Putin: Lažu

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je postupke Evropskog parlamenta, koji je pokušao da iskrivi istinu o Drugom svetskom ratu.

Izvor: Sputnjik
Pošaljite komentar
  1. Po našim školama se i dan danas ici da je Sovetski savez oslobodio istočnu Evropu, dok su normalnim državama ući da je okupirao istočnou evropu i drzao 50 godina u okupaciji.
    (Srb In, 12. decembar 2019 07:11)

    # Link komentara

  2. Kao da mi ne znamo istoriju i ko je podrzao naciste dok su aneksirali Austriju i okupirali Ceskoslovacku. Gde su tada bila velika britanija, francuska i ostale evropske ”slobodne drzave”. Da nisu stali na strani Jevreja dok su ih nacisti obelezili za odstrel? Jedino zasto su iste usle u rat protiv Nemacke je da zastite svoje guzice. Onda su pocele da guraju sve drzave da podmetnu svoja ledja a povotovo su hteli da vide Ruse u ratu za Hitlerom.
    (Srle, 12. decembar 2019 01:08)

    # Link komentara

  3. Pa sve je moguce, mislim, ako su Hrvati najveci borci protiv nacizma kako rece njihova predsednica....
    (Steva, 12. decembar 2019 00:01)

    # Link komentara

  4. Niko ne spori da su Rusi Najzaslužniji za pobjedu nad fašističkim režimom Nacističke Njemačke i njenih satelita.
    Ali mani me se priče o "dobrim momcima". Napali ste i okupirali Poljsku, Estoniju, Litvu, Finsku,
    Poslije i pola Evrope. Hitler ova okupacija je trajala 4-5 godina, a vaša 10x više.
    Upropastili ste narode pod "vašom zaštitom" da se i dan danas oporavljaju od nje. Oporavak im je krenuo tek kad su se uspjeli otrgnuti od vas.
    Obožavam Ruse kao kulturu, naučnike, narod. Ali i imaju veliki nedostatak, jednostavno se raspadaju ako nemaju diktatora koji vlada željezom rukom. To je primjer nezrelog naroda.
    Nažalost, valjda nam je to u krvi,nama Slavenima. Nekom više nekom manje, ali činjenica.
    (Ante, 11. decembar 2019 22:49)

    # Link komentara

  5. Pročitao sam sve komentare i...svi ovde iznose tačnu činjenicu o upadu SSSR-a u Poljsku '39., ali niko ne uzima u obzir ondašnju situaciju i prilike u Evropi koja je tada bila bure baruta. Nemci su u 6. brzini pravili super moćna oružja (štuke, pantere, blickrig doktrinu...), uz pomahnitalog i harizmatičnog Hitlera koji je žurio da se osveti saveznicima za sramni Versajski sporazum, Jevrejima za neuspešan upis na likovnu akademiju u Beču i za enormno bogaćenje i držanje svih poslova i para u Nemačkoj, a tu su i "prljavi Sloveni" koji drže resurse na Istoku, a kvare priču o vladavini čiste arijevske rase. Setite se, i Jugoslavija je potpisala trojni pakt želeći da se ne zameri fanatiku Hitleru i da izbegne veliku silu u naletu koja melje sve pred sobom. Pa su Englezi 27.3.41. podbunili naivne Srbe i sprečili princa Pavla u nameri da mirne glave očuva zemlju od razaranja. Svi su tada gledali da sačuvaju glavu, tako je i SSSR koristio lov u mutnom da bi zauzeo što bolju poziciju. Ne zaboravite i da je do napada na SSSR Staljin bio opčinjen Hitlerom. Dakle, nije sve baš tako linearno, mnogo je okolnosti i faktora uticalo na puno toga. Niti smo se mi, niti Rusi usrećili sa ortodoksnim komunistima, daleko im lepa kuća. Kao što ni Poljaci nisu bili cvećke kroz celu istoriju.
    (Hm, 11. decembar 2019 22:46)

    # Link komentara

  6. Istorija je kao "Švedski sto". Svako uzme šta mu odgovara.
    (Zoran, 11. decembar 2019 22:08)

    # Link komentara

  7. Pocetak Drugog svetskog rata definitivno ne ide u prilog Rusima. Staljin nije hteo konflikt sa Nemcima i u rat je usao tek posto je SSSR direktno napadnut. S druge strane Francuska i Velika Britanija su Nemackoj objavile rat odmah po napadu na Poljsku. SSSR je 1939. godine podelio Poljsku sa Nemackom, postoje cak i fotografije sovjetskih i nemackih vojnika kako se pozdravljaju na liniji podele teritorija u Poljskoj...
    (hm?, 11. decembar 2019 21:54)

    # Link komentara

  8. Svi komentari daju knjiško stanje, ko je koga napao, paktirao itd.
    Kada seuzmu u obzir žrtve koje su Rusi podneli menja se kompletna slika, opsada Lenjingrada npr.
    Samo ruski zarobljenici oko 2 miliona izgladnjivani, držani u nehumanim uslovima. Zamislite mlade momke, u naponu snage, mršave do kostiju, umiru lagano u prljavštini, od bolesti, leže nemoćni u sopstvenom izmetu, griženi od muva, vaši, pacova bez snage da se odbrane.Nemate koru hleba za sebe, a kamoli da pomognete najb. prij. koji polako umire u agoniji. Kada se ovakvi opisi pročitaju u retkim knjigama, onda ni Armagedon na istočnu Prusku pri kraju rata, nažalost, nije nešto neočekivano.
    (JivaNS, 11. decembar 2019 21:49)

    # Link komentara

  9. U knjizi "Enigma Kopinic" pise da je americki ambasador u Istanbulu
    koji je bio komandant saveznickih snaga za Evropu rekao Kopinicu:
    "Nikad mi nece biti jasno zasto su se Rusi zadovoljili sa pola Evrope
    kad smo mi mislili da ce uzeti cijelu Evropu".

    Ja ne bih ni volio da su uzeli cijelu Evropu ali nekim nacistickim
    saradnicima je trebalo potkresati krila. Prvenstveno mislim na
    Hrvatsku i Poljsku a ima ih jos. I Drazine pristalice je trebalo
    isprasiti.
    (Cvrle, 11. decembar 2019 21:40)

    # Link komentara

  10. SSSR jeste usao u Poljsku ali je to bilo potpuno opravdano. Poljska je tad bila pred padom, i Sovjeti su ispravno pretpostavili da su oni sledeca meta. Zato su krenuli u susret Nemcima, verujuci da tako skracuju buduci front. Takodje, verovali su da ce linije fronta biti prilicno stabilne, nesto slicno prvom svetskom ratu, pa je onda bolje da taj front bude u tudjoj drzavi nego u svojoj! Nije lepo, ali je potpuno razumljivo razmisljanje. Ono sto Sovjeti nisu dobro predvideli (cesta greska u ratovima!) je da se ovaj put vojske nece tuci na isti nacin kao prosli, da ce buduci rat biti prilicno manevarski, da su Nemci izmislili Blickrig, da su tenkovi i avioni promenili citavu "igru"...Zato im se taj upad u Poljsku nije preterano isplatio, mozda im je kupio par dana 1941! E ono sto meni nije jasno, to je sto pobise one poljske oficire u Katinskoj sumi? Razumem da je bilo zle krvi od ranije, ali da je Staljin bio malo pametniji mogao je da od njih i drugih Poljaka napravi citavu armiju koja bi se borila sa Hitlerom! Istina, mozda bi Poljaci kao katolici i stari neprijatelji bili nepouzdani vojnici, pa bi se to mozda i okrenulo protiv Rusa, bas kako sto su se Hrvati lako okrenuli protiv Jugoslavije u Aprilskom ratu...Ko ce ga znati, sta bi bilo kad bi bilo?
    (Cedomir, 11. decembar 2019 21:23)

    # Link komentara

  11. Uh... SSSR je izgubio određene teritorije Brest-litovskim mirom iz 1918. nakon poraza Nemačke, obnovljena je Poljska (koja je prethodno bila podeljena između Nemačke, Rusije i Austrougarske), a u sastavu te Poljske su se našli i delovi Rusije koji nisu bili naseljeni Poljacima. Ti delovi Poljske koje je SSSR okupirao 1939. su 1945. ostali u sastavu SSSR (Belorusije i Ukrajine), a Poljska je dobila bivše nemačke teritorije na Baltiku i na Zapadu. Objektivno, Poljska je 1945. prošla dobro jer je osigurala izlaz na more i dobila razvijena područja na zapadu, a njene zapadne granice je garantovao SSSR. Prvi svetski rat je počeo 1.9.1939, ali se pre toga desila Čehoslovačka. Tu Čehoslovačku su Francuska i Velika Britanija žrtvovale Hitleru, a Poljska je učestvovala u njenom komadanju. Odgovornost za izbijanje 2. sv. rata dobnrim delom snose Velika Britanija i Francuska, koje nisu reagovale kada su trebale. Uz to, Staljin je napravio sporazum sa Hitlerom tek kada su ga odbile Velika Britanija i Francuska. Poljska se ne bi održala ni da je SSSR nije napao, samo bi Nemci bez tog napada bili 200 km bliži Moskvi.
    (Zoki, 11. decembar 2019 21:06)

    # Link komentara

  12. Britanija i Francuska gurali su Hitlera na istoku na SSSR.Staljin je nudio koaliciju Frncuskoj i Britaniji protiv Hitlera sto su oni odbili.Staljin je potpisao pakt o nenapadanju avgusta 1939 godine da bi dobio u vremenu i pripremi se za rat protiv Nemacke. Sovjetski Savez je okupirao Poljsku ,Litvaniju , Letoniju da bi mogo da se brani od Hitlera dalje od granice svoje terorije i imao vrmena da se organizuje.Sto se i obistinilo 22juna 1941 godine.Zar 27miliona poginuli Sojetskih gradjani ne govori ko je zrtva i ko je navise stradao
    (nikola, 11. decembar 2019 21:06)

    # Link komentara

  13. Bili su maltene saveznici, sve dok im Hitler nije zabo nož u leđa.
    (Salle, 11. decembar 2019 19:03)

    Ne maltene, nego jesu bili saveznici. SSSR je bila najveći snabdevač nacističke Nemačke sirovinama.
    (Mr Majestyk, 11. decembar 2019 20:57)

    # Link komentara

  14. Kako ovde ljudi "zaboravljaju" neke jako važne činjenice. Činjenica broj 1) sporazum Molotov-Ribentrop su Rusi zadnji potpisali sa Nemcima, posle Engleza, Francuza i ostalih. Uzgred, ako su Hitler i Staljin bili saveznici što bi Hitler bio blesav pa napao Rusiju? Činjenica broj 2) Nemci su napali Poljsku, a Rusi su mrtvo hladno posmatrali streljanje u Katovicama iz nekih starih razloga, recimo poljske potrebe da svaki put kad je Rusija slaba zabode Rusiji nož u leđa, a potom kad se njoj smrkne baćuške zove u pomoć što dovodi do činjenice 3) Poljska i Nemačka su komadale Češku i tad je Poljskoj bilo jako lepo, a posle je valjda očekivala da zajedno sa Nemcima jurnu ka Rusima, kad ono iznenađenje. I onda bi kao, jao Rusi, pomagajte... Ma kako da ne...
    (Onako samo usput, 11. decembar 2019 20:49)

    # Link komentara

  15. Drugi svetski rat je počeo 1939. napadom na Poljsku sa jedne strane Nemačka, a sa druge strane Sovjetski Savez, to su činjenice
    (Proka, 11. decembar 2019 20:27)

    # Link komentara

  16. Rat je poceo napadom Nemacke na Poljsku ubrzo nakon toga je i Rusija napala Poljsku i podelila je na dva dela Nemacki i Ruski! Sta je tu laz ???
    (lud zbunjen, 11. decembar 2019 20:16)

    # Link komentara

  17. Zašto je Rumunija ušla u rat? Zbog Nemaca ili Rusa koji su upali na njenu teritoriju?
    (Što te biju ovi dobri ljudi?, 11. decembar 2019 20:16)

    # Link komentara

  18. Komentatorima koji pominju Poljsku 1939. preporučujem da pročitaju knjigu "Leto trideset devete" nemačkog pisca Vernera Birmana (pozajmila sam je iz biblioteke). Jedna od boljih knjiga koje sam pročitala u poslednje vreme.
    (A., 11. decembar 2019 20:13)

    # Link komentara

  19. I u Srbiji se vređaju partizani a veličaju nedićevci i ljotićevci, i to postaje "nacionalna vrlina".
    (Užas, 11. decembar 2019 20:10)

    # Link komentara

  20. Rece covek koji je uzurpirao jednu ogromnu Rusiju i potom je posvadjao sa svim komsijama i izolovao od Evrope i sveta.
    (Xman, 11. decembar 2019 20:10)

    # Link komentara

  21. "ne moze se reci da vam se zurilo da ratujete protiv nacisticke Nemacke, ideologija"

    ...a kome se u evropi "zurilo" da se suprotstavi nemcima...???
    ...svako je gledau svoje noge i nadao se da nemci nece bas njih da napadnu...
    ...evropa ima jasnu sliku nemackog naoruzavanja koje traje godinama, amerika gura kapital do skoro '42-ge u rajh...
    ...nikome se nije zurilo, a mnogi su potpisivali razne separatne sporazume o nenapadanju...
    (kraja, 11. decembar 2019 19:57)

    # Link komentara

  22. 80% vojske vermahta je stradala na istočnom frontu, ta činjenica je dovoljna za sve kojima nije jasno ko je pobedio naciste..
    (Realno, 11. decembar 2019 19:55)

    # Link komentara

  23. SSSR nije kriv bez obzira na savez sa Hitlerom oko komadanja Poljske i pakta o ne napadanju,kaze Putin
    (maya, 11. decembar 2019 19:46)

    # Link komentara

  24. Vidim mnogi ovdje spominju dogovor Njemačke i SSSR-a iz 1939. čime optužuju Ruse da su sarađivali sa Nijemcima, a niko da spomene godinu dana raniji Minhenski dogovor, kojim su Engleska, Francuska (i Italija) pozdravile odluku Njemačke da pripoji Sudete i oduzme dio Čehoslovačke.
    A, što se tiče ovoga što se trenutno dešava u evropskoj politici, ništa neobično, standardna antiruska histerija, ali sada ona najgore vrste - prekrajanje istorije. Što reče Orwell - 'Ako partija može da zavuče ruku u prošlost i kaže za ovaj ili onaj događaj to i to da se uopšte nije dogodilo, tako nešto je svakako užasnije od mučenja i smrti...'.
    (MaliBoskov, 11. decembar 2019 19:45)

    # Link komentara

  25. @Timocanin

    A Minhenska konvencija gde su se Čambrlejn,Daladije,Musolini i Hitler dogovorili da Nemci uzmu deo Čehoslovačke i sa time se zadovolje? To je bilo pre napada na Poljsku, to niko ne pominje. Kako V.Britanija i Francuska da odlučuju o Čehoslovačkoj na taj način, pa i to je agresija! To je godinu dana pre napada na Poljsku
    (Igor, 11. decembar 2019 19:42)

    # Link komentara

  26. Pa jesu sssr i nemacka zajedno krenule kao saveznici kada su podelili poljsku 1939
    (dnevna doza prosecnog Srbende, 11. decembar 2019 18:44)

    Nisu.

    SSSR je 17 dana posle napada Njemačke na Poljsku ušao u istu i stao na granici koju je carska Rusija imala sa Austrougarskom prije potpisivanja Brest-Listovskog ugovora iz 1918. godine. S druge strane, Poljska, koja je nastala tim ugovorom (prije toga nije ni postojala), učestvovala je u kasapljenju Čehoslovačke zajedno sa Njemačkom, marta 1939. godine. Pet i po godina kasnije sovjetska Crvena armija je oslobodila svih šest pomenutih država (pri tom se misli na Austriju i Mađarsku umjesto Austrougarske) od Hitlerovih nacista.

    E sad, pošto je glavni cilj Drugog svjetskog rata bio uništenje SSSR-a i zauzimanje svih slovenskih zemalja (Lebensraum), prilično je besmisleno optužiti Sovjete, a još besmislenije Ruse, za početak istog.
    (Boske, 11. decembar 2019 19:39)

    # Link komentara

  27. Malo lažu oni, pa malo lažeš ti... na kraju ste kvit!
    Zvanično se smatra da je WW II počeo napadom Hitlerove Nemačke na Poljsku.
    To je bilo 1939.godine, a neke stvari su se izdešavale i pre toga.
    Usput se prećutkuje da je Poljska teritorija podeljena između iste te Nemačke i tadašnjeg SSSR, na osnovu pakta koji su sklopili Staljin i Hitler...
    Hitler je okupirao praktično celu Evropu - to je trajalo dok nije izgubio rat, odnosno do maja 1945. godine.
    SSSR je okupirao praktično sve baltičke i istočno-evropske zemlje, tokom i nakon završetka rata, a okupacija je trajala sve do kraja 1989. godine...
    Dakle, moraćeš da koriguješ svoja ubeđenja o "dobrim" i "lošim" momcima.
    (FUJ...!, 11. decembar 2019 19:35)

    # Link komentara

  28. Od 17 poginulih nemaca u 2. Svetskom ratu 16 je stradalo od metka Crvene armije. Na istočnom frontu nacisti su se krvnički borili za svako selo i aprila 45. dok su se na zapadnom posle iskrcavanja u Normandiji ubrzano povlačili prepuštajući saveznicima velike teritorije bez većih borbi...
    (Štirlic, 11. decembar 2019 19:34)

    # Link komentara

  29. Kao da su zaboravili ko je sklopio sporazum sa Hitlerom 1939., ko je sa Hitlerom delio Poljsku, i ko je okupirao Letoniju, Litvaniju i Estoniju. To je sve radio Sovjetski Savez. Sovjetski Savez je ekonomski potpomagao Hitlerovu Nemacku i time minirao borbu Francuske i Engleske na zapadnom frontu. Takodje, Komunisticka partija Francuske je cak vrsila i sabotaze ratnih napora Francuske. I u stampi u Srbiji, npr. list "Student" iz tog doba, mogu se pronaci tragovi "antiplutokratske" propagande SSSR protiv zapadnih zemalja.
    (Dragoljub, 11. decembar 2019 19:31)

    # Link komentara

  30. Putin je u potpunosti u pravu.
    (Pijani zlotvor, 11. decembar 2019 19:28)

    # Link komentara

  31. Fašizam i komunizam...Ista batina sa dva kraja.
    (Iza brda, 11. decembar 2019 19:27)

    # Link komentara

  32. Poljska je aktivno ucestvovala u komadanju Ceske kao sto je 17 god pre nemackog napada na Poljsku okupirala delove carske Rusije/SSSR. Cak je u jednom trenutku Minsk bio pod poljskom okupacijom.
    (Misko, 11. decembar 2019 19:21)

    # Link komentara

  33. Pa ko je napao Poljsku 1939?
    (12, 11. decembar 2019 18:48)

    prvo Nemci a onda Sovjeti.
    (disko nindža, 11. decembar 2019 19:21)

    # Link komentara

  34. Da Hitler nije napao SSSR i da je ostao pri stavu ugovora Ribentropa i Molotova, Nemacka bi osvojila celu Evropu i podelila je sa SSSR-om.
    (M. Radosavljevic, 11. decembar 2019 19:20)

    # Link komentara

  35. Pa pravo je pitanje:"Zasto napli napali SSSR"?Da nije nesto zbog Poljske?
    (Tarantino, 11. decembar 2019 19:16)

    # Link komentara

  36. gospodine Putin,

    1. Ko je napao poljsku 1939? Nemacka i SSSR.

    2. Da li je SSSR objavio rat ili napao nacisticku Nemacku za njeno ponasanje od 1936 do 1941? Nije.

    3. Da li bi SSSR ikad napao Nemacku da prethodno nije napadnut?

    4. Da li bi SSSR krenuo u "oslobadjanje" evrope, da nije video da ce slomom nemacke imati pola evrope za sebe? Ne.

    4* Ovde se postavlja i pjtanje, sta je zapravo oslobodjenje, ako se neko nevoljno stavi pod komunisticku vlast.

    Zakljucak, svakako SSSR i nacisticka nemacka nisu isto, ali isto tako SSSR nije smetala nacisticka Nemacka, dok sama nije napadnuta, i nije evropu oslobodila, vec prethodnog okupatora porazila pa sama porobila.
    (Bajker, 11. decembar 2019 19:15)

    # Link komentara

  37. Putin bi malo da piše istoriju, ali malo i da briše.
    To što je Hitler pogazio dogovor koji su Rusi i Nemci napravili kada su rasparčali Poljsku, i napao Rusiju, pa ovi u svojoj odbrani krenuli u kontranapad, ne menja činjenicu da su zajedno izazvali 2.svetski rat. Rusi su imali sreće jer ih je jaka zima spasila od napada nacista, inače bi sada i oni, kao i mi, bili deo nacističke Nemačke.
    (Cile Mile, 11. decembar 2019 19:14)

    # Link komentara

  38. "Skoro da se SSSR zajedno sa nacističkom Nemačkom krivi za pokretanje Drugog svetskog rata. Kao da su zaboravili ko je napao Poljsku 1. septembra 1939. i Sovjetski Savez 22. juna 1941. godine", rekao je ruski predsednik."

    Sve je dobro rekao...samo nije rekao da je u tom istom razdoblju imao sporazum sa Hitlerom.
    (Netko nas, 11. decembar 2019 19:05)

    # Link komentara

  39. Nisu oni zaboravili tko je napao Poljsku 1939., nego ja bi da citiram naseg uvazenog istoricara Milana St Protica. "Ww2 je poceo 1.9.1939. Napadom Nemacke na Poljsku. U tom trenutku Sssr sa Hitlerovom Nemackom ima sporazum o nenapadanju kojim su podeljene teritorije na istoku ukljucujuci i samu Poljsku. Taj sporazum o nenapadanju zakljucen 23.8.1939. Trajao je sve do Nemackog napada na sssr, vise od godinu i po dana kasnije 22.6.1941. A zvanicno je ukinut 30.7.1941. Kad netko kaze: Rusi su dali 20 miliona zivota u ww2. Tacno. Ali u momentu kad je poceo taj rat, imali su sporazum s Hitlerom. To je nemoguce negirati. Nama realnost ne znaci nista. Nama je bitna nasa projekcija. Nasa percepcija. Nas dozivljaj stvari. Ako je istina i cinjenice protiv toga, tim gore po cinjenice."
    (Istok, 11. decembar 2019 19:03)

    # Link komentara

  40. A ko je podelio poljsku? Ko je uleteo odmah posle nemačke ofanzive? Mala pomoć, uleteli su sa istoka. Sovjetski Savez je najviše žrtava dao za ugnjetavanje nacista, ali nisu im ruke toliko čiste.Bili su maltene saveznici, sve dok im Hitler nije zabo nož u leđa.
    (Salle, 11. decembar 2019 19:03)

    # Link komentara

  41. Samo istina je potrebna svetu.
    A istina je da je SSSR potpisao pakt sa Nemackom, istina je da je SSSR zajedno s Nemackom napao Poljsku i podelio je s Nemcima, jer je to bio dogovor Hitlera i Staljina. Takodje je istina da je SSSR od 1939 do 1941 napao i okupirao Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Poljsku, Finsku, Moldaviju, Besarabiju. Dakle, vise drzava nego Italija ili Japan, takodje Hitlerovi saveznici.
    SSSR je bio najveci snabdevac sirovinama nacisticke Nemacke.
    Cinjenica je dakle, da je SSSR bio najveci Hitlerov saveznik do 22 juna 1941, kada ih je Hitler ipak napao.
    Posle toga, SSSR se odbranil zahvaljujuci hrabrosti svojih vojnika i ogromnoj pomoci koju je dobio od Sjedinjenih Americkih Drzava. Bez te pomoci, SSSR bi bio porazen jos 1942 godine.
    Posle rata, SSSR je okupirao pola Evrope i pobio milione evropskih gradjana u svojim logorima.
    Zbog tog su, posle oslobodjenja od okupacije, sve nekadasnje ruske “saveznice” pobegle u NATO.
    (ccc, 11. decembar 2019 18:58)

    # Link komentara

  42. други светски рат је формално почео нападом на пољску. неформално, почео је немачким упадом у француску, када су повратили територије које су им одузете версајским споразумом, затим су војно упали у аустрију и чешку и окупирали их. то су све догађаји на које нико није реаговао и који су довели до тога да немачка нападне пољску. пољску су напали заједно са СССР-ом и поделили је. источни део је узео СССР, западни је узела немачка. хитлер и стаљин имали су тада потписан пакт. 1941. немачка је напала СССР, а стаљин је данима одбијао да поверује да је то истина. немачка је прегазила минск и делове русије, а стаљин је одбијао да изађе из своје собе у кататоничном стању. све је то истина.
    кажем формално, рат је почео када су француска и енглеска објавиле рат немачкој (само немачкој, не ссср-у) због напада на пољску.
    (живац, 11. decembar 2019 18:56)

    # Link komentara

  43. Ne znam za početak, ali da Crvena armija nije krenula da oslobađa Evropu od fašista ne bi ni Amerikanci krenuli da oslobađaju Evropu. Englezi su se uplašili da će Evropa da bude crvena ako je Rusi oslobode, pa su namolili Amerikance da krenu u akciju.
    (Henry Chinasky, 11. decembar 2019 18:53)

    # Link komentara

  44. "A one koji pokušavaju da ospore tako neosnovanu besramnu laž, unapred optužuju za informacioni rat protiv demokratske Evrope."

    ...ovo je postao trend u evropi...
    ...donosenje zakona kojima se stiti istorijska laz...
    ...nema vise ni slobode misljenja ni slobode govora...
    (kraja, 11. decembar 2019 18:53)

    # Link komentara

  45. Pa, sve dok ste dobili pola Poljske, Balticke zemlje i ostale neke druge teritorije, ne moze se reci da vam se zurilo da ratujete protiv nacisticke Nemacke, ideologija i ono sto ste drugim manjim narodima radili je veoma slicno njihovoj bilo i izgleda i ostalo. Znaci isto G...,, samo malo drugacija ambalaza/ pakovanje!
    (Komsija iz Pristine, 11. decembar 2019 18:50)

    # Link komentara

  46. Dogovo Ribentrop-Molotov i tajni protokol za prisvajanje teritorija Poljske, Finske, Estonije... Sah-mat, Putine.
    (Timocanin, 11. decembar 2019 18:49)

    # Link komentara

  47. Pa ko je napao Poljsku 1939?
    (12, 11. decembar 2019 18:48)

    # Link komentara

  48. Nisam rusofil, ali slažem se sa ovom izjavom.
    (Rodžer - švajcarski, a naš (svetski), 11. decembar 2019 18:45)

    # Link komentara

  49. Pa jesu sssr i nemacka zajedno krenule kao saveznici kada su podelili poljsku 1939
    (dnevna doza prosecnog Srbende, 11. decembar 2019 18:44)

    # Link komentara