1. Palestinu priznaju kao državu Kina, Indija i Rusija ali NE priznaju SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, pa i Borelova država Španija, Nemačka i td.

    I šta imamo?

    Da li je Palestina država ili nije?

    Pa nisu to kriterijumi koji dokazuju ko jeste država i ko nije.

    Apsolutna večina profesora međunarodnog prava prihvata kriterijume iz Konvencije u Montevideo (Urugvaj) iz 1933 godine o "pravima i dužnostima država" a ti kriterijumi uopšte ne kažu da država postoji samo ako je priznata od Kine, Indije i Rusije.

    Kosovo ispunjava SVIH tih 4 kriterijuma državnosti u toj konvenciji i to je mera za dokazivanje državnosti a ne priznanje od pojedinih država.
    (istina, 8. oktobar 2019 09:24)

    # Link komentara

  2. Da se razjasni ubistvo žetelaca i procesuiraju počinioci, da se razjasni žuta kuća i procesuiraju počinioci. Da se rasformira nelegalna vojska *kosova. E onda dolazi porez koji gradjani sa te teritorije godinama nisu plaćali...republički budzet je pravio infrastrukturu, puteve, bolnice, institucije, taj novac treba da se vrati kroz porez i prihode. Spomenite amerima porez koji nije plaćan pa da vidite kako će reagovati !!
    (Маре, 8. oktobar 2019 08:52)

    # Link komentara

  3. Мене забрињава преговарачки став Србије, где ми полазимо од компромиса, док друга страна полази од чврстог става да им не пада на памет да се враћају под окриље Србије. Такође, наши морају под хитно да уводе Српску у једначину, па и да се преиспита могућност изласка на море.
    (Јабучило, 8. oktobar 2019 08:49)

    # Link komentara

  4. Bravo za gospodina Borela. Ovako razmišljaju pravi prijatelji i oni koji imaju sličan problem.
    (Cibe, 8. oktobar 2019 08:46)

    # Link komentara

  5. Meni ovo oko priznanja nije jasno, najbolje se to vidi na primjeru BiH, Imenovane države su BiH priznale dosta davno, priznanje i značaj priznanja se tretira kao švedski stol, pa dajte jednom narodu recite je li priznanje važno ili nije. Dodik u Bosni dobija izbore na nipodaštavanju priznanja BiH od cijelog svijeta. Jedino istina može biti da se srpski narod u BiH sistematski laže, ja drugo objašnjenje ne vidim. pozz
    (Bole Bosanac, 8. oktobar 2019 08:40)

    # Link komentara

  6. Šef diplomatije EU ne postoji.Suvereno pravo svake države EU je spoljna politika.
    (zoki, 8. oktobar 2019 08:26)

    # Link komentara

  7. Aha, ha, ha, sa'rani ih Španac!
    (Smuleco, 8. oktobar 2019 08:25)

    # Link komentara

  8. Srbija će sledeće godine priznati. Koga briga za Kinu i Rusiju. Oni neće da priznaju zbog svojih teritorija koje žele da se otcepe
    (bole, 8. oktobar 2019 08:14)

    # Link komentara

  9. jesmo li ratovali ? jesmo .
    jesmo li odbili predlog u Rambujeu? jesmo.
    jesu li nam rekli uzećemo(SAD) ? jesu
    jesu li uzeli ? jesu
    jesmo li potpisali kapitulaciju?jesmo
    jesmo li napustili teritoriju? jesmo
    jesu li se Srbi razbežali odatle ? jesu .
    jesmo li im dali kuće, posao ? jesmo .
    hoće li se oni vratiti na Kosovo? neće.
    jel imamo zakonodavnu i izvršnu vlast na KiM ? Nemamo
    jel imamo vojsku, školstvo i zdravstvo na KiM ? Nemamo .
    Da li sada na prostoru KiM postoje : zakonodavna, izvršna vlast, školstvo, zdravstvo? neki ekonomsko privredni odnosi? Postoje.
    i o čemu pričamo ?

    o tome da je KiM Srpsko . To može jedino ratom, a za rat je potrebno:

    1. podrška minimum 2 Velike sile.
    2.Jaka privreda
    3. Sposobni političari
    4. Stanovnici koji bi hteli ići u rat
    5. jaka vojska
    6. interes neke velike ili nekih Velikih sila.

    Hoće li se to desiti ? Neće.

    The end.
    (Joker, 8. oktobar 2019 08:04)

    # Link komentara

  10. Indija ne priznaje kosovo kao samostalnu drzavu,zbog pakistanskog pitanja I naravno zbog nas Roma.Provereni znam da im zameraju I na proterivanju oko 100.000 Roma sa kosova!
    (Rom, 8. oktobar 2019 07:44)

    # Link komentara

  11. Ako je amerika rekla da jesu onda druze moj jesu. Ostali se ne pitaju mnogo.
    (4k4.Dex, 8. oktobar 2019 07:28)

    # Link komentara

  12. "Srbiji nije u interesu sto Kina i Rusija ne priznaju Kosovo. Naprotiv, to samo steti Srbiji. Pa ni Kina ni Rusija nisu Evropa"

    Nisu u Evropi al svu vazni igraci u svetskoj politici s pravom veta. Bolje se zapitajte sta je sa 5 EU zemalja koje ne priznaju Kosovo, kako planirate u EU kad vas deo EU ne priznaje, deo NATOa vas ne priznaje? Ako vam je cilj bila samoizolacija, postigli ste ga.
    (Biba, 8. oktobar 2019 07:07)

    # Link komentara

  13. Питам се да ли на албанским порталима већина пише да Косово није држава као што овде ми пишемо у већини да јесте. Један напише да Срби чине 1.5% становништва а на изборима освоје 6%.Други пише да је глас САД јачи од гласова Кине и Русије. Нисам сигуран иако сам с естан ко је и даље број 1 у свету. Трећи да је доле превише Албанаца који нас неће. Па ни Мађари нас нису хтели па су навикли да живе са нама.
    (joj, 8. oktobar 2019 06:41)

    # Link komentara

  14. Meni samo nije jasno zašto bi Kosovo bilo samostalna država i zašto su to ove države priznale? Albanci već imaju svoju nacionalnu državu Albaniju i po mom mišljenju ti Albanci sa Kosova bi po logici stvari trebali da teže da se pripoje Albaniji, ako su se već borili za odvajanje od Srbije, kao što bi i Republika Srpska prirodno trebala biti priključena Srbiji? Nema mnogo nacija u Svetu da imaju dve ili više država, a praviti neku novu Kosovsku naciju je tek budalastina? U svakom slučaju Kosovo kao državu nikada ne treba priznati pa taman da nikada ne uđemo u EU.
    (Džoni, 8. oktobar 2019 06:32)

    # Link komentara

  15. Sve je čovek lepo rekao.
    (Dante, 8. oktobar 2019 05:54)

    # Link komentara

  16. Stari drugari ponovo igraju njima omiljenu igru dobrog i lošeg policajca.
    (Što te biju ovi dobri ljudi?, 8. oktobar 2019 05:30)

    # Link komentara

  17. Не видим у чему је проблем? Косово је Србија и ето споразума. То каже и повеља УН 1244 и Устав Републике Србије..Дакле ситуација је чиста..
    (Бинср, 8. oktobar 2019 04:35)

    # Link komentara

  18. Čovek objasnio..Sad treba insistirati nepokolebljivo na savezu srpskih opština, manastire, posede i manastirski zemlju, imovinu i sve na sta imamo tapiju i katastru . Ne odustajati od toga pa onda pregovori dalje i pustiti siptare da se udave u svoja govna . Jer njih ni Albanija neće. To su price za malu decu. Siptari sa Kosmeta ne žele da im Tirana upravlja a Albanci mrze siptare sa Kosmeta . Svako ko je jednom bio u Albaniju to zna. Njihova ljubav je samo za televiziju.
    (Runolist, 8. oktobar 2019 04:12)

    # Link komentara

  19. Spanija I'ma Kataloniju i Baskiju , Rusija ima Ceceniju i Dagestan , Indija Kasmir a Kina Tibet . Naravno da te zemlje nikad nece priznati Kosovo jer bi imali problema u svojoj kuci .
    (Mile okati, 8. oktobar 2019 02:09)

    # Link komentara

  20. ni za sto godina i dalje ponavljam primer Hong Konga...
    (Žika Pavlović, 8. oktobar 2019 00:35)

    # Link komentara

  21. politika Kosova i Bosne i ne sme da se razdvaja sve što Albanci traže na Kosovu to Srbi moraju da traže u Bosni i onako nikad nećemo ići u Evropsku uniju Pa hajde da iskoristimo prirodne blagodeti Poznato je da u Bosni živi jedan koma dva miliona srba i da mogu napraviti veliki problem kad god hoće malo pustiš Dodika sa lanca da talasa a vamo ćeš dobiti zauzvrat neku uslugu.
    (week, 7. oktobar 2019 23:58)

    # Link komentara

  22. a da nije država ne bih reko
    najpre veruje li neko normalan da neko drugi vlada kosovom(srbija).
    ako dođete na administrativnom liniju
    moraš da prođeš baš ko granicu.
    ako gledaš spoljnu politiku ,vode sami
    samo tu srbija samo ometa gde može,ali i ne vlada.
    nije u pitanju kinezi indijci i rusi da ako oni kažu da nije neče biti,nego i ako oni dođu na kosovo moraju uči sa pasošem i vizama.
    (tushi pe, 7. oktobar 2019 23:57)

    # Link komentara

  23. Ovako je najbolje. Ni tamo ni ovamo, za njih drzava za nas pokrajina. Ja sam za zamrznuti konflikt i neku vrstu ignorisanja, kao Kipar npr sto ne haje mnogo za to sto im skoro polovinu ostrva drzi turska republika Severni Kipar. Nit zure da resavaju problem niti se pregovara.
    (Biba, 7. oktobar 2019 23:52)

    # Link komentara

  24. Problem za gospodina Borella nastace ako predsednik Pedro Sanchez PRIZNA pravo Kataloniji da proglasi jednostranu nezavisnosti, premda bi to bio vise problem licne prirode jer EU ima dosta jedinstvena anti srpski stav.
    (Yasna DJOKIC DJOKIC, 7. oktobar 2019 23:32)

    # Link komentara

  25. Ovaj gospodin Borel očigledno ima problema u shvatanju ko jeste i ko nije država.

    Ima problema jer NIGDE, ama baš NIGDE ne piše da jednu teritoriju mora da priznaju Kina, Indija i Rusija da bi bila država.

    SVAKI student prava bi se smejao sa ovim gospodinom i ovim neznanje pokazao da ne zaslužuje bilo kakvu poziciju u EU.

    Da bi malo o tome razume bilo bi poželjno da PROČITA knjige o međunarodnom pravu poznatih profesora sveta i da vidi kakve gluposti priča.
    (realnost, 7. oktobar 2019 23:27)

    # Link komentara

  26. Propadamo zajedno dok ovi okolo uživaju u eksperimentu
    (Mille, 7. oktobar 2019 23:11)

    # Link komentara

  27. Kasno detinjstvo, rana mladost, najlepsa mladost, zrela mladost, poznija mladost i evo sredovecnost mi prodje, a pitanje Kosova jos aktuelno.
    E, pa nece ga majci vise! Boze zdravlja, iduce godine...
    Necu da malerisem. Od sve muke sam i sujeveran postao.
    (nex, 7. oktobar 2019 23:09)

    # Link komentara

  28. Kosovo i Albanci nemaju ama bas nista sa Kinezima ,Rusima ,i Indijom molim boga da nas nikad ne priznaju da ne mogu nikada da udju na Kosovo ,Kosovo je onim gradjanima sta su juce glasali i sta zive tu . ,,,ostalo je samo politika ,Kad bi mene pitali ja ne bi nikad trazio da Kosovu udje u UN jer su tu gazde samo 4-5 drzave ostali su sirce od drzave .Molim da mi se komentar objavi svako ima pravo da kaze sta misli .
    (Albanac, 7. oktobar 2019 23:08)

    # Link komentara

  29. Možda Kosovo neće biti država, ali neće biti ni Srbija.
    (jasnovid, 7. oktobar 2019 23:01)

    # Link komentara

  30. Pre će Srbija da prizna nego Kina...
    (ja, 7. oktobar 2019 22:54)

    # Link komentara

  31. A zasto nije doveden kredibilitet i integritet gospodje Mogerini-cija je zemlja priznala Kosovo?!?! Pola sveta priznalo a pola nije I sada po prvi put dolazi neko iz zemlje koja nije priznala I odma problem.
    (G, 7. oktobar 2019 22:53)

    # Link komentara

  32. Srbiji nije u interesu sto Kina i Rusija ne priznaju Kosovo. Naprotiv, to samo steti Srbiji. Pa ni Kina ni Rusija nisu Evropa, nijedna od njih nije clanica Evropske zajednice niti ce ikada biti. Sa druge strane, Srbija se ne moze oklanjati na te drzave jer Srbija trazi i hoce da bude clan Evropske zajednice jer zivi na tlu Evrope. Ako Srbija ne prizna Kosovo, onda je samo Srbija gubitnik, jer nece je nikada primiti u Evropi, dok Kina i Rusija ne gube nista, one ionako gledjau svoje interese i to nema veze sa Srbijom.
    (alban, 7. oktobar 2019 22:46)

    # Link komentara

  33. Neki misle da bi SRB mogla da lobira da u slucaju razgranicenja i sporazuma sa albancima velike sile sa istoka u SB bar budu neutralne.
    Ali ja msm da Kina i kad bi SRB priznala Kosovo to verovatno ne bi uradili zbog Taiwan/a.
    India i Brasil jesu mnogoljudni ali nisu stalne clanice SB.
    Ali Kosovo Spanija,Kipar,GR,Slovacka i Rumunija nece nkd priznati iz ociglednih razloga,naravno ne zbog nas.
    Takodje, Kosovo nkd nece priznati ni Izrael, zbog svojih razloga,nisu to uradili cak i kada ih je svojevremeno Hilari Rodam Clinton pozvala da to urade.
    Sto se mene tice naravno da je stvar na Kosovu zavrsena to jeste tacno ali nece Kosovo dobiti bas nista ako ne popusti,ako ne dodje do razgranicenja i zastite spomenika srpske kulture, Kosovo ce ostati ni ovamo ni tamo,tj.nigde.
    Ja msm da bi bilo ok da sever ostane u SRB a da im damo Presevo sa tom vecinskom albanskom populacijom,i nakon toga ako ne podignemo zid na granici ko Trump sa Mexicom,bice velikih problema..
    (C i n i k, 7. oktobar 2019 22:03)

    # Link komentara

  34. Ramzan KaAdirov je bio vođa ustanika u Drugom čečenskom ratu. Prema njegovoj sopstvenoj izjavi, pozvao ga je Putin i rekao mu je sledeće. Čečenija neće biti nezavisna. Rusija će sve svoje snage usmeriti ka smirivanju situacije u Čečeniji. To znači da će poginuti 20.000 Čečena, ali Čečenija će biti pod ruskom vlašću. Kadirov je razumeo poruku i prihvatio da bude lojalan Putinu. Zauzb+vrat je dobio mesto predsednika vlade Čečenije i veliku autonomiju za Čečeniju unutar ruske federacije. Čečenski teroristi su nekolio godina posle toga izveli užasne terorističke napade sa desetinama žrtava- škola u Beslnu, pozorište Dubrovka u Moskvi, ali Rusija i Putin su bili nepokolebljivi. Pobili su sve teroriste.
    Srbija može jedino na ovaj način da reši problem Kosova. Osnovi preduslov je slabljenje moći zapadnih sila koje održavaju nezavisnst Kosova. I zato, strpljenje je najjače oružje koje Srbija ima. Bitka za Kosovo treba da se vodi decenijama, sve dok se moćni šiptarski saveznici ne povuku. Uostalom, Srbija je čekala 500 godina da Turska toliko oslabi da bi njeno oslobođenje bilo moguće.
    (nekitamoneznasgati, 7. oktobar 2019 21:48)

    # Link komentara

  35. Kosovo država najviše je u interesu Srbije,jer Kosovo može jednog dana da mu je dosta i ujedini sa Albanijom,i šta čemo mi onda.Kosovo nije ko Katalonia,Katalonia nema maticu.
    (Miki, 7. oktobar 2019 21:47)

    # Link komentara

  36. Kina, Indija, Rusija, Indonezija, Brazil, Meksiko, Nigerija, Spanija, Argentina...postoji par sajtova sa mapama i tacnim brojem ljudi, a taj broj premasuje 5,5 milijardi ljudi.
    (pozdrav iz Bostona, 7. oktobar 2019 21:42)

    # Link komentara

  37. Učešćem na izborima države Kosovo po njihovom zakonu Srbija je potpisala priznanje. Sve drugo je obmana.
    (dex, 7. oktobar 2019 21:41)

    # Link komentara

  38. za ovu izjavu treba zabraniti njemu ulazak na kosovo
    (rexhepi, 7. oktobar 2019 21:28)

    # Link komentara

  39. Ako im ne uspe da uđu u UN oni će naći rešenje u ujedinjenju sa Albanijom. Pod šapu Beograda sigurno neće. 95% Albanci, 1.6% Bošnjaci, 1.5% Srbi i ostalo na razne manjine. I to bi mi kao uterali u Srbiju? Osim tih 1.5% Srba drugi niko neće da se vrati. Zato Kosovo je za nas gotova priča.
    (Realno gledano, 7. oktobar 2019 21:23)

    # Link komentara

  40. SAD su priznale, koga briga za druge?
    (Moje ime, 7. oktobar 2019 20:45)

    Kina nije priznala, koga briga za druge?
    (Tvoje ime, 7. oktobar 2019 21:21)

    # Link komentara

  41. Srbiji ne vredi da prizna tzv Kosovo, jer Rusija i Kina, a mozda i Indija, ga nece nikada priznati zbog svojih geopolitickih interesa.
    (dragan, 7. oktobar 2019 21:18)

    # Link komentara

  42. @Nikola:

    Nisi razumeo sustinu njegove izjave. Ako se Kina i Rusija kao stalne clanice Saveta bezbednosti protive nezavisnosti Kosova glasanje o clanstvu Kosova u UN nikada nece stici na dnevni red Generalne skupstine, iz prostog razloga sto Savet bezbednosti sastavlja dnevni red Generalne skupstine. Cak i kada bi 2/3 zemalja clanica UN priznalo Kosovo (malo verovatno) bez dozvole Saveta bezbednosti o clanstvu Kosova u UN se ne moze ni raspravljati na Generalnoj skupstini, kamoli glasati. S druge strane, Srbija moze cak u jednom trenutku i da prizna Kosovo, vidimo da sve ide u tom smeru. A moze i Rusija kako bi zastitila svoje interese na Krimu. Medjutim, Kina nece nikad, jer kada bi to uradili sledeceg dana bi Tajvan, Tibet i Hong-Kong u isto vreme proglasili nezavisnost. Tako da od te price nema nista, Kinezi ce na kraju ispasti najveci Srbi u UN, pazite sta vam kazem!
    (tumac, 7. oktobar 2019 21:17)

    # Link komentara

  43. Samo ne treba nasedati na staru taktiku pomeranja gol linije kojom Amerika podučava Albance. Kao, prvo ti traže 1000 evra, pa kad ti kažeš da nemaš, onda ti traže 100 evra i ti kao misliš dobro si prošao. Ne, imaš 100 evra manje!
    (Mandrak, 7. oktobar 2019 21:12)

    # Link komentara

  44. Da vas informišemo: Kosovo je već odavno država.
    (L, 7. oktobar 2019 21:05)

    # Link komentara

  45. Jao, hajde ako oni ukinu takse, mi ćemo još jedan ustupak da im napravimo. To je baš super deal (sto bi vi zapadnjaci rekli).
    Kako bi to bilo lepo, ja sanjam o tome. Možemo i da zamolimo Prištinu, nije problem.
    Srpski narod nikad nije bio ponizan niti zaplašen mnogo jačim silama! Ko god je krenuo na nas, nije dobro prošao. Manite se.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sikter, more!, 7. oktobar 2019 20:34)

    Smisliće Albanci nešto novo. Ne možemo mi više popustiti Albancima koliko oni nas mogu uslovljavati.
    (Perperius, 7. oktobar 2019 21:02)

    # Link komentara

  46. Pa, ljudi, čovek je lepo rekao, a vi čitajte malo između redova i zaključke zadržite za sebe.
    (Hvala, g. Borel, 7. oktobar 2019 20:59)

    # Link komentara

  47. @Mungos, Srbija je tužla NATO pakt sudu u Hagu, ali su se oni proglasili nenadležnim.
    (rebro, 7. oktobar 2019 20:57)

    # Link komentara

  48. Pa naravno...Rusija,Kina, Indija pa jos Brazil,Meksiko, Iran, Juznoafricka Republika,Spanija,Grcka, Ukrajna,Rumunija i niz drugih smatraju da Kosovo nije drzava.O cemu da pregovaramo?
    (nikola, 7. oktobar 2019 20:55)

    # Link komentara

  49. SAD su priznale, koga briga za druge?
    (Moje ime, 7. oktobar 2019 20:45)

    # Link komentara

  50. Zasto vlada Republike Srbije ne proglasi teritoriju AP KiM kao okupiranu i zasto se ne tuzi NATO pakt za agresiju na tadasnju SR Jugoslavju?! Ima li ko pametan da odgovori?!
    (Mungos, 7. oktobar 2019 20:41)

    # Link komentara

  51. Aha skontali smo. Hoćete da naterate Srbinu da prizna Kosovo.
    (as, 7. oktobar 2019 20:37)

    # Link komentara

  52. Vucicu koliko vodimo posle ove izjave?
    (eu, 7. oktobar 2019 20:35)

    # Link komentara

  53. Jao, hajde ako oni ukinu takse, mi ćemo još jedan ustupak da im napravimo. To je baš super deal (sto bi vi zapadnjaci rekli).
    Kako bi to bilo lepo, ja sanjam o tome. Možemo i da zamolimo Prištinu, nije problem.
    Srpski narod nikad nije bio ponizan niti zaplašen mnogo jačim silama! Ko god je krenuo na nas, nije dobro prošao. Manite se.
    (Sikter, more!, 7. oktobar 2019 20:34)

    # Link komentara

  54. Браво господине Борел !!! Знам да то радите због Каталоније, али још једном браво. Надам се да ћете истрајати у вашој идеји.
    (Шид навија за ЗВЕЗДУ !!!, 7. oktobar 2019 20:31)

    # Link komentara

  55. Kakav onda interes Srbija ima da pregovara? Hm???
    (Saša, 7. oktobar 2019 20:30)

    # Link komentara

  56. Bla bla bla.....
    (Samir, 7. oktobar 2019 20:28)

    # Link komentara

  57. istina
    (Dušan, 7. oktobar 2019 20:24)

    # Link komentara

  58. a Spanija, kako ga ona gleda?
    (Kontras, 7. oktobar 2019 20:23)

    # Link komentara

  59. Hvala ti dobri čoveče. Kosmet je naš!
    (Crnidjordje, 7. oktobar 2019 20:22)

    # Link komentara

  60. Kosovo je privremeno okupirana teritorija Srbije, a ne "država".
    (Teodosije, 7. oktobar 2019 20:21)

    # Link komentara

  61. Da li će Borelu kao državljaninu zemlje koja nije priznala Kosovo biti potrebna viza za ulazak na Kosovo, kao recimo državljanima BiH?
    (Maksimilijan, 7. oktobar 2019 20:19)

    # Link komentara

  62. Po ovoj izjavi znaci da Srbija netreba da pregovara,vec da odugovlaci ili ti zamrzne pregovore!
    (coA, 7. oktobar 2019 20:14)

    # Link komentara