Prva vožnja: Nissan Juke Hybrid – originalan i pod haubom

Za razliku od modela Qashqai, Nissan Juke je dobio drugačiju hibridnu tehnologiju. Kreće samo na struju, a po gradu se i do 80 posto vožnje obavlja isključivo uz pomoć elektromotora.

Podeli

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Elektrifikacija je neminovnost. Evropski političari nemaju milosti za proizvođače automobila, s obzirom da je nedavno izglasano da će od 2035. godine moći da se kao novi prodaju samo automobili sa nultom emisijom.

Do tada, predviđen je postepen prelazak na "struju", čiji su sastavni deo upravo hibridi. Zato i Nissan ubrzano sprovodi elektrifikaciju evropske game, a posle modela Qashqai, na red dolazi i Juke.

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Da bi nam na najbolji mogući način prezentovao novu tehnologiju u jednom od najomiljenijih Nissana u Evropi, proizvođač nas je pozvao u Francusku, da na putevima u okolini Pariza isprobamo najnoviju verziju u realnim uslovima vožnje.

Domaćin nam je bio Žerom Grinji (Jérôme Grigny), regionalni produkt menadžer za Nissan Juke. Objasnio nam je koja je razlika u hibridnoj tehnologiji u odnosu na Qashqai e-power.

U poređenju sa većim bratom, kod koga točkove pokreće isključivo elektromotor a benzinac ima zadatak da proizvodi struju za njega, Juke koristi češće primenjivanu tehnologiju takozvanog serijsko-paralelnog hibrida, koju dobro poznajemo sa Toyotinih modela.

Međutim, i ovde ima specifičnosti. Menjač nije CVT, već automatski sa četiri brzine za benzinski i dve brzine za elektromotor.

Pre polaska na test vožnju objasnio nam je da Nissan Juke Hybrid u većoj meri deli tehnologiju sa modelom Renault Captur Hybrid, pa i sa Cliom.

To znači da je pod haubom Nissanov atmosferski 1.6 benzinac sa četiri cilindra i 94 KS, kombinovan sa, takođe Nisanovim, elektromotorom u menjaču od 49 KS.

Ovde je primenjen i starter-generator od 20 KS kao na lakim hibridima, koji isporučuje Renault. Ukupna snaga sistema je 143 KS.

Među specifičnostima je i činjenica da je baterija kapaciteta 1,2 kWh hlađena rashladnom tečnošću kao kod Captura, dok je, na primer, kod Clia hlađena vazduhom.

Sve u svemu, prednost hibridne tehnologije je u činjenici da ima 25 posto više snage u odnosu na aktuelni trocilindarski turbo-benzinski motor, sa oko 40 posto nižom potrošnjom u gradskim uslovima vožnje i do 20 posto nižom u kombinovanim uslovima.

Mi bismo dodali i lepši zvuk koji pruža SUS motor sa četiri cilindra u odnosu na onaj sa tri.

Posle kratke prezentacije, red je da isprobamo auto. Na žalost, nemamo mnogo vremena da se zavlačimo u centar grada, već se vozimo okolnim putevima i idiličnim selima. Sasvim dovoljno da osetimo kako se auto ponaša.

Očekivano, po startovanju mašine pale se lampice na tabli, ali bez SUS motora.

Juke Hybrid iz stanja mirovanja kreće na struju, uz specifičan generisani elektronski zvuk.

Iz iskustva znamo da snaga ubrzanja uz pomoć isključivo elektromotora nije beskonačna već da se u nekom trenutku uključuje i SUS motor. Taj trenutak kada benzinac počinje da pomaže se razlikuje od modela do modela.

U slučaju Nissana Juke, elektromotor iznenađujuće snažno ubrzava a momenat paljenja benzinca je prolongiran kao kod najsnažnijih hibrida japanskih konkurenata sa 2.0 motorom.

Mada na instrument-tabli nema pokazivača u kom procentu auto ide samo na struju, na osnovu subjektivnog iskustva možemo da procenimo da se predviđenih 80 posto postiže bez problema, pogotovo u ekstremnim gužvama i stani-kreni situacijama.

Iako je fabrički deklarisano da samo na struju Juke Hybrid može da ide do nekih 55 km/h, primetili smo da se na regionalnim putevima benzinac gasio i na dosta većim brzinama ukoliko bismo održavali konstantnu brzinu.

Vozaču je i ovde na raspolaganju taster za modove vožnje – „eko“, „standard“ i „sport“.

U ovom poslednjem, auto ume da bude vrlo oštar sa međuubrzanjima, ali do nekih 100 km/h.

Kako i ne bi, kad samo benzinac ima 148 Nm a elektromotor 205.

Suštinski, u vožnji je po karakteru bliži čisto električnom nego tradicionalnom pogonu sa SUS motorom.

Menjač je, naravno, automatski. Nema mogućnosti za manuelnom promenom stepena prenosa, mada to nije ni potrebno.

Vozači je uglavnom koriste za kočenje motorom, a s obzirom da se pritiskom na pedalu kočnice prvo obavlja usporavanje rekuperacijom, odnosno kočenje elektromotorom kada se ujedno vraća struja u bateriju, nema opasnosti od pregrevanja kočnica.

Upravo je rekuperacija još jedan momenat u kom se Juke Hybrid razlikuje od ostalih sličnih. Naime, ovde je ugraćena e-pedal opcija. Pritiskom na taster aktivira se ova funkcija, kod koje gotovo da i nema potrebe za pritiskanjem kočnice. Ponaša se skoro kao električni automobili koji mogu da se voze samo korišćenjem pedale gasa.

Pritiskom na nju auto ubrzava, a puštanjem auto koči. U zavisnosti od toga koliko je popuštate, toliko je snažna i rekuperacija (do 0,15g). Mi smo testirali ovu funkciju i možemo da kažemo da se pokazala vrlo relaksirajućom za vozača, s obzirom da se manje-više koristi samo pedala gasa.

Tek kada brzina padne ispod 5 km/h, može da se dogodi da ćete za potpuno zaustavljanje morati da pritisnete i kočnicu. Naravno, za nagla zaustavljanja, kočnica je apsolutna neminovnost.

Hibridna tehnologija je Nissanu Juke donela sportski karakter. Odziv na gas je neuporedivo brži u odnosu na verzije sa SUS motorom, dok su međuubrzanja snažnija, ne samo po gradu već i na otvorenom.

Zadržana je ona čuvena agilnost vožnje, sa vrlo direktnim volanom koji Juke svrstava u jedan od najupravljivijih krosovera B segmenta.

Naravno, u skladu sa tehnologijom, izmenjeni su instrumenti. Umesto obrtomera je ekonometar, koji pokazuje do koje mere možemo da zahtevamo ubrzanje pre nego što će se aktivirati motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Tu je i šematski prikaz rada sistema, tako da i neko ko nema iskustva sa ovom vrstom pogona lako može da shvati kako funkcioniše sistem i da izvuče najbolje iz njega.

Osim novom tehnologijom, Nissan Juke nas je ponovo iznenadio ne samo sportskim karakterom u pogledu upravljivosti, već i veoma zanimljivim enterijerom sa vrlo kvalitetnim materijalima.

Test primerak je imao „N-konekta“ paket opreme čiji je sastavni deo i fenomenalna alkantara, kojom su presvučena ne samo sedišta, već i tapacirunzi u vratima pa i dobar deo komandne table ispred suvozača. Iako su mnogi i dalje protiv elektrifikacije, Nissan Juke Hybrid je auto koji bi mogao da ih natera da promene mišljenje.

Na tržište stiže uskoro…

Novi tasteri

Uvođenje hibridne tehnologije zahtevalo je postavljanje dva nova tastera. Dugme e-pedal se nalazi na centralnoj konzoli, iza tastera električne parkirne kočnice, dok je dugme za aktiviranje 100 posto električnog režima između dva centralna otvora za ventilaciju.

Kada su e-pedal i čisto električni režim aktivirani (EV), vizuelni podsetnici se pojavljuju na dnu sedmoinčnog displeja između brzinomera i ekonometra.

Kompromis u prtljažniku

Zapremina prtljažnika je 354 litra, što je neznatno smanjenje od 68 litara u odnosu na benzinsku verziju, kao posledica pakovanja baterije od 1,2 kWh.

Sa preklopljenim zadnjim sedištima, prtljažnik ostaje najbolji u klasi sa 1237 litara, dok prostor za kolena pozadi ostaje nepromenjen - 553 mm.

Specifičan menjač

Ključ hibridne tehnologije Nissana Juke je napredni multimodalni menjač sa niskim trenjem koji obezbeđuje optimalno korišćenje pogonske snage, bilo električnog, benzinskog motora ili oba.

Razvijen je od strane inženjera kompanije Renault. Da bi se smanjilo trenje, menjač koristi takozvano „dog clutch“ kvačilo umesto konvencionalnih sinhrona, slično kao na bolidima formule 1.

Drugim rečima, nema trenja, već se elementi kvače uz pomoć elektromotora manje snage, koji ih dovodi do jednake brzine i spaja potpuno bestrzajno. Konkretno, za SUS motor su određena četiri stepena prenosa, a za glavni elektromotor dva. Menjač se kontroliše naprednim algoritmom, upravljanjem tačkama menjanja, regeneracijom baterije, kao i naprednom serijsko-paralelnom arhitekturom.

Kako to u vožnji izgleda? Reakcija na naglo dodavanje gasa u odnosu na klasične hibride je daleko brža, bez onog čekanja da prođe koji trenutak pre nego što auto snažno povuče.

Sport mod pojačava rekuperaciju

Nissana Juke Hybird nudi vozaču mogućnost izbora tri moda vožnje, „eko“, „normal“ i „sport“. Ne samo da promena režima vožnje menja težinu volana, rad „klime“ i odziv pedale gasa, u slučaju novog hibridnog pogona, on takođe menja ponašanje regenerativnog kočenja i stanje napunjenosti baterije.

U sportskom režimu, na primer, regeneracija pri kočenju je podešena na visok nivo kako bi se dobilo što više energije za efikasno ubrzanje.

Sa druge strane, „eko“ režim, smanjuje performanse sistema za klimatizaciju kako bi se što više uštedela energija.

Aerodinamičke izmene

Nova verzija Nissana Juke donela je ne samo promene ispod lima, već i u pogledu dizajna kako bi se optimizovala aerodinamika i maksimalno smanjila potrošnja goriva.

Na prednja vrata i prtljažnik postavljene su oznake Hybrid dok prednja maska nosi novi logo Nissan brenda i ima traku od crnog materijala na mestu gde se spaja sa haubom.

Ovo rešenje je lajtmotiv koji deli sa drugim elektrifikovanim Nissan modelima. U masci su i klapne koje omogućavaju da se protok vazduha automatski podešava prema potrebama za hlađenjem, smanjujući otpor vazduha koliko god je to moguće.

Zadnji spojler, koji je postavljen iznad zadnjeg stakla, ima poboljšanu aerodinamiku radi efikasnijeg protoka vazduha iza automobila. Isto tako, ispred prednjih točkova, deflektori vazduha su preoblikovani i premešteni da ubrzaju protok vazduha, dok je zadnja osovina dobila poklopac koji smanjuje otpor vazduha ispod automobila.

Na kraju, tu su i nove felne, uključujući i aerodinamičke „devetnaestice“ sa potpuno električnog modela Nissan Ariya. Sve zajedno, ove vizuelne modifikacije, koje je teško uočiti, štede približno dva grama ugljendioksida na 100 kilometara.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nissan Juke Hybrid: Specifikacije

SUS motor: 4 cil, zapremina 1598 ccm, snaga 69 kW (94 KS) pri 5600 o/min, maks. o. moment 148 Nm

Elektromotor: integrisan u menjač, snaga 36 kW (49 KS), maks. o. moment 205 Nm

Baterije: litijum-jonske, 1,2 kWh, maks brzina na struju 55 km/h

Ukupna snaga sistema: 105 kW (143 KS)

Dimenzije: D/Š/V 4210/1800/1595 mm, međuos. rastojanje 2636 mm, prtljažnik 354/1237 l, rezervoar 46 l, pneumatici 225/45 R19

Performanse: maks. brzina 166 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,1 s, potrošnja 4,4-6,0 l/100 km, emisija CO2 114-115 g/km (WLTP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu