Vesti -

Rezultati i planovi srpskog Telekoma: Prihodi prelaze milijardu evra

Prihodi Telekoma Srbija u 2022. trebalo bi da pređu magičnu granicu od milijardu evra, a na nivou Grupe čak 1,5 milijardi evra.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Telekom Srbija je u godinu u kojoj obeležava četvrt veka postojanja ušao sa fantastičnim poslovnim rezultatima i priznanjima najuglednijih finansijskih institucija, a zahvaljujući dugoročnim strateškim ulaganjima stabilni prihodi i profit obezbeđeni su za narednih deset godina.

Uvidom u najnoviji izveštaj o poslovanju Telekoma za 2021. godinu zaključuje se da je prihod samo za jednu godinu povećan za više od 130 miliona evra, a broj korisnika u multimediji, koja je "udarna pesnica” strategije generalnog direktora Vladimira Lučića, veći je za 150.000 u odnosu na 2020. godinu.

Prihodi na nivou Telekom grupe, koja obuhvata ćerke-kompanije u regionu i Zapadnoj Evropi, uvećani su za devet odsto i iznose 150,8 milijardi dinara, dok je sam Telekom Srbija ostvario rast prihoda od čak 17 odsto, odnosno na 108 milijardi dinara.

Čist profit za prošlu godinu je veći od 13 milijardi dinara i, po svemu sudeći, Telekom je postao najprofitabilnija kompanija u državi, pritom sa trendom stalnog rasta.

A u tekućoj godini, kada obeležava 25 godina postojanja, prihodi Telekoma Srbija trebalo bi da pređu magičnu granicu od milijardu evra, a na nivou Grupe čak 1,5 milijardu evra.

Sve ovo će pozitivno uticati na iznos dividendi kako za Republiku Srbiju kao većinskog vlasnika, tako i za male akcionare, a ova kompanija ih je već dosad isplatila u ukupnom iznosu većem od pola milijarde evra.

Relevantne prognoze o ukupnoj vrednosti Telekoma su astronomske: ovaj nekada posrnuli gigant srpske privrede i telekomunikacija trebalo bi za godinu-dve da vredi više od četiri milijarde evra.

Sve ovo pažljivo prate najuglednije međunarodne finansijske institucije. Kako je Vladimir Lučić najavio, Telekom će biti prva kompanija iz Srbije koja će dobiti međunarodni kreditni rejting od renomiranih agencija i prva koja će izdati evroobveznice na nekoj berzi u EU.

"Izaći ćemo najverovatnije na berzu u Frankfurtu ili Luksemburgu. Ubeđen sam da ćemo i tu dokazati našu snagu i da će uslovi koje ćemo dobiti od stranih investitora sve iznenaditi. Ovim dodatno potvrđujemo da smo kao kompanija dostigli nivo korporativnog upravljanja i transparetnosti uporediv sa najvećim svetskim telekomunikacionim kompanijama", izjavio je Lučić medijima.

Koliko je srpski Telekom finansijski stabilan i uspešan pokazuje poverenje banaka i finansijskih institucija iz EU. Prošle godine je sa Evropskom investicionom bankom potpisan ugovor o zajedničkom ulaganju u 5G mrežu, a ove godine, u ekonomski veoma neizvesnim vremenima na svetskom nivou, Telekom je potpisao novi "sindikovani” kredit sa evropskim bankama koje su lideri u regionu i koji je takođe odobren bez traženja ikakvih garancija, na šest godina.

Lučićeva strategija

FOTO Telekom Srbija
FOTO Telekom Srbija

Uspeh u brojevima

* 151 milijardu dinara prihodi Telekom Grupe

* 108 milijardi dinara prihod Telekoma Srbija

* 13 milijardi dinara profit Telekoma Srbija

* 150.000 više korisnika multimedije

* preko 4 milijarde evra očekivana vrednost kompanije

"Za uspeh firme su, pre svega, zaslužni svi radnici Telekoma. Samo mogu da kažem da su, u ovih 25 godina postojanja naše kompanije, preko 80 odsto svih korisnika mobilne telefonije, interneta i televizije došli kao deo moje strategije u periodima kada sam bio direktor direkcija za mobilnu telefoniju, direktor komercijalne direkcije i u poslednje četiri godine koordinator i generalni direktor.

"Mogu takođe da se pohvalim da sam učestvovao u ekspanziji Telekoma Srbija na BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i dijasporu od samog početka, kao i u ulasku Telekoma u multimediju preuzimanjem Arene. Sa svim tim iskustvom tvrdim da je najnovija strategija Telekoma, koja je počela pre tri godina i koja se sad realizuje, nešto najbolje što neki telekomunikacioni operator može da uradi. Ona će nas lansirati daleko i bićemo prepoznatljivi kao najbolji domaći brend na svetskom nivou“, rekao je nedavno, odgovarajući na pitanje novinara, generalni direktor Telekoma Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.