Test električnog automobila: BMW iX xDrive40

Ovo je prvi SUV bavarskog brenda koji je projektovan isključivo sa električnim pogonom. Na testu se našla slabija verzija.

Izvor: Auto magazin
Podeli

• Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin; Tekst - Aleksandar Bursać

Sve je više modela koji su razvijeni isključivo za električni pogon. U gami BMW-a ih ima već nekoliko, a za sada jedini SUV, odnosno SAV (Sports Activity Vehicle), kako ga je BMW okarakterisao, je model iX.

Naravno, u ponudi je i model iX3, ali on je auto koji je projektovan da prvenstveno ima benzince i dizelaše, pa je tek naknadno ubačen čisto električni pogon.

BMW iX xDrive40: snaga 240 kW (326 KS); maks. o. mom. 630 Nm
BMW iX xDrive40: snaga 240 kW (326 KS); maks. o. mom. 630 Nm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila

Za razliku od njega, iX uopšte nije zamišljen da ima SUS motore, čak ni kao ispomoć u smislu generatora struje.

Ideja je bila da se konstruiše auto koji će imati ne samo povišeno odstojanje od tla, već i vrhunske performanse i naravno, vrhunski luksuz. BMW je dodao i specifičan dizajn, kako bi se auto razlikovao od ostalih u gami.

Uz sve to ide i najnovija tehnologija, pa je iX jedan od najnaprednijih BMW modela u ovom trenutku.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4953/1967/1695 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3000 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4953/1967/1695 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3000 mm

Na međunarodnoj prezentaciji u Minhenu imali smo na raspolaganju najsnažnije i najopremljenije verzije, a ovaj put red je da isprobamo i verziju iX xDrive40, koja raspolaže ukupnom snagom sistema od 326 KS i 630 Nm.

Kao i kod jačih, za pogon su zadužena dva elektro-motora, jedan napred, drugi nazad.

Nešto je manja i baterija, sa autonomijom deklarisanom na minimalno 372 kilometra, a u idealnim uslovima može da pređe i 425.

Jača verzija xDrive50 omogućava čak 550 do 631 kilometar sa jednim punjenjem! Naravno, ima razlike u ceni ova dva modela, pa treba računati na bar 20.000 evra doplate za snažniji.

Najjači M60 je preko 50.000 evra skuplji u odnosu na auto koji vam predstavljamo.

Nas je zanimalo koja je to razlika u vožnji između xDrive40 i xDrive50, kao i da pokušamo da procenimo da li je razliku u ceni bolje uložiti u opremu ili insistirati na performansama i autonomiji.

Kao i kod svakog premijuma, i ovde je dostupan ogroman broj mogućnosti za doplatu. Naš test primerak nema vazdušno oslanjanje i upravljanje na sva četiri točka. Zato su tu drugi elementi kao što su felne prečnika 22 inča, kožom presvučen enterijer i proširene mogućnosti multimedije.

Sistem beskontaktnog otključavanja i zaključavanja možete da podesite da reaguje već na približavanje ključa autu, ali i da sve reaguje na dodir. Kvake su potpuno neuobičajene jer se ne izvlače. Zapravo, unutra su mikroprekidači, kao na vratima gepeka.

Meko zatvaranje se podrazumeva, tako da nema treskanja.

Dizajnerski pravac je potpuno neuobičajen, ne samo spolja, već i unutra. Dominantan je minimalizam, sa višeugaonim volanom i zakrivljenim displejom.

Svesni smo da mnogi možda nisu spremni na ovakav iskorak, ali je sigurno da je auto pravo remek delo industrijskog dizajna, koji ne moraju baš svi da razumeju, baš kao što ne razumeju svi klasičnu muziku.

Jednostavno, BMW iX je auto za odabrane. Materijali su vrhunski, kao i završna obrada.

Kupac bira da li želi alkantaru, kožu ili neku drugu kombinaciju. Akcenat je i na reciklaži, odnosno ekološki prihvatljivoj proizvodnji. Na primer, na našem test primerku koža dominira enterijerom, uključujući i komandnu tablu.

Raskoš i prirodni materijali nekako idu zajedno, u kombinaciji sa dizajnerskim rešenjima. Konkretno, dosta je detalja izrađenih od Svarovski kristala i prirodnog drveta.

Na primer, tasteri za podešavanje sedišta, okrugli džojstik multimedije, taster menjača i dugme za pojačavanje muzike su od kristala. Istovremeno, podloga na kojoj se nalaze je od drveta.

Kao i kod većine električnih automobila, odsustvo kardana i menjačke kutije oslobodilo je prostor ispod komandne table, što još više doprinosi utisku prostranosti. Inače, po svojim dimenzijama iX je najpribližniji BMW-u X5, pa treba računati na obilje mesta za putnike ali i za prtljag.

Za one koji sa navikli na BMW modele, pogotovo sa M paketom opreme, iznenadiće prilično ravna ali izuzetno udobna sedišta.

Još veće iznenađenje nastaje kada aktivirate "sport" mod i shvatite da se aktivira bočna podrška u sedištima koja do tada nije bila izražena.

Naravno, masaža se podrazumeva, mada je u našem slučaju mogla da se aktivira samo za vozača. Pretpostavljamo da je među opcijama koje će daljinski moći da se aktiviraju uz doplatu.

Slično je i sa parfemom u sistemu ventilacije. Sve je instalirano, a vaše je samo da dokupite kertridže sa odgovarajućim mirisima, koji su uveliko dostupni u beogradskom BMW salonu.

Među vrlo luksuznim stavkama su i posebni grejači za laktove, što u vratima što na centralnom naslonu za ruke.

Ljubitelji BMW modela će se lako snaći kada prvi put sednu za volan iX-a. Jedino što se razlikuje u odnosu na ostale je pozicija tastera za podešavanje sedišta, koja je u vratima a ne na samom sedištu.

Osim toga, sa unutrašnje strane nema klasične ručice za otvaranje, već morate da pritisnete odgovarajuće dugme. Naravno, za svaki slučaj, skrivena je i sajla, ako ostanete bez struje da možete da otvorite vrata.

Doduše, raspored dugmića oko centralnog džojstika se donekle razlikuje nego kod ostalih BMW modela, ali je suštinski nepromenjena koncepcija.

Ono što jeste drugačije je meni multimedije i podešavanja, mada i tu ima dosta prepoznatljivih elemenata.

Poenta je da se sve vrlo lako koristi, mada je činjenica da je zaista ogroman broj podešavanja, pogotovo što su na samoj komandnoj tabli ostala svega dva fizička tastera – za brzo odmagljivanje vetrobrana i grejač zadnjeg stakla.

Sve ostalo je u meniju, ali ni to nije problem. Najnovija generacija BMW asistenta je toliko napredna, da većinu informacija, podešavanja i ulazak u razne podmenije možete da obavite komandom glasom.

Na volanu su i dalje najvažnije komande koje se tiču podešavanja prikaza displeja, tempomata i telefoniranja.

Moramo da pohvalimo i zaista veliki hed-ap displej, na kome su informacije vezane za listu najčešćih telefonskih poziva, audio sistema, kao i navigacije.

Koliko god da su veliki i atraktivni displeji ispred vozača, nekako smo se najlakše snalazili gledanjem u hed-ap displej, što je ujedno i najbezbednije rešenje.

Tokom vožnje u Bavarskoj i Tirolu, otkrili smo čari praktično trećeg nivoa autonomne vožnje, gde je auto samostalno usporavao pred ulazak u naselje, pred nailazak raskrsnice, kao i prilikom uključenja i isključenja sa auto-puta.

Na žalost, u Srbiji ove mogućnosti nisu dostupne, pre svega zbog toga što nije dostupno ni prepoznavanje saobraćajnih znakova sa ograničenjem brzine.

Na raspolaganju nam je bio "samo"“ klasičan adaptivni tempomat.

Prtljažnik: 500/1750 l
Prtljažnik: 500/1750 l

Vožnja je takođe vrlo specifična. Odmah po startovanju volan se približava vozaču u programirani položaj. Tek sada postajemo svesni koliko je dobro izolovana i verzija bez vazdušnog ogibljenja.

Dok je auto koji smo vozili u Nemačkoj bio pravi leteći ćilim na točkovima, ovaj je nešto tvrđi u smislu manje ljuljanja karoserije. Bez obzira na to, očigledno je da je reč o natprosečno mekom ogibljenju, i to preko svih vrsta neravnina.

Ništa manje ne fascinira zvučna izolacija. Očekivano, auto je izuzetno tih zbog pogona na struju, s tim što je ovako još očiglednije koliko je fenomenalna zvučna izolacija.

Zvuci saobraćaja tek minimalno dopiru do putnika, pa je ukupna izolovanost kabine jedna od najvažnijih osobina BMW-a iX.

A ono što je podjednako bitno su ubrzanja. Čak i u najslabijoj verziji koju testiramo, iX xDrive40 sa svojih 326 KS je pravi katapult na točkovima!

Pun gas će vas bukvalno zakucati za sedišta, pa nam je palo na pamet da može da bude čak i opasan za one sa kardio-vaskularnim problemima.

Iznenadilo nas je da se do nekih 80 km/h uopšte ne oseća razlika u ubrzanjima u odnosu na jači xDrive50, tako da, ako nemate nameru često da vozite po Nemačkoj i deonicama bez ograničenja brzine, slobodno možete razliku u ceni da uložite u dodatnu opremu.

Domet: 372-425 km
Domet: 372-425 km

Naravno, osim razlike u međuubrzanju pri velikim putnim brzinama, očigledno je da slabija verzija ima manju autonomiju i to za oko 200 kilometara. Uostalom, ni to nije prepreka ako ne nameravate da iX često koristite na dugim relacijama.

Fabrika je deklarisala minimalan domet od 372 kilometara, što je vrlo realna cifra. Treba računati na gubitke pri niskim temperaturama, kao u slučaju našeg test auta, gde smo izgubili oko 20% autonomije zbog temperature od oko pet stepeni Celzijusovih.

Zanimljivo je da na grejanje kabine nije odlazilo previše struje. Kada bismo ga isključili, domet bi se povećao za 10 do 15 kilometara, što i nije neka razlika.

U svakom slučaju, preostala autonomija nam se linearno smanjivala a ne progresivno, kao u slučaju nekih drugih električnih automobila. Pri svemu tome, prosečna potrošnja je iznosila oko 26 kWh/100 km po Beogradu, što je vrlo povoljan rezultat za ovako veliki i težak automobil.

Najlepše ili najteže od svega je što uopšte nije lako konfigurisati auto sa ogromnim brojem opcija i mogućnosti…

Nema otvaranja haube

Zanimljivo je da nije predviđeno da korisnik otvara haubu automobila, već je to ostavljeno samo za servisere.

Jedino gde vozač može da interveniše je da dolije tečnost za pranje. Poklopac je rešen originalno, u vidu prednjeg BMW znaka.

Ništa bez brzog punjenja

Uz električne automobile standardno stiže samo kabl za punjenje na klasičnoj, šuko utičnici. Po prvi put smo probali takvu mogućnost punjenja i to baš na vozilu sa velikom baterijom.

Rezultat nije baš za pohvalu. Za 51 minut baterija se napunila svega dva posto, a putni kompjuter je pokazao da smo dobili samo osam kilometara autonomije.

AC punjač je već druga priča, mada ni on nije svemoguć, s obzirom da je snaga punjenja na ovoj vrsti punjača ograničena na 11 kW. Prava stvar je DC punjač.

Na žalost, vrlo su retki punjači do 200 kW snage u našoj zemlji, pa punjenje na dosta slabijem od 50 kW traje dva do tri sata.

Odaberite rekuperaciju

BMW nije predvideo mogućnost da u vožnji menjate intenzitet rekuperacije prilikom puštanja gasa, već je to stavka koju morate unapred, u meniju da odredite. Tako možete da izaberete opciju vožnje samo jednom pedalom. Kada stisnete gas, auto ubrzava, a kada je pustite, koči.

Možete u potpunosti da isključite rekuperaciju, koja će se aktivirati samo kada stisnete kočnicu. Na kraju, automatska opcija koristi radarski senzor.

Kada je neko ispred vas, a pustili ste gas, auto će sam kočiti taman toliko da održava odstojanje od vozila ispred, čak i kad nije aktiviran adaptivni tempomat. Kada nema nikoga ispred, maksimalno će koristiti kinetičku energiju, bez kočenja.

Magično zatamnjenje

BMW je za panoramski krov primenio haj-tek način zatamnjivanja. Nema klasičnu roletnu, već se staklo razbistri ili zamuti, slično kao kod elektrohromatske tehnologije.

Sve se obavlja pritiskom na dugme ili komandom glasom.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW iX xDrive40

Elektromotori: sinhroni, sa elektronikom u kućištu, snaga prednjeg 190 kW (258 KS), zadnjeg 200 kW (272 KS), maks. o. moment prednjeg 290 Nm, zadnjeg 340 Nm, ukupna snaga sistema 240 kW (326 KS), maks o. moment sistema 630 Nm, menjač automatski, 1 stepen

Baterije: litijum-jonske, napon 330,3 V, kapacitet 232 Ah, energetski kapacitet 76,6 kWh bruto, 71 kWh neto, vreme punjenja 0-100 % manje od 8h pri 11 kW (16A/380V, trofazni AC punjač), 10-80% 31 min pri 150 kW (brzi DC punjač)

Punjač: podržana snaga AC jednofazni 7,4 kW, AC trofazni 11,0 kW, DC 150 kW

Dimenzije: D/Š/V 4953/1967/1695 mm, međuos. rastojanje 3000 mm, klirens 202 mm, maks. dubina vode 379 mm (pri 7 km/h), prtljažnik 500/1750 l, masa 2440 kg

Performanse: maks. brzina 200 km/h (ograničena), ubrzanje 0-100 km/h 6,1 s, potrošnja 19,3-22,5 kWh/100 km, domet 372-425 km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu