Test: Volkswagen Caddy 2.0 TDI

Koliko je nova generacija Volkswagena Caddy drugačija od svih prethodnih govori i podatak da je konstruisana na MQB mehaničkoj platformi. Zato i ne čudi što se u vožnji ponaša kao prava limuzina, uz sve prednosti komercijalnog vozila

Izvor: Auto magazin
Podeli

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin;

Zvanično, novi VW Caddy se vodi kao peta generacija. Međutim, ovo je zapravo četvrta generacija čuvenog teretnjaka, s obzirom da je treća imala dva ozbiljna redizajna, od kojih je drugi bio toliko obiman da ga je Volkswagen nazvao četvrtom generacijom.

Ipak, pravi iskorak nastaje najnovijim modelom, pre svega u konstrukcionom smislu.

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila

Po prvi put, primenjena je MQB mehanička platforma koju deli sa ostalim najnovijim VW modelima. Dakle, napuštena je kruta osovina, nema više lisnatih opruga a umesto svega toga primenjena je torzija.

To je i prvo što se primeti u vožnji – auto je neuporedivo sofisticiraniji, pogotovo prilikom prelaska preko neravnina. Na primer, nema poskakivanja preko češljeva, već se karoserija trenutno umiruje kao da se vozite u Passatu a ne u komercijalnom vozilu.

Jednostavno, oseća se da točkovi ni u jednom trenutku nisu u vazduhu, nema nikakvog truckanja, lupanja i poskakivanja iako je potpuno prazan.

Na neki način, VW je krenuo tragovima konkurencije koja je takođe svoj laki komercijalni program bazirala na putničkom sistemu oslanjanja.

Sa druge strane, ekipa iz Volfsburga je apsolutno otišla najdalje kada je u pitanju opšti komfor, samim tim i udobnost.

Posebno moramo da pohvalimo izolaciju protiv buke i vibracija, tako da i pri velikim putnim brzinama putnici imaju osećaj kao da se voze u putničkoj limuzini.

Čak i oni pozadi; zadnja sedišta toliko mogu da se obore da se sedi vrlo zavaljeno, pa bez problema možete i na duge vožnje. Što je najlepše, širina automobila je dovoljna da bez guranja pozadi sede tri odrasle osobe.

Na test smo preuzeli primerak sa "lajf" paketom opreme, standardnim međuosovinskim rastojanjem i srednjom varijantom 2,0 TDI motora.

"Lajf" je drugi od ukupno četiri paketa opreme, s tim što je na našem tržištu ovo najbogatije opremljena verzija.

Pretpostavljate, cena diktira strategiju; Caddy može da se nabavi od 18.880 evra bez PDV-a, dok test primerak košta 22.899 evra bez PDV-a.

Caddy ima komandnu tablu koja vrlo podseća na onu u Golfu 8.

Tu su potpuno digitalni instrumenti sa nekoliko vrsta prikaza, veliki multimedijalni displej dijagonale deset inča, kao i panoramski krov velike površine.

Farovi su u punoj LED tehnologiji, dok se za komfor brine i beskontaktno otključavanje i startovanje motora sa preklapanjem retrovizora.

Kada smo već kod toga, možete da podesite da li želite da se retrovizori "otvore" prilikom otključavanja ili prilikom startovanja motora.

To je samo jedno od zaista brojnih podešavanja koja su preuzeta sa putničkih automobila.

Obavljaju se preko multimedijalnog displeja, gde možete da štiklirate i opciju da se auto otključa čim mu priđete.

Bez toga, otključava se tek kada se uhvatite za kvaku… Ukoliko ostavljate kućnog ljubimca u autu, možete da isključite senzor alarma koji prati pokrete u unutrašnjem prostoru…

Novi Caddy je dobio i veliki broj bezbednosnih sistema.

Na primer, opremljen je kontrolom mrtvog ugla sa ogromnim žutim svetlom koje više nije u ogledalu retrovizora, već u samom kućištu, kako biste ga lako uočili perifernim vidom, bez skretanja pogleda sa puta.

Od velike pomoći su radarski senzori na zadnjem delu koji upozoravaju vozača na nadolazeći saobraćaj sa obe strane prilikom isparkiravanja unazad.

Kamera i parking senzori se podrazumevaju. Uz izuzetno meke i precizne komande, Caddy sa lakoćom mogu da voze i početnici.

U odnosu na prethodnika, velika razlika je i pod haubom. Nema više 1,6 TDI motora; umesto njega, u ponudi su 1,5 TSI i 2,0 TDI. Na našem tržištu za sada može da se poruči samo dizelaš, i to u tri nivoa snage.

Najslabiji ima 75 "konja", sa sve turbom i direktnim ubrizgavanjem. Maksimalnu snagu postiže pri neverovatno niskih 2.250 obrtaja, kao da je u pitanju tegljač a ne putničko vozilo.

Srednja verzija ima 102 a najsnažnija 122 konjske snage. S obzirom na masu od skoro 1800 kilograma, auto je toliko snažno ubrzavao da smo imali utisak da vozimo najjaču varijantu. Tek kada smo pogledali specifikacije shvatili smo da vozimo srednju!

Ovo je praktično potpuno nov motor, koji je toliko elastičan da nam se potpuno odsustvo turbo-rupe učinilo apsolutno neprirodnim. Jednostavno, snažno će povući ma koliko da ste na niskim obrtajima.

Sa punim rezervoarom putni računar pokazuje autonomiju od skoro 900 kilometara, što je zaista sjajan rezultat. Po gradu smo zabeležili prosek od 7,2 l/100 km uz prosečnu brzinu od 23 km/h.

Treba mu dosta vremena da dostigne radnu temperaturu i da start-stop sistem počne da radi. Do tada, kazaljka obrtomera na leru je na 1000 obrtaja.

Kao što smo već pomenuli, vožnja auto-putem je vrlo tiha, iako ima veliku čeonu površinu.

Danak tome je potrošnja od oko sedam litara pri 130 km/h, kada se u šestoj brzini "vrti" na oko 2100 obrtaja.

Ukoliko planirate često da vozite auto-putem, snažnija verzija je za svaku preporuku.

Kao što se i očekuje od ovakvog vozila, Caddy je vrlo praktičan. Pregrade su na sve strane, počevši od ogromne na samoj komandnoj tabli gde mogu da se odlažu fascikle, pa sve do onih u zidovima prtljažnika.

Za razliku od nekih konkurenata, ovde nema opcije podizanja i spuštanja prozora na zadnjim vratima; jedino što možete da poručite su prozori sa delimičnim kliznim otvaranjem.

Inače, sama vrata su toliko dobro podešena da prilikom zatvaranja nije potrebno hvatati nekakav "zalet" da bi se dobro zabravila.

Vrata prtljažnika imaju amortizere sa nešto snažnijim otporom, pa je ponekad potrebno pogurati ih spolja a ne samo povući kaiš sa unutrašnje strane kako bi se odmah zatvorila.

Broj konfiguracija je zaista veliki, uključujući i verzije sa dužim međuosovinskim rastojanjem. Za sve njih je zajedničko to da se sedišta lako sklapaju i vade.

Kupcima su na raspolaganju i čuvene krovne police u kabini, pa Caddy zaista može da se pretvori u pravu sobu na točkovima. Plastika jeste tvrda, ali to je već standard u ovoj klasi automobila. Zato je kvalitet završne obrade na najvišem nivou, baš kako priliči Volkswagenu. Otuda i utisak da se vozite u limuzini velikog kapaciteta…

Panorama bez roletne

Novi VW Caddy može da se pohvali ogromnim panoramskim krovom u kome mogu da uživaju i putnici na zadnjim sedištima.

Iznenadilo nas je da nema roletne, već je Volkswagen primenio premaz sa UV zaštitom, tako da čak i po jakom suncu u kabini ne bi trebalo da bude vruće.

Pregrade na sve strane

Praktičnost je nešto što predstavlja zaštitni znak Volkswagena Caddy. Pregrade su svuda, počevši od one na komandnoj tabli gde mogu da se postave čak i fascikle, preko fijoka ispod sedišta, pa sve do džepova za odlaganje telefona pozadi.

Naravno, tu su i nezaobilazni stočići.

Bezbednost na najvišem nivou

U tehničkom pogledu ali i kada je u pitanju komfor, Caddy je prava "limuzina". Ne zaostaje ni bezbednost – osim kontrole mrtvog ugla, tu su i senzori za pomoć prilikom isparkiravanja unazad.

Ako ne vidite dobro da li neko nailazi, bio to pešak ili automobil, auto će vas upozoriti zvučnim signalom ali grafičkim simbolima preko prikaza zadnje kamere na centralnom displeju.

Najnovija multimedija

Digitalni instrumenti sa nekoliko vrsta prikaza samo su jedan od detalja koji ostavljaju snažan utisak u ovom automobilu.

Tu je i veliki multimedijalni displej dijagonale 10 inča sa navigacijom koji ima sličan interfejs kao i u drugim najnovijim modelima VW grupacije. Omogućava brojna podešavanja automobila a moramo da pohvalimo i sjajno fabričko ozvučenje.

Ipak, iznenadilo nas je da tasteri za pojačavanje zvuka uopšte nisu osvetljeni. Nije ih lako ni napipati noću jer nisu ispupčeni, već su osetljivi na dodir…

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

VW Caddy Compact Life 2.0 TDI

Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 75 kW (102 KS) pri 2750-4400 o/min, maks. o. moment 280 Nm pri 1500-2500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4601/1855/1798 mm, međuos. rastojanje 2755 mm, prtljažnik 1213/2556 l, rezervoar 50 l, masa 1655 kg, najveća dozvoljena masa 2220 kg, nosivost 565 kg, prikolica do 1500/750 kg

Performanse: maks. brzina 175 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,5 s, potrošnja 6,0/3,9/4,7 l/100 km, emisija CO2 123 g/km

Oprema

Standard: prednji naslon za ruke, podešavanje vozačevog sedišta po visini, krovni nosači, el. podizači prednjih prozora, leva i desna klizna vrata, el. preklapanje retrovizora, start-stop, tempomat, senzor za svetla, poluautomatski klima-uređaj, multimedija 8,25 inča, 6 zvučnika, alu-felne 16 inča

Opcije: fiksni panoramski krov, alu-rezervni točak, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, elektrohromatski retrovizor, alarm, digitalni instrumenti, zadnji parking senzori, kamera za vožnju unazad, kontrola nailazećeg saobraćaja sa zadnje strane, kožni volan i ručica menjača, dodatno zatamnjena zadnja stakla, DAB radio, multimedija 10 inča sa navigacijom, LED farovi sa osvetljenjem krivine, eCall sistem uzbune, električni pomoćni grejač

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu