Intervju -

B92.net INTERVJU: "Svaki glas je bitan, jer se preko noći situacija može preokrenuti"

Jedino što me interesuje je, i tu ću dati svaki atom svoje snage, da lista Aleksandra Vučića pobedi na izborima, kaže za B92.net Branislav Nedimović.

Izvor: Dragana Plazinić
Podeli
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Nedimović, prvi na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu", u intervjuu za naš portal kaže da će pobeda na izborima, pa i sa 50% plus jednim glasom omogućiti da se odmah krene u realizaciju programa Srbija 2025.

O tome gde će ko biti posle izbora odlučiće selektor SNS tima, Aleksandar Vučić, kaže Nedimović u odgovoru na pitanje vidi li sebe u ulozi premijera, ministra poljoprivrede ili u nekom drugom resoru.

"Ne znam više koliko sam puta odgovarao na to pitanje, shvatam da to ljude interesuje, ali želim i njima da kažem da imamo prečih stvari o kojima treba da se govori od toga gde ću ja biti posle izbora. Fotelje i svaka priča povezana sa tim je za mene potpuno nebitna u trenutku kada se kao nacija i kao država suočavamo sa najvećim izazovima u poslednjih dvadeset godina", kaže on.

Koliko ste zadovoljni ostvarenim u prethodne četiri godine? Kako u vašem resoru, tako i na nivou čitave države?

Uvek kažem da smo sigurno mogli bolje, ali verujem da ima razloga da budemo i zadovoljni sa postignutim. Ako govorimo o agraru, u odnosu na pre samo par godina sada imamo dva ipo puta veći budžet za subvencije. Bio je 19, danas je dostigao čak 42 milijarde dinara. Otvorili smo i evropske IPARD fondove u iznosu od 225 miliona evra. Zašto to za osam godina pre mene niko nije realizovao, pitajte moje prethodnike.

Ništa manje važne su i tri laboratorije u Batajnici, koje smo za nepune dve godine pustili u rad. Kakve mogućnosti to pruža, ne samo u agraru, najbolje ste mogli da vidite tokom epidemije kada su naše laboratorije testirale više od 60% svih urađenih uzoraka u zemlji na prisustvo COVID-a 19.

Na nivou cele države je mnogo toga što bih pomenuo. Da li završeni Koridor 10 koji su pre nas gradili decenijama ili novi autoput Miloš Veliki kojim ćete do kraja sledeće godine do Užica stizati za manje od dva sata ili najsavremenijih kliničkih centara u Nišu i onog u Beogradu čija se rekonstrukcija bliži kraju. Ocenjeni smo kao zemlja sa najvećim rastom BDP u Evropi ove godine, sa investicijama koje godišnje iznose milijarde dolara. Dakle, pred građane izlazimo čiste savesti i obraza.

Predizborna kampanja ne izgleda kao tokom prethodnih izbora, a još uvek nije poznato ni da li će uopšte biti predizbornih skupova ili će biti otkazani. Na koji način u ovakvim uslovima tražite put da vaše poruke dođu do birača? Koje su to poruke? Šta je suština programa vaše liste?

Radimo ono što niko u Srbiji nikada nije shvatao da kao političar imaš i dužnost da to radiš. Bez obzira da li si na vlasti ili u opoziciji. Idemo bukvalno od kuće do kuće i tokom cele godine, svake godine, razgovaramo sa ljudima nezavisno od izbora. Neko je morao da čuje njihove realne probleme i potom ih rešava.

Srbija je pod vođstvom Aleksandra Vučića ostvarila neverovatan uspeh. Sa ivice bankrota došli smo do toga da imamo najveći rast BDP u Evropi i to tokom nezabeležene svetske krize u skorijoj istoriji. Imamo najbolji tim da nastavi snažan napredak Srbije, visoko smo postavili ciljeve za koje imamo sav neophodan alat. Programom Srbija 2025 ubrizgaćemo 14 milijardi evra u još brži razvoj infrastrukture, zdravstvo, prosvetu.

Sve to će na kraju 2025. godine dovesti do prosečne plate od 900 evra i penzije od 440 evra. Zato je od presudne važnosti da svi izađu na izbore i glasaju, da se ne zaustavi napredak koji smo pokrenuli. Svaki glas je bitan, jer se preko noći situacija može preokrenuti i zaustaviti sve ono što smo radili i izgradili zadnjih godina.

"Zdravlje građana je na prvom mestu, pa pet mesta prazno, pa opet zdravlje građana"

Epidemija koronavirusa još uvek nije završena, broj pozitivnih slučajeva ponovo raste. One opozicione stranke koje bojkotuju izbore između ostalog navode i da izbori nisu bezbedni za zdravlje građana. Kakav je Vaš stav - da li u postoje uslovi za izbore u ovom trenutku?

Zdravlje građana je na prvom mestu, pa pet mesta prazno, pa opet zdravlje građana. Nema te politike ili ekonomije zbog koje bismo to doveli u pitanje. Ovo jeste bilo svojevrsno ratno stanje i zato je nama život svakog čoveka apsolutni prioritet. Trenutno je, prema oceni epidemiologa, stanje pod kontrolom, epidemija jenjava i uglavnom je reč o blagim slučajevima oboljevanja. Uslovi postoje u tom smislu.

Međutim, ja uvek apelujem na ljude da preduzimaju preventivne mere i da se ponašaju odgovorno. Sa druge strane, država će preduzeti sve neophodne mere kako bi se izbori održali na bezbedan način.

Šta nas je virus naučio?

Use i u svoje kljuse, kažu ljudi. Ako nemaš svoje resurse, drugi ti ih neće dati. Svako brine svoju brigu, solidarnost je tada čista iluzija u većini slučajeva. Treba da budemo svesni da u takvim trenucima država mora da ima kako prehrambenu nezavisnost, dakle svoju proizvodnju hrane, tako i svoju proizvodnju svih strateških proizvoda. Zbog toga će Srbija u narednom periodu preduzeti niz posebnih mera kako bi se sistemski odredila prema pomenutim kategorijama.

Aktivno ste bili uključeni u rešavanje problema izazvanih koronavirusom tokom epidemije. Kako biste ocenili učinjeno? Da li biste danas nešto drugačije uradili?

Moglo je možda bolje, ali smo radili najbolje što smo znali. Situacija sa staračkim domovima u Nišu je pretila da vrhunske rezultate koje smo postigli u prvom poluvremenu epidemije koronavirusa padne u vodu i potpuno ih izbriše. Na sreću to se nije dogodilo. U najkraćem roku od svega nekoliko sati smo evakuisali više stotina starih i teško bolesnih lica na bezbednu lokaciju i tako sprečili ozbiljnu tragediju, koja bi imala nesagledive posledice kako po jug zemlje, tako i po celu Srbiju.

U tom smislu, ogrešio bih se kada bih rekao da ništa nije valjalo, jer su najjače zemlje sveta pale na tom testu, što sa Srbijom nije bio slučaj. Kada je reč o drugim stvarima, poput snabdevenosti hranom, alkoholom i drugim dezinfekcionim sredstvima i tu smo objasnili mnogima kako se reaguje u tzv. ratnom stanju.

Često se čuje da je Srbija podeljeno društvo i da je neophodno raditi na rešavanju tog problema. Šta Vi mislite, ima li istine u tome? Šta je uzrok, a šta rešenje za to?

Nisam toliko siguran u tu tvrdnju. Mislim da je to priča pojedinaca koji u zbiru nemaju ni 10 odsto podrške, a sve sa ciljem da se aktuelna vlast prikaže kao nelegitimna, što je potpuna besmislica. Međutim, bez obzira na to, smatram da je vrlo važno razgovarati o svim stvarima, održavati dijalog, ali tamo gde je tome i mesto, u skupštini. Tu se za njih opet javlja problem - kako da uđu u skupštinu kada nemaju politiku, program, pa čak ni jaku podršku među građanima.

Dakle, kada budu seli i kao đaci prvaci naučili osnove politike, poput kreiranja programa i nuđenja realnih rešenja za probleme građana, a ne nasilja i ludačkih napada na predsednika države i njegovu decu koga je izabralo i podržava 60% građana, onda možemo da pričamo o prestanku i tih manjih pokušaja stvaranja lažne slike da je Srbija podeljena.

Predsednik Srbije, ali i stranke iz koje Vi dolazite, smatra da postoji mogućnost da se liste koje pređu census nakon izbora ujedine, ukoliko će to ostaviti SNS u opoziciji. Mislite li da postoje ozbiljne šanse da se to dogodi?

Verujem u apsolutnu pobedu SNS-a, ali sam istovremeno svestan da nema opuštanja ni na sekund. To jeste jedan od realnih scenarija i zato i pozivam sve građane da izađu na izbore i daju podršku za nastavak snažnog jačanja Srbije, da one koje smo zaustavili 2012. godine u komadanju i degradiranju Srbije jednom za svagda pošaljemo u političku penziju. Sve što smo radili i gradili, može preko noći nestati. Svaki glas je bitan, zato svi na birališta 21. juna.

Unutrašnji problemi u Crnoj Gori stvorili su i tenzije sa Srbijom. Iz Crne Gore dolaze optužbe da je za podele u njihovom društvu kriva Srbija. Kako vi vidite situaciju u toj zemlji i šta je, po Vašem mišljenju, pravi problem?

Srbija je očigledno uvek svima kriva kada ni sami ne mogu da nađu način da objasne svojim građanima zašto žive lošije, zašto ste dužni preko svih prihvatljivih granica i zašto npr. interesi pojedinaca treba da budu iznad istorije i identiteta jednog naroda, odnosno njenog značajnog dela. Ne možete veru i identitet koji je vekovima građen brisati jednim potezom gumice ili menjati šakom slova na papiru.

Evropske integracije i kosovsko pitanje su, može se tako reći, međuzavisno pitanje, jer prema rečima predsednika Vučića - ulazak u EU nije moguć bez rešavanja kosovskog problema. Šta je rešenje koje Srpska napredna stranka nudi i na kom radi?

Srpska napredna stranka ne nudi nikome ništa, niti će nuditi, kada je reč o nacionalnim interesima Srbije i njihovoj zaštiti. Drugi ako žele nešto, mogu da dođu i kažu šta predlažu kako bi se svi konačno okrenuli razvoju regiona, jačanju standarda svojih građana i povezivanju tržišta. Vidim da pojedinci imaju iluzije o nekakvom priznanju interesa Prištine, zarad evropske perspektive, ali bez uvažavanja ijednog interesa Beograda. Sa takvim pristupom, slobodno zaboravite na bilo kakav dijalog.

Strane sile žele brzo rešenje tog problema, pominju se i datumi, ali i pritisci. Da li je nezavisnost Kosova nešto što Srbija nikad neće moći da prihvati? Šta nas u tom slučaju očekuje?

Ono što Srbija ne prihvata ni u razgovorima za daleko manje teme je da se naši interesi ignorišu. Šta žele, da damo sve, a dobijemo aplauz? Od te priče nema ništa. Šta god da nas čeka, mi takvu partiju šaha nećemo igrati. Nadam se da su to i u Prištini shvatili na onom besmislenom potezu sa uvođenjem taksi. Uveli su ih sa porukom da ih neće ukinuti dok ne priznamo Kosovo, pa su ih posle ukinuli sa sve merama reciprociteta. Ako hoće normalan dijalog, tu smo. Ako ne žele, srećan put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.