Vesti -

"Srbija najbolji inženjerski centar JI Evrope"

Srbija je prepoznata kao najbolji inženjerski centar jugoistične Evrope, a upravo su inženjeri, a ne naučnici, kreatori 90 odsto inovacija.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To je izjavio resorni ministar Nenad Popović na skupu "Inovacije - Ulaganje u budućnost" na kom je najavljen treći, javni poziv za finansiranje inovativnih projekata.

"Za treći javni poziv u okviru Progama saradnje nauke i privrede, otvoren do 1. jula, opredeljeno je 4,5 miliona evra iz IPA fondova", naveli su organizatori koji su skup iskoristili da predstave i rezultate projekata koji su dobili novac na prvom javnom pozivu, ali i dobitnike drugog.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj rekao je da je potencijal koji zemlja ima i na polju obrazovanja i kreativnosti postao sinonim za Srbiju.

Budućnost onih koji se bave inovacijama je lepa i obaveza je države da stvori ambijent da se te ideje realizuju i razvijaju, kazao je Popović i najavio da će u aprilu u Srbiji biti otvoreno osam novih startap centara kako bi svi koji žele da se bave inovacijama, bilo oni penzioneri ili studenti dobili tu mogućnost.

Imaćemo mrežu startap centara u celoj Srbij, rekao je Popović i dodao da je neophodno da se inovaciono preduzetništvo promoviše kod mladih.

On je podsetio da 80 odsto mladih u SAD koji su završili univerzitet želi da pokrene sopstveni biznis. Dodao je da država i vlada žele da budu uz sve koji žele da naprave prvi korak.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je u Srbiji uspostavljen dobar temelj za razvoj inovacija. Prema njegovim rečima, važno je i da se o toj temi priča još u osnovnoj školi, kako bi rezultati bili na višem nivou. On je ocenio da ćemo zahvaljujući svemu što je učinjeno na polju obrazovanja, zakona, ... biti mnogo zadovoljniji nego danas, iako i danas imamo mnogo razloga za to.

"Ukupna strategija koja polako utemeljena doprinosi da Srbija bude društvo zasnovano na znanju", rekao je Šarčević i podsetio da su inovacije u fokusu i ostalih ministarstava ne samo njegovog i Popovićevog, već i zdravstva, ekonomije, poljoprivrede, infrastrukture...

O značaju inovacija i uspehu projekata govorili su u predstavnik delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom, šef delgacije Svetske banke Stiven Ndegva i pobednici prvog javnog poziva koji proizvode adheziona sredstva na bazi vode, odnosno razvijaju formule koja bi omogućila da se uz pomoć probiotika izbegne upotreba antibiotika u stočarstvu

Prema navodima organizatora, u prvom javnom pozivu od 90 prijavljenih konzorcijuma izabrano je 14 projekata, finansiranih sa tri miliona evra, iz takođe IPA fondova.

Svih devet dobitnika koji su večeras predstavljeni finansirano je sa 2,25 miliona evra iz budžeta Ministarstva prosvete, a oni će razvijati "jedinstveno vino Vožd", upravljanje parkingom, mašine za pakovanje, dron za poljoprivredno zaprašivanje, nove biopesticide, robotičku ruku sa tri adaptivna prsta, pokretne ograde za čuvanje krda i specijalne bezbednosne zaštite objekata zasnovane na tehnologiji čija su posebnost ljuspe sa klila leptira.

Konzorcijum okupljen oko kragujevačke firme "Otto Bock Sava" je uz pomoć Fakulteta inženjerskih nauka razvio nove tehnologije za proizvodnju ortopedskih pomagala. Profesor tog kragujevačkog fakulteta Goran Devedžića rekao je Tanjugu da OBS proizvodi pomagala za ljude čiji su ekstremiteti amputirani, midere za decu koja imaju kifozu i skoliozu...

Agrounik je napravio preparat Erviks za zaštitu od plemenjače, Eugen čoklit je radio na optimizaciji proizvodnje nutritivno obogaćene čokolade, Kvadra grafik na zaštiti od falsifikata zasnovanoj na jednisvenoj formuli od ljuspe klila leptira.

Geogis je napravio prvi u svetu uređaj za snimanje zvučnih izvora iz vazuha, LMB Soft je radio na uređaju za povezivanje cevčica u sistemima za trasnfuziju krvi, Gecko Solution na aplikaciji koja olakšava čitanje rezultata stonog tenisa. Među projektima su i oni koju će unaprediti klasifikaciju oglasa, razmenu toplote između zagrejane biomase i sveže sirovine ili će prepoznati da li neko sedi na sedištu,...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.