Zanimljivosti - Moj kvadrat -

Prodaje se selo po ceni jednog stana: 44 kuće, bar, crkva, škola, bazen, sportski centar...

Ako ste ikad razmišljali o mirnijem životu i preseljenju na selo, evo prilika koja se ne propušta: trenutno možete kupiti celo jedno selo u Španiji i to po ceni od 560.000 evra.

Izvor: Putni kofer
Podeli
Ilustracija: shutterstock, JeniFoto
Ilustracija: shutterstock, JeniFoto

Selo Salto de Castro prostire se na površini od 6.000 kvadratnih metara, ima 44 kuće, bar, crkvu, školu, čak i gostionicu, a trenutna populacija mesta broji – nula stanovnika. Evo što se krije iza ovog neobičnog oglasa i o kakvom se to selu tačno radi.

Selo Salto de Castro prvi se put u oglasima pojavilo pre godinu dana i na naslovnim stranama španskih medija je dospela informacija da se celo mesto sa 44 kuće prodaje za iznos malo veći od onog koji treba izdvojiti za veći stan u nekoj evropskoj metropoli.

Za 300.000 evra kupio ga je građevinski biznismen Oscar Torres iz Toleda, koji ga je sada ponovo stavio u prodaju i gotovo udvostručio cenu.

Čini se da je gospodin Torres selo kupio kao investiciju, uložio je navodno određena sredstava i poboljšao kvalitet zgrada, i sada je spreman predati ga za veći novac.

Selo izgrađeno za radnike

Selo je izgrađeno 1940. godine za smeštaj radnika koji su gradili obližnju branu. Kad je taj veliki posao završen, ljudi su 1989. otišli i kuće su ostale prazne.

Više od 30 godina se u njih niko nije uselio niti ih koristio, što govori da baš i nisu u najboljem stanju.

Salto de Castro nalazi se u pokrajini Zamora, između retko naseljene regije Kastilja i Leon, blizu špansko-portugalske granice. Samo je 100 metara udaljen od najistočnije tačke Portugala.

Sastoji se od 44 kuće, konobe, crkve, škole, bazena, sportskog centra i bivše policijske stanice. Zapravo ima sve ono što biste očekivali u standardnom španskom selu. Jedino što mu nedostaje su stanovnici.

Ispražnjena sela nisu redak prizor u ovom seoskom delu Španije jer je on udaljen od gradova i sunčane obale zemlje.

Zato je tražena cena, pišu strani mediji, prilično nerealna.

Prema sadašnjoj ceni, celo selo košta kao jedan veliki stan ili dva manja u Madridu ili Barceloni.

Navodno je Salto de Castro 2000. godine od hidrokompanije kupila porodica koja je nameravala da ga pretvori u turističko mesto. Međutim, onda se dogodila kriza 2008. koja je stvari stavila u drugi plan i na karju je selo stavljeno u prodaju.

Prema ranijoj studiji koju su izradili bivši vlasnici, investicija koja bi gradu bila potrebna da bi selo funkcionisalo i počelo da bude isplativo iznosila bi oko dva miliona evra.