Ekskluzivno: Test superautomobila – Porsche On Track

Gran-pri staza "Istanbul Park" i poligoni Porsche centra vožnje u njenom sastavu bili su savršena lokacija za vožnju svih modela iz aktuelne game proizvođača iz Štutgarta, uz najprijatnije iznenađenje i zvezdu dana – model 718 Cayman GT4 RS.

Izvor: Auto magazin
Podeli
Porsche 911 GT3 na stazi u Istanbulu
Porsche 911 GT3 na stazi u Istanbulu

• Tekst - Dejan Potkonjak; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Samo nekoliko nedelja posle nezaboravnih vožnji na putevima Crne Gore u organizaciji Porschea, o čemu ste imali prilike da čitate na našem sajtu, ista kompanija omogućila je redakciji Auto magazina, kao jedinom predstavniku Srbije, da se nađe na koncepcijski sličnom, ali iskustveno sasvim drugačijem događaju.

Dobili smo priliku da sve aktuelne modele u gami proizvođača iz Štutgarta isprobamo u uslovima vožnje na poligonu, ali i na pravoj gran-pri stazi.

Porsche Cayman GT4 RS na stazi
Porsche Cayman GT4 RS na stazi

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Kao i u organizaciju Road Tour događaja, Porsche godinama unazad širom sveta organizuje i vožnje na poligonima i trkačkim stazama, kako bi se pre svega sadašnji vlasnici i budući kupci automobila ovog brenda što bolje upoznali sa svojim vozilima, ali i uz pomoć iskusnih instruktora stekli neophodna iskustva za vožnju supersportskih automobila.

Jedno od takvih mesta je "Porsche centar vožnje" u Istanbulu, koji se nalazi u okviru gran-pri staze "Intercity Istanbul Park".

Porsche gama u test centru
Porsche gama u test centru

Centar je osnovan marta 2015. godine i od tada služi za realizaciju programa Porsche Driving Experience, sa uvek spremnim voznim parkom aktuelnih modela i armijom instruktora, iskusnih vozača, uglavnom nekadašnjih takmičara, koji na dinamičan i zanimljiv način svoja znanja prenose na učesnike jednodnevnih programa obuke.

Ovodišnji program nazvan je "Porsche on Track", i ima za cilj da sve učesnike, na tri poligona sa ukupno šest segmenata, provede kroz različite situacije u vožnji brojnih Porsche modela kako bi se, gradeći svoje iskustvo vožnje, upoznali i sa tehničkim karakteristikama svakog modela ponaosob, u zavisnosti od njegove prevashodne namene.

Kao i na svakom događaju sličnog profila, učesnici su podeljeni po grupama kako bi instruktori lakše sproveli gustu satnicu planiranog programa.

Naravno, sa najvećim nestrpljenjem se iščekivao izlazak na stazu, ali pre toga je bilo planirano zagrevanje u vidu vožnji na poligonu i upoznavanje i navikavanje na ubrzanja i okretnost dvoseda iz Porsche game.

Za buđenje je odabran test ubrzanja, tačnije upoznavanje sa sistemom za kontrolu proklizavanja kod modela 911 Turbo S, koji do 100 km/h stiže za samo 2,7 sekundi.

Od brojeva se već zavrti u glavi, ali još spektakularniji je osećaj kad se zaista oseti G-sila koja lepi za sedište kad se oslobodi 650 KS i 800 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta, a za tih samo nekoliko sekundi vidik sužava dok je potiljak zalepljen za uzglavlje sedišta bez mogućnosti da se glava pomeri.

A, sve što bi trebalo da uradite jeste, kada aktivirate "sport" ili "sport plus" režim, da netipično za automobil sa automatskim menjačem (u ovom slučaju 8-stepeni PDK) levom nogom snažno pritisnete pedalu kočnice, zatim desnom i gas i, kad na instrument tabli primetite svetleću oznaku aktivacije "launch control", a obrtaje podignete do oko 5.000, podignete levu nogu...

Osećaj je verovatno sličan "lansiranju" lovačkih aviona sa palube nosača, ali ovde posle "ispaljivanja", posle samo nekoliko sekundi, dok još niste sigurni kako da odreagujete na silu koja vam pritiska grudi, morate da završite test tako što je neophodno da snažno zakočite i zaustavite se u predviđenom polju označenom čunjevima.

Tiurbo S na stazi
Tiurbo S na stazi

Model Turbo S je u stanju da od 100 km/h do mirovanja, prema nekim testovima, stigne posle pređenog puta od samo 28 metara! Ovim automobilom, trkačem za svaki dan, oduševili smo se na "turu" kroz Crnu Goru, a posle testa ubrzanja i kočenja u Istanbulu, utisci su još povoljniji...

911 GT3
911 GT3

Na istom poligonu, na prostoru gde se inače pozicionira "padok" tokom trke formule jedan, usledio je ispit spretnosti u modelu Cayman T (2.0, 300 KS), koji se sastojao od ubrzanja, savladavanja ukosnice i obilazaka čunjeva, a dodatni izazov predstavljao je vlažan asfalt, posle kiše tokom noći i magle koja se ipak podigla u pravom trenutku - pre izlaska na stazu!

911 GT3
911 GT3

Sunce koje se u tim trenucima pojavilo, pomoglo je da se asfalt na krugu jedne od najlepših staza koja se nalazila u kalendaru F 1 brzo prosuši i omogući nesmatan početak dela programa vožnje dvoseda gran-pri krugom.

Svako je dobio priliku da isproba sve raspoložive modele, tako što se posle jednog kruga u jakom tempu karavan vraćao na „pit-lejn“, gde se vršila zamena automobila, dok se svi učesnici u okviru grupe nisu našli za upravljačima svih raspoloživih primeraka.

911 GT3
911 GT3

Redom, testirali smo modele 911 Carrera 4 GTS (3.0, 480 KS), 718 Cayman GTS 4.0 (400 KS) i 911 Turbo S, da bi poslastice bile ostavljene za kraj – 911 GT3 i 718 GT4 RS su opravdali očekivanja da su ipak nešto posebno u čitavoj Porsche porodici, barem kad je reč o iskustvu sa staze.

911 GT3
911 GT3

Prvo, na red je došao 911 GT3, koji je posle izuzetnih utisaka iz vožnje modela Turbo S imao zadatak da pokaže šta ga to izdvaja od ostalih dvoseda.

Kao prvo, to je atmosferski motor sa 510 KS koji na pritisak pedale gasa reaguje tako kao da želi da vam pruži priliku da osetite kako se oslobađa svaka konjska snaga dok automobil ubrzava.

Cayman GT4 RS
Cayman GT4 RS

Upravljač je direktan i spreman je da pomogne trenutno sa svojom elektronskom asistencijom ukoliko preterate i pred krivinu "donesete" veću brzinu nego što je potrebno, pa se javi podupravljanje ili preupravljanje.

Ako i dođe do situacije u kojoj je potrebno da se "porvete" sa automobilom kao sa nekim sumo borcem, sve brzo zaboravite od trenutka kad ugledate teme krivine i shvatite da je prava prilika da ponovo počnete da dodajete gas.

Cayman GT4 RS
Cayman GT4 RS

I, dok se još utisci posle borbe sa "gt-trojkom" nisu slegli, program vas odmah vodi u novi kokpit – prilično drugačiji od svega viđenog tog dana.

Svi enterijeri, pa čak i kod GT3, podsećaju jedni na druge i izrađeni su u tradicionalnom Porsche stilu, ali kod Caymana GT4 RS razlika je primetna.

Cayman GT4 RS
Cayman GT4 RS

Trkački profilisana sedišta, rol-bar, crta na centralnoj poziciji obruča upravljača... i bez startovanja agregata ukazuju da je reč o modelu sa sportskim aspiracijama, ali kad se upali motor sve odlazi u novu dimenziju.

Cayman GT4 RS
Cayman GT4 RS

"Srce" je identično kao i u modelu GT3 i reč je o atmosferskom 4.0-litarskom bokseru. Ipak, njegov centralni položaj ispred zadnje osovine čini da vas razdvaja samo nekoliko desetina centimetara, dok su vam usisi vazduha bukvalno iza glave, pa je svakom ljubitelju automobila jasno da u ovom Caymanu posebno kad ste u mogućnosti da pritisnete papučicu gasa do poda, ili da žustro spuštate stepene prenosa na niže, nikakvi savremeni audio-entertejnment uređaji nisu potrebni – sve šta vam je potrebno je dobar put i 500 konjskih snaga ovog automobila.

Automobil je prijatno iznenadio lakoćom upravljanja. Posle iskustva sa GT3, koji se pokazao kao pravi snagator koji traži od vozača veštinu da bi izvukao iz njega maksimalni potencijal, „kajman“ je ostavio utisak trkača koji lako skreće i još lakše ubrzava, a potom i ne zahteva specijalni napor da bi usporio.

Deluje da je čitava konfiguracija, u stvari, pun pogodak, a veliki "bokser" ipak prava mera za model koji je na svojim počecima smatran automobilom koji "nije pravi Porsche", već da je "ženski automobil" ili "uteha za one koji ne mogu da priušte 911". Verzija GT4 RS je danas, sasvim sigurno, postao jedan od najpoželjnijih modela za sve kojima je benzin u krvi i koji i dalje žele da ga osete svim čulima.

Drugi deo programa na stazi sastojao se od vožnji "porodičnih" modela – Cayenne, Panamera i Taycan u različitim verzijama, a primerci ova tri modela još jednom su uverili sve prisutne novinare da bez obzira na svoje gabarite i konfiguracije i oni s pravom nose značku Porsche i epitet superautomobila, s obzirom da su bili kadri da i na stazi veoma zahtevne konfiguracije pokažu koliko su okretni i snažni.

Kao iznenađenje za sve prisutne, ovim program nije bio gotov, s obzirom da je organizator svim učesnicima ovog događaja omogućio da dodatno pojačaju utiske o modelima na stazi, tokom organizovanih "taksi vožnji" sa instruktorima za upravljačem, koji su sve automobile, na samom kraju dana, vozili do krajnjih granica kako bi se i na taj način potvrdile tehničke mogućnosti i performanse kompletne game.

Bezbednost i spretnost i izvan staze

Uz poligon spretnosti i trkačke staze, polaznici jednodnevnog programa imaju prilike da se na još dva segmenta upoznaju sa sistemima u Porsche automobilima koji, ovog puta, nisu vezani za same performanse.

Na poligonu bezbedne vožnje, takođe lociranom u krugu "padoka", nalazi se prostor sa pomičnom pločom za simuliranje pojave akvaplaninga ili leda na kolovozu, a jedan Porsche Macan S (3.0, 380 KS) dobio je zadatak da, zajedno sa instruktorima, gostima dočara način na kojim funkcioniše sistem za kontrolu stabilnosti (PSM) koji sprečava gubitak kontrole i olakšava održavanje pravca.

Prisutni su dobili priliku da na ovom poligonu voze sa aktiviranim PSM i bez njega, a već prilikom prvih prolazaka bilo je jasno koliko ovakvi sistemi, koji kontrolišu prianjanje i obrtni moment na svakom točku pomažu vozačima u modernim automobilima da ponekad i ne primete rad elektronskih "čuvara".

Sa modelom Cayenne u e-hybrid verzijama je izazov bio još veći, s obzirom da je novinarski karavan u ovim automobilima mora da izađe izvan kruga staze, na poseban Porsche off-road poligon, na kojem je veliki SUV pokazao da je zaista sposoban za ozbiljne izazove izvan asfalta, a da nije samo našminkani terenac bez pedigrea.

Cayenne modeli su uspešno položili testove penjanja pod nagibom od 45 stepeni, a tom prilikom demonstriran je i rad sistema za zaustavljanje i polazak na nizbrdici, koji vozaču omogućava da jednostvanim pritiskom na pedalu kočnice, ili gasa, kontroliše vozilo.

Takođe, kao i svi automobili ovog tipa, Cayenne vozila u koloni su bila opremljena sistemom za kontrolu spuštanja nizbrdo, a svoje mogućnosti su pokazali i u vožnji na bočnim nagibima.

Tilkeovo remek-delo i "krivina 8"

Staza "Intercity Istanbul Park", kako se danas zove, otvorena je marta 2015. godine i mnogi je smatraju remek-delo poznatog nemačkog arhitekte Hermana Tilkea, čiji su mnogi projekti trkačkih staza osporavani zato što ne donose previše uzbuđenja.

Ne i "Istanbul Park", s obzirom da poseduje nekoliko segmenata koje vozači smatraju velikim izazovima, a to se posebno odnosi na "krivinu 8", poznatu i kao "dijabolika", kao aluziju na čuvenu "paraboliku" u Monci.

"Dijabolika" je krivina ulevo sa tri temena u koju vozači, posebno u formuli jedan, ulaze velikom brzinom koju "nose" tokom čitavog prolaska, uz veliko opterećenje na vrat, sa G-silama koje dostižu i vrednost 5.

Ova krivina bila je posebno izazovna i na našoj test-vožnji, sa jedinstvenom prilikom da se isprobaju karakteri različitih snažnih automobila.

Jedan zadatak odnosio se na vožnju "velikih" automobila kroz nju, a posebno električnog Taycana sa masivnim obrtnim momentom koji je poslužio za vežbu kontrole prolaska dugačkom krivinom i temenima sa oduzimanjem i dodavanjem gasa, kako bi se, uz upravljač, i na taj način kontrolisao radijus skretanja automobila.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu