1. Gde ocekuje da se zaposli "strucnjak" koji je "studirao" 15-20 godina? Ah da, u drzavnoj sluzbi, privatni poslodavci ga nikad nece zaposliti. I meni roditelji nisu mogli da plate studije u Beogradu 90-tih pa sam radio po gradilistima i preprodavao robu po Bulevaru ali sam izgubio samo 1 godinu na Masincu, pola doma Lole je bilo u istoj situaciji ali su uglavnom zavrsavali studije za 6-7 godina. Stvar je samo volje, ti koji "studiraju" 15-20 godina nesto sto traje 4 su samo beskrajno lenji ljudi bez obzira na teskoce u zivotu (ne moze maler ili "bolest" da te tera 10-15 godina).

    Student cvrsto odluci da u ponedeljak pocne da sprema ispit, u ponedeljak se probudi oko 13.00 i pocne da cacka po fejsbuku, odgleda TV i kasno uvece kaze sebi da odlaze start ucenja za sredu. U sredu u podne dok pije jutarnju kafu kaze da ce krenuti popodne tog dana a u sredu uvece dok je u kaficu cvrsto odluci da krece sutra ujutro. U cetvrtak popodne kaze sebi da ne valja pocinjati od sredine nedelje pa odluci da startuje u ponedeljak... i tako 15 godina "pocinje". Ovako radi prosecan veciti student.
    (Vuk_sa_Ontarija, 19. septembar 2019 17:04)

    # Link komentara

  2. Mislim da se ova vest ne prenosi jasno u medijima.

    Nisu ti 'stari' studenti ni imali rok da zavrse studije, vec da zavrse studije PO STAROM Zakonu! Oni su svi mogli, kao sto su vecina i uradili da predju na nove nastavne programe od 2006. na ovamo. Medjutim, njima se to ne isplati. Jer prvo, negde moraju da placaju priznavanje ispita, ali cak i bez toga, moraju da studiraju po svim vazecim pravilima, sto oni nece. Oni ovako imaju slobodu da prakticno studiraju bez ikakvih naknada, osim kada poloze neki ispit. Imaju ispitne rokove svakih mesec dana, za razliku od Bolonjaca koji imaju po Zakonu 6. I sa ovakvom neozbiljnom drzavom koja stalno menja pravila izgleda da ce dozivotno mrcvariti sve nas, jer drzava ne ume da kaze dosta (suprotno svim dosadasnjim Zakonima, pa i ovim novim o VO). Neozbiljno. Mi smo neozbiljna drzava u svakom smislu. Gde to ima na svetu da neko moze da studira prema programu i Zakonu starim preko 15 godina, a istovremeno su sve one stare studente koji su presli na nove programe napravili magarcima.
    (Masha, 19. septembar 2019 17:03)

    # Link komentara

  3. @HariHaler
    Zasto onda ne trazite da se prebacite na Bolonjski sistem ako biste tako lakse zavrsili? :)
     (Nio, 19. septembar 2019 16:44)

    # Link komentara

  4. Sada je zaista vecnost pred nama, do sledeceg produzetka :)
    (Vecni grad, 19. septembar 2019 16:36)

    # Link komentara

  5. Vec bi davno zavrsio da vec deset godina ne ogranicavate ljude sa po godinu ili dve dana za zavrsetak studija jel na vecini fakulteta ima po dva tri uska grla gde samo za ta dva ili tri obimna ispita nijedan student ne moze garantovati sebi ili drugima da ih moze resiti u jednoj godini pa dosta vanrednih studenata nije ni pokusavalo ocekujuci da je svaki novi rok od godinu dana ujedno i poslednji, ovo deluje smesno nekome ko nije nikada isao na fakultet ili ko polaze po bolonji ispite iz nekoliko delova ali to je gola istina u suprotnom ova tema bi davno bila ad acta.
     (Hari Haler, 19. septembar 2019 16:08)

    # Link komentara

  6. A zasto nije 3 godine? Ja moram da studiram i radim za dva bolesna roditelja.
     (Aleksandra, 19. septembar 2019 15:48)

    # Link komentara