Vesti - US Open 2020

Šapić: Sramota me je da između Srbina i Srbina posreduje Nemac, probleme rešavati unutar države VIDEO

Lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić ocenio je da nije dobro što pojedini političari u Srbiji traže da stranci rešavaju probleme u zemlji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/ TV B92
Foto: Printskrin/ TV B92

Šapić je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekao da je svoj stav po tom pitanju izneo i na sastanku sa evroparlamentarcima u Beogradu.

"Mene je bilo sramota da između Srbina i Srbina posreduje Nemac, još da on vodi sastanak. Zato sam zamolio Maju Gojković da ona vodi sastanak", rekao je on.

Šapić je kazao da je ipak bolje da se unutrašnji politički problemi rešavaju u samoj državi bez posrednika.

"Tu je moj stav kristalno jasan, sve naše unutrašnje probleme moramo da rešavamo sami u zemlji, ako to nije slučaj, onda nismo sposobni da imamo suverenu zemlju", zaključio je on.

Šapić je dodao da to ne znači da će uspeti svaki unutrašnji problem da reši, ali je protiv mešanja stranaca u unutrašnju politiku.

Na pitanje šta misli o štrajku glađu pojedinih političara, Šapić je kazao da je svaki vid političke borbe legitiman, samo je neki više, a neki manje uspešan.

"Svako se trudi da u skladu sa kapacitetima, intelektualnim, moralnim i svim onim što jedna ličnost nosi u sebi", rekao je on.

On je kazao da se u poslednjih pet godina koliko se samostalno bavi politikom retko bavio drugima i tumačio da li su potezi njegovih političkih protivnika dobri ili loši.

Šapić je kazao da ga nije bilo tokom korone, jer može da bude protiv vlasti, ali ne protiv svoje države.

Podsetio je da je na Novom Beogradu više puta pobedio Srpsku naprednu stranku.

"Nije lako na Novom Beogradu, znači da je način na koji sam radio i ostvario interese građana prepoznat. U politici je najteže dobiti šansu", rekao je on i dodao da mu je prioritet i na predstojećim izborima Novi Beograd.

Prema njegovim rečima, neće davati velika obećanja u kampanji, ali će se truditi da ispuni ono što je obećao.

Nemamo ništa protiv stranih kompanija

Govoreći o programu stranke čiji je lider, Šapić je rekao da se zalaže za razvoj srpske privrede, ali da nije protiv dolaska stranog kapitala u zemlju.

"Sport, kultura i obrazovanje ne mogu da budu deo tržišta. Moramo da ulažemo u oblasti koje čuvaju naš nacionalni identitet", rekao je on.

Dodao je da država mora da ulaže u te oblasti, iako je svesna da se to materijalno neće vratiti, ali će uticati na sistem vrednosti.

"Mi imamo blizu onom broju ljudi koji živi u zemlji da živi u rasejanju", ocenio je on i napomenuo da se o tim ljudima često loše misli u Srbiji, te da je to potrebno promeniti.

O Kosovu ništa više od onoga što piše u Ustavu

Na pitanje šta misli o rešenju kosovskog problema, Šapić je napomenuo da dok se ne promeni Ustav koji garantuje Kosovo i Metohiju kao sastav Srbije, on nema šta da doda.

"Dok se Ustav ne promeni, ni slovo jedno više o tome neću reći", kazao je on.

Šapić je podsetio da je za promenu Ustava potrebno održati referendum.

"Ako do njega dođe, većinski srpski narod teba da se svesno odrekne svog dela teritorije", zaključio je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu