1. Turska vojska je brojnija ali ne drasticno u odnosu na Grke a Grci bi bili u defanzivi dakle Turcima bi trebalo daleko vise trupa i tehnike da bi porazili Grcku. Smatra se da ti treba tri puta vise tehnike i ljudstva ako si osvajac i to da ti geografija ide na ruku u slucaju neke invazije Turske na Grcku geografija bi bila saveznik Grcke i to ogroman.

    Reljef je takav da ne mozes da iskoristis brojacnu nadmoc.

    Inace na moru Grci su ti koji imaju nadmoc. Turci imaju vise brodova ali ni jedna strana nema ozbiljne brodove dakle bili bi lak plen avijaciji a Grci opet zbog geografije imaju ozbiljnu prednost, Turci tesko mogu da pruze zastitu iz vazduha svojim brodovima u Libijskom moru oko kog se i vodi spor, Krit je odmah tu a znatno je bliza i Grcka.

    Dok u podmornicama stvar je vrlo jasna, Turci imaju nesto vise podmornica ali tehnoloski prevazidjene, Turci imaju 12 podmornica Grci mislim 9 ali Grci na imaju cetiri najnovije nemacke podmornice tip 214, a ostalih pet su tip 209 ali ozbiljno modernizovan dok Turci imaju samo tip 209 ali bez modernizacije koju su Grci odradili. Znatno duze grcke podmornice mogu da plove pod vodom od turskih a 214 su necujne.

    I da ne zaboravite Izrael koji je postao ozbiljan saveznik Grcke jel Izrael i grcki deo Kipra dele gasno polje koje Erdogan smatra turskim!?!
    (Miloš, 7. decembar 2019 20:14)

    # Link komentara

  2. Dosta vise sa tim glupostima o tome kako nece da ratuju zbog turisticke sezone. U nekim situacijama takve stvari ama bas nikakvu ulogu ne igraju. Tako su mislili svi i 1914 godine da ne moze biti rata jer je ljudska svest uznapredovala, ljudi putuju svuda i upoznaju se, civilizacija je uznapredovala kao nikada do tada, biznismeni iz svih drzava saradjuju i zaradjuju velike pare sto odgovara i budzetima drzava pa im zato ne pada da ratuju i tako bla, bla... Kad ono, zaratise svi i pobise se, najkrvavije do tada u istoriji covecanstva.
    (planer, 7. decembar 2019 10:54)

    # Link komentara

  3. (milence, 6. decembar 2019 21:18)
    Kao neko ko već gotovo 20 godina poslovno sarađuje sa Turcima i dosta dobro poznajem tamošnje prilike mogu ti reći da stvari nisu baš tako jednostavne. Turska je prilično razjedinjeno društvo a i po nekim ozbiljnijim vojnim analizama njihova vojska i ekonomija nisu spremne za dug rat sa iole ozbiljnijim protivnikom, a Grčka, bez obzira šta mi mislili o njima jeste solidno naoružan protivnik i ne možemo je upoređivati sa kurdskim plemenima. Sem toga sekularni deo Turske je izrazito protiv bilo kakvog rata jer ga više interesuje biznis i trgovina. Drugo je vreme, mnogo igrača i komplikovan svet
    (Celtic, 7. decembar 2019 09:27)

    # Link komentara

  4. Pa kako to?,pa one su članice Nato,sve to oko Nato je samo bioskop za naivne,Turska i Grcka vec su bile u sukobu,Kipar a sta je to?......
    (Max, 7. decembar 2019 09:16)

    # Link komentara

  5. Da rat pocne kojim slucajem tokom letnje sezone, pola Srbije bi izginulo. U Paraliji...
    (Petar, 7. decembar 2019 09:08)

    # Link komentara

  6. Turska se sprda za rusijom kako hoce a kamoli za grckom
    (Republika Sandzak, 7. decembar 2019 08:30)

    # Link komentara

  7. Trebalo bi obuzdati Tursku, prevelika vojna sila a mnogo su iskljucivi i opasni po Evropu
    (nemanja, 7. decembar 2019 08:13)

    # Link komentara

  8. Kako mogu da zarate dve NATO članice? Koga će dotični pakt podržati u tom slučaju?
    (Marija, 7. decembar 2019 07:47)

    # Link komentara

  9. Hm. Behu li Grci priznali autokefalnu Ukrajinsku Crkvu u sastavu Vaseljenskog patrijarha koji je inace u Turskoj. Dobro čini i dobru se nadaj...
    (Mirna, 7. decembar 2019 07:46)

    # Link komentara

  10. "Dogovoreno je da obe strane izbegavaju vojne vežbe tokom letnje turističke sezone,..."
    Ovo vise nego dovoljno govori samo za sebe! Isuvise novca obe drzave uzimaju od turizma i veliki procenat u budzetu obe drzave cini turizam. I obe drzave su daleko od dobre ekonomske situacije da bi mogle i htele da rizikuju rat. Sve sto se tice turizma Turske u najvecoj meri povezano je sa Nemackom - investicije, turisti, transport. Ni Grcka nije mnogo daleko. Sve ovo samo je zveckanje oruzjem i pokazivanje misica. Nista vise od toga.
    (nikos, 7. decembar 2019 07:02)

    # Link komentara

  11. @Biba
    Ma kako da ne... Turci su nas unazadili. Pogledaj oko sebe, otvori oci! Turaka odavno nema, a mi i dalje nemamo normalnu kanalizaciju, pola Srbije koristi cucavce, divlje deponije na sve strane, arhitektura da Bog sacuva, kultura nikakva. Mozda nije do Turaka, mozda je do naroda kojima su vladali?
    Pogledaj malo arhitekturu u samoj Turskoj, a onda u njenim kolonijama.
    (Joc@, 7. decembar 2019 02:13)

    # Link komentara

  12. Nije mi jasno,kao kiparski Grci polazu pravo na vode Severnog Kipra,alo,to ste izgubili jos 1974.god.
    (PrvoSrbijanac, 7. decembar 2019 00:44)

    # Link komentara

  13. kako sva ova ostrva mogu biti grcka a nalaze se tako blizu Turske a dalje od Grcke?!
    (dejan, 06. decembar 2019 23:46)
    Tako što je i Turska obala sve do Ataturka bila većinski Grčka.
    (Halo Bing..., 7. decembar 2019 00:41)

    # Link komentara

  14. Podrska nasoj braci! Nikad necemo zaboraviti nasu decu u njihovim skolama, hotele koji su otvaralli za nase ljude u sred rata, svu podrsku i pomoc koju su nam pruzili. Mada nema nista od ovog sukoba, podrzavam Grcku u svakom smislu.
    (Danas, 7. decembar 2019 00:30)

    # Link komentara

  15. Momci, radite šta hoćete, samo pazite i jedni i drugi da ne nagazite ozbiljno Izrael, jer ništa neće ostati od vas :)))
    (EU Citizen, 7. decembar 2019 00:03)

    # Link komentara

  16. "Voleo.bih da Grci vrate svoje istorijske teritorije i nasele svoj narod na sva ta mesta. Turci su prejaki i ima ih previse i to je za sad nemoguce. Turci su uvek bili unistitelji i zli okupatori"

    Nazalost kroz celu istoriju vazi pravilo jaceg tj sto nas narod kaze "sila boga ne moli". Turci su bili brojni, jaki, slozni i agresivni i doslo skoro do Beca. Nisu jedini takav narod u Evropi ali ono sto jeste tuzno je njihov odnos prema osvojenim zemljama i narodima. Dok su Austrijanci na austrougarskim teritorijama otvarali skole, zidali palate, gradove, kasnije uvodili struju.. Turci su za sobom ostavljali jad i bedu, blato, udzerice, sokake... Turci su nas redlalno unazadili za 500 godina, i nas kao i Grke, Albance, Bugare, Makedonce...
    (Biba, 6. decembar 2019 23:55)

    # Link komentara

  17. ma kakav oruzani sukob... Turci imaju deset puta jacu vojsku pa mogu da rade sta hoce sada kada Nato ima razne nesuglasice.
    (Djole, 6. decembar 2019 23:49)

    # Link komentara

  18. kako sva ova ostrva mogu biti grcka a nalaze se tako blizu Turske a dalje od Grcke?!
    (dejan, 6. decembar 2019 23:46)

    # Link komentara

  19. EU je vec pocetkom septembra uvela sankcije Turskoj zbog nedozvoljenih aktivnosti Turske u teritorijalnim vodama Kipra. Sto se tice ovog sporazuma sa Libijom, za koji Turski zvanicnici izjavljuju da je u skladu sa medjudarodnim pravom, u najmanju ruku te izjave zvuce ironicno, posto ni Turska kao ni Libija nisu Strane Konvencije o pravu mora. S druge strane Grcka, Kipar, Egipat, Liban su strane te Konvencije. Posto sporna linija razgranicenja ide pored Krita, gde se vec decenijama nalaze americke baze, Turska nece smeti ni da se približi tom Grckom ostrvu.
    (error, 6. decembar 2019 23:39)

    # Link komentara

  20. Ako dođe do oružanog sukoba , NATO staje na stranu Grčke . Rat neće trajati dugo . Padom Erdogana u Turskoj , na vlast dolaze sekularne snage koje su veoma snažne u Turskoj vojsci . Erdogan zna to i podviće rep .
    (analitičar, 6. decembar 2019 23:37)

    # Link komentara

  21. Voleo.bih da Grci vrate svoje istorijske teritorije i nasele svoj narod na sva ta mesta. Turci su prejaki i ima ih previse i to je za sad nemoguce. Turci su uvek bili unistitelji i zli okupatori. Na zalost nisu se promenili. Pamet u glavu braco Grci, strpljen spasen ali ne dajte na sebe. Zao mi je sto smo mali i slabi i sto ne mozemo vojno pomoci nasoj braci Grcima. Zivela Grcka.
    (milence, 6. decembar 2019 23:30)

    # Link komentara

  22. Još jedno žarište. To je super za biznis.
    (Libero, 6. decembar 2019 23:28)

    # Link komentara

  23. Evo samo sto nisu zaratili, ali ce ipak sacekati da prodje turisticka sezona... ili jos bolji predlog, ratujemo od oktobra do pocetka maja... Pa zar bilo ko ocekuje da bi I jedni I drugi rizikovali da im propadne turizam, jedini siguran izvor prihoda!!
    (hahaha, 6. decembar 2019 23:12)

    # Link komentara

  24. Letos prođoh grčko-tursku granicu na Marici. Ne izgleda kao granica između dve zemlje istog vojnog saveza, već kao prolaz kroz ratnu zonu. Duge cevi, vojnici sa obe strane, vojni položaji...
    (Mare, 6. decembar 2019 22:55)

    # Link komentara

  25. Ok, u tom slučaju idem kao dobrovoljac da pomognem braću Grke.
    (Ervin, 6. decembar 2019 22:52)

    # Link komentara

  26. Nema nista od rata nema sanse.
    Nato to nece dozvoliti a i Turska je mnogo jaca od
    Grcke , zgazili bi nasu bracu
    kao plitak potok sto bi dovelo do velikih problema na Balkanu a i sire.
    (Djura, 6. decembar 2019 22:50)

    # Link komentara

  27. Zar NATO nije garant bezbednosti? Ah da, doživeo je moždanu smrt.
    (KOSINGAS, 6. decembar 2019 22:35)

    # Link komentara

  28. "zvanicna vlada" Libije ne kontrolise ni 10% zemlje i jedva drzi Tripoli al' zato potpisuje medjunarodne sporazume.
    Barem znamo koga Erdogan podrzava u gradjanskom ratu.
    (ikac klisa, 6. decembar 2019 22:20)

    # Link komentara

  29. Sad da vam kažem ništa od rata a ako bude zao mi je grka
    (super, 6. decembar 2019 22:15)

    # Link komentara

  30. Braćo, da iskoristimo trenutak? Odlična šansa za "Prvi Partizan", "Krušik" i "Zastavu". Znate kako kažu: gde se dvoje svađaju - treći koristi.
    (mile, 6. decembar 2019 22:12)

    # Link komentara

  31. Trebalo bi da se oglasi NATO?Valjda? Ili se samo oglašava kada je u pitanju ruska pretenzija prema Ukrajini?
    (Mirna, 6. decembar 2019 22:04)

    # Link komentara

  32. Turci bi ih pojeli za dorucak.
    (Milos, 6. decembar 2019 21:56)

    # Link komentara

  33. grci braco, samo zabranite prelaz (uvedi vize) turskim drzavljanima i problem resen!
    (milamini, 6. decembar 2019 21:54)

    # Link komentara

  34. Podrska za braci Grke.....!
    (Ilija, 6. decembar 2019 21:44)

    # Link komentara

  35. Od kad znam za sebe ja slusam kako Grcka i Turska samo sto nisu zaratile,a evo jos malo pa pedeset,
    (boban,nis, 6. decembar 2019 21:43)

    # Link komentara

  36. Koga će NATO štititi u slučaju sukoba?
    (SVE SUPER, 6. decembar 2019 21:36)

    # Link komentara

  37. ...gluposti...
    ...tu je nato, svi za jednog jedan za sve...!!!
    ...ako bas ne mogu da rese problem, poslace amerika svoju vojsku da zauzme polozaje oko potencijalnih busotina...
    ...jer, naucili smo iz sirijskog slucaja da sva nafta i gas planete zemlje pripadaju americi...
    ...a turska i grcka mogu posle da ratuju ako bas hoce...
    ...snabdevace amerika oruzjem i jedne i druge...
    ...nasu su, brate, bolje da im mi prodajemo oruzje nego rusija...
    (kraja, 6. decembar 2019 21:32)

    # Link komentara

  38. Turci ko turci, stalno traze kavgu.
    (Vatra, 6. decembar 2019 21:31)

    # Link komentara

  39. Dajte molim vas.. Dosta vise sa ovim "na rubu oruzanog sukoba i treceg svetskog rata" naslovima... Zar vi stvarno mislite da turcima i grcima treba rat? Pa zive od turizma,sutra da se zapuca propala bi im cela naredna sezona i tako bi ostali bez stotina miliona evra,a i vise.
    (Pljuvac svih stilova, 6. decembar 2019 21:29)

    # Link komentara

  40. Svi će da se zarate a mi da uživamo..
    (Hepo kocka, 6. decembar 2019 21:28)

    # Link komentara

  41. Zakon jaceg...kako to inace biva kroz historiju covjecanstva
    (Rikoset, 6. decembar 2019 21:24)

    # Link komentara

  42. Pazite sta radite,uplatio sam letovanje...
    (turista, 6. decembar 2019 21:24)

    # Link komentara

  43. Kladim se na keca. (Grčka)
    (Menjam teze, 6. decembar 2019 21:21)

    # Link komentara

  44. jedna tužna (ili srećna, zavisi sa koje strane gledate) činjenica je da bi današnja Turska isto tako relativno brzo i lako samlela, pregazila i zavladala istim balkanskim državicama, kao što je to uradila onomad u XIV-XV veku, samo ako je (Amerika, Rusija...) puste s lanca. Tako da... bolje je s njima graditi prijateljstvo, razvijati trgovinu itd nego se sa njima vojno nadmetati, prkositi, inatiti. Čisto onako, bez ljutnje, samo primećujem.
    (milence, 6. decembar 2019 21:18)

    # Link komentara

  45. Nece biti sukoba iz prostog razloga sto rat dve clanice NATOa bi jos vise ,,protresao,, i sam Nato savez hoji to nece dozvoliti.
    (humanista, 6. decembar 2019 21:14)

    # Link komentara