Prva vožnja: Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4

Gama modela Tonale bogatija je za još jednu verziju. Plag-in hibrid je najbolji spoj dva sveta – pod haubom je sjajni 1.3 turbo-benzinac sa 180 KS koji je dobio pomoć elektromotora od 122 KS. Samo na struju može da pređe i do 80 km.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4528/1841/1601 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2636 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4528/1841/1601 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2636 mm

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Ostalo je još svega nekoliko godina tokom kojih će moći da se kupi nova Alfa sa SUS motorom.

Koliko god da nas pripremaju na novu realnost, i dalje je šokantna činjenica da će posle 2027. kompletna gama Alfa Romea biti na struju.

A početkom 2022. nije bilo nijednog elektrifikovanog modela u portfoliju…

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Čuveni italijanski brend je u poslednje vreme ozbiljno stao na crtu nemačkim konkurentima.

Pritisak Alfe se nastavlja. U SUV-C segment nedavno je stigao Tonale, koji je privukao ogromnu pažnju ne samo u Evropi, već i širom sveta.

Kako i ne bi, kada su maestralni dizajneri ponovo stvorili auto koji je toliko drugačiji od svih dosadašnjih, a opet, na prvi pogled je jasno da je reč o Alfi.

Posle verzija sa SUS motorima koji imaju pomoć lake hibridne tehnologije od 48 volti, na red su stigli i plag-in hibridi.

Oni su logičan prelaz ka potpunoj elektrifikaciji. U sledećih nekoliko godina države imaju vremena da izgrade infrastrukturu za punjenje, a do tada, vozimo se malo na struju, malo više na benzin.

Tonale sa plag-in hibridnim pogonom pod haubom ima četvorocilindarski turbo-benzinski motor od 180 konjskih snaga.

On pokreće prednje točkove preko automatskog šestostepenog menjača. Sa druge strane, elektromotor od 122 konjske snage pokreće isključivo zadnje točkove.

Time je Tonale dobio Q4 oznaku, odnosno pogon na sva četiri točka. Usput je ostvarena i solidna ušteda u masi jer nema kardana.

Suština svega je da je ovo najefikasnija Alfa svih vremena, sa deklarisanom emisijom CO2 od 26 g/100 km. Šta to znači za vlasnike?

Pre svega, plag-in hibridna tehnologija omogućava razne subvencije prilikom nabavke. Kod nas one iznose 3.500 evra.

Osim toga, u ovom trenutku su velike uštede i u potrošnji, s obzirom da baterija kapaciteta 15,5 kWh omogućava domet i do 82 kilometra isključivo na struju i to u uslovima gradske vožnje.

Na otvorenom je to nekih pedesetak kilometara, s tim da je maksimalna brzina ograničena na 135 km/h. Ukoliko se vozi u standardnom režimu, maksimum je na 206 km/h, što je jedan od najboljih rezultata u klasi.

Dakle, po gradu se vozite na struju, a kada krenete na duži put, ne morate da mislite o punjačima. Dovoljno je da svratite na pumpu i sipate benzin.

Na poziv Alfa Romea, došli smo u Italiju, da se lično uverimo u to kakav je novi Tonale plag-in hibrid.

Spolja gledano, ne razlikuje se u odnosu na ostale verzije, osim po dodatnim vratancima na boku, iza kojih se krije utakač za punjenje.

Dočekali su nas automobili u dva najviša paketa opreme – "specijale" i "veloče". To znači da su opremljeni atraktivnim niskoprofilnim dvadeseticama kroz koje se jasno ističu velike crvene kočne čeljusti.

U unutrašnjosti takođe skoro da nema razlika u odnosu na verzije sa lakim hibridom.

Ispred ručice menjača tu je sada e-Store dugme koje omogućava čuvanje struje u bateriji za deonice gde morate da se vozite isključivo na struju. Ujedno, obezbeđuje i dodatno punjenje tokom vožnje, što znači i povećanu potrošnju benzina.

Ovu opciju nismo stigli da isprobamo ali zato sve druge jesmo.

S obzirom da je Alfa Tonale krosover C segmenta, možete da računate na dosta mesta u kabini.

Pozadi osoba prosečne visine ima dovoljno mesta za kolena i oko četiri prsta iznad glave, sasvim dovoljno da četvoro odraslih krenu i na duži put bez umaranja.

Iako je manji od Stelvija, sigurni smo da mnoge porodice ne bi imale ništa protiv da im Tonale bude najveći ili jedini auto.

Moramo da priznamo da je na nas poseban utisak ostavila varijanta sa enterijerom obloženim alkantarom.

Materijal je specifično perforisan na centralnim delovima sedišta tako da se kroz rupice ističe crvena podloga, iste nijanse kao i štep.

Posebno nam se dopala primena alkantare na komandnoj tabli, što uz obilje mekog tapacirunga Tonale svrstava među najatraktivnije modele u klasi.

Jedno od najlepših iznenađenja stiže u vidu grafike digitalnih instrumenata. Na displeju dijagonale 12,3 inča moguć je odabir nekoliko dizajnerskih rešenja brzinomera i obrtomera, među kojima je i retro varijanta.

Ovo je, po našem mišljenju, ubedljivo najbolji dizajn grafike digitalnih instrumenata do sada.

Inače, displej multimedije je dijagonale 10,25 inča. Na raspolaganju nam je bilo bežično Android Auto i Apple Car Play povezivanje.

Kroz meni se vrlo lako prolazi sa brzim odzivom i intuitivno se pronalaze sva podešavanja.

Pozicija vozača može da bude prilično niska, kako i dolikuje jednom sportskom automobilu, ali i visoka, po želji ljubitelja SUV modela.

Neko ko nema iskustva sa Alfama, naići će na nekoliko specifičnosti koje će sa zadovoljstvom upamtiti.

Na volanu je tipično Alfino dugme za startovanje motora, a tu je i tradicionalni "dna" selektor izbora režima vožnje, koji su kod plag-in hibrida vrlo specifični.

Menjanje grafike instrumenata obavlja se pritiskom tastera na vrhu ručice migavaca, dok su čuveni aluminijumski tasteri za promenu brzina statični, odnosno ne okreću se sa volanom.

Pritiskom na "start" dugme automatski je aktiviran standardni "n" (Natural) režim.

Odlika plag-in hibrida je da idu samo na struju dok se baterija ne potroši, posle čega se ponašaju kao klasični hibridi. Kod Tonalea je specifična situacija.

Standardni režim često pali benzinca, pogotovo ukoliko zahtevate nešto više snage.

Ovde je sad bitno programiranje i određivanje kada šta radi. Alfini inženjeri su veoma dobro isprojektovali sistem, tako da ni u jednom trenutku nema kompromisa sa performansama.

Dakle, SUS motor će se upaliti ne samo prilikom aktiviranja kik-daun funkcije, već i kada jače pritisnete gas, na primer, više od polovine. Pritom, potrošnja na otvorenom ne prelazi 5,5 l/100 km.

Sa druge strane, "a" (Advance Efficiency) omogućava da auto koristi električnu energiju sve dok je ima u bateriji.

Benzinac se neće paliti, osim u slučaju opasnosti kada nagazite gas do kraja. Omogućava lepa ubrzanja samo na struju i potpunu tišinu.

Maksimalna brzina je u ovom slučaju 135 km/h.

Posle prolaska kroz mesto Biela (Biella), nailazimo na deonicu koja nas vodi krivudavim putem uzbrdo.

Pravo je vreme da "dna" selektor prebacimo u "d" (Dynamic) režim. Za razliku od većine hibrida, ovde nema CVT menjača, već je šestostepeni automatik kao stvoren za sportsku vožnju.

Ponaša se, zvuči i ide kao čistokrvna Alfa. Iz auspuha dopire vrlo dubok zvuk a motor reži kao da ima mnogo veću zapreminu. Da neko ne zna da je ovo plag-in hibrid, rekao bi da se ponaša kao najbolji 2.0 turbo-benzinac.

Reakcija na komandu gasa je trenutna, što je svakako zasluga elektro-motora.

Neko će reći, okej, brzi su i ostali plag-in hibridi. Međutim, Tonale je još jednom dokazao da je drugačiji, da je pravi Alfa Romeo.

Njegov upravljač je toliko direktan da će manje iskusnim vozačima možda čak biti potrebno malo privikavanja i većeg stepena pažnje. Svaka, pa i najmanja korekcija volanom izaziva ozbiljnu rekaciju.

Prtljažnik: 385/1430 l
Prtljažnik: 385/1430 l

Dolazimo do trenutka kada se spuštamo nizbrdo. Selektor ponovo prebacujemo u "a" mod, kako bismo maksimalno iskoristili rekuperaciju.

Programiran je da održava nekih 50 km/h (eCoasting Descent Control), što možete da povećate pritiskom na gas ili da smanjite koristeći kočnicu.

Vožnju dugu stotinak kilometara smo završili sa prosekom od 5,4 l/100 km.

Po povratku u Baloko, mesto gde je glavni test poligon Alfa Romea, usledilo je najveće iznenađenje. Tonale plag-in hibrid ćemo voziti na trkačkoj stazi!

Sa ukupnom snagom sistema od 280 "konja", ovo je prava sredina za jednu Alfu.

Predvodio nas je instruktor u modelu Giulia Q4 "veloče" iste snage.

Bilo su dovoljna četiri kruga da potvrdimo da je Tonale ubedljivo najsportskiji auto u klasi, sa zaista impozantnom upravljivošću i kočnicama za jedan krosover.

Sada smo u "d" režimu ozbiljno mogli da osetimo značaj adaptivnih amortizera, koji su omogućavali izuzetnu stabilnost u umirivanje karoserije u krivinama.

Neverovatno je koliko je i menjač podešen u trkačkom maniru, sa tačnim i optimalnim promenama brzina.

Pokazalo se da je Tonale plag-in hibrid dostojan imena koje nosi, a da je istovremeno "politički korektan" u smislu ekologije.

S obzirom da se trenutak bez povratka bliži za nekoliko godina u smislu prelaska na potpuno električni pogon, potrebno je pravovremeno odreagovati…

Najbolje iz dva sveta

Plag-in hibridni pogon omogućava sve prednosti potpuno električnog pogona sa autonomijom i do 82 km po gradu.

Baterija se puni snagom od 7,4 kW za manje od dva i po sata do 100% kapaciteta, što znači da je punjenje brzo i na kućnoj šuko utičnici.

Kada krenete na put, nema brige. Dovoljno je da svratite na pumpu i sipate benzin.

Haj-tek oprema

Kao i ostali premijum brendovi, Alfa Romeo je uveo glasovnog asistenta u saradnji sa Amazon Aleksom.

Što se tiče aktivne bezbednosti, primenjen je sistem poluautonomne vožnje drugog nivoa, sa održavanjem sredine trake i u krivinama.

Ako vozač skine ruke sa volana i ne vrati ih u određenom intervalu, auto će se automatski zaustaviti u traci i pozvati pomoć.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4: Specifikacije

Motor: zapremina 1332 ccm, snaga 132 kW (180 KS) pri 5750 o/min, maks. o. moment 270 Nm pri 1850 o/min, menjač automatski, 6 stepeni

Elektromotor: snaga 90 kW (122 KS), baterija litijum-jonska, hlađena rashladnim gasom, 15,5 kWh, 306 V, 84 ćelije, 125 kg

Dimenzije: 4528/1841/1601 mm, međuos. rastojanje 2636 mm, prtljažnik 385/1430 l, masa 1835 kg,

Performanse: maks. brzina 206 km/h (135 km/h na struju), ubrzanje 0-100 km/h 6,2 s, prosečna potrošnja 1,1-1,4 l/100 km, emisija CO2 26-33 g/km, autonomija na struju do 82 km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu