"Novi treći put" analizira: Može li Britanija da bude svetska sila nakon Bregzita?

Teški trgovinski razgovori sa EU i Bregzit su formalno završeni i Ujedinjeno Kraljevstvo danas predstavlja zasebnog aktera na svetskoj sceni. Ono što je haotična kampanja za izlazak iz Evropske unije 2016. zagovarala, sada će imati priliku da se ostvari, ukoliko je realno. Poslednja događanja i svetske okolnosti dale su entuzijazma uticajnim britanskim političkim krugovima koji su već decenijama bili za ideju "nezavisne" Britanije.

Novi treći put/Dimitrije Milić
Pošaljite komentar
  1. Nema London vise kapacitet za globalni uticaj.

    Nije to danas ista Engleska koja je carstvo gradila, plodovi te imperije su davno pojedeni.
    (neznanje, 7. maj 2021 09:32)

    # Link komentara

  2. Engleska ne moze nikada viae da bude svetska, a cak ni velika sila. Oni to vec sada nisu. Cak nisu ni najvazniji evropski igrac. Snaga Engleza je u tome sto imaju uticaj u USA pa krijuci se iza ledja USA izigravaju neku silu. Ali uloga USA slabi. Time Englezi gube cak i tu mogucnost da se kriju iza tudjih ledja. Opasnost od Engleza je u u tome sto oni imaju razvijen koncept podrivanja drugih drustava i drzava, organizovanje demonstracija, ubacivanje kvazi ideologija koje razaraju tudja drustva. Ali cak je i to prepoznato od najveceg dela drzava, bar u Evropi. Prema Englezima treba imati cvrst stav, to njih najbolje spusta na zemlju, kao i uostalom sve te velike i bivse velike sile.
    (Aluvial, 2. maj 2021 10:06)

    # Link komentara

  3. Može.
    EU je samo gušila VB.
    VB je sposobnija, jača i utjecajnija od EU.
    (Miron, 20. april 2021 11:54)

    Zakasnio si 20 dana sa salama.
    (GuA, 29. april 2021 07:53)

    # Link komentara

  4. Može.
    EU je samo gušila VB.
    VB je sposobnija, jača i utjecajnija od EU.
    (Miron, 20. april 2021 11:54)

    # Link komentara

  5. Ozbiljna drzava,ozbiljna sila, ekonomski i vojno.
    (deda, 12. april 2021 21:40

    Tačno, stara kolonijalna sila koja još uvek kontroliše veliki deo ekonomskih puteva. Ljudi ovde uglavnom slabo znaju činjenice, a više se bave mitologijom i svojom projekcijom stvarnosti. Engleska je, uz USA, ubedljivo najjača i najbogatija zemlja sveta. U svoje najslavnije vreme kontrolisali su 30 miliona kvadratnih kilometara, što je 60 teritorija veličine Francuske. Da bi to mogao da radiš, potrebno je, osim vojne sile, i mnogo znanja, pameti, edukacije i osećaja. Tamo je prosvetiteljski apsolutizam doživeo vrhunac. Nemci nikada nisu imali pameti za to, umeli su samo da razaraju i pljačkaju, ali nikada da koriste pamet u vladanju. Švabe su za njih i Francuze najobičniji džiberi.
    (Mali Hijavata, 18. april 2021 12:34)

    # Link komentara

  6. Ozbiljna drzava,ozbiljna sila, ekonomski i vojno.
    (deda, 12. april 2021 21:40)

    # Link komentara

  7. Pohlepa je uništila Britaniju..Imaju kvalitet,,ali..previše ,pohlepni,arogantni i previše druge poddcenjivali,,Još vam nije kasno,,,
    (goranče, 11. april 2021 20:47)

    # Link komentara

  8. Proslo je to vreme kada je ona bila sila. Vise bi dosli do znacaja kroz EU. Sada je to neki noviji svet u kojem niti daleko mocniji SAD nije toliko domaninatna sila kakav je bio. Bolje da se brinu da im od velike ne ostane mala Britanija. Da im Skoti ne odu, a Irci se ne spoje sa maticom. Mada je to samo pitanje vremena...
    (hm, 3. april 2021 23:02)

    # Link komentara

  9. Samo nemojte da zaboravite da uz VB je Australia, New Zeland, Kanada... a i SAD! Politicki, vojno i ekonomski uticaj veliki ima i u Indiju i u Pakistan, pa i u raznim drzavama svijeta.
    (Mujo11, 1. april 2021 18:19)

    # Link komentara