Intervju -

B92.net INTERVJU "Neučestvovanje na izborima je bežanje od odgovornosti, učešće u vlasti nije opcija"

Ne postoje crvene linije za učešće u vladajućoj većini jer participacija u vlasti nije opcija, kaže u intervjuu za B92.net kandidatkinja UDS Tatjana Macura.

Izvor: M. Ro.
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ona dodaje da bi zadovoljavajuć rezultat za listu bio prelazak cenzusa.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije i kandidatkinja liste Ujedinjena demokratska Srbija, Tatjana Macura je, između ostalog, iznela i nedvosmislen stav o učešću Pokreta Levijatan, kao i lista koje se otvoreno zalažu za zaustavljanje evropskih integracija Srbije.

Priče o bojkotu, kaže, bilo je isuviše.

Da li je u ovoj kampanji svađa unutar opozicije bacila senku na sve ostalo? Smatrate li ste proveli veći deo vremena svog gostovanja u medijima braneći odluku da ne bojkotujete izbore?

Država nam je na ivici velike ekonomske, privredne krize, a mi još uvek pričamo o bojkotu i to je prosto neverovatno. Bilo je puno, možda i previše nametnute priče na tu temu i zato se nadam da je ovo i poslednji put da se na to pitanje osvrćemo. Čvrstog smo stava da su izbori mesto gde se bori za promene. Sve druge isključive ili nametnute opcije su neodgovorne ili politički nepismene. Posebno me zabrinjava insistiranje na podeljenosti u društvu i to tako što će oni koji ne odustaju od borbe na svim poljima biti nazvani izdajnicima od strane onih koji su sami sebe nazvali pravovernima.

Danas na izbore izlazi čak 21 lista, među kojima i one koje su u insistiranju na toj podeli bile najglasnije. Sa ove distance sve što se dešavalo unazad skoro dve godine deluje smešno i predstavlja čisto gubljenje vremena. Zamislite gde bi opozicija bila danas da su nas poslušali, da smo se programski ujedinili i spremali se za izbore ove dve godine? Politički život se pretvorio u puko prepucavanje sujetnih lidera, a javnost sve više gubi interesovanje. Svesti bilo čije delovanje danas samo na ulazak u Parlament je neodgovorno. To nije i nikada nije bio naš jedini cilj. To je sredstvo bez koga nema daljeg delovanja i uticanja na promene u društvu na svim nivoima, a ni saradnje sa međunarodnim institucijama.

Mi ne možemo da se zadovoljimo time da samo promenimo čoveka. Moramo da promenimo sistem u kojem će se birati odgovorni i smenjivi ljudi, a to zahteva mnogo više truda, iskustva, strpljenja, odgovornosti i energije od one koja je potrebna da izgovorite – ne učestvujem na izborima. Neučestvovanje na izborima je bežanje od odgovornosti.

Koliko su predstavnici vlasti bili kritični prema vama? Zamerke su da ste lažna opozicija, te da se međusobno štedite? Kako vidite tu čitavu priču?

Odnos vlasti i opozicije je asimetričan. Nije prirodno da pozicija posebno kritikuje opoziciju u dnevnopolitičkom smislu. Jedan od glavnih zadataka opozicije je kritika pozicije i predlaganje alternativnih rešenja. Tim tragom, ne mislim da je ima bilo kakvog smisla govoriti da je neko nekoga štedeo. Ono što jeste evidentno u našim nastupima i predstavlja i integralni deo našeg programa je nova politička kultura. Ona podrazumeva i argumentovanu kritiku i narativ dostojan Skupštine Republike Srbije i posla kojim se bavimo. Ono što je nekad bio politički modus operandi, agresija u izražavanju i banalizovanje bavljenje politikom, nije nam svojstveno.

Postoje li neke "crvene linije" koje biste postavili za učešće u vladajućoj većini nakon izbora?

Ne postoje crvene linije jer participacija u vlasti nije opcija.

Koji rezultat bi za Vas i vašu listu bio izborni uspeh?

Imajući u vidu društveno-ekonomske okolnosti i realnost u kojoj živimo neophodno je jačanje građanskih, prodemokratskih i proevropskih snaga u Parlamentu. Prelazak cenzusa bi u tom smislu bio razlog da budemo zadovoljni, ali to ne bi bilo dovoljno za plan koji ispred sebe imamo, a to je ujedinjenje oko zajedničkog kandidata za predsedničke izbore I pobeda na prvim sledećim parlamentarnim izborima i promena sistema. Za ovaj plan nam je potreban bolji rezultat.

"Izostalo je pitanje - šta da radimo na jesen?"

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na šta je, ili na koje pitanje, prema Vašem mišljenju, propušteno da bude stavljen fokus svih učesnika u kampanji?

U ovoj kampanji je definitivno izostalo pitanje - šta ćemo da radimo ako nas na jesen dočeka novi talas epidemije? Da li neko razmišlja o katastrofalnim posledicama po privredu ako do toga dođe? Kampanje političkih aktera u ovoj predizbornoj marketinškoj sekvenci jesu veoma heterogene, ali su i opterećene opštim mestima i nerealnim obećanjima. Fokus na običan, svakodnevni život građana čini se da je izostao.

Ujedinjena demokratska Srbija se kao koalicija fokusirala pre svega na revitalizaciju privrednog sektora i snaženje zdravstvenog sistema imajući u vidu da smo tek izašli iz prvog epidemijskog talasa. Analizirali smo i kritikovali set ekonomskih mera Vlade za ublažavanje posledica pandemije gde smo smatrali da je potrebno, a sačinili smo i naš plan za oporavak i ublažavanje posledica. Posebno izdvajam neophodnost trijaže i uvođenja jasnih kriterijuma za ocenu štete koju je pretrpeo realni sektor.

Jednokratna pomoć, iako korisna, ne rešava na sistemski način problem. Takođe, postoje sektori koji su pretrpeli minimalnu štetu, neki nisu uopšte pogođeni, a neki poput sektora turizma i ugostiteljstva su izuzetno pogođeni. Ako ovo izostane i u drugom talasu naša privreda će biti u ozbiljnoj, ozbiljnoj krizi i mnogo će ljudi iz realnog sektora, sektora koji održava budžet, ostati bez posla. O ovome moramo misliti već danas i praviti plan kako da krizu izbegnemo ili je makar ublažimo.

Najnepovoljnija opcija - "zamrznut konflikt"

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na izborima će biti nekoliko lista koje se otvoreno zalažu za zaustavljanje evropskih integracija Srbije. Kakav je stav UDS po tom pitanju?

Stav Ujedinjene demokratske Srbije je jasan i nedvosmislen. Evropske integracije nemaju alternativu za Srbiju i predstavljaju put kojim Srbija mora da ide, jer za oporavak i promenu našeg sistema nema boljeg leka od potpune implementacije svih 35 pristupnih poglavlja. Samo je u našem interesu da od ovog puta i od tih procesa ne odustanemo.

UDS je tražio zabranu delovanja Levijatana, a RIK je sada proglasio njihovu, 21. listu. Zašto zabrana i kako kometarišete učešće Levijatana na izborima?

U Srbiji je pobedio antifašizam i antifašisti. To je nešto što treba braniti i odbraniti po svaku cenu. Klerofašističkim pokretima koji se perfidno kriju iza brige o životinjama nije mesto u Parlamentu Republike Srbije, ali ni u javnom životu.

Kakav je plan UDS-a kada je reč o rešavanju "kosovskog pitanja" i relaksaciji odnosa u regionu?

Ujedinjena demokratska Srbija smatra da rešenje kosovskog pitanja mora biti pronađeno na relaciji Beograda i Prištine isključivo i samo kroz dijalog. Sukoba nam je preko glave. Podršku treba tražiti i očekivati od Evropske unije. Najnepovoljnija pozicija je tzv. “zamrznuti konflikt” jer samo produžava političku agoniju u regionu. Rešenje mora biti podržano od strane građana Republike Srbije, ali i od međunarodne zajednice u širem smislu. U proces traženja dobrog rešenja za sve učesnike dijaloga mora biti uključena i Narodna skupština. Postizanje rešenja kroz dijalog otklanja sve barijere i ubrzava napredak na svim nivoima i dugoročno donosi prosperitet, posebno ekonomski, onima koji žive i na teritoriji Kosova i na teritoriji Srbije. Takođe, zajednički ulazak u Evropsku uniju bi značajno relaksirao odnose.

Izjavili ste da ste za vraćanje argumentovane političke rasprave u parlementu. Dosad je nije bilo? Šta bi se Vašim ponovnim ulaskom u Skupštinu promenilo?

Uvek sam verovala u “lead by example”. Svojim radom u Skupštini i u javnim nastupima sam pokazala kako mislim da treba da izgleda rad jednog narodnog poslanika. Ne slažem se da nije postignuto ništa. Podsetiću Vas da je pred sam kraj ovog saziva usvojen tzv. Zakon o nestalim bebama koji je upravo zbog takvog mog pritiska dobio svoju konačnu formu kroz koju su roditelji koji traže svoju nestalu decu involvirani u primenu istog. Podsetiću vas i na podizanje svesti o primeni lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom nakon čega sam uspela da okupim žene u inicijativi "Mame su zakon" koje su odlučile da svoj život uzmu u svoje ruke.

Podsetiću i na izmene zakona o izboru narodnih poslanika koji je predložila moja koleginica Gordana Čomić, a zbog čega ćemo u narednom sazivu imati čak 10% više žena u skupštinama širom Srbije. Nakon ulaska u Parlament, Ujedinjena demokratska Srbija će, osnažena većim brojem poslanika, nastaviti u tom pravcu jer smo pokazali da takav pritisak, argumentovana rasprava i dijalog u stvari i jedino daju dobre rezultate.

Kako biste ocenili svoj dosadašnji učinak kao narodna poslanica?

Dosadašnji učinak ocenili su građani sa kojima se srećem svakodnevno i koji jako dobro znaju da cene moju borbu kroz inicijativu "Mame su zakon" ili borbu za izmene koje su prethodile usvajanju Zakona o nestalim bebama, koji su pratili kako sam razotkrila shemu prikupljanja lažnih donacija u jednoj kampanji, koji znaju da snažno zagovaram decentralizaciju moći i finansija... Njima bih prepustila i konačni sud i ocenu 21. juna. Ako su zadovoljni zaokružiće broj 7 ispred Ujedinjene demokratske Srbije.

Jaka uporišta u Vojvodini

U kojim mestima očekujete da ćete biti najjači na lokalu?

Mislim da će jaka uporišta UDS imati u Vojvodini, posebno imajući u vidu snagu naših koalicionih partnera iz Vojvođanskog fronta. Takođe, dobar rezultat očekujemo i u pojedinim opštinama u Beogradu. U Zemunu sam recimo okupila sjajne ljude, svakodnevno smo na terenu – od Batajnice do Zemunskog keja.

Razgovaramo sa građanima o decentralizaciji, o tome koliko bi bilo dobro da Zemun postane grad, a veća naselja u njemu opštine, koliki problem građani imaju sa nedostatkom kišne i fekalne kanalizacije i sličnim komunalnim problemima, govore nam o tome da bi želeli sportski objekat prilagođen svim sportovima dostupan svoj našoj deci, razgovaramo o tome kako se aktuelna lokalna vlast odnosi prema zaštiti zdravlja građana, kako nema dovoljno adekvatnih zdravstvenih usluga... I srećna sam veoma što nas znaju, što prate naš rad i što nas podržavaju.

UDS je okupio različite pokrete i pojedince, mnoge koji su već dugo godina u politici na raznim stranama. Šta je to što vas je ujedinilo?

Ujedinila nas je vizija – uređena Srbija po ugledu na države na Zapadu Evrope u koje naši građani najčešće odlaze u potrazi za boljim životnim standardom, pravednim sistemom i slobodom. Mi imamo volje, snage, energije, znanja, iskustva i možemo da od Srbije napravimo uređenu državu po meri i potrebama svih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.