Vesti -

Otkriveno 546 napuštenih parcela: Država deli stotine hektara, početna cena 0 dinara

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede je identifikovala blizu 1.000 hektara napuštenog državnog zemljišta u 13 lokalnih samouprava.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, AerialBO
Foto: Depositphotos, AerialBO

Identifikacija je sprovedena u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), izjavio je za Tanjug direktor Uprave Branko Lakić.

"To je podrazumevalo terensku proveru 1.398 parcela u državnom vlasništvu površine od oko 2.200 hektara. Na terenu su sačinjavani foto i video zapisi i upotrebljavan je dron da bismo dobili što bolji pregled stanja", rekao je Lakić.

Dodao je da je kontrolisano svih šest gradova i opština sa područja Kolubarskog upravnog okruga, četiri opštine sa područja Moravičkog upravnog okruga (Čačak, Ivanjica, Gornji Milanovac i Lučani), katastarska opština Veliko Središte na poručju Vršca, Irig i niška opština Medijana.

Tamo je pronađeno da je 546 parcela ukupne površine od 948 hektara napušteno i neobrađeno, dok se 852 parcele površine 1.228 hektara koriste.

"Zadatak terenske kontrole nije bio samo da se utvrdi da li se zemljište koristi ili ne, već ako se utvrdi da se ne koristi, koji su društveni, ekonomski, demografski i geografski razlozi, i da se nađu najbolji modaliteti da se državno zemljište stavi u funkciju", naveo je Lakić.

Objasnio je da, ukoliko nije racionalno da se koristi za poljoprivrednu proizvodnju iz bilo kojih razloga (veliki nagibi, velika usitnjenost parcela, nepravilan oblik, močvarno zemljište), kroz projekat se utvrđivao i način kako da se ono stavi u neku korisnu funkciju kao što je pošumljavanje i slično.

"Tokom analize utvrđeno je da oko polovine parcela koje su bile predmet kontrole, nekih 950 ha, se ne obrađuje, a za sva lica koja koristre zemlju bez pravnog osnova sprovodi se sankcionisanje", rekao je Lakić.

Dodao je da su tokom postupka kontrole biti uzimani uzorci sa parcela koji mogu biti predmet ozbiljnih investicija i intenzivne proizvodnje i sada se čekaju rezultati analiza.

"Svi podaci o tim parcelama će narednih dana biti na Geoportalu uprave, a posebno će biti obeležene parcele koje su napuštene i biće ponuđene poljoprivredncima, ukoliko su ispunjeni ostali zakonski uslovi po privilegovanim uslovima, po početnoj ceni od nula dinara", najavio je direktor Uprave za zemljište.

Foto: Depositphotos, vladvitek
Foto: Depositphotos, vladvitek

Naglasio je da se uglavnom radi o parcelama u brdskim područjima, poput Ivanjice, gde usled iseljavanja stanovništva u prethodnim decenijama jednostavno nema ko da se bavi poljoprivredom.

"U opštini Medijana u Nišu se samo jedna parcela koristi, a ostale su jedan veliki kompleks od preko 140 hekara kojima je nakada upravljalo društveno preduzeće ili zadruga, a radi se o napuštenom voćanjaku. Svi podaci se analiziraju i to zemljište će biti stavljeno u funkciju", objasnio je Lakić.

Naglasio je da je zemljište ograničen resurs, i da svaka ozbiljna država teži tome da ga stavi u najbolju moguću funkciju, bez obizira da li ona biti ekonomska ili neka druga.

"U svakom slučaju Srbija ne može da dozvoli sebi da ima parcele koje nemaju svrhu, odnosno da budu izvor problema sa asprekta erozije ili zakorovljavanja, pa da ometa proizvodnju na susednim parcelama", rekao je sagovornik Tanjuga.

Naveo je da je prošle godine ovakvo snimanje urađeno u još četiri lokalne samouprave i da očekuje da će Uprava u narednom periodu još više ovog posla da uradi.

Uporedo sa evidentiranjem parcela rađena je i analiza pogodnosti različitih područja za sprovođenje komasacije tamo gde su ispunjeni zakonski uslovi, odnosno ako su parcele u toj meri nepravilnog oblika da ih nije moguće racionalno koristii, objasnio je Lakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.