zbog svog ličnog stava koji nema apsolutno nikakvu logičku potporu. Naravno da su većina mladi ljudi kad im treba identitet i osećaj pripadnosti nekoj grupi. Ja se iskreno zapitam koliko je taj mozak pogrešno odgajan kad ne može da zastane i kaže sebi ček malo pa ja ću da oduzmem život nekome samo jer ne razmišlja isto kao ja? Daj divljaku 1% mogućnosti razmišljanja + tenk = predstava za vlastelu
    (Kristof, 18. maj 2021 10:43)

    # Link komentara

  14. Vazno da se Izraelci ne ponasaju kao zivotinje dok ruse kompletne zgrade i kvartove u Palestini. Sramota sta se dogadja i sta ceo sve precutno podrzava.
    (Petar, 18. maj 2021 10:42)

    # Link komentara

  15. Nema ovde pravog verskog rata. Jeste izmedju dva naroda razlicitih vera, ali nije to osnovni razlog. Razlog je goli opstanak i Jevreja i Palestinaca. Jevreji su osnovali Izrael da bi opstali (Evropa se pokazala smrtonosnom za vreme rata), ali su morali da donekle istisnu lokalno Arapsko stanovnistvo. Arapi to nisu trpeli i pokrenui su 3 rata u kojima je Izrael pobedio (i Egipat, i Siriju, i Jordan) uz podrsku Amerike, a Arapi izgubili uprkos podrsci SSSR. Ne zaboravite da se Izrael, iako pobednik, odrekao Sinaja zarad trajnog mira sa Egiptom (a bili su presli sa vojskom preko Sueckog kanala). Sva Jevrejska naselja u okupiranoj Zapadnoj obali su napravljena da se kreira bafer zona prema Jordanu. U suprotnom Izrael bi bilo vrlo ranjiv. Golanska visoravan isto. Posle 3 rata, i sa neizvesnom buducnoscu, Izrael jednostavno nema opciju da postuje ljudska prava jer im je bukvalno bioloski opstanak u pitanju. Palestinci su kolateralna steta - oni su Arapi kojima se Palestinski nacionalni identitet konacno oformio tek dolaskom Jevreja. Ne trpe tudjeg vladara, nemaju poverenja u Izrael i cilj im je nezavisnost. To im Jevreji nece dati, jer bi time ugrozili sebe. I ne samo to, Jevreji ne dozoljavaju izbeglicama da se vrate. Kad bi dozvolili, nestali bi. Ovo je pat pozicija, koju ni jedan politicar nece skoro resiti, nazalost.
    (V, 18. maj 2021 10:37)

    # Link komentara

  16. Bar mi Srbi mozemo da se identifikujemo sa Palestincima i njihovom sudbinom i njihovom zemljom.
    (iph, 18. maj 2021 10:32)

    # Link komentara

  17. Mislim da Izrael mami Arape na tanak led, ovi se hvataju ko mladi majmuni i kada se ovo smiri videće da su glavni dobitnici kao i uvek Židovi.
    (Zastava101Specijal, 18. maj 2021 10:30)

    # Link komentara

  18. @(Pokušavam da mislim!, 18. maj 2021 09:00)

    Arapski ultra-nacionalisti ne traže samo da Gaza bude nezavisna... traže kompletnu teritoriju Izraela. Lod je u centralnom Izraelu.

    Tako su neki kao ti pričali i dok su mnogi Izraelci živeli u Gazi, da će kao ako daju Gazu Arapima da to bude kao neki "korak ka miru"... i tadašnji Izraelski političari svoj narod iselili iz Gaze, ostavili njihova imanja Arapima, povukli vojsku i policiju iz Gaze... a Arapski ultra-nacionalisti iz Gaze se onda još više osilili...

    Mnogi Arapi iz Gaze su ranije normalno mogli da nađu posao u Izraelu i nikakve ograde oko Gaze nije bilo... Arapi iz Gaze koji su hteli da žive normalno sa Izraelcima su o i mogli... al' kad su Arapski ulra-nacionalisti iz Gaze to masovno počeli da zloupotrebljavaju, kad su počeli da masakriraju ne-Arapsko stanovništvo po autobusima, pizzerijama i slično, onda je Izrael bio prinuđen da napravi ogradu oko Gaze.


    @(kizoman, 18. maj 2021 09:13)

    Veliki broj Arapa živi u Izraelu, imaju vrlo uspešne karijere kao advokati, sudije, biznismeni i slično i jako lepo mogu da žive bez da ih bilo ko hapsi ako ne gađaju komšije kamenjem, ako ne bacaju cigle u šofer-šajbnu kolima na autoputu, ako komšijama ne pale kuće, ako ne pale sinagoge i slično.

    A ekstremisi koji podržavaju Hamas, koji pokušavaju da naude komšijama koji nisu Arapi, koji čak i Arape napadaju ako pomisle da nisu Arapi... takvi ekstremisti i nemaju prava da se žale kad dođe policija i pohapsi ih.
    (Minimax, 18. maj 2021 10:13)

    # Link komentara

  19. nije mi samo jasno odakle toliko zla u ovim ljudima...
    (sale009, 18. maj 2021 10:06)

    # Link komentara

  20. Ove dve devojke su odvratne... što je najgore, nemaju pojma zašto mašu. Zaboravili su jevreji izgleda 1939. i kako je počelo u Nemačkoj. Kristalna noć. Rade istu stvar.
    (Dalija, 18. maj 2021 10:04)

    # Link komentara

  21. Pa zar nije pametno podeliti se i sklopiti mir za sva vremena?
    (Pokušavam da mislim!, 18. maj 2021 09:00)

    Nije to tako jednostavno. Palestinci u Gazi ne žele da se ocepe. Egipat takođe ne želi da ih uključi u svoju državu (iako bi Izrael to želeo), jer niko ne može da ih kontroliše. Palestinci u Gazi imaju za cilj da Izrael nestane... a Hamas živi od unovčavanja te ideje bogatim arapskim zemljama.
    (Milan, 18. maj 2021 10:02)

    # Link komentara

  22. U tekstu Arapi prikazani kao životinje, a jevreji žrtve. Teško da je tako...
    (Dalija, 18. maj 2021 10:01)

    # Link komentara

  23. Prodavac dijamanata reče ovde žive životinje koje non stop teramo da nam čiste nas lep grad i da rade za nas za male pare ... mi dosli kod njih da im uzmemo zemlju a oni se bune pa kako to može
    (super, 18. maj 2021 09:56)

    # Link komentara

  24. Pa zar nije pametno podeliti se i sklopiti mir za sva vremena?
    (Pokušavam da mislim!, 18. maj 2021 09:00)

    Jeste pametno ali nije moguce ako se granice osporavaju. Bar mi iz bivse SFRJ znamo to najbolje. Svako iscrtavanje novih granica neminovno vodi u ratove.
    (TnT, 18. maj 2021 09:52)

    # Link komentara

  25. Uzas, vidim ljudi se utrkuju da kazu na cijoj su strani i polemisu ko je u pravu, a strana uopste nije bitna u ovom trenutku. Sukob i rat koji je katastrofalan, sa medijskim ispiranjem mozgova, jacanje ekstremizma na obe strane umesto da se radi na miru. Da ne pricamo o potencijalnoj pretnji da ovaj sukob preraste u nesto mnogo vise. I jednima i drugima je ispran mozak verskom mrznjom, a Arapski svet je odavno naelektrisan jer je iskoriscavan i potlacen dosta dugo. Hamas ima podrsku i Irana i Turske. Izrael je veoma dobro naoruzan i poseduje nuklearno naoruzanje. Sa obe strane i u Izraelu i u Iranu i Turskoj, pa i drugim Arapskim zemljama su ekstremni egomanijaci na vlasti za koje ljudski zivoti nisu nista, tako da su svi vise nego spremni da idu koji korak dalje u ovom ludilu dok ne dodjemo do onog koraka koji ce trazite i mesanje vecih sila. Posto Izrael nece trepnuti da upotrebi svo raspolozivo naoruzanje ako ga pritisnu svi u okruzenju, a jesu okruzeni "neprijateljima", a u to naoruzanje spada i nuklearno oruzje sta onda. Veliko pitanje kako ce se velike sile rasporediti i na cijoj strani kada budu primorane da se umesaju.
    (voodoo, 18. maj 2021 09:51)

    # Link komentara

  26. Recept uvek isti.. i svaki put upali.. i razbukta. Kao i kod nas..
    (Hm, 18. maj 2021 09:44)

    # Link komentara

  27. Ludilo krvavog raspada bivše Jugoslavije.. Kada se samo setim, naježim se. :((((
    U ime svoje vere i nacije ubijati druge vere i nacije .... Radeći to, niti si vernik, niti nacionalista. Kao takav si NIŠTA!! :(
    (Smuleco, 18. maj 2021 09:34)

    # Link komentara

  28. A one dve instagramuse sa onim fensi torbicama se krevelje i uzivaju u necijoj patnji, a da se zapuca, pobegle bi glavom bez obzira. Nece tamo nikad biti dobra, jer Izral se ponasa kao firerova Nemacka prema drugima, a ovi drugi (arapi,palestinci) opet previse teze ka nasilju nego li prema nekom kompromisu i dijalogu. Mada, tesko je imati dijalog sa nekim ko se ponasa kao nacisti. I tamo je zacarani krug i nikad nece biti mir, ali nikad.
    (Pljuvac svih stilova, 18. maj 2021 09:31)

    # Link komentara

  29. Kao sto se moze videti, nismo samo mi stoka, ceo svet je. Jedina razlika je sto nas izazivaju da budemo stoka dosta cesce nego druge. Kad bi moglo biti kako da se vratimo u kameno doba, to bi bilo najbolje, pa da vidimo sa tim resursima kako bi preziveli. Da vidimo sta bi onda ove dve plavojke radile, cime bi mahale, cime bi se verski objekti palili, kako bi se uništavali ciljevi na oko hiljadu kilometara daleko, itd...
    (Tor, 18. maj 2021 09:29)

    # Link komentara

  30. Pre neko vece gledam TV, gomila Jevreja napada na ulici jednog Arapina, tuku ga, on pada, gubi svest, oni ga i dalje sutiraju.
    Gradjanski rat, de facto.
    (Kobaja Grande, 18. maj 2021 09:28)

    # Link komentara

  31. Sprema se teren za rusenje Al Akse. Kad se ta dzamija porusi, i Jevreji ponovo podignu hram na tom mestu, znajte da je kraj blizu.
    (Stevica Kurcubic, 18. maj 2021 09:20)

    # Link komentara

  32. Međunarodno pravo je umrlo ili se selektivno primenjuje.Bravo za ljudsku rasu.
    (Bljuzgo Drpović, 18. maj 2021 09:15)

    # Link komentara

  33. 21. Vek o la la la, ko vlada planetom ne čudi me ova predstava u kojoj, na žalost, ginu obični ljudi i deca....
    (cune iz gruže, 18. maj 2021 09:14)

    # Link komentara

  34. tako to ide kada anketiras teritorije a ostane stanovnistvo.....
    (Zika, 18. maj 2021 09:14)

    # Link komentara

  35. Kako ste sejali tako i zanjete.
    Tretirate palestince kao stoku, sigurno vas jako vole.
    (kizoman, 18. maj 2021 09:13)

    # Link komentara

  36. Molim Vas da o izraelsko-palestinskom sukobu izvestavate neutralnije, sa razumevanjem za gledista obe strane. Vas naslov je ocito izvucen iz konteksta, jer tekst daje primere akcije gradonacelnika koji se gnusa napada na izraelsku porodicu.Bojim se da je ovaj nekad potpuno arapski grad primer onog sto se moze dogoditi i u drugim mesovitim sredinama.
    (ziveo u Izraelu..., 18. maj 2021 09:12)

    # Link komentara

  37. Obično se u komentarima naši ljudi strastveno svrstavaju uz jednu stranu, bilo kakva vest da je u pitanju, pa tako i u sukobu Izraelaca i Plastinaca. Ali istina je da i na jednoj i na drugoj strani ima ljudi koji strašno pate, ginu, stradaju, žive u neopisivom strahu, a tako na obe strane ima i potpaljivača mržnje, verskih fanatika, beskrupuloznih pšrofitera i ekstremista željnih krvi. SLika roditelja koji tuguje za svojim detetom je potresna bez obzira koje je vere ili iz kog naroda. Ne kažem da je istina uvek tačno na sredini, niti da su svi podjednako krivi, ali nije ni crno-belo. Evidentno je samo da je veliki problem u pitanju, da su mnogi strahovito stradali, ali i da se situacija ne smiruje. Čak i ako nastupi primirje, biće to samo do prve varnice koja će da razbukta sukob. I tako u nedogled. Kolo stradanja i nesreće iz kojeg je teško izaći.
    (dug.je.put, 18. maj 2021 09:02)

    # Link komentara

  38. Pa zar nije pametno podeliti se i sklopiti mir za sva vremena?
    (Pokušavam da mislim!, 18. maj 2021 09:00)

    # Link komentara

  39. Rat je najveće zlo .Uvek najviše stradaju nedužni.
    (djura, 18. maj 2021 09:00)

    # Link komentara

  40. Ovako je počelo u Jugoslaviji. Ne znam samo ko nas spoji, nije trebalo...
    (NikolaBg, 18. maj 2021 08:55)

    # Link komentara