Test: Peugeot 308 GT – dizelaš je živ i zdrav, hvala na pitanju

Peugeot apsolutno dominira evropskim C segmentom nakon uvođenja nove generacije modela 308. Nismo sigurni da li auto bolje izgleda ili se bolje vozi. Što je najvažnije, utisak kvaliteta se uopšte ne razlikuje u odnosu na premijum segment.

Izvor: Auto magazin
Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4367/1852/1441 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2675 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4367/1852/1441 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2675 mm

• Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin; Tekst - Aleksandar Bursać

Počelo je modelom Peugeot 508. Francuzi su se ovim automobilom toliko približili premijum proizvođačima u pogledu kvaliteta, da je objektivno vrlo teško naći bitnija odstupanja.

Uvođenjem nove generacije "tristaosmice", rešenost kompanije da se postavi u sam vrh klase je još evidentnija.

Novi 308 je ostavio snažan utisak još na fotografijama, ali njegova pojava u realnosti je nešto sasvim drugo. Auto izgleda još moćnije i atraktivnije, pogotovo u saobraćaju među drugim automobilima.

Peugeot 308 GT 1.5 BlueHDi 130: zapremina 1499 ccm; snaga 96 kW (131 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 1750 o/min
Peugeot 308 GT 1.5 BlueHDi 130: zapremina 1499 ccm; snaga 96 kW (131 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 1750 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila

Ne možete da ga ne primetite, makar to bilo i krajičkom oka. Što zbog atraktivnih svetala, što zbog boje.

Uvoznik za našu zemlju na test nam je ustupio primerak koji je konfigurisan baš kao na fabričkim promotivnim materijalima – u najlepšem i najopremljenijem izdanju sa oznakom GT.

Svesni smo da je ovakav automobil nedostižan većem delu kupaca novih automobila, ali bi bilo šteta ne pokazati šta sve ima i može. A možda će se baš ispostaviti da će odvući solidan deo kupaca Audija A3, BMW-a Serije 1 i Mercedesa A klase...

Brisači nemaju klasične prskalice, već se tečnost za pranje elegantno i efikasno ispušta iz specijalnih brizgaljki postavljenih uz same metlice
Brisači nemaju klasične prskalice, već se tečnost za pranje elegantno i efikasno ispušta iz specijalnih brizgaljki postavljenih uz same metlice

Detalji na automobilu izazivaju zaista veliku pažnju, pa čak i članovi naše redakcije, koji se susreću sa velikim brojem najnovijih modela, sa velikim interesovanjem su zavirivali u svaki kutak 308-ice.

Svetla su zaista atraktivna, što zbog dizajna, što zbog tehnologije. Farovi imaju "matriks" tehnologiju čiji snop "preskače" vozila ispred, dok čuvene "lavlje kljove" imaju funkciju dnevnih svetala i migavaca.

Priznajemo, nije nam bilo sve jedno prilikom parkiranja, jer i malo okrznuće branika u donjem delu dovelo bi do stradanja "kljove".

Mnogi su komentarisali i novi-stari logo, koji se odlično uklopio u oštre linije "tristaosmice".

Zaista retko komentarišemo svetla, ali ne možemo da preskočimo zadnja. Za nas koji decenijama unazad obilazimo najvažnije sajmove i imamo priliku da vidimo najvažnije prototipove uživo, kreacija dizajnera kompanije Peugeot je na neki način ostvarenje sna.

Ovakav izgled 3D svetala smo mogli da vidimo upravo samo na prototipovima, a sada je dostupna širim narodnim masama. Kada se otvore vrata prtljažnika, gase se elementi koji su na njima, i pale kada se ponovo zatvore.

Inače, namučili smo se par trenutaka dok nismo pronašli taster za njihovo otvaranje; nije u znaku, nije ni iznad tablice, već u prvom žljebu između svetala.

Automobilu su sjajno legle i osamnaestice sa niskoprofilnim gumama; ispostavilo se da sa njima uopšte nije tvrd.

Lepo pegla sitne neravnine a preko većih ulegnuća ume i da zapliva, u duhu čuvenog francuskog komfora. Bez obzira na sve to, auto je iznenađujuće upravljiv, o čemu ćemo nešto kasnije…

Izuzetno visok kvalitet završne obrade nekako ide zajedno sa veoma bogatom opremom. Ne možete a da ne obratite pažnju na prigušen zvuk prilikom povlačenja ručica na vratima i kada se ona zatvore, baš kao kod premijuma.

Štaviše, premijumi nemaju tek tako dupla bočna stakla, kojima može da se pohvali Peugeot 308. Da, imaju dva sloja stakla i foliju između, što se itekako oseti u vožnji auto-putem.

Unutrašnjost je posebna priča. Novi modeli brenda Peugeot su apsolutno oborili s nogu dobar deo ljubitelja, pa čak i onih koji se uopšte ne razumeju u automobile.

Naravno, ima i onih kojima ne prijaju mali volani i pogled na instrumente preko obruča upravljača. Prečnik volana je manje-više isti kao i u prethodnoj generaciji, s tim što je ovde zasečen i gornji a ne samo donji deo.

Ipak, pravu evoluciju čuvenog Peugeot kokpita čine dve dominantne stavke. Pre svega, trodimenzionalni instrumenti fasciniraju svojom tehnologijom.

Teško je slikom preneti doživljaj, to mora uživo da se vidi. Posebno su zanimljive virtuelne kazaljke, koje izgledaju kao da imaju senku.

Naravno, tu je nekoliko vrsta prikaza, uključujući i pun ekran sa mapom navigacije. Čak i sa analognim prikazom, stalno su vam pred očima digitalne brojke brzinomera i obrtomera.

Moramo da priznamo da nam je trebalo malo vremena da promenimo prikaz. Ispostavilo se da je komanda za to u stvari taster na vrhu ručice migavaca.

Druga stavka koja predstavlja evoluciju u odnosu na dosadašnje najnovije Peugeot modele je dvostruki centralni displej.

Donji deo, zapravo, predstavlja virtuelne tastere. Ideja je da budu promenljivi, u zavisnosti od verzije. Na primer, nisu isti kod hibrida, zbog posebnih funkcija pogonskog sistema.

U našem slučaju, na krajnjem desnom tasteru bi se pojavila Android Auto ikonica, koja nam je omogućavala ponovno bežično povezivanje telefona preko ove aplikacije. Ukoliko se i vi žalite na brzo trošenje baterije korišćenjem bežičnog Android Auta, tu je bežično punjenje telefona.

Na raspolaganju su i četiri USB utičnice, i to isključivo tip C.

Kao i na prethodnoj generaciji, ima vrlo malo fizičkih tastera. Namenjeni su najvažnijim funkcijama, kao što su grejač zadnjeg stakla, dugme za trenutni ulazak u meni klima-uređaja i ikonica automobila.

Ona otvara meni u kome, između ostalog, možete da isključite start-stop sistem.

U suštini, ovo nije ništa novo, i do sada smo kod modela marke Peugeot morali u meniju da potražimo ovu opciju.

Inače, start-stop je uvek deaktiviran u sportskom režimu, pa eto prilike za potpuno uživanje… Sve u svemu, najvažnije komande su zaista lako dostupne.

Nije postojalo ništa što nas je nerviralo tokom vožnje i korišćenja automobila. Čak su i stare komande tempomata otišle u istoriju posle 20 godina.

Nove su na levoj strani volana, gde imate i opciju asistencije održavanja sredine saobraćajne trake, koju možete a i ne morate da uključite. Dakle, adaptivni tempomat može da radi i bez nje.

Za svaku pohvalu su ergonomska sedišta. Ne samo što lepo izgledaju sa delovima presvučenim alkantarom, već imaju izuzetnu lumbalnu podršku, kao u retko kom automobilu.

I ne samo to, vozač i suvozač imaju mogućnost masaže, koja je takođe jedna od najboljih u auto-industriji uopšte!

Sa druge strane, nekima pozadi možda neće biti tako komforno. Seli smo bez problema, ali je jasno da će visokim putnicima biti tesno.

Jednostavno, Peugeot 308 nije auto koji je zamišljen da se pozadi voze krupnije odrasle osobe. Onima prosečne visine će biti taman, sa oko dva prsta prostora za kolena i tri prsta za glavu.

Prtljažnik je ozbiljne zapremine od 412 litara za klasičan hečbek. Ispod je pregrada za sitnice, dok je na mestu rezervnog točka postavljen manji sabvufer ozvučenja marke Focal.

Da budemo iskreni, očekivali smo više od ovog brenda, pogotovo u poređenju sa svim ostalim što auto nudi.

U poslednje vreme elektrifikacija je postala toliko dominantna tema, da nas je dizel motor u "tristaosmici" obradovao.

Time je postao jedan od izuzetno retkih novih modela koji nude ovu ovu vrstu pogona.

Naravno, svako bira auto u skladu sa potrebama i mogućnostima, ali autonomija od skoro hiljadu kilometara ne može da vas ne obraduje, ma koliko da ste protivnici dizelaša.

Prtljažnika: 412/1323 l
Prtljažnika: 412/1323 l

Peugeot već dugo u ponudi ima koncept starter-generatora sa bešumnim pokretanjem motora iz stop režima, pa nas to nije iznenadilo u novom 308.

Vibracije su nešto izraženije, a možda smo se jednostavno odvikli od dizelaša. Zato je zvučna izolacija zaista sjajna, pogotovo zahvaljujući već pomenutim duplim bočnim staklima.

U poređenju sa prethodnim generacijama, odnosno serijama, 1.5 dizelaš je izuzetno elastičan sa gotovo eliminisanom turbo-rupom. Istina, osmostepeni automatik se trudi da ga drži na optimalnim obrtajima.

U standardnom režimu brzine menja vrlo rano, već na 1500 obrtaja, tako da padnu na oko 1400. Vrlo je inteligentan u svakodnevnoj vožnji i trenutno reaguje na komandu gasa, birajući odakvatan stepen prenosa.

Sa druge strane, u manuelnom režimu sa komandama na volanu nije preterano brz, pa je za preporuku ukoliko se spuštate niz duge nizbrdice kako biste kočili motorom. Inače, sa svojih 130 "konja", motor je idealan za potrebe prosečnog vozača.

Pruža veoma dobra međuubrzanja, čak i na auto-putu. Potrošnja je baš kao i kod prethodnika, veoma niska.

Po gradu smo zabeležili prosek od 5,8 l/100 km pri prosečnih 18 km/h, dok se pri 130 km/h "vrti" na oko 2000 o/min i tada troši između 4,3 i 5,0 l/100 km!

Osim dizajna, velika razlika u odnosu na prethodnika je u pogledu upravljivosti. Auto je po tom pitanju postao vrlo sportski, uprkos tome što ume da zapliva preko neravnina.

Međutim, ne i prilikom skretanja i nagle promene pravca, kada je izuzetno stabilan, sa vrlo direktnim i oštrim upravljanjem. Drugim rečima, ne samo da nema nikakvih kompromisa u svakodnevnoj vožnji, već je vrlo komforan uz istovremeno ulivanje poverenja vozaču.

Najskuplja verzija sa dizel motorom, kakva je bila na našem testu, košta 36.590 evra. Benzinci mogu da se nabave od 27.590 evra.

Mačje šapice masiraju

Samo vozačevo sedište je elektro-podesivo i to sa dve memorije, ali je masaža prisutna u oba. Dostupno je nekoliko programa i intenziteta masaže, među kojima se kao najinteresantniji izdvaja program "mačje šapice".

Masažeri su tehnički izvedeni tako da su među najboljima u auto-industriji uopšte, čak i u odnosu na premijum modele.

Bogato tapaciranje

Koliko je Peugeot odlučan da svoje modele pozicionira na premijum nivo govore i mnogi detalji.

Ne samo što kabina obiluje mekim materijalima, već je svaka pregrada osvetljena. Veći deo njih je tapaciran, uključujući i onu u vratima i kasetu, koja je u potpunosti obložena filcom.

Trodimenzionalni instrumenti

Ovo nije prvi put da Peugeot ugrađuje 3D instrumente, ali je izvođenje takvo da retko ko ostane ravnodušan.

U ponudi je nekoliko vrsta prikaza, a po želji, 3D efekat može da se isključi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Peugeot 308 GT 1.5 BlueHDi 130

Motor: zapremina 1499 ccm, snaga 96 kW (131 KS) pri 3750 o/min, maks. o. moment 300 Nm pri 1750 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4367/1852/1441 mm, međuos. rastojanje 2675 mm, rezervoar 53 l, prtljažnik 412/1323 l, masa 1565 kg, pneumatici 225/40 R18

Performanse: maks. brzina 207 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,6 s, potrošnja 4,8-5,5 l/100 km, emisija CO2 121 g/km (WLTP)

Oprema

Standard: automatsko kočenje, čitanje znakova, održavanje sredine trake, adaptivni tempomat, el. preklapanje retrovizora sa osvetljenjem, dvozonska automatska klima, 3D digitalni instrumenti, alu-felne 18 inča, elektrohromatski retrovizor, prednji i zadnji parking senzor, 4 kamere za prikaz od 360 stepeni, matriks farovi, multimedija 10 inča sa navigacijom, beskontaktno otključavanje i startovanje, bežični punjač, prečišćavanje vazduha u kabini, grejač volana, elektro-podesivo vozačevo sedište sa memorijom, masaža i grejači u prednjim sedištima, Focal Hi-Fi ozvučenje

Opcije: grejač vetrobrana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu