1. Од 2000. па све до 2010. када је играње војске укинуто, војни рок је личио на све осим војске. Ја сам служио 1985/86, артиљерија, имао два бојева гађања и једну ЗТ вежбу. Мој много млађи рођак је служио 2003/04, исти род, али терен није ни видео. Имао је једно пешадијско гађање, испалио укупно 5 бојевих метака током целог војног рока. Сваког викенда је ишао кући да једе и да се купа, јер у касарни није било топле воде, а једва су имали хране и за 5 радних дана. Тачније 4, јер су им петком давали по један СДО и бајати хлеб, да испразне магацине. Још су га на крају ставили у некакву резерву. За то време сви његови другари су бирали цивилно служење, где су седели по некаквим библиотекама и општинама и хватали зјале од 8 до 12, после ишли кућама. Још су му се и смејали! Сутра да врате војни рок било би све исто. Сви би напрасно опет постали "савесни", одбили да носе оружје и играли се телефонима од 8 до 12, док би неке малобројне наградили уписивањем у спискове резервиста са којих се скинеш само ако одеш у иностранство. А да избије неким случајем рат, па већина војно способних је одавно већ по Немачкој. Како мислите да их вратите у Србију? Баталите више те глупости, него платите професионалце, уведите плаћену резерву која има обавезу да се јави злу не требало, остало препустите добровољцима и то је то. Што рекао војвода Степа - радије бих једног који хоће и жели да се бори него стотину њих које треба силом терати ... Паметном доста!
    (истине и заблуде, 9. decembar 2019 11:51)

    # Link komentara

  2. Uvesti obavezno učenje tri strana jezika, engleski, njemački, i treći po izboru. Kakva crna vojska i srbija.
    (Brza Fotografija, 9. decembar 2019 11:22)

    # Link komentara

  3. "neka deca idu u skaute i neka uce o prirodi i prezivljavanju, a ne kako da ratuju
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pukovnik u penziji, 9. decembar 2019 10:02)"
    Zašto zapadnjački termin "skauti", kad mi imamo svoj "izviđači"? Zašto "jedemo" sami sebe??? O obavezi služenja vojnog roka ću samo reći da Srbija nikada neće imati dovoljno aktivne vojske i policije da bi zaštitila svaki deo svoje teritorije u slučaju napada, pa je neophodno obučiti sve sposobne da umeju da zaštite barem svoj prag, zašto je to toliko neshvatljivo ljudima?!
    (Legionar, 9. decembar 2019 11:18)

    # Link komentara

  4. Vojska je nepotrebna, policija sve to može da odradi, a i radi, za razliku od vojske.
    (Kiki, 9. decembar 2019 11:03)

    # Link komentara

  5. Ko želi da ide u vojsku, neka mu to bude profesija za koju će biti plaćen. Kao i sve ostale profesije, takav način života mora da se voli.
    Prošlo je vreme prsa u prsa ratovanja.. Tu su biološka oružja i sl.. A mi sigurno da ne možemo da pariramo avijacijom hahaha.
    Niti imamo sredstava za redovno služenje vojske niti volje ljudi, što je normalno. Prekinu ti život na pola, godinu dana, pa ga posle nastavljaj...
    (Brđanin, 9. decembar 2019 10:59)

    # Link komentara

  6. I muškarci i žene da idu na 2-3 nedelje, nešto kao predvojnicka. Da nauče osnovno, obući uniformu, koristiti pušku, pistolj, bombu. Da bude fleksibilno tj sami da odluče kad imaju vremena za to.
    (Građanin X, 9. decembar 2019 10:09)

    # Link komentara

  7. Apsolutno sam za vraćanje obaveznog vojnog roka. Mi smo bezbednosno ugrožena zemlja, ko zna šta može da se desi u skorijoj budućnosti. Šta treba da radimo ako dodje do vojnog sukoba? Profesionalni vojnici plus rezervisti što su nekada služili vojsku će da idu da brane zemlju i da izlažu zivote opasnosti, a ostatak vojno sposobnih muškaraca će da pije kafu i da prati preko interneta šta se dešava? I pri tom će da se pravdaju kako je su oni školovani, njihovo radno mesto je posebno bitno itd itd... i da su potrebniji društvu ako sede za kompjuterom? A najverovatnije je da profesionalni vojnici i rezervisti neće biti dovoljni za odbranu, mala smo mi zemllja, nego će morati da se mobilišu ovi što nisu služili vojsku i da se upućuju na ubrzanu obuku. Tu će biti problem masovno dezerterstvo, jer imate ljude koji nemaju nikakvog dodora sa vojskom niti imaju ikakvu patriotsku svest. Ali ok, sigurno će se veliki broj odazvati, a bogami i biti privedeni od strane vojne policije. A onda imate optet problem jer treba u kratkom roku nekog naučiti disciplini i propustiti ga kroz osnovnu obuku.... Sve te probleme rešava obavezni vojni rok za početak od 6 meseci. Ako mogu Izraelci da provedu 5 godina u vojsci i da opet stignu sve u životu, vala mogu i naši momci tih 6 meseci.
    (Laza, 9. decembar 2019 10:07)

    # Link komentara

  8. neka deca idu u skaute i neka uce o prirodi i prezivljavanju, a ne kako da ratuju
    (pukovnik u penziji, 9. decembar 2019 10:02)

    # Link komentara

  9. Moze tri meseca dobre obuke.
    (lazne suze, 9. decembar 2019 09:58)

    # Link komentara

  10. Ja sam za obavezno sluzenje vojnog roka o za zene i za muakarce,i da traje 12 meseci i da bude efektivno i korisno i popunjeno kako treba.Treba nasim mladima taj malo samar realnosti i malo cvrstine i discipline,a pogotovu razmazenima kojih se nakotilo.Nije poenta rat,toga ko zna kad ce biti i da li ce ga uopste biti,kako tokovi idu.Dobro je da svako prodje malo to driblanje i da mu se spusti ego.Ali,trenutno stanje nase vojske ne omogucava redovno sluzenje,rasprodali smo kasarne,otpustili gomili ljudi,obuka nam je zaatarela neuredjena i radi se preko one stvari,oprema se stedi i uglavnom je losa,i ove kasarne koje su tu i tamo zive polunse raspadaju.
    (SetFin, 9. decembar 2019 09:53)

    # Link komentara

  11. nego kao u Austriji, da postoji mogucnost nekog izbora u smislu vremena i nacina sluzenja vojnog roka, a i oni su neutralna zemlja. 6 meseci u zivotu se svakako negde ispuste na glupost. To je moje misljenje ali muskarci neka se izjasne!
    (Danas, 09. decembar 2019 09:02)

    U Austriji postoji civilna služba, koju bira 95% njih.
    (Adriano_Galliani, 9. decembar 2019 09:36)

    # Link komentara

  12. Vrednost regrutske vojske u savremenom ratovanju je negde u nivou onih bradonja u Siriji i Iraku, a i sami ste videli kako se oni provedu protiv bilo koje profesionalne vojske, pa cak i protiv raznih placenika.
    (Bez lozenja molim, 9. decembar 2019 09:14)

    # Link komentara

  13. Vojska je potpuno nepotrebna institucija za siromašne male zamlje poput Srbije. Jačajmo policiju, ona bar nečemu služi.
    (Ines, 9. decembar 2019 09:11)

    # Link komentara

  14. Ja sam za vracanje vojnog roka. U okruzenju u kom se mi nalazimo nikad ne bih iskljucila da nas opet ubace u neke sukobe i trzavice pa cisto zbog samopouzdanja, discipline i volje. Ja bih kao u Izraelu, i zene da idu u vojsku. Prvi drug is vojske, secanja, dolasci kuci, ima nesto u tome i ne mora da se misli samo na pripremu za rat. Ne bih kao u Grckoj i Turskoj da se ide, nego kao u Austriji, da postoji mogucnost nekog izbora u smislu vremena i nacina sluzenja vojnog roka, a i oni su neutralna zemlja. 6 meseci u zivotu se svakako negde ispuste na glupost. To je moje misljenje ali muskarci neka se izjasne!
    (Danas, 9. decembar 2019 09:02)

    # Link komentara

  15. A što da se vrati obavezno služenje? Ko želi može da ga služi i sada... Ko ne želi - ne mora, i svi srećni....
    (Marko, 9. decembar 2019 08:58)

    # Link komentara

  16. Da nam deca idu u vojsku bila bi normalnija.
    (Mirko, 9. decembar 2019 08:55)

    # Link komentara

  17. Ko zeli moze da ide i sad. Ne razumem zelju pojedinih gradjana da bukvalno nateraju druge da idu u vojsku i tamo provedu recimo godinu dana. Ispravna odluka.
    (Tzar, 9. decembar 2019 08:39)

    # Link komentara

  18. Obavezno vratiti sluzenje vojnog roka. Makar samo za obuku, a to je od roda do roda maksimum osam meseci.
    (Miroslav, 9. decembar 2019 08:27)

    # Link komentara

  19. Kako namazano rade ovo...prvo puste vest da ce biti ponovo vojnog roka onda vide kako narod reaguje na to pa kad vide da vecina nece ni da cuje za to onda kao nismo to tako rekli,pogresno protumaceno...
    (Goliat, 9. decembar 2019 08:14)

    # Link komentara