Test: Nissan Qashqai

Nova generacija Nissana Qashqai donosi mnogo noviteta na planu tehnologije, bezbednosti ali i komfora. Uprkos izuzetno bogatoj opremi, cene su ostale povoljne a zadržana je i klasična 4x4 verzija.

Izvor: Auto magazin
Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4425/1835/1625 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2665 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4425/1835/1625 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2665 mm

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Težak je zadatak bio pred inženjerima Nissana koji su morali da naprave bolji auto od krosovera koji je već bio u samom vrhu klase.

Prethodna generacija Qashqaija je bila toliko dobro konstruisana i napravljena, da je i pred sam kraj proizvodnje predstavljala jednu od najboljih ponuda na tržištu.

Tu mislimo ne samo na dizajn, kvalitet materijala i završne obrade, već i na veoma bogatu opremu ali i na sjajne vozne karakteristike po kojima je bio zaista jedinstven.

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 MHEV CVT 4WD: zapremina 1332 ccm; snaga 116 kW (158 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 270 Nm pri 1800-3750 o/min
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 MHEV CVT 4WD: zapremina 1332 ccm; snaga 116 kW (158 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 270 Nm pri 1800-3750 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Qashqai je omogućavao da se osetite kao da ste u velikom SUV-u po svojoj preglednosti i prohodnosti, ali i da imate osećaj da ste u sportskoj limuzini koja je vrlo stabilna i snažna.

Zbog svega toga nije bilo jednostavno napraviti bolji auto od sjajnog prethodnika…

Koliko god da je odlazeća generacija Qashqaija bila poznata po odličnoj upravljivosti u odnosu na konkurente, novi je još bolji zahvaljujući novoj CMF-C mehaničkoj platformi.

Moramo da priznamo da danas nije lako biti konstruktor automobila kada kupci traže SUV modele sa moćnim izgledom koji obećava prohodnost a da istovremeno pružaju i vozne karakteristike limuzine, što u smislu bezbednosti, što zbog osećaja u vožnji.

Niko ne želi da mu se auto ljulja u krivini ili prilikom kočenja, a kamoli da izgubi kontrolu prilikom naglog manevra tokom izbegavanja neočekivane prepreke na putu. Japanci su uspeli da pomire sve ove osobine…

Već na prvi pogled jasno je da je u potpunosti ispoštovana dizajnerska estetika prethodnika, tako da je novi Qashqai više nego prepoznatljiv auto.

Lako je pogoditi marku, pre svega na zadnjem delu, dok je prednji kraj dobio još agresivniji izgled zbog novih svetala.

Dnevna su sada na gornjem kraku sa funkcijom migavaca, dok je tanki donji deo sa LED elementima za srednja i duga svetla. Ova tehnologija je postala standard za sve verzije.

Sastavni deo opreme čak i najjeftinijeg Qashqaija su kamere i radarski senzori za adaptivni tempomat, a usput prepoznaju saobraćajne znakove i druga vozila ispred, tako da automatski pale i gase duga svetla ukoliko vozač tako podesi.

Automatsko kočenje se podrazumeva; najnovija generacija ovog sistema prepoznaje i pešake i bicikliste.

Za navedeni iznos najjeftiniji Qashqai nudi još manuelnu "klimu"“, digitalni radio prijemnik, zadnje parking senzore, električnu parkirnu kočnicu, pomoć pri kretanju na uzbrdici, kontrolu pritiska u gumama, pa čak i ključ-karticu koja omogućava paljenje motora na dugme.

Lepa vest je i da su elektro-podizači prozora sada automatski za sva vrata a ne samo za vozača kao što je to bilo ranije.

Složićete se, ovo je više nego ozbiljna oprema po vrlo povoljnoj ceni. Jedina "mana" je to što su na osnovnom Visia paketu felne čelične a ne aluminijumske.

I da, ne brinite, nema trocilindarskog motora od hiljadu kubika.

Zapravo, u ponudi je jedan motor, razvijen u saradnji sa Mercedesom. Reč je o 1.3 turbo-benzincu u dva nivoa snage – sa 140 i 158 KS.

Obe verzije su dobile tehnologiju lakog hibrida. To znači da auto ne samo da ima manju emisiju izduvnih gasova i nešto bolju elastičnost na niskim obrtajima jer starter-generator pomaže prilikom ubrzanja, već nema ni poreza na upotrebu motornog vozila od 7.110 dinara godišnje.

Naš test primerak ima jaču verziju motora, CVT menjač i pogon na sva četiri točka.

Za početak, prava je sreća da je zadržan klasični 4x4 pogon sa kardanom jer dobar deo konkurenata napušta ova tradicionalna rešenja.

Kod njih u 4x4 verziji zadnje točkove pokreće elektromotor, što znači da auto mora da ima tehnologiju plag-in hibrida; samim tim, cena je ozbiljno veća.

Ovde je zadržana klasična tehnologija sa kardanom i diferencijalima, gde elektronika raspodeljuje snagu i obrtni moment na zadnje točkove u zavisnosti od potrebe.

Na žalost, nema više selektora koji je omogućavao vozaču da sam odabere automatsku raspodelu snage napred i nazad, ili da u potpunosti isključi zadnji pogon u 2WD modu.

Takođe, nema ni "lock" opcije zaključavanja centralnog diferencijala koji je obezbeđivao konstantnu raspodelu snage u odnosu 50:50 na prednju i zadnju osovinu.

Stručnjaci iz Nissana su nam objasnili da su sve prednosti starog pogona koristili uglavnom profesionalci, ali da je elektronika toliko uznapredovala da više nema potrebe za ručnim odabirom pogona.

Osim manuelnog šestostepenog menjača, novina je automatik sa CVT tehnologijom. Nissan ga odavno ima u svojim modelima, ali je ovaj motor u prethodnoj generaciji u verziji sa automatskim menjačem imao varijantu sa dvostrukim kvačilom.

U praksi se pokazalo da je CVT dosta uglađeniji i prihvatljiviji za prosečnog vozača. Na primer, kada se kreće sa terena pod nagibom, CVT odmah "hvata" i bez gasa, dok je kod dvostrukog kvačila potrebno dodati gas kako bi krenuo, u suprotnom, otklizaće nizbrdo.

Osim toga, u vožnji uvek drži motor na optimalnim obrtajima.

Ukoliko auto vozite uobičajeno, što po gradu, što na otvorenom, umerena ubrzanja zahtevaju rad motora na manje od 2000 obrtaja, najčešće oko 1700. Štaviše, održavanje konstantne brzine pri 50 ili 60 km/h je na vrlo niskih 1200 obrtaja. T

o je dovelo do gotovo neprirodne tišine u automobilu, koji je toliko dobro izolovan da je sada na nivou premijum limuzina.

Osim dizajna, izolacija je možda najupadljivija razlika u odnosu na prethodnika.

Za premijum utisak pobrinuli su se i ostali elementi – materijali i završna obrada. Istina, test primerak ima najviši, "Tekna +" paket opreme.

Prvo što smo primetili je da nema onog šupljikavog metalnog zvuka prilikom povlačenja kvake, koji je nekako tipičan za sve "Japance".

Zatim, tapacirung u vratima je bogatije tapaciran nego ranije, baš kao i komandna tabla na kojoj se ističe štep.

Centralnim tunelom je i do sada bio dobro tapaciran, a sada je na njemu još više materijala od eko-kože sa sunđerastom podlogom kako bi oslonac kolena bio još komforniji.

Sa druge strane, utisak je da je ambijentalno osvetljenje nešto svedenije nego ranije, možda zbog toga što je kod starog Qashqaija zvor svetla bio skriven, a ovde su direktno izloženi LED elementi odnosno trake, pre svega oko ručice menjača.

Kada smo već kod nje, ona je jedna od glavnih inovacija. Sada je u formi džojstika, bez mehaničke veze sa menjačem.

Lako se i intuitivno koristi i tokom testa nam se nije dešavalo da moramo da ponovimo kliktanje kako bismo odabrali parking ili drajv režim.

Osim toga, moramo da pohvalimo i sjajnu poziciju "P" tastera koji je na samom vrhu ručice, bez potrebe da izvijamo šaku kao kod nekih drugih automobila.

Potpuno je nov volan, sa blago zasečenim donjim delom. Čini nam se da je nešto jača servo asistencija, mada je i dalje veoma dobra komunikacija sa podlogom.

Trebalo nam je malo vremena da se naviknemo na grupu tastera sa leve strane koja omogućava kretanje kroz meni, kao i izbor vrste prikaza digitalnih instrumenata.

Da, oni su jedan od glavnih lajtmotiva novog Qashqaija.

Prtljažnik: 436-479 l
Prtljažnik: 436-479 l

Veliki displej dijagonale 12,3 inča standard je od srednjeg, "N-Connecta" paketa opreme.

Kao što smo i očekivali, ima prikaz mape navigacije gotovo preko celog ekrana. Još jedno iznenađenje stiže u vidu hed-ap displeja, na kome se takođe prikazuju sledeća skretanja, trenutna brzina i znaci ograničenja, kako vozač ne bi morao da skida pogled sa puta, pogotovo u nepoznatim područjima.

Među inovacijama kojih nije bilo ranije su bežični punjač mobilnih telefona, otvaranje i zatvaranje prtljažnika zamahivanjem nogom, masaža u prednjim sedištima… Nedostaje samo parfem pa da utisak luksuza bude kompletan.

Možda najvažnija razlika u odnosu na prethodnika odnos se na ponudu prostora. Ako se može reći da je stari Qashqai postajao sve tesniji kako su se pojavljivali novi konkurenti, sada je došlo vreme da se istakne u odnosu na njih.

Produženo je međuosovinsko rastojanje, pa je auto duži ali i širi. To je evidentno na zadnjim sedištima gde se dosta komotnije sedi.

Osobe prosečne visine imaju celu pesnicu slobodnog prostora iznad glave i više nego dovoljno mesta za kolena.

Ranije su viši vozači imali problem u verzijama sa panoramskim krovom zbog toga što se dosta visoko sedelo, a ovde je taj problem apsolutno rešen. Štaviše, ubačena je još jedna luksuzna stavka koja se odnosi na električno pomeranje vozačevog sedišta kada se sedne i upali auto. Isto tako, kada se ugasi, sedište se pomera unazad radi lakšeg izlaska iz vozila.

Utisaka je toliko da ne smemo da zaboravimo ponašanje u vožnji. Već smo rekli da je i dalje sportski, što znači da preko većih neravnina ume da bude relativno tvrd, sa kratkim hodom ogibljenja koje onemogućava ljuljanje.

Zato sitne neravnine sjajno upija, čak i sa "dvadeseticama". Ipak, ukoliko imate nameru da vozite lošijim putevima, gume višeg profila su za preporuku.

Na kraju, ako ste zabrinuti da 1332 kubika nisu dovoljna, turbina je ta koja omogućava 158 "konja" i 270 Nm. Doduše, u 4x4 varijanti je nešto sporiji do "stotke", ali se definitivno ne može reći da je spor za svakodnevne potrebe i duža putovanja.

Testirali smo Qashqai na auto-putu sa četiri odrasle osobe na uzbrdicama, gde uopšte nije došlo do limita snage.

Pri 130 km/h troši oko 7,0 l/100 km i tada se „vrti“ na oko 2150 o/min. Na magistralnim putevima troši 5,6 l/100 km bez klime i 5,9 litara sa uključenom klimom.

Po gradu već treba računati na oko 10 l/100 km, što je sasvim prihvatljivo s obzirom na masu od 1624 kilograma, 4x4 pogon i široke gume dimenzija 235/45 R20.

Garancija je tri godine ili 100.000 pređenih kilometara a cene u ovom paketu počinju od 29.973 evra.

Duplo dno

Pregrada za sitnice u naslonu za ruke ima duplo dno. Zato je potrebno malo privikavanja koje ćete dugme pritisnuti da bi otvorio određeni nivo.

Pri dnu su konektori za punjenje telefona. Na svu sreću, i dalje je ostao klasičan USB priključak, a ubačen je i tip C.

Relaksacija u saobraćaju

Po prvi put, Qashqai je dobio masažu u prednjim sedištima.

Dostupno je nekoliko programa, sa podešavanjem intenziteta i brzine rada.

Masažeri su samo u naslonu sedišta.

Aktiviraju se jednostavnim pritiskom tastera na boku sedišta.

Poluautonomna vožnja

"Pro-pilot" sistem najnovije generacije omogućio je praktično autonomnu vožnju drugog nivoa, što znači da auto sam vozi u smislu održavanja odstojanja i sredine saobraćajne trake, čak i u krivinama.

Naravno, vozač je taj koji je odgovoran, pa zato ruke stalno moraju da budu na volanu.

Tu je i sistem za automatsko praćenje kolone u stani kreni situacijama.

Odabir vrste podloge

Umesto selektora vrste pogona i blokade diferencijala, sada je ugrađen selektor vrste podloge. Elektronika sama reguliše pogon, što u velikoj meri olakšava posao prosečnoj vozačici ili vozaču.

Jedino što je ostavljeno kao mogućnost odabira je okrugli selektor vrste podloge smešten između prednjih sedišta. Ovde može da se odabere "eko"“ ili "„sport" režim vožnje, ali i da se auto prilagodi vrsti podloge.

Na raspolaganju su još mod za vožnju po snegu, kao i "ofroud", namenjen putevima bez asfalta. Inače, 4x4 verzija Qashqaija je dostupna isključivo uz snažniju verziju motora od 158 KS i CVT menjač.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 MHEV CVT 4WD Tekna+

Motor: zapremina 1332 ccm, snaga 116 kW (158 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 270 Nm pri 1800-3750 o/min, menjač automatski, CVT

Dimezije: D/Š/V 4425/1835/1625 mm, međuos. rastojanje 2665 mm, klirens 180 mm, napadni ugao 17,3, izlazni ugao 25,9, rampa 17,5 stepeni, prtljažnik 436-479 l, rezervoar 55 l, masa 1624 kg, pneumatici 235/45 R20

Performanse: maks. brzina 198 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,9 s, prosečna potrošnja (WLTP) 7,1 l/100 km, emisija CO2 160 g/km

Oprema

Standard: kožna sedišta sa masažom i grejačima za vozača i suvozača, grejanje vetrobrana i volana, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, Bose ozvučenje sa 10 zvučnika, obaranje retrovizora prilikom vožnje unazad, ambijentalno osvetljenje, hed-ap displej, adaptivni tempomat, poluautonomna vožnja sa držanjem sredine trake, panoramski krov, el. otvaranje prtljažnika zamahivanjem nogom, LED farovi, maglenke, zadnja svetla i migavci, digitalni instrumenti 12,3 inča, multimedija 9 inča, 4 kamere od 360 stepeni, prednji i zadnji parking senzori, bežični punjač telefona, dodatno zatamnjena zadnja stakla, automatski dvozonski klima-uređaj, el. preklopovi retrovizori, automatska duga svetla, kontrola mrtvog ugla sa intervencijom, el. parkirna kočnica

Opcije: dvobojna karoserija, alu-felne 20 inča

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu