Prva vožnja: Nova Toyota C-HR

Nova Toyota C-HR dolazi kao izazov uobičajenom, izlazeći u susret svima koji žele da se razlikuju.

Izvor: Auto magazin
Podeli
Toyotina oznaka &C-HR& je izvedena iz engleskog izraza Coupe High Rider
Toyotina oznaka "C-HR" je izvedena iz engleskog izraza Coupe High Rider

• Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin, Toyota promo
Ibica, Španija
Od specijalnog izveštača Dejana Danilovića

Posle godinu dana od prvih najava, Toyotin C-HR stigao je na drum - vodenim putem.

Jer, zvanično upoznavanje sa ovim modelom organizovano je na Ibici, i to sa vrlo dobrim razlogom.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4362/1832/1564 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2640 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4362/1832/1564 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2640 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila

Ovo špansko ostrvo, poznato po alternativnom provodu i drugačijim pogledom na svet, ugostilo je ništa manje samosvojnog člana Toyotine porodice.

C-HR je pomalo (a oduvek je to i bio) drugačiji od drugih modela: ne pripada familijarnoj "kros" liniji, nije ni klasični hečbek, niti SUV, već jednostavno vodi svoj život od 2017. godine kada se prvi put pojavio.

Da je poznat – jeste, da je uspešan – svakako jeste (sa preko 840 hiljada primeraka na putu), da je različit od ostalih Toyota opet, jeste.

Zapravo, i mesto rođenja ga odaje: stvoren je u Evropi, za njenog konzumenta, sa svim navikama i potrebama koje ovaj traži.

Nova, druga generacija stiže sa nižom siluetom. S obzirom da su dimenzije izmenjene, pa je kraći (25 mm) i širi (35 mm), automobil izgleda klinasto, oštro i preteće.

Japanci sa ponosom naglašavaju njegov oblik strele (i spolja i unutra), koji osim vizuelnog ima i značajan aerodinamički efekat.

Smanjen koeficijent otpora i poboljšano opstrujavanje vazduha nezaobilazno obezbeđuju i bolju ekonomičnost i snažnije performanse.

S preda se odlikuje rešetkastom maskom, dosledno ukrašene mrežastim motivom glave čekića, kao i punim LED svetlima koji auto čine prepoznatljivim.

Čak su uklopljeni i perači farova. Sa strane, postoji nekoliko detalja koji su vredni pomena. Najpre, integrisane, potapajuće brave na vratima, koje su zamenile klasične ručice, i prvi put se pojavljuju na nekoj Toyoti.

Da bi utisak bio potpun, C-HR će imati i velike točkove koje u opcionalnim ponudama idu čak do prečnika od 20 inča.

Ništa manje pažnje ne privlače ni boje, neke nove, neke poznate, ali sada svakako i sa dvobojnim rešenjima karoserije u paketima sa više opreme.

Štaviše, dizajnirana je i verzija sa drugom bojom zadnje trećine automobila, koja, iako neobična, "skraćuje" auto i ne donosi previše ubedljiv efekat.

A, na krovu može biti fiksni, stakleni panoramski krov koji ima posebne premaze radi izolacije kabine, održavajući je toplom zimi i hladnom leti.

Zavesica protiv sunca je nepotrebna, težina je smanjena, a unutrašnji prostor izgleda veći. Jednostavno.

Dok se približavate vozilu iskaču skrivene ručice vrata, čijim otvaranjem uranjate u svet koji vas očekuje: sedišta se postavljaju u memorisanu poziciju, unutrašnje osvetljenje se pali onako kako ste vi izabrali, dok se vam se pred očima učitavaju podešeni brojčanici na instrument tabli i postavke multimedijalnom ekranu.

Sedišta su očekivano udobna, dovoljno tvrda i mogu biti presvučena u nekoliko kombinacija. Uz tri centrimetra više prostora iznad glava putnika nego ranije, to je prvi utisak koji vas dočekuje u enterijeru novog C-HR-a.

Da bi sve izgledalo dobro koliko i jednostavno, Toyota je morala kabinu da oplemeni brojnim rešenjima. Najpre, nema više kože!

U stvari nema više uopšte materijala životinjskog porekla, jer sve presvlake, kako na upravljaču i menjaču, ili detaljima na sedištima, napravljeni su od materijala neanimalnog porekla, što je tek prvi znak koliko je C-HR usklađen sa ekološkim zahtevima.

"Vozački" fokusirana zona osigurava da su svi elementi kontrole i informacije o vožnji i vozilu inteligentno locirani kako biste ruke držale na volanu, a oči na putu, uključujući hed-up displej, naravno u zavisnosti od paketa opreme.

Nije se štedelo ni na bojama osvetljenja unutrašnjosti za koje je predviđeno čak 64 nijansi.

Osvetljenje je takođe sinhronizovano sa klima uređajem, koristeći toplije boje kada se kabina greje, ili hladnije kada se temperatura smanjuje. Zanimljivo rešenje je crveno upozorenje na mogućnost (s)udara prilikom izlaska iz vozila.

Sistemi za siguran izlazak iz vozila i predviđanja situacija prepoznaće rizik ako nesmotreno otvorite vrata na koje bi neko mogao da naleti, i upaliće se crveno svetlo po gornjem obodu vrata, kao i linija preko centralne konzole.

Uz multimedijalni uređaj dijagonale 12,3 inča, koji je centar multimedije, informacija i povezivanja, ne postoji ama baš nijedan razlog da sve detalje ne podesite onako kako vama odgovara.

Displej se može menjati kroz četiri teme - Casual, Smart, Tough ili Sporty – kao i tri prilagodljiva rasporeda brojčanika, i to samo jednim dodirom kontrole na volanu.

Ako ste ljubitelj aplikacija i povezivanja, multimedijsko iskustvo je dostupno i zahvaljujući sistemu pametnog povezivanja Smart Connect, koji sadrži pomoć glasovnog agenta i bežičnu povezanost sa pametnim telefonom preko Apple CarPlay ili Android Auto aplikacija.

Međutim, nije Toyota C-HR postala to što jeste, niti je sa toliko nestrpljivo iščekivana samo zbog praktičnosti, dizajna i kvaliteta.

Ne, njena prednost je, pre svega, nova generacija elektrifikovanog pogona u koji se Toyota kune, hibridna tehnologija koja je postala porodično nasleđe japanske marke.

Najnovija, peta generacija Toyota hibridne tehnologije predviđena je četiri pogonske varijante, pa paleta sada obuhvata verzije sa oznakama "hibrid 140", "hibrid 200" i "hibrid 200 AWD-i" i "plag-in hibrid 220".

Nominalno, najslabiji je "hibrid 140" koji karakteriše ultra efikasan 1.8-litarski motor sa 140 konjskih snaga, a za one koji bi nešto malo više potencijala tu je "hibrid 200" sa još "konja" i efikasnost iz proverenog 2.0-litarskog motora sa 197 KS i 190 Nm obrtnog momenta.

Ako prve dve verzije pružaju očekivane i (većini vozača) potrebne performanse, dotle su druge dve izbor za one koji žele da se potpuno izdvoje od drugih. Tako opcija "hibrid 200 AWD-i" donosi pouzdanost pogona na sva četiri točka.

Kompaktni, visokomomentni elektromotor-generator na zadnjoj osovini je poboljšan i daje više snage i obrtnog momenta. U rasponu brzina i uslova na putu pruža bolje vučne sposobnosti i stabilnost prilikom pokretanja, preciznije upravljanje u krivinama i veće poverenje prilikom vožnje na klizavim površinama.

Konačno, verzija sa mogućnošću direktnog priključivanja na struju "plag-in hibrid 220" se zasniva na 2.0-litarskom motoru i nudi živahne performanse i glatku vožnju pravog EV-a, sa dometom isključivo na električni pogon do 66 kilometara.

Nova je i baterija visoke snage litijum-jonske tehnologije, instalirana ispod zadnjeg sedišta, koja je niža, kompaktnija i lakša za 1,5 kg od prethodne, ali pruža 14 odsto više izlazne snage. Pa, birajte…

Kako se onda takvi automobili ponašaju na putu. Na krivudavim putevima Ibice Toyota C-HR se ponašala samouvereno, uravnoteženo i udobno. Automobili koje smo vozili, zapremine 1987 kubika (nismo vozili plag-in) pokazali su dovoljno snage i performanse koje nisu za potcenjivanje.

Ubrzanja pospešena električnim motorom daju vam utisak potpune kontrole u vožnji, nagoveštavajući dovoljnu rezervu i utisak da vladate automobilom. Laka preticanja na kratkim delovima puta, lagodno krivudanje po krivudavim uzbrdicama i sigurno zaustavljanje osnovni su preduslovi bezbrižnog putovanja.

Prtljažnik: 310-388 l
Prtljažnik: 310-388 l

Toyota C-HR je dobila mnogo novih ili unapređenih rešenja u svojoj drugoj generaciji.

Veće i poboljšane kočnice (16-inčni kočioni diskovi sa dvostrukim klipom i ugrađenom električnom ručnom kočnicom), unapređeno ogibljenje (napred modifikovani Mekferson nosači imaju promenjen oblik radi veće čvrstoće i jačine, dok je pozadi multi-link zadnja suspenzija), zatim, čvršći čelik za izradu karoserije, ili usavršena TNGA platforma: sve su to novosti koji bi trebalo da od ovog automobila naprave pravi hit.

Ima i biće i protivrečnih pogleda o novoj Toyoti C-HR. Da li je zbog svojih uglastih površina pregledna (iako ima senzore, kamere i opciju video retrovizora?); da li je prtljažnik mali za takav automobil, ili, da li na zadnjim sedištima ima dovoljno prostora?

Sve su to dileme koje će pratiti novi model, ali a C-HR je ipak više od običnog automobila. To je simbol tehnološkog napretka i ekološke svesti.

Sa svojim naprednim hibridnim pogonima, održivim materijalima i visokim nivoom opreme, ovaj model postavlja nove standarde u automobilskoj industriji.

Ovo nije samo vozilo za sadašnjost, već i za budućnost, nudeći kombinaciju stila, performansi i ekološke odgovornosti. Biti drugačiji - u tome je poenta.

Unutrašnjost: sedišta od plastičnih flaša

Unutrašnjost je pažljivo dizajnirana sa fokusom na održivost. Upotreba recikliranih materijala je značajno povećana.

Više od 100 različitih delova vozila sadrži recikliranu plastiku, a posebno se ističu sedišta obložena materijalom dobijenim od recikliranih plastičnih flaša.

Ovo ne samo da doprinosi očuvanju okoline, već i pruža visok nivo udobnosti i kvaliteta.

Oprema: sigurnost i udobnost

Toyota C-HR ima bogate pakete opreme koji podižu nivo sigurnosti i udobnosti. Toyotin T-Mate sistem uključuje najnoviju generaciju Toyota Safety Sense tehnologije, koje obuhvataju napredne funkcije kao što su sistem za prevenciju sudara, pomoć pri vožnji i adaptivni tempomat.

Osim toga, vozilo je opremljeno sistemima kao što su Rear Seat Reminder i Safe Exit Assist, koji dodatno doprinose bezbednosti putnika.

Razvoj i koncept

Prvi put predstavljen kao koncept automobila na Salonu u Parizu 2014. godine, Toyota C-HR je odmah privukla pažnju svojim smelim i futurističkim dizajnom. Koncept je bio osvežavajuće drugačiji od tradicionalnih Toyotinih modela.

Druga, unapređena verzija koncepta predstavljena je na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu 2015. godine.

Toyota C-HR Prologue Concept (Foto: Toyota)
Toyota C-HR Prologue Concept (Foto: Toyota)

Konačno, C-HR je zvanično lansiran 2016. godine, i godinu dana kasnije uveliko stigao na tržište.

Automobil je bio zasnovan na Toyotinoj novoj globalnoj arhitekturi (TNGA), koja je omogućila bolju upravljivost, veću stabilnost i bolje vozne performanse, sa izgledom koji je bio radikalan, sa kupeovskim linijama i u skladu s globalnim trendovima.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota C-HR

Motor 1.8 Hybrid 2.0 Hybrid 2.0 Hybrid AWD-i 2.0 Plug-In Hybrid
Zapremina (ccm) 1798 1987 1987 1987
Snaga SUS motora (kW/KS) 72/98 112/152 112/152 112/152
Maks. o. moment SUS (Nm) 142 190 190 190
Baterija litijum-jonska
Autonomija na struju (km) - - - 66
Snaga pred. el. motora (kW/KS) 70/94 83/111 83/111 120/163
Maks. o. moment pr. el. m. (Nm) 185 206 206 208
Snaga zad. el. motora (kW/KS) - - 30/41 -
Ukupna snaga sistema (kW/KS) 103/140 145/198 145/198 164/223
Dimenzije (mm) 4362/1832/1564
Međuos. rastojanje (mm) 2640
Prtljažnik (l) 388 364 362 310
Rezervoar (l) 43 43 43 43
Maks. brzina (km/h) 175 180 180 180
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 9,9 8,1 7,9 7,4
Kombinovana potrošnja (l/100 km) 4,7 4,8 5,0 0,9
Emisija CO2 (g/km) 105 108 113 19

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu