Test: BMW 128ti – povratak tradiciji

BMW je posle duže pauze vratio oznaku "ti", koja u ovom slučaju označava najsnažniji model Serije 1 sa prednjim pogonom. Direktan je konkurent hot-heč modelima C segmenta i pravi je uvod za sve visokoperformansne BMW modele.

Izvor: Auto magazin
Podeli

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Zamislite da imate prilično veliku platu, nemate decu i nije vam problem da mesečno izdvojite nekoliko stotina evra za ratu lizinga ili kredita.

Izbor automobila za te pare nije mali a među njima se nađe i po koji vrlo brz auto. Onda se razmišljate da li da to bude veći auto sa slabijim motorom ili manji i lakši sa jačim.

Ako biste se odlučili za ovu drugu varijantu, najverovatnije bi to bio neki od hot-heč modela. Tu je prilično dobar izbor, a među njima se izdvaja BMW 128ti, ne samo po performansama već i po ceni...

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4319/1799/1434 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4319/1799/1434 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Neki bi rekli da je njegovih 265 "konja" zlatna sredina među modelima današnjih premijum proizvođača automobila.

Ipak, kada sednete za volan i "patosirate" gas, shvatate da ovo nije samo našminkana Serija 1, već vrlo, vrlo brz auto koji će ozbiljno podići adrenalin i veoma iskusnim vozačima visokoperformansnih modela.

BMW 128ti: zapremina 1998 ccm; snaga 195 kW (265 KS) pri 4750-6500 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1750-4500 o/min
BMW 128ti: zapremina 1998 ccm; snaga 195 kW (265 KS) pri 4750-6500 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1750-4500 o/min

BMW 128ti je zapravo najsnažniji model bavarskog proizvođača sa prednjim pogonom. Ideja je bila da se tržištu ponudi auto koji će stati na crtu "GTI" konkurentima.

Tačno je, u odnosu na neke od njih je slabiji, ali cifra na papiru ništa ne znači kada pod punim gasom osetite ogromnu količinu snage koja se jedva prenosi na podlogu, uz prilično ekstremna ubrzanja.

Sa 6,1 sekundom, koliko mu je potrebno do stotke, definitivno spada u najbrže automobile na našem tržištu.

Tačno je i da prednji pogon nije efikasan kao zadnji, ali je istina i to da vrlo mali broj vozača ume da oseti razliku.

Za tako nešto su ipak potrebni posebni uslovi vožnje, koji nisu baš lako ostvarljivi u svakodnevnom saobraćaju a nisu baš ni legalni u većini slučajeva.

U svakom slučaju, BMW je konstruisao auto za koji se može reći da isporučuje najoptimalniju moguću snagu u kombinaciji sa prednjim pogonom.

Za što bolje prijanjanje zaslužan je standardni "Torzen" diferencijal sa ograničenim proklizavanjem, čija se efikasnost možda najbolje oseća kada u krivini date gas.

Većini automobila sa prednjim pogonom u tim situacijama bi "nos" počeo da beži, odnosno, došlo bi do podupravljanja, ali ne i kod BMW-a 128ti.

Upravo zahvaljujući "Torzenu", auto se u krivinama najpribližnije moguće ponaša kao da ima zadnji pogon, zadržavajući zadatu putanju.

Dakle, sa jedne strane auto je prava aždaja posle čije vožnje uopšte ne pomišljate da vam treba još snage, a sa druge, ume da bude vrlo uglađen i sofisticiran u uslovima svakodnevne vožnje.

Motor se uvek startuje u standardnom režimu. Osmostepeni "steptronik" je programiran da vrlo rano menja brzine, tako da je motor uglavnom na oko 1500 obrtaja; posle promene, kazaljka obrtomera često pada i na 1200.

Velika rezerva snage i minimalna turbo rupa omogućavaju da i na snažnije dodavanje gasa ne vraća stepen niže, već vrlo samouvereno ubrzava u trenutnom stepenu prenosa, bez obzira na niske obrtaje.

Koliko je menjač brz i dobro programiran, govori i činjenica da gotovo trenutno reaguje na veći pritisak gasa, vraćajući, stepen, dva pa i tri naniže.

Zapravo, 128ti je po brzini reakcije na gas vrlo blizu električnim automobilima, koji su po ovom pitanju nenadmašni.

Dakle, čak i u standardnom režimu auto je vrlo žustar i omogućava agresivniju vožnju.

Naravno, BMW ne bi bio to što jeste da vozaču ne nudi i dodatne mogućnosti. Za početak, tu je fenomenalni "sport" mod ručice menjača koji se jednostavno aktivira pomeranje ulevo.

I dalje je u automatskom režimu, ali diže obrtaje za oko 500, čineći auto još spremnijim na iznenadne izazove.

Svima nam se dešava da su nam ponekad neophodne maksimalne performanse u smislu najbrže moguće reakcije i najsnažnijih međuubrzanja.

Čak i tada, dovoljan je samo "sport" mod menjača, a ne i "sport" režim automobila.

Ipak, kada se i on aktivira, obrtaji dodatno rastu za još 500, što je sve zajedno najmanje 1000 više u odnosu na standard.

Auto je tada spreman da dâ svoj maksimum, ostavljajući utisak da je motor mnogo snažniji nego što piše na papiru.

Njegova snaga se posebno oseća pri velikim putnim brzinama. Dovoljno je da pri 130 km/h date gas i auto će poleteti kao da ste na mnogo nižoj brzini.

Bez problema možete da se upustite u preticanje na "autobanu" na deonicama bez ograničenja brzine, s obzirom da je maksimum na 250 km/h.

Pri tome, volan je u "sport" režimu prilično "težak", pa je vožnja velikim brzinama izuzetno stabilna.

Krivine su prava poslastica, ne samo zbog "Torzena", već i zbog nižeg težišta koje obezbeđuje M sportsko ogibljenje i karoserija niža za deset milimetara u odnosu na standardne verzije.

Sve ovo ne bi vredelo da nije M sportskih sedišta, koja sjajno drže telo u krivinama. Imaju odličnu bočnu podršku čija širina može da se podešava, baš kako smo navikli.

Na žalost, nema lumbalne podrške, s obzirom da je akcenat na sportskoj atmosferi a manje na komforu.

Kada smo već kod toga, auto jeste nešto tvrđi od standardnih verzija ali nije pretvrd.

Uobičajena gradska vožnja ne predstavlja nikakav zamor, jer sitne neravnine upija vrlo dobro ali treba biti oprezan sa većim oštećenjima kolovoza zbog niskoprofilnih guma dimenzija 225/40 R18.

U odnosu na standardne verzije Serije 1, BMW 128ti se razlikuje i po crvenim detaljima na karoseriji, M kočnim čeljustima ali i u unutrašnjosti.

Crveni štep je svuda, na sedištima, komandnoj tabli i u tapacirungu vrata.

Za ovaj model specijalno je prošiven "ti" znak na naslonu za ruke.

Test primerak ima vrlo bogatu opremu koja obuhvata i sjajno Harman-Kardon ozvučenje sa vrlo snažnim basem.

Ipak, najlepši je zvuk motora. Kada ga upalite, iz izduvnog sistema začuje se prava muzika za uši u vidu dubokih tonova na granici da "zapuca".

U vožnji se takođe začuje "roktanje" prilikom promene brzine, ali umereno, tek da se zna da ovo nije obična Serija 1 ali da nije ni ekstremna verzija.

Osim što omogućava zaista sjajne performanse i dinamiku vožnje kao malo koji hečbek C segmenta, BMW 128ti je zapravo praktičan auto koji možete da vozite svaki dan.

Štaviše, iznenadiće vas veliki prtljažnik koji se prostire dosta u dubinu.

BMW tradicionalno nema rezervni točak već "ran flet" gume, pa je to omogućilo dodatni prostor.

Čak i prostor na zadnjim sedištima nije za potcenjivanje. Ima za nijansu više mesta nego neki japanski modeli ove klase.

Konkretno, iznad glave osobe prosečne visine ima još tri prsta slobodnog prostora, dok za kolena ima više nego dovoljno mesta.

Sa svojih 265 konjskih snaga, 128ti je više nego dovoljno snažan auto čak i za zahtevnije vozače.

On je mnogo više od zlatne sredine poredeći ga sa 120i i M135i xDrive.

U sve tri verzije je dvolitarski turbo-benzinac, ali sa različitim nivoima snage od 178, 265 i 306 konjskih snaga.

Prtljažnik: 380/1200 l
Prtljažnik: 380/1200 l

"Nešto između" je i njegova cena. Košta 40.870 evra, što je oko sedam hiljada evra više u odnosu na 120i, ali i 16 hiljada manje u odnosu na M135i xDrive.

U odnosu na prvi je brži do stotke za devet desetinki, dok je u odnosu na najsnažniju verziju sporiji 1,3 sekunde.

Svaki od njih ima svoje specifičnosti a na kupcu je da razmisli o svojim potrebama i afinitetima.

Turismo Internazionale

U odnosu na standardne verzije 128ti ima deset milimetara nižu karoseriju i standardni &Torzen& diferencijal
U odnosu na standardne verzije 128ti ima deset milimetara nižu karoseriju i standardni "Torzen" diferencijal

Skraćenica „ti“ je zapravo skraćenica od "Turismo Internazionale", što je nekada bila oznaka za sportske verzije, počevši od legendarnih 1800 TI i 2002 TI pa do BMW-a 323ti "kompakt“ i 325ti "kompakt“ s kraja devedestih.

Auto za svaki dan

Bez obzira na veliku snagu, BMW 128ti je vrlo zgodan za svakodnevnu vožnju. Ne samo što se u vožnji ponaša sofisticirano i pitomo kada zatreba, s obzirom da maksimalnih 265 postiže već pri vrlo niskih 4750 o/min, već omogućava i relativno nisku potrošnju.

Po gradu opušteno može da troši i 8,5 litara, ukoliko ste pažjivi sa ubrzanjima. Oštrija vožnja već diže prosek i do 10,0 litara, pogotovo ako ima dosta stani-kreni vožnje.

Zanimljivo je i to da je pri 130 km/h vrlo mali potrošač; tada se vrti na oko 2100 o/min i troši svega oko 5,7 l/100 km.

Pomoć pri parkiranju

Ukoliko se desi da auto vozi osoba kojoj parkiranje nije jača strana, tu je mogućnost automatskog parkiranja.

Za razliku od većine automobila, kod BMW-a vozač ne mora da reguliše gas i kočnicu, već to auto sve radi sâm. Vaše je samo da odaberete željeno parking mesto.

Osim toga, tu je i opcija pamćenja poslednjih 50 metara prilikom uparkiravanja u garažu, pa će se auto samostalno isparkirati unazad istom putanjom kojom je i ušao u garažu.

Ekološki podoban

"Eko" mod nismo isprobali, ali u njemu možete da podesite da se motor gasi kada pustite gas, kako bi se što više iskoristila inercija. Naravno, radarski tempomat prepoznaje ako ste se približili vozilu ispred, pa će upaliti motor i omogućiti kočenje motorom, kako bi se energija maksimalno sačuvala.

U meniju je i opcija da se motor ne gasi, ali da se menjač izbacuje u "ler" posle puštanja gasa. Kada naiđe na auto ispred, ubaciće se u brzinu kako bi kočio motorom.

Zanimljivo je i to da su instrumenti fabrički podešeni tako da se umesto obrtomera prikazuje procenat zahtevane snage, čak i u "standard" modu. Potrebno je da uđete u meni i podesite da želite obrtomer.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW 128ti: specifikacije

Motor: zapremina 1998 ccm, snaga 195 kW (265 KS) pri 4750-6500 o/min, maks. o. moment 400 Nm pri 1750-4500 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4319/1799/1434 mm, međuos. rastojanje 2670 mm, klirens 153 mm, prtljažnik 380/1200 l, rezervoar 50 l, masa 1445 kg, pneumatici 225/40 R18

Performanse: maks. brzina 250 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 6,1 s, potrošnja (NEDC) 7,7/5,7/6,4 l/100 km, emisija CO2 148 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu